El. 36: Thriller (III)

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.

Thriller (III)

Czas głosowania minął 09 lis 2012, 12:43

Siedem
24
28%
Infiltracja
19
22%
Tożsamość
4
5%
Millennium: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet
9
10%
Ptaki
8
9%
Zostań
6
7%
Prawo zemsty
6
7%
Inni
6
7%
Bez twarzy
4
5%
Autostopowicz
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
Josse_BG
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

El. 36: Thriller (III)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Josse_BG » 06 lis 2012, 12:43

Siedem
Obrazek

Infiltracja
Obrazek

Tożsamość
Obrazek

Millennium: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet
Obrazek

Ptaki
Obrazek

Zostań
Obrazek

Prawo zemsty
Obrazek

Inni
Obrazek

Bez twarzy
Obrazek

Autostopowicz
Obrazek

Awatar użytkownika
Josse_BG
Rezerwowy
Rezerwowy

Re: El. 36: Thriller (III)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Josse_BG » 06 lis 2012, 12:47

Polecam głosować na Millennium :pray: Film, który niszczy w przedbiegach wersję Finchera.

Pozostałe głosy dla Siedem i Infiltracji - tutaj nie trzeba komentarza dlaczego. Czwarty głos leci do Zostań.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 06 lis 2012, 13:16

To jeszcze wyrzuć kalkę Piekielnej gry (Inflitracja), która obsypana Oscarami stanowi niemal plagiat wspaniałego filmu z Hongkongu.

Awatar użytkownika
Josse_BG
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Josse_BG » 06 lis 2012, 13:17

Ebi pisze:To jeszcze wyrzuć kalkę Piekielnej gry (Inflitracja), która obsypana Oscarami stanowi niemal plagiat wspaniałego filmu z Hongkongu.
Od kiedy remake to plagiat? Od kiedy posiadanie praw autorskich i ich ponowne użycie to plagiat?

Żeby nie było Infernal Affairs oczywiście w plebiscycie udział bierze więc luzik :)
Ostatnio zmieniony 06 lis 2012, 13:22 przez Josse_BG, łącznie zmieniany 1 raz.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 06 lis 2012, 13:22

Głosy na Siedem i Infiltrację.
Josse_BG pisze:Film, który niszczy w przedbiegach wersję Finchera.
Jednocześnie jest niszczony przez książkę. Lepszy od wersji Finchera, ale i tak co najwyżej niezły.

Awatar użytkownika
Josse_BG
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Josse_BG » 06 lis 2012, 13:23

Daaaamian pisze:Głosy na Siedem i Infiltrację.
Jednocześnie jest niszczony przez książkę. Lepszy od wersji Finchera, ale i tak co najwyżej niezły.
W tej kwestii akurat nie będę się spierał ponieważ, książki niestety nie czytałem. Posiadam całą trylogie, ale jakoś nie mogę się zebrać. Prawdopodobnie przysiądę w święta aby zapoznać sie z tą lekturą :)

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 06 lis 2012, 13:30

Naprawdę warto przeczytać. Myślę, że to zmieni Twoje spojrzenie na szwedzką ekranizację.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 06 lis 2012, 13:38

Josse_BG pisze:
Ebi pisze:To jeszcze wyrzuć kalkę Piekielnej gry (Inflitracja), która obsypana Oscarami stanowi niemal plagiat wspaniałego filmu z Hongkongu.
Od kiedy remake to plagiat? Od kiedy posiadanie praw autorskich i ich ponowne użycie to plagiat?

Żeby nie było Infernal Affairs oczywiście w plebiscycie udział bierze więc luzik :)
Prawa autorskie, prawami autorskimi, ale ten film to brak poszanowania dla kinematografii. Nawet kadrowanie czy montaż w poszczególnych scenach jest takie same. I jeszcze obsypanie Oscaami za reżyserię (!) i scenariusz (!). To tak jakbym zachował np. 80 procent oryginalnej Zbrodni i kary (słowo w słowo), dodał jakąś epizodyczną postać i przyznał sobie za to literacką nagrodę nobla :jupi:

Wrzucanie remake'a to w ogóle nie przystoi w plebiscytach, ale dobór filmów jest taki "popcornowy" to się nie przypierdalam.
Daaaamian pisze:Głosy na Siedem i Infiltrację.
Jak można porównywać tak zgoła różne środki przekazu jak film i książkę? Kto mi to solidnie uargumentuje ma browara.

Ja zaraz napiszę, że jakiśtam obraz bardziej mi się podoba jak piosenka albo, że ten wiersz nie jest tak dobry jak tak rzeźba :roftl3:

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 06 lis 2012, 13:41

Śmieszne jest to, że właśnie za wyreżyserowanie Infiltracji Scorsese dostał swojego jedynego w karierze Oscara.

Awatar użytkownika
NoName1989
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1345
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 06 lis 2012, 13:46

Siedem
Infiltracja
Tożsamość
Prawo zemsty
Mocna grupa.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 06 lis 2012, 13:47

NoName1989 pisze:Siedem
Infiltracja
Tożsamość
Prawo zemsty
Mocna grupa.
Wybralem to samo :beer:

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 798

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 06 lis 2012, 13:57

1.Ptaki
2.Siedem

Dziwi mnie trochę mała liczba głosów na "Ptaki" :shock: Chyba najlepszy film Alfreda Hitchcocka a przegrywa z dużo słabszą w/g mnie "Infiltracją".Być może młodsza część użytkowników forum nie widziała tego filmu,inne wytłumaczenie takiego stanu rzeczy jakoś nie przychodzi mi do głowy.

Awatar użytkownika
klopx
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 56

Post Wyświetl pojedynczy post autor: klopx » 06 lis 2012, 14:42

Siedem - powstał kiedykolwiek lepszy thriller?
Infiltracja
Ptaki
Prawo zemsty...
Korzystając okazji dodam tylko że kiedy oglądałem "Prawo zemsty" to zaraz po nim obejżałem "Bez reguł" z L.Jacksonem. Filmy oczywiście nie mają ze sobą nic wspólnego ale dla kinomanów ta pozycja powinna być interesująca ;)

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 06 lis 2012, 17:16

Ebi pisze:
Daaaamian pisze:
Jak można porównywać tak zgoła różne środki przekazu jak film i książkę? Kto mi to solidnie uargumentuje ma browara.

Ja zaraz napiszę, że jakiśtam obraz bardziej mi się podoba jak piosenka albo, że ten wiersz nie jest tak dobry jak tak rzeźba :roftl3:
Baardzo z dupy porównanie jak dla mnie. Scenariusz jest jedną z najważniejszych składowych filmu i często decyduje o jego popularności i odbiorze. Tak się często składa, że w kinematografii idzie się na łatwiznę, sięga się po gotowce i ekranizuje książki. Trudno więc nie dostrzegać analogii nawet jeżeli to odrębne formy sztuki. Jakby ktoś porównywał dajmy na to film Ścigany z książką Nie mów nikomu Cobena to wtedy to co napisałeś miałoby jakiś sens, tyle, że nikt tego nie robi, dyskusja tyczy się tylko filmów, których scenariusz jest oparty na pierwowzorze książkowym stąd nie wiem skąd zdziwienie jeśli film np. ewidentnie niszczy przekaz powieści, na której się wzoruje. W przypadku pierwowzorów książkowych filmy to często tylko wizualizacja książki wykonana bardziej lub mniej udolnie. Wiadomo ciężko przebić oryginał, który opiera się na wyobraźni czytelnika ale takie przypadki też się zdarzały. Podsumowując gdybyśmy porównywali skrajnie różne formy sztuki jakim są film i książka bez żadnego punktu zaczepienia rozumiałbym krytykę ale w przypadku kiedy treść zawarta w książce sama w sobie stanowi bardzo istotny filar filmowej adaptacji nie wiem skąd zdziwienie i te emotki.

Trylogia Larssona przypadła mi do gustu, filmowe adaptacje były ok ale nie urzekły mnie. W tej grupie zdecydowany głos na Siedem. To mój faworyt do wygrania całej kategorii. Świetny film w każdym aspekcie.

Ostatnio obejrzałem w pociągu Tożsamość, trochę klimat zalatywał mi Taken i Neeson chyba troszkę zakopuje się właśnie w takich klimatach w ostatnim czasie ale oglądało się to nieźle choć głosu nie dostanie.

Ciekawym filmem było Stay. Nie wiem czy nie był zbyt pogmatwany ale na pewno zasługuje na uwagę.

Klątwą Infiltracji są chyba nagrody jakie zgarnął za nie Scorsese. To bez dwóch zdań świetny reżyser ale to, że nagrody spłynęły akurat za adaptację filmu z Orientu trochę odbija się teraz czkawką bo holywoodzka adaptacja wcale nie jest złym filmem. Gdyby została pominięta przez Akademię pewnie cieszyłaby się większym uznaniem nawet mimo świetnego oryginału, który takiej popularności w Europie i w Stanach nie zrobił.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 06 lis 2012, 23:52

Zauwazylem teraz maly blad. Moj albo Josse.

Tozsamosc - tu mial byc ten film z Niesonem (okladka sie zgadza) czy 100x lepszy z Cusackiem http://www.filmweb.pl/Tozsamosc ?

Zablokowany

Wróć do „Wracając Do Meritum”