Europejska Superliga - Strona 57

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Superliga:

Popieram
16
43%
Jestem przeciw
17
46%
Nie mam zdania
4
11%
Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 03 mar 2022, 16:38

seba82 pisze:
03 mar 2022, 16:33
Przecież nie ma stałych członków już. Będą normalne awanse i spadki jak w LM.

Super Liga - organizowana przez kluby
Liga mistrzów - organizowana przez UEFA
Spadki jak z ligi, do LM kwalifikujesz się co roku.

Jeszcze raz przeczytaj moje przykłady.
venomik pisze:
03 mar 2022, 16:21
Ja mam propozycję jednego fragmentu:
"Dla Superligi kibice to konsumenci, dla UEFA oni są najważniejsi."
Aha, kibice najważniejsi dla UEFA
Jak ich porównuję, to UEFA i na tym tle wychodzi korzystnie :-P

Wojtekb
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 580

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wojtekb » 03 mar 2022, 16:43

Płacz spowodowany tym, że nie zobaczą ANI JEDNEGO EURO z reklam, praw do transmisji, biletów, organizacji turnieju...
Te pieniądze będą rozdysponowane na kluby.
Czyli... dokładnie tak jak działa UEFA? Już tu kiedyś o tym pisałem, chyba nawet nie raz. Wystarczy zerknąć w sprawozdania UEFA gdzie jest czarno na białym, że znaczną większość przychodu dostają kluby i federacje. Resztę pochłaniają koszta organizowania rozgrywek, ale w Superlidze będzie dokładnie tak samo, bo koszty administracyjne nagle nie wyparują.

Istotną zmianą będzie nie to, że organizator nie dostanie "ani jednego euro", bo UEFA już teraz ani nie generuje zysku ani nie zamierza tego robić, tylko że organizatorem pośrednio zostaną kluby więc będą mogły same decydować o podziale tortu. To oczywiście na papierze może brzmić dobrze, ale kibicom drużyn innych niż Real, Barcelona i Juventus bym jednak radził wstrzymać się z optymizmem. Agnelli może jeszcze jest nieskodzliwy, bo to koleś karmiony całe życie srebrną łyżką który wszystko zawdzięcza nazwisku i koneksjom, ale Perez i Laporta to rekiny. Jak płaczą że nie mają wystarczająco dużo z Ligi Mistrzów, to raczej nie po to żeby się dzielić z Atletico czy Interem.

Dodatkowo, jeżeli Superliga obiecuje znacznie większe przychody niż Liga Mistrzów, to musi mieć dobre oferty na prawa telewizyjne. Na osiągnięcie tego są dwa sposoby: albo większa oglądalność czyli postawienie na same szlagiery i odcięcie mniejszych klubów od prestiżowych rozgrywek albo więcej czasu reklamowego w trakcie meczów. Co kto lubi, ale dla mnie jedno i drugie brzmi słabo.

No ale to póki co gdybanie. Pierwsza propozycja Superligi była katastrofalna i szkodliwa dla piłki, ale to nie znaczy że Perez i spółka nie wyciągnęli lekcji. Jeżeli faktycznie w tym tygodniu pokażą nową odsłonę to będzie mnie interesowało:
* Format rozgrywek i liczba meczów w sezonie
* System spadków i awansów oraz dostępność rozgrywek dla drużyn spoza TOP 5 lig
* Salary cap, transfer cap, wymagania odnośnie wychowanków
* Struktura zarządzania czyli na ile realnie kluby nie zasiadające w zarządzie będą miały coś do powiedzenia

Jeżeli te sprawy rozwiążą lepiej niż UEFA, to droga wolna.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 03 mar 2022, 16:51

W sumie nikt jeszcze niczego nie ogłosił, istnieją tylko spekulacje, a obrońcy status quo już zaszczekali. ;)

Wojtekb
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 580

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wojtekb » 03 mar 2022, 16:58

Nie ma żadnego status quo bo format Ligi Mistrzów też się zmienia. Pytanie kto pomiędzy UEFA a Superligą przedstawi ofertę lepszą dla kibiców, klubów i piłkarzy.

Pierwotna formuła Superligi była tak karykaturalnie zła, że pozostaję sceptyczny, ale z ocenami wstrzymam się dopóki faktycznie nie będzie czegoś oficjalnego.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 03 mar 2022, 17:13

Nie wiem, co musiałaby zrobić Superliga, by po wcześniejszych doświadczeniach przedstawić gorszy format od nowej Ligi Mistrzów. ;) Samo sensowne Finansowe Fair Play, które w UEFA jest fikcją, zrobiłoby ogromną zmianę na plus.

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 03 mar 2022, 17:47

Masz bardzo dużo lat, masz dużo lat przepracowane w jednej firmie. Jesteś kozakiem w tym co robisz, GIGACHADEM jakby to napisała grupa "1 z 10", masz kumpli, którzy są równie dobrzy co ty. Co roku, co ciekawe na przełomie maja i czerwca (dziwna data) rozgrywa się walka o tytuł pracownika roku. Raz wygrasz, raz przegrasz, naturalna kolej rzeczy podczas rywalizacji. Nie zmienia to faktu, że jesteś w grupie najlepszych. Mirki i Helenki patrzą na Ciebie z podziwem. Zarabiasz kupę kasy. Raz na rok podczas sierpniowej rekrutacji pojawiają się nowe osoby, ale nie są w stanie wytrzymać tempa tego szalonego wyścigu, odpadają od razu, brakuje im jakości pracy, sił.
Pewnego razu, wieczorem. Zimnym jak skurwysyn wieczorem podchodzi do Ciebie ojciec, człowiek z sukcesami, na którego z podziwem patrzy pół świata, drugie pół go nienawidzi. Wie że niebawem będzie musiał odejść, ma do swojego dzieciaka jedną, ostatnią prośbę. "Zrób coś dla mnie.", i zaczął opowiadać. "Jesteś bogaty, ale lepsze od bycia bogatym jest być zajebiście bogatym, twój szef, okropny typ, dla tych młodych to wzór, otwiera im nowy świat, dla Ciebie to złodziej. Wypracowujesz mu cały zysk, Ty i Twoi kumple. To Wy napędzacie ten projekt." I w sumie uświadamiasz sobie, że ma racje. Bez Was ta firma upadnie. "Załóżcie coś własnego, miejcie więcej dla siebie i innym też dajcie więcej, zróbcie coś lepszego. Ja Wam pomogę."

Hymn Ligi Mistrzów to fajna sprawa, ale na nowych zasadach, z systemem spadków i awansów, Superliga ma więcej sensu niż cokolwiek innego w obecnym futbolu. Wszystko, żeby raz na zawsze pokazać środkowy palec UEFIE i FIFIE.

Tak więc Florentino, po raz kolejny pokaż całemu światu kto jest najlepszy (i choć nieraz zdarzało mi się narzekać na Pereza, IMO słusznie), weź tego Agnellego czy tam Laportę i działajcie.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 03 mar 2022, 22:05

Przerabiamy znowu ten sam temat. UEFA jest zła, bo zamiast oddawać klubom całość, finansuje również futbol młodzieżowy, amatorski, kobiecy. Superliga, która chce mieć czołowych zawodników na własność (wątpliwe, by mogli grać w reprezentacjach będąc graczami klubów, które znajdują się w strukturach buntowników, o puszczaniu na eliminacje MŚ/ME nie mówiąc), jest dobra.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 03 mar 2022, 22:17

matt_ pisze:
03 mar 2022, 22:05
wątpliwe, by mogli grać w reprezentacjach będąc graczami klubów, które znajdują się w strukturach buntowników, o puszczaniu na eliminacje MŚ/ME nie mówiąc
Był choćby jeden klub/piłkarz/działacz opowiadający się za tym, że zawodnik z superligi nie powinien grać w repezentacji kraju?

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 03 mar 2022, 22:34

venomik pisze:
03 mar 2022, 22:17
Był choćby jeden klub/piłkarz/działacz opowiadający się za tym, że zawodnik z superligi nie powinien grać w repezentacji kraju?
Masz rację, z tego co pamiętam nie było żadnego oficjalnego stanowiska/wypowiedzi na ten temat. Pytanie jednak, czy dlatego że ten zryw tak szybko się skończył czy bogaczom faktycznie nie będzie przeszkadzał fakt, że zawodnicy jeżdżą sobie na zgrupowania? UEFA chciała zakazać gry w reprezentacji zawodnikom klubów Superligi, Perez czy Agnelli raczej się za nimi nie wstawią.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 03 mar 2022, 22:38

I coś ten Agnelli dziś ogłosił?

Najbardziej mnie ciekawi jak się niby angielskie kluby do tego odniosą. Bo jeszcze w chęć uczestnictwa w tym włoskich, to mogę uwierzyć. Ale angielskich jakoś ni chu chu.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 04 mar 2022, 9:14

No i gdzie ta Superliga?

Obrazek

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 mar 2022, 9:26

Skoro połowa Superligi i tak gra na Wyspach, to nie lepiej po prostu przenieść te wszystkie Reale i Juventusy do Anglii? :P

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 04 mar 2022, 12:46

Dopóki nie będzie wyroku sądu w sprawie monopolu UEFA raczej niczego oficjalnie nie ogłoszą. Pewnie latem się coś zadzieje.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 04 mar 2022, 12:56

W ogóle ktoś się odnosił do tych umów, które miały kluby podpisane z Premier League i UEFA?

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 04 mar 2022, 14:07

czarny samael pisze:
03 mar 2022, 15:07
Jebać superligę aż po sportowy grób Pereza.
Ojej, ojej. A cóż to za rynsztok :olaboga:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”