Pogoń Szczecin (zbiorczy) - Strona 4

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
Scyzoryk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scyzoryk » 12 lut 2006, 11:30

"Tego jeszcze nie było

Bardzo możliwe, że Pogoń stanie się pierwszym zespołem w historii polskiej piłki, którego mecze będą transmitowane do brazylijskiej telewizji.
- Ogólnobrazylijska stacja Globo TV jest poważnie zainteresowana wykupem transmisji z meczów Pogoni - zdradza Antoni Ptak, właściciel klubu. - Odbyły się już pierwsze rozmowy.
W Brazylii podobnie, jak w Polsce telewizja interesuje się występami rodaków w innych ligach.
Co tydzień transmituje się rozgrywki lig, w których gra wielu Brazylijczyków – z Hiszpanii, Włoch, czy Portugalii. Pogoń jest jednak specyficzna.
Niemal stuprocentowa ekipa z Brazylii, która będzie grała w egzotycznej polskiej ekstraklasie, budzi tu spore zainteresowanie mediów. Tak duże, że Globo TV planuje relacje z Polski.
Już na mecz do Kielc ma się wybrać ekipa telewizyjna, która nakręci reportaż z debiutu ekipy trenera Jose Serrao. Potem – być może – zostanie przeprowadzona relacja z kolejnego meczu. Zainteresowanie Brazylijczyków wzrosło niepomiernie, od kiedy kontrakt z ekipą Portowców podpisał Amaral. Nie trzeba dodawać, ze transmisje do Brazylii to dodatkowe wpływy do budżetu szczecińskiego klubu."

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 14 lut 2006, 16:07

Scyzoryk pisze:A to Korona pierwsza przetestuje tą Brazylijską Pogoń , zobaczymy co z tego wyjdzie , czy te transfery Ptaka rzeczywiście są takie świetne , jeżeli będą prezentowali taki poziom jak Andradina, Hernani czy choćby Hermes to moze być ciężko , ale jakoś w to nie wierze .
Tak ale ciekawie jak bedzie przebiegal proces aklimatyzacyjny chlopakow z kraju kawy
poza tym gracie juz z nimi na poczatku marca wiec moze byc stosunkowo zimno jak na nich - moze snieg bedzie wiec raczej trudne warunki

Poza tym wazna rowniez bedzie mysl szkoleniowa trenera, zobaczymy czy odnajdzie sie w polskich realiach ten brazylijski coach
Piłkarze Pogoni zamieszkają... pod Łodzią

Brak ośrodka sportowego w Szczecinie spowodował to, czego wszyscy się obawiali. Piłkarze Pogoni będą przyjeżdżać do grodu Gryfa tylko na mecze - informuje "Głos Szczeciński". Piłkarze zamieszkają w ośrodku w Gutowie.
- Wiem, że to problem dla kibiców - mówi Antoni Ptak, właściciel Pogoni. - Zarząd klubu sygnalizował władzom miasta, że tak będzie. Ale nie chcemy już niczego na siłę forsować, żeby znowu nie posądzano Pogoni, że chce uzyskać tereny czy nieruchomości.

Zdaniem Antoniego Ptaka odpada zakwaterowanie piłkarzy Pogoni w prywatnych mieszkaniach na terenie Szczecina.

- Cała drużyna prawie wyłącznie będzie składała się z Brazylijczyków - tłumaczy. - Są to ludzie przeniesieni z innej szerokości geograficznej, nie znający kultury, obyczajów, polskiej rzeczywistości, w większości przypadków innego języka poza portugalskim. Ci ludzie muszą przebywać w jednym miejscu, prawie pod stałą opieką.
"OBOZY PRACY ANTONIEGO"
A moze przenise baze treningowa Pogoni Szczecin do ....... Piotrkowa :?:
Ale nie ma sie co dziwic ze gosc wpada na takie hmm .... odwazne pomysly - a moze nawet absurdalne wkoncu ten pan mial wygrac plebiscyt na najlepszego polskiego dzialacza wg ... clonera :!:

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 04 mar 2006, 12:12

Gotowi na porażke ??:) Nie sądze, żeby wasi Brazylijscy gwiazdorzy poradzili sobie w Kielcach. Zespół nie jest zgrany natomiast Korona tak. Pozatym boisko w Kielcach niekoniecznie może odpowiadać Brazylijczykom, ponieważ jest hmm.. no nie jest najlepsze :)

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 04 mar 2006, 12:24

Marco_Van_Basten pisze:Gotowi na porażke ?? Nie sądze, żeby wasi Brazylijscy gwiazdorzy poradzili sobie w Kielcach. Zespół nie jest zgrany natomiast Korona tak. Pozatym boisko w Kielcach niekoniecznie może odpowiadać Brazylijczykom, ponieważ jest hmm.. no nie jest najlepsze

Zgadzam sie Korona zbierze dzisiaj zniwo :wink: Brazylijczycy nie sa wogule zgrani, przeciez przegrali ze Slaskiem Wroclaw 0:3 i z Piastem zremisowali 1:1.Co do murawy to taka murawa nie sprzyja grze technicznej, ktora pilkarze Pogoni maja prezentowac w tej rundzie...

bragiel
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bragiel » 04 mar 2006, 17:09

Przejrzałem sobie skład Pogonii Szczecin i muszę przyznać, że jestem zszokowany.
Dwóch soliodnych polskich piłkarzy(Matlak i Grzelak), Dwóch zupełnie nieznanych(Grosicki i Przewoźniak) , a reszta to kilkunastoosobowy zaciąg brazylijczyków.

Tylko co to za Brazylijczycy? Większość z nich nie ma nawet nazwisk, tylko jakieś pseudonimy. Do tego w rybryce poprzedni klub, przy większości z nich widniej -brak.

Skąd więc Ptak ich ściągnął? Z przytuliska Brata Alberta w Rios de Janeiro, czy może ze schroniska dla bezdomnych sióstr Klarysek w Recife?
No przepraszam-co to za piłkarze, kórzy w wieku około 30 lat, nie grali w żadnym klubie?
Co więc robili? Sprzedawali pietruszkę na targu?
Czy Ptak liczy, że tacy ludzie zawojują polską ligę?
Jeżeli liczy, to znaczy, że nie opanował umięjetnośći liczenia w nawet miernym stopniu.

Co to za piłkarze- Wagner (32 lata, poprzedni klub -brak, nazwiska-brak), Junior(29 lat, poprzedni klub-brak, nazwiska-brak), Matheus(27 lat, poprzedni klub-brak, nazwisko-chyba jest ), BatataII (poprzedni klub brak, nazwiska -brak, występuję pod pseudonimem ,,pan Ziemniak 2", w odróznieniu od nieco bardziej znanego pana Ziemniaka 1).
Do tego Fabinho, Fabio, Cleison, Lilo, Valdir, Mineiro, Elton- taka ekipa mogłaby być dobra m by wygrac konkurs samby, ale nie by cokolwiek ugrać w naszej lidze.

Do tego wszystkiego skoszarowano tą całą ekipę gdzieś w Gutowie pod Łodzią, a Szczecin ( który przecież reprezentują) będą widzieć raz na dwa tygodnie-czyli de facto zawsze będą grali na wyjeździe.
Tak się nie tworzy drużyny, która ma coś osiągnąć.
To nie jest wojsko, to nie mogą być koszary. Piłkarze to normalni ludzie, którzy po treningu ( czyli ich pracy) idą do domów, do żon, dzieci, a nie mieszkają w jakimś odosobnionym ośrodkuw leśnej głyszy.
W takim ośrodku to można zrobić zgrupowanie-raz, dwa razy w roku, ale nie przetrzymywać tam piłkarzy cały rok.

Coś czuję, że cała ta szopka , nie skończy się dobrze , bo albo wyczerpie się cierpliowość normalnych kibiców Pogonii, którzy już nie moga patrzeć na coraz to bardziej komiczne pmysły pana Ptaka, albo drużyna sama się rzosypie, po wzięciu batów, w pierwszych ligowych meczach.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 04 mar 2006, 18:55

Zgadzam sie z Bragielem tak sie nie robi. Skad ci pilkarze wogule?zawodnicy po 30 niestety ale wiele nie zdzialaja w naszej lidze tym bardziej jak nie wiadomo co oni wczesniej robili...Nawet jesli by to byli niezli zawodnicy to Pogon i tak by grala slabo bo byliby oni niezgrani ze soba.Przeciez w ciagu paru tygodni nie da siwe zgrac zespolu...Jezeli Pogon zajmie miejsce w pierwszej 6 to bedzie sensacja.Ja obstawiam miejsca 8-12

Pikaczu
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pikaczu » 31 mar 2006, 14:39

Początki Pogoni "brazylijskiej" nieudane.Słaby mecz z Amicą,lepsza gra z Wisłą i gdyby nie sędzia,być może byłby remis i wreszcie wygrana z Zagłębiem.Pogoń z Zagłębiem zagrała słabo,ale skutecznie i za to im chwała.Dzisiaj mecz z Legią,a więc pojedynek m.in.menagerów - Ptaka Jun. i Piekarskiego.Będzie ciekawie,ale myślę,że 3 pkt zostaną jednak w Warszawie,Legia jest na fali i raczej nie zdołamy jej zatrzymać,a może... :wink:

Awatar użytkownika
Coroner-ka
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Coroner-ka » 01 kwie 2006, 9:44

Ja myslę że wszystko jest możliwe , nawet pokonanie Legi , na przykład postawie tu Koronę- w meczu Pucharowym , więć nie zakładam z góry że portowcy nie dadzą rady Legi :D Największą niewiadomą rundy jest Pogoń Szczecin , sprytny właściciel klubu pan Ptak , w przerwie zimowej wymienił cała drużynę na Brazylijczyków . Z byłej drużyny portowej zostało kilku zawodników , zatem każdy się zastanawia jaki poziom gry będzie przedstawiała Pogoń.. Oczywiście nie jestem rasistką , uważam jednak że taka zmiana, godzi w patriotyzm , polska piłka i polscy piłkarze , tak powinno być , niewielki dodatek z obcego kraju owszem , ale nie całość . Poroniony pomysł .Brazylijscy piłkarze to okazy z 3- 4 tamtejszej ligi . No ale niebawem na żywo zobaczę ,jaki poziom gry reprezentuje ten nowiusieńki skład . Wszyscy obawiają się Pogoni , bo nikt nie wie jak gra i jaki prezentuje poziom , jakim asem dysponuje trener Pogoni. Pan Ptak lubi rozwalić klub i uciec jak kukułka do nowego gniazdka :) Kilka meczy nie świadczy o dyspozycji klubu :)

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 01 kwie 2006, 10:43

Coroner-ka pisze:Ja myslę że wszystko jest możliwe , nawet pokonanie Legi , na przykład postawie tu Koronę- w meczu Pucharowym , więć nie zakładam z góry że portowcy nie dadzą rady Legi
Nie dali rady.....0:2 :(

Coroner-ka pisze:Oczywiście nie jestem rasistką , uważam jednak że taka zmiana, godzi w patriotyzm , polska piłka i polscy piłkarze , tak powinno być , niewielki dodatek z obcego kraju owszem , ale nie całość .
A co to ma do rasizmu...Po prostu chcesz zeby Polacy grali w polskich klubach a nie obcokrajowcy...
Coroner-ka pisze:Poroniony pomysł

Zgadzam sie. Malo powiedziane poroniny...

Coroner-ka pisze:Brazylijscy piłkarze to okazy z 3- 4 tamtejszej ligi

Nooooooooo przesadzilas... kilku z nich gralo w 2 i 3 lidze, ale o 4 to ja nie slyszalem...

Coroner-ka pisze: No ale niebawem na żywo zobaczę ,jaki poziom gry reprezentuje ten nowiusieńki skład .

Gdzie zobaczysz :?: wczoraj grala Pogon...

Coroner-ka pisze:Pan Ptak lubi rozwalić klub i uciec jak kukułka do nowego gniazdka

Pogoni jeszcze nie rozwalil i nie uciekal...

Coroner-ka pisze:Kilka meczy nie świadczy o dyspozycji klubu

To w takim razie o czym to swiadczy :?:

Awatar użytkownika
Coroner-ka
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Coroner-ka » 01 kwie 2006, 11:06

Martinho pisze:
Coroner-ka pisze:Ja myslę że wszystko jest możliwe , nawet pokonanie Legi , na przykład postawie tu Koronę- w meczu Pucharowym , więć nie zakładam z góry że portowcy nie dadzą rady Legi
Nie dali rady.....0:2 :(

Wiem :) Pisałam czysto hipotetycznie :)

Coroner-ka pisze:Oczywiście nie jestem rasistką , uważam jednak że taka zmiana, godzi w patriotyzm , polska piłka i polscy piłkarze , tak powinno być , niewielki dodatek z obcego kraju owszem , ale nie całość .
A co to ma do rasizmu...Po prostu chcesz zeby Polacy grali w polskich klubach a nie obcokrajowcy...

Wiesz ja już uważam z każda wypowiedzią , gdyż jakakolwiek krytyke odbierano jako rasizm :D
Coroner-ka pisze:Poroniony pomysł

Zgadzam sie. Malo powiedziane poroniny...

Powiem tak : jestem mocno rozczarowana :( Pogon to taki klub , który bardzo lubiłam :)

Coroner-ka pisze:Brazylijscy piłkarze to okazy z 3- 4 tamtejszej ligi

Nooooooooo przesadzilas... kilku z nich gralo w 2 i 3 lidze, ale o 4 to ja nie slyszalem...

Może i przesadziłam , ale nie wmówisz mi że są to najwieksze sławy Brazylijskie ( Tak bardzo nie przesadziłam )

Coroner-ka pisze: No ale niebawem na żywo zobaczę ,jaki poziom gry reprezentuje ten nowiusieńki skład .

Gdzie zobaczysz :?: wczoraj grala Pogon...

4 kwietnia w Kielcach :D

Coroner-ka pisze:Pan Ptak lubi rozwalić klub i uciec jak kukułka do nowego gniazdka

Pogoni jeszcze nie rozwalil i nie uciekal...

Wielkie mi pocieszenie , czyli co? mam biernie czekać i się zastanawiać , rozwali , czy nie rozwali :)

Coroner-ka pisze:Kilka meczy nie świadczy o dyspozycji klubu

To w takim razie o czym to swiadczy :?:
:wink:

Ze wszystko jest możliwe , do konca rundy jest sporo meczy , i pewnie wiele wyników bedzie zaskoczeniem :D

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 16 kwie 2006, 2:19

O taak Pogoń faworytem...do II ligi. W tym sezonie to się nie uda, ale w następnym? kto wie :lol: Ptak ma nad czym myśleć bo jego brazylisjka samba jakoś nie świeci :o z tego co pamiętam to najwięcej bramek w rundzie wiosennej ma Kaźmierczak tak więc o co chodzi? W polskiej lidze grają Polacy, a nie rozleniwieni Brazylijczycy. Tak jak mówiłem Flamenco Szczecin daleko nie zajedzie bo nie każdy Brazylijczyk jest pokroju Ronaldinho

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 16 kwie 2006, 11:45

Jak już mieli sprowadzać Brazylijczyków to takich jak sprowadziła Legia (Roger,Edson) a nie jakieś pseudo gwiazdy... Pogoń czeka trudna walka o utrzymanie... Szczerze mówiąc to w tej rundzie nawet Polonia prezentuje sie lepiej niż Canarinhos ze Szczecina.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 16 kwie 2006, 11:56

Marco_Van_Basten pisze:Jak już mieli sprowadzać Brazylijczyków to takich jak sprowadziła Legia (Roger,Edson) a nie jakieś pseudo gwiazdy...

Ziom. Po pierwsze nie porownuj mozliwosci finansowych Pogoni i Legii...Budzet Legii jest niemal dwukrotnie wiekszy od tego Pogoni...Pozatym nikt oprocz Ptka nie mowil ze beda oni blyszczec. Zreszta co mial powiedziec Ptak o swoich transferach :?: Ze ci pilkarze nic nie osiagna :?:
Po drugie : Nie wiem jak Roger ale Edson to jest WYPOZYCZONY i Legia nie wybulila za niego kasy wiec nie jest on na stale. Jesli dalej bedzie prezentowal taka forme to po zakonczeniu wypozyczenia wroci do swego klubu. Zawodnicy Pogoni nie sa to jacys slabi zawodnicy...Sa to pilkarze na poziomie naszej ligi, ale zeby pokazac na co naprawde ich stac to potrzeba zgrania...Oni sa ze soba kilka miesiecy a zeby zgrac sie ze soba potrzeba conajmniej pol roku. Tym bardziej ze sklad Pogoni jest calkowicie nowy.

Marco_Van_Basten pisze:Pogoń czeka trudna walka o utrzymanie...

Nie przesadzajmy, mysle ze utrzymaja sie bez problemow, przeciez wcale nie sa gorsi niz Leczna czy Zabrze...Beda gdzies w srodku tabeli...Wedlug Ptaka mieli walczyc o PUEFA ale nie wyszlo :roll:

Marco_Van_Basten pisze:Szczerze mówiąc to w tej rundzie nawet Polonia prezentuje sie lepiej niż Canarinhos ze Szczecina.

Nie odzwierciedla tego pozycja ligowa Polonii...Miejscami Polonia lepiej gra niz Pogon, ale mimo wszystko Pogon jest zespolem lepszym od graczy z Konwiktorskiej.

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 21 mar 2007, 14:29

Nowy trener Pogoni Szczecin

Bogusław Baniak od dziś jest nowym szkoleniowcem Portowców. Kontrakt z nowy trenerem został podpisany do czerwca 2008 roku.

Bogusław Baniak ur. 1958, jest jest absolwentem Instytutu Kultury Fizycznej Uniwersytetu Szczecińskiego (1977-81). Dyplom trenera piłkarskiego II. klasy zdobył w AWF w Katowicach u Antoniego Piechniczka, a I. klasy w 1990 w AWF w Warszawie.

Od 1976 roku był zawodnikiem Pogoni Szczecin (rok spędził w Gryfinie będąc wypożyczonym do tamtejszego Energetyka). W latach 1986-88 grał w greckim klubie Pierikos Katerina. Poważna kontuzja (złamanie kości piszczelowej) zakończyła jego karierę piłkarską.

Powrócił do Pogoni i zajął się szkoleniem rezerw. W 1990 wspólnie z Włodzimierzem Obstem prowadził pierwszą drużynę. Później był asystentem Eugeniusza Różańskiego, Leszka Jezierskiego, Jerzego Kasalika i Romualda Szukiełowicza.

W 1993 objął na krótko prowadzenie wronieckiej Amiki, z którą awansował do I ligi. Następnie trenował Stal Rzeszów, Stilon Gorzów, Błękitnych Stargard i jeszcze raz Stal Rzeszów. W 1997 poprowadził Chemika Police a od lipca 1997 samodzielnie pierwszy zespół Pogoni Szczecin, później Odrę Opole. Od kwietnia 2001 do 29 września 2002 był szkoleniowcem II-ligowej wówczas poznańskiej "Lokomotywy", którą uratował przed spadkiem do III ligi i z którą w następnym sezonie awansował do ekstraklasy. Po zwolnieniu ze stanowiska w Poznaniu, od 1 lipca 2003 ponownie znalazł zatrudnienie w Pogoni i był to kolejny klub, który pod jego wodzą awansował do I ligi. Szczecińską drużynę prowadził do 8 października 2004 (dwie pierwsze kolejki w ekstraklasie razem z czeskim szkoleniowcem Pavlem Malurą). Następnie przez pewien czas (do wiosny 2005) był dyrektorem Wydziału Sportu w szczecińskim Urzędzie Miejskim.

Od 12 kwietnia 2005 do 1 lutego 2007 trenował ekipę Kujawiaka Włocławek (od wiosny 2006 zm. nazwy na Zawisza Bydgoszcz S.A.; drużyna rozwiązana 1 lutego 2007).

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 21 mar 2007, 15:29

Fishbone pisze: Kontrakt z nowy trenerem został podpisany do czerwca 2008 roku.

:haha: :rotfl4:

Kontrakt do czerwca 2008 roku. Ptak juz do konca oszalał ciekawe czy ktos mysli ze Baniak moze zostac w Pogoni do 2008 roku.

Sytuacja w Pogoni jest tak tragiczna ze watpie czy Baniak popracuje do konca roku 2007 a gdzie tu czerwiec 2008. Klub moze zostac zlikwidowany bo Ptakowi znudziła sie Pogon i chce sie jej pozbyc. Watpie czy miasto bedzie mialo kase i checi zeby przejac tak beznadziejna spółke jak Pogon Szczeci SSA a Ptak raczej nie znajdzie nabywcy na tak watpliwy biznes. Szkoda ze taki klub z tradycjami jak Pogon jest w tak tragicznej pozycji, na pocieszenie fanom zostaje zawsze Pogon Nowa :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”