Kibice vs pseudokibice

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP
alex90
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Kibice vs pseudokibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: alex90 » 10 sie 2005, 12:38

Widziałam mecz Legii z Bayernem. Kibice naprawdę chamscy byli wobec Niemców. Mimo, że ich było naprawdę dużo. Ale bez przesady, żeby śpiewać: "Je**ć Szwabów!". Komentator tam na stadionie mówił a raczej kilka razy powtarzał: "To jest mecz przyjaźni, proszę o godne zachowanie".
A oni nic po około 10 minutach się uspokoili. W telewizji to było słychać wyraźnie.

A w Krakowie naprawdę godny doping, mimo, że nie było całego stadionu zapełnionego. Zaśpiewali wszystkie tzw. pieśni Wisły. Godne zachowanie.
Greków ani razu nie przezwali żadnymi pieśniami czy hasłami.

Gdy był mecz Korona z Cracovią, to kibice Korony też zachowali się jak chamy. Śpiewali, że "Korona to biały klub" i w ten sposób wyrazili swoje zdanie o zawodniku Hernanim.

Nie, że mam coś przeciwko Legii i Koronie, ale stwierdzam fakty.

Ten post jest poświęcony o wyszystkim związanym z (pseudo)kibicami,
zachowaniem na trybunach itp.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2005, 13:35 przez alex90, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 10 sie 2005, 12:46

ja juz na temat legii wypowiedzialem sie w temacie o legii , wiec nie bede sie powtarzac , ale dodam ze powinnsmy brac przyklad z zachodnich lig , jakie tam sa rozwiazania itd mniej gadania a wiecej dzialania , jezeli bedzie jakas bijatyka na stadionie to takich kretynow potraktowac tak jak w europie .. zakaz stadionowy i koniec ! i bezwzglednie tego przestrzegac ... pewnie powiecie skad pieniadze ... no pieniadze napewno by sie znalazly tylko trzeba na to chetnych ... a narazie "wasze" kluby maja was gdzies .. i tak kolko sie toczy ... i potem na meczu europejskim slyszymy takich debili warszawskich ryczacych cos na fanow Bayernu. Glupota i Glupota .... "Mecz przyjazni" ? jaka przyjazn ... widzieliscie kiedys zeby na meczu "zaprzyjaznionych" ( pisze w cudzyslowie bo fani Bayernu napewno nie slyszeli nigdy o takim zespole jak Legia :) ) druzyn padaly takie hasla ? bo ja nie ... no ale coz .. "Polak" potrafi....

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 10 sie 2005, 13:01

Kibice w Polsce są nie mniej fanatyczni niż kibice w Anglii....między innymi przykład podali nam "najlepsi" ( :lol: ) kibice w Polsce czyli legioniści. Mecz z Bayernem nazwany meczem przyjaźni nie mógł się odbyć bez niepotrzebnych ekscesów. Jak zwykle głupie teksty w kierunku bawarczyków. To jest na wielu meczach polskiej ligi chociażby tam gdzie grają kluby, które mają tzw. "kosy". Dla mnie to jest jedna wielka głupota i zdecydowanie tego nie popieram.

Bardzo mi się przypodobali kibice Wisły we wczorajszym meczu z Panathinaikosem. Kiedy "Biała Gwiazda" przegrywała było jeszcze głośniej na boisku. To piłkarzowi dodaje sił i mieliśmy tego doskonały przykład. Między innymi dlatego, że kibice byli dwunastym zawodnikiem wiślacy zdołali odrobić starty z 0:1 na 3:1

alex90
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: alex90 » 10 sie 2005, 13:01

No wiesz komentator wyraźnie mówił: "To jest mecz przyjaźni"

A tak w ogóle znalazłam w gazecie tzw. kodeks kibica.
Jestem ciekawa czy ten kodeks jest zgodny z prawdą.

KODEKS KIBICA

1. Kibic nie współpracuje z policją, nie szuka u niej ochrony przed innymi kibicami.
2. Walka między kibicami-chuliganami powinna być prowadzona na gołe pięści lub(za zgodą oby stron) przy pomocy sprzętu. Bitwy powinno się przeprowadzać w ustronnym miejscu, aby nie wciągnąć osób postronnych.
3. Najważniejszy punkt kibica: być z klubem na dobre i na złe.
4. Wrogim kibicom nie można zabierać komórek, kurtek, butów i innych rzeczy niezwiązanych z kibicowaniem-kibice nie są złodziejami.
5. Na meczu reprezentacji powinien być zachowany rozejm wśród kibiców - wszyscy dopingujemy tą samą drużynę narodową.
6. Gdy wrogi kibic odda szalik lub flagę i nie ma ochoty na walkę, należy go puścić wolno. Gdy jest sam przeciwko większej grupie, można mu co najwyżej zaproponować solówkę. Nie można się znęcać nad pokonanym przeciwnikiem.
7. Szanować własne zgody i układy. Zgód nie wypierać się w żadnej sytuacji.

Znalazłam to w gazecie i mam pytanie do prawdziwych kibiców:
Czy zgadzacie się z tym "kodeksem"? Czy w tym kodeksie coś pominięto?
Wypowiedzcie się.

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 10 sie 2005, 13:56

alex90 pisze:
KODEKS KIBICA
ja zmienil bym nazwe...
alex90 pisze: 1. Kibic nie współpracuje z policją, nie szuka u niej ochrony przed innymi kibicami..
tak , jasne a jak jestem na meczu z Dziewczyna to co ? ... tez ja czasem chce zabrac jak chce isc ... to jasne ze jakby byla bojka to chyba udam sie w kierunku policji .... wiem wiem "odwazni" wy byscie sie bili razem z dziewczyna...
alex90 pisze:
2. Walka między kibicami-chuliganami powinna być prowadzona na gołe pięści lub(za zgodą oby stron) przy pomocy sprzętu. Bitwy powinno się przeprowadzać w ustronnym miejscu, aby nie wciągnąć osób postronnych.
szkoda tylko ze osoby postronne sa czesto najbardziej poszkodowane...

alex90 pisze: 3. Najważniejszy punkt kibica: być z klubem na dobre i na złe..
wow...
alex90 pisze: 4. Wrogim kibicom nie można zabierać komórek, kurtek, butów i innych rzeczy niezwiązanych z kibicowaniem-kibice nie są złodziejami.
naprawde nie sa zlodziejami ? polonia ? gornik ? mam dalej wymieniac przygody znajomych... a takich jest mnostwo..
alex90 pisze: 5. Na meczu reprezentacji powinien być zachowany rozejm wśród kibiców - wszyscy dopingujemy tą samą drużynę narodową.
haha ... bylem na Polska-Szwecja na stadionie w Chorzowie ... mecz sie jeszce nie zaczol a Gornik Zabrze juz spalil krzeselka ... siedzialem na sektorze z fanami LKS Ptak Lodz , a nad nami fani Legii ... sami sie mozecie domyslec co sie dzialo ... ale na "szczescie" po 5 minutach Ruch Chorzow sie wlaczyl do ogolnej siekanki ... Policji brak...
alex90 pisze: 6. Gdy wrogi kibic odda szalik lub flagę i nie ma ochoty na walkę, należy go puścić wolno. Gdy jest sam przeciwko większej grupie, można mu co najwyżej zaproponować solówkę. Nie można się znęcać nad pokonanym przeciwnikiem.
paru 13 latkow z mojego miasta wybralo sie na wyjazd do Bielska .... oddali dobrowolnie szaliki .. i potem jeszcze dostali i to dosyc dosyc....

alex90 pisze: Znalazłam to w gazecie i mam pytanie do prawdziwych kibiców:
Czy zgadzacie się z tym "kodeksem"? Czy w tym kodeksie coś pominięto?
Wypowiedzcie się.
jasne ze pominieto ... obowiazkowe wizyty u psychiatry dla kazdego co tego przestrzega ... pozatym kaftan bezpieczenstwa tez powinni nosic..[/list]

alex90
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: alex90 » 10 sie 2005, 14:19

no wiesz ja to przepisałam z gazety to nie moje, ja tego nie wymyśliłam.
A ta nazwa KODEKS KIBICA była w gazecie.

P.S. Dla mnie osobiście to "kodeks pseudokibica" no ale z jednym się ino zgodzę z 4 punktem. Kibic jest z klubem na dobre i na złe.

P.S.2 ten artykuł o "kibicach" był w bravo(gazet takich nie czytam, kupiłam ino ze względy na płytkę:P) numerze 13 z 2004 roku.

Awatar użytkownika
Marco
Armia Białej Gwiazdy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco » 10 sie 2005, 14:26

wow co za temat.

Wzorce z liga europejskich?? nie dziekuje nie chce widziec u siebie piknikow a la Man Utd, a satdiony w Polsce i tak staja sie coraz bezpieczniejsze zwlaszcza w 1 lidze, a poza stadionami to nawet w tkaich krajach o ktorych moiw sie z epwinnsmy brac przyklad dochodiz do chuliganskich awantur.

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 10 sie 2005, 14:37

Marco pisze:nie dziekuje nie chce widziec u siebie piknikow a la Man Utd
a ja bym chcial widziec oprawy ala AC MILAN albo Borussia Dortmund itd ? he ? moze kiedys cos takiego u nas bedzie ....

Marco pisze: , a satdiony w Polsce i tak staja sie coraz bezpieczniejsze zwlaszcza w 1 lidze,
a co sie dzieje w obrebie stadionu ? na to juz nie patrzysz prawda ... bylem na paru meczach europejskich .. bylem tez na paru polskich ... i wiem dobrze co mowie ...
Marco pisze: a poza stadionami to nawet w tkaich krajach o ktorych moiw sie z epwinnsmy brac przyklad dochodiz do chuliganskich awantur.
tak ? moze wybryk Interu z Lm ? a i owszem ... szkoda tylko ze po meczu nie dochodzilo do zadnych awantur .... ciekawe czy znasz jeszcze jakies przyklady ...

no ale jasne idzmy za twoim rozumowaniem nie bierzmy przykladu z krajow w ktorych ten system sie sprawdzil ... lepiej zostawmy rozwiazanie "inteligentnym" polskim pseudo ... za parenascie lat moze sami sie uspokoja ...

zenada... :roll:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 10 sie 2005, 17:15

Jezeli chodzi o mecze reprezentacji raczej sa zadyme mniejsze lub wieksze, bylem na meczu POLSKA-WEGRY i siedzialem w sektorze gdzie akurat przez ok10minut trawala zadyma kibicow rucu widzewa z gornikiem, oczywiscie jak wpadla policja, nie bylo juz nikogo z uczestnikow bojki przesli przez ogordzenia do innych sektorow a dostalo sie niewinnym ktorzy wpadli w panike i zaczeli uciekac na dol trybun

Awatar użytkownika
Marco
Armia Białej Gwiazdy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco » 10 sie 2005, 18:00

rebuzz pisze:
Marco pisze:nie dziekuje nie chce widziec u siebie piknikow a la Man Utd
a ja bym chcial widziec oprawy ala AC MILAN albo Borussia Dortmund itd ? he ? moze kiedys cos takiego u nas bedzie ....
taaa i pewnie jeszcze chcesz zeby ultrasi ze swojej kieszeni placili za wsyztskie elementy, ajak chcesz widziec to rob cos w tym kierunku a nie siedz przed monitorem, a jak juz mowisz o Milanie to ciekawym czy wiesz jak prezentuja sie dane ekipy MIlanu i jakie maja poglady na sprawy pozapilkarskie
rebuzz pisze:
Marco pisze: , a satdiony w Polsce i tak staja sie coraz bezpieczniejsze zwlaszcza w 1 lidze,
a co sie dzieje w obrebie stadionu ? na to juz nie patrzysz prawda ... bylem na paru meczach europejskich .. bylem tez na paru polskich ... i wiem dobrze co mowie ...
co sie dzieje w obrebie stadionu?? to samo co np w Holandi, Wloszech, Grecji, Belgii, Anglii
rebuzz pisze:
Marco pisze: a poza stadionami to nawet w tkaich krajach o ktorych moiw sie z epwinnsmy brac przyklad dochodiz do chuliganskich awantur.
tak ? moze wybryk Interu z Lm ? a i owszem ... szkoda tylko ze po meczu nie dochodzilo do zadnych awantur .... ciekawe czy znasz jeszcze jakies przyklady ...

no ale jasne idzmy za twoim rozumowaniem nie bierzmy przykladu z krajow w ktorych ten system sie sprawdzil ... lepiej zostawmy rozwiazanie "inteligentnym" polskim pseudo ... za parenascie lat moze sami sie uspokoja ...

zenada... :roll:
o jezu Inter przytoczyl ale zes musial duzo gazet poczytac, albo TV ogladac, to zachecam do wiekszej pracy co sie dzieje w swiecie kibicowskim w Europie bo np w takiej Belgii podczas LM Anderlecht mial starcie z nami, szkoda ze nie przytoczyles np wydarzen z mecżów powmiedzy Feyenoordem a Ajaxem, jak nam opowiadali holendrzy policja obstawiła wszystkie autostrady a i tak doszło do awantur, napisz mi z jakich zródeł korzystasz by zdobyc informacje

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 10 sie 2005, 18:32

Marco pisze:
taaa i pewnie jeszcze chcesz zeby ultrasi ze swojej kieszeni placili za wsyztskie elementy,
niekoniecznie , popatrz sobie na rozwiazania w schalke i ich kibicow ... a ze nie macie kasy to nie moja wina , oni maja i oprawy maja lepsze tak to juz jest.
Marco pisze: ajak chcesz widziec to rob cos w tym kierunku a nie siedz przed monitorem
koles przeciez ty mnie nawet nie znasz ,nie wiesz co robie, gdzie bylem i gdzie dzialam wiec tego typu gadki sa bez sensu...
Marco pisze: a jak juz mowisz o Milanie to ciekawym czy wiesz jak prezentuja sie dane ekipy MIlanu i jakie maja poglady na sprawy pozapilkarskie
nie niewiem , tylko widzialem oprawy , ale zato wiem jak prezentuje sie dortmund i jak to wszystko tam gra , bo mam kontakt z tymi ludzmi i czesto tam jestem.

Marco pisze: co sie dzieje w obrebie stadionu?? to samo co np w Holandi, Wloszech, Grecji, Belgii, Anglii
to samo ? byles gdziekolwiek na meczu poza polska ? tzn na meczu w ktorym nie biora udzialu polskie ekipy ? niewiem jezeli byles to sam wiesz ze piszesz bzdury w tym momencie ... bylem ostatnio na dortmund-stuttgart , pare policjantow na koniach ... siedze sobie z znajomymi 8 osob w tym 2 kobiety ... nagle patrzymy z gory z ulicy wychodzi grupa moze 4 tysiecy fanow stuttgartu ... i co ? i nic .. przeszli obok nas ... siedzieli z nami , spiewali Z NAMI !! porobili fotki i zaczelismy wchodzic na stadion ... a teraz mi odwtorz taka amtosfere na meczu polskiej ekstraklasy

Marco pisze: o jezu Inter przytoczyl ale zes musial duzo gazet poczytac, albo TV ogladac, to zachecam do wiekszej pracy co sie dzieje w swiecie kibicowskim w Europie bo np w takiej Belgii podczas LM Anderlecht mial starcie z nami, szkoda ze nie przytoczyles np wydarzen z mecżów powmiedzy Feyenoordem a Ajaxem, jak nam opowiadali holendrzy policja obstawiła wszystkie autostrady a i tak doszło do awantur, napisz mi z jakich zródeł korzystasz by zdobyc informacje

przytoczylem Inter bo inni ludzie ktorzy czytaja to forum nie interesuja sie moze takimi sprawami dosyc duzo ... a chcialem zeby tez cos z tego zrozumieli ,

Holandia ? no tam sobie nie radza .. W Turcji sobie nie radza Grecja Ateny bylem , nie bylo nerwowo ale nie mozna bylo szalec ... czyli tez nie za ciekawie ... pozatym wyciagasz "czarne owce" jeden jakis przyklad na caly sezon , niestety u nas jest tak prawie co mecz .... wiem bo mam kontakty z paroma osobami z innych klubow i czesto rozmawiam na ten temat ... a sam czasem jestem na meczach Zabrzanskiego Gornika ... radze ci sie po meczu przejsc po dworcu ... Baa .. jak w ogole dojdziesz na ten dworzec ....

alex90
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: alex90 » 10 sie 2005, 20:50

przestańcie, ten post ma być poświęcony zachowaniu kibiców na trubunach i poza nimi.
A jak narazie wyrasta tu mocna wymiana zdań. No każdy ma swoje zdanie i należy to uszanować.
Każdy widzi to z innej perspektywy... . Czasami złej.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 sie 2005, 22:23

do wszystkich wielkich wielbicieli Wisly Krakow, do jej Kibicow, itd. :D :

a nie pamietacie jak Olisadebe byl przy pilce to byly gwizdy :?:

a jak schodzili pilkarze z Bayernu z boisku, lub wchodzili rezerwowi to byly oklaski :!:

a text typu "j3b@c szwabow" to "wyczyn" jakiejs grupki, ktora pokrzyczala nie 10min, jak napisala to autorka tego tematu, tylko z minute, moze dwie :!:

pozdro

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 10 sie 2005, 22:30

alex90 pisze:przestańcie, ten post ma być poświęcony zachowaniu kibiców na trubunach i poza nimi.
no i o tym jest ,a wszelkie didaskalia to tylko dodatek :)
alex90 pisze: A jak narazie wyrasta tu mocna wymiana zdań.
od tego jest forum , porozmawiamy az dojdziemy do jakiegos wspolnego zdania lub sie nie dogadamy i rozmowa sie skonczy. Zawsze tak przeciez jest, przeciez co by to bylo za forum gdyby kazdy mial takie samo zdanie ...

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1236

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 10 sie 2005, 22:58

TEN KODEKS JEST ŚMIESZNY CIEKAWE KTO GO SIE TRZYMA??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”