Europejska Superliga - Strona 56

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Superliga:

Popieram
16
43%
Jestem przeciw
17
46%
Nie mam zdania
4
11%
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8414

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 03 mar 2022, 15:37

Tak

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3409

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 03 mar 2022, 15:37

Hersk pisze:
03 mar 2022, 15:28
Przecież mi Seba chodzi tylko i wyłącznie o to, że podoba mi się obecny ład i pierdole oglądać co tydzien te same mecze bogaczy w nowym tworze, który zburzy tak kochaną przeze mnie Ligę Mistrzów czy inne europejskie ligi.
Oki, nie do końca zrozumiałem.
Pierwsza edycja będzie wyglądać tak jak musi wyglądać.
Przecież Super Liga nie burzy ligi żadnej. Po prostu kluby które się zadeklarują tam zagrają a do LM będzie brana kolejna następna.

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 03 mar 2022, 15:40

No, ale to jest cios w Ligę Mistrzów... No nie wiem, Liga Mistrzów stanie się podrzędna rozrywką, bez gigantów. Wszystkie rankingi, historia przestaną mieć znaczenie. Czy tylko ja jestem taką konserwą, która nie ogromnych cierpi zmian w futbolu? :/

Awatar użytkownika
piotrcies

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 03 mar 2022, 15:42

Ja nie lubię tych skorumpowanych organizacji (FIFA i UEFA), więc każdy cios w ich serce uważam za dobry.

LoLoS
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 67

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LoLoS » 03 mar 2022, 15:44

zmiany są potrzebne bo obecny football traci odbiorców Liga Mistrzów nie jest ciekawym formatem

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 03 mar 2022, 15:48

A SuperLiga będzie pewnie zdrowym tworem stroniącym od machlojek, korupcji itd?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8783
Kontakt:

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 mar 2022, 15:51

Nie wiem, co się tak emocjonujesz. Przecież ty nikomu nie kibicujesz... Twój klub ani nie ucierpi, ani nie straci. A mecze w tv nadal będziesz oglądał.

LoLoS
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 67

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LoLoS » 03 mar 2022, 15:52

pewnie nie ale nikt nie będzie cię karać za to że chcesz wydać swoje pieniądze a jakim tworem będzie to można będzie ocenić jak juz będzie

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 03 mar 2022, 15:59

To byłaby jedna z największych rewolucji w historii piłki nożnej i widać jak wielu kibicom to nie pasuje, chociaż i tak coraz więcej zwolenników ma ten pomysł. Wcześniej były grube protesty i co teraz nie będzie? Jestem ciekaw czy kibice te złagodzone zasady przyjmą na tyle lepiej, żeby gładko to wszystko przeszło

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 03 mar 2022, 16:07

piotrcies pisze:
03 mar 2022, 15:37
Tak
Mhm, już to widzę.

Otóż będzie tak, że będziesz mógł ewentualnie z tej ligi spaść za kogoś innego. Czyli ogólnie ligi tracą znaczenie, bo jak nie spadniesz SL, to nie musisz w danym roku walczyć o wejscie do niej.

No i ile klubów tam się będzie zmieniać? 2? 3? 4? I kto za nie? Ktokolwiek z Europy, czy jeden wielki turniej kwalifikacyjny jak teraz, ale bez drużyn z tych państw z których nie ma spadkowiczów?

Czyli jak z SL nie spadnie żaden włoski klub, to tak długo jak się to nie stanie, to inne włoskie kluby mają raz na zawsze bana na SL?

Czy inaczej: wszyscy o to grają, więc za kilka lat sama liga angielska i i tak kluby z Włoch mają bana na SL, bo nie pokonają Anglików?

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 03 mar 2022, 16:18

– Rozmawianie o Superlidze to nie jest rozmawianie o futbolu. To nie jest projekt piłkarski. Nie było logiczne, by coś takiego pojawiło się w środku pandemii. UEFA próbowała pomagać piłkarzom i drużynom w tej strasznej sytuacji. Zwarliśmy szyki, by sobie pomagać. Dla nas futbol i piłkarze są dla kibiców. A nie Superligi i inne rozgrywki wykraczające poza normy futbolu. Najpierw wykorzystali pandemię, a teraz wykorzystują wojnę. Kluby są wolne, by stworzyć swoje własne rozgrywki, ale niech nie oczekują, że wtedy będą mogły grać w rozgrywkach UEFA. Jestem już zmęczony tym projektem piłkarskim. Mogą zapłacić, komu tylko chcą, by powiedział, że to dobry projekt, ale to pozostanie pomysł bez sensu. Jeden z działaczy, który tworzył Superligę, zadzwonił do mnie z przeprosinami.

– Zmiany w Lidze Mistrzów to coś innego niż efekt Superligi. Pracujemy z klubami, by znaleźć rozwiązanie na wszystko. To nie ma jednak nic wspólnego z Superligą. Terminarz jest przeładowany, a piłkarze cierpią. Kluby chcą jednak rozgrywać wiele meczów. To nie tylko kwestia UEFA, ale całego futbolu. Martwi nas to. Porównujemy Superligę ze zmianami, jakie proponuje FIFA. Dla Superligi kibice to konsumenci, dla UEFA oni są najważniejsi.

– Zmiany w futbolu reprezentacyjnym? Globalna Liga Narodów jest opcją, o której rozmawiamy z FIFA. Moglibyśmy nie tylko grać mecze w ramach UEFA, ale także z innymi konfederacjami. Mundialu co 2 lata nie chce jednak nikt i FIFA chyba to zrozumiała. Rozpoczniemy rozmowy o turniejach międzykontynentalnych, gdy FIFA wycofa się z mundialu co 2 lata – zakończył prezes UEFA.
Nie widzę tu punktów, z którymi miałbym się jakoś szczególnie nie zgodzić.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2176

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 03 mar 2022, 16:21

czarny samael pisze:
03 mar 2022, 16:18
Nie widzę tu punktów, z którymi miałbym się jakoś szczególnie nie zgodzić.
Ja mam propozycję jednego fragmentu:
"Dla Superligi kibice to konsumenci, dla UEFA oni są najważniejsi."
Aha, kibice najważniejsi dla UEFA :rotfl:

Awatar użytkownika
piotrcies

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 03 mar 2022, 16:24

Jak Anglia zamykała granice dla obcokrajowców i tym samym de facto pozbawiała wsparcia fanów Włoch w finale ME, to jakoś UEFA w obronie tych kibiców nie stanęła =) A finał można było przecież przenieść, tak jak przeniesiono finał LM, kiedy Anglia uznała Turcję za czerwoną strefę tuż przed finałem LM. :)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8783
Kontakt:

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 mar 2022, 16:26

Kluby są wolne, by stworzyć swoje własne rozgrywki, ale niech nie oczekują, że wtedy będą mogły grać w rozgrywkach UEFA
To jest klucz. Bo na chwilę obecną krajowe związki, które organizują ligowe rozgrywki podlegają pod UEFA.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3409

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 03 mar 2022, 16:33

czarny samael pisze:
03 mar 2022, 16:07
piotrcies pisze:
03 mar 2022, 15:37
Tak
Mhm, już to widzę.

Otóż będzie tak, że będziesz mógł ewentualnie z tej ligi spaść za kogoś innego. Czyli ogólnie ligi tracą znaczenie, bo jak nie spadniesz SL, to nie musisz w danym roku walczyć o wejscie do niej.

No i ile klubów tam się będzie zmieniać? 2? 3? 4? I kto za nie? Ktokolwiek z Europy, czy jeden wielki turniej kwalifikacyjny jak teraz, ale bez drużyn z tych państw z których nie ma spadkowiczów?

Czyli jak z SL nie spadnie żaden włoski klub, to tak długo jak się to nie stanie, to inne włoskie kluby mają raz na zawsze bana na SL?

Czy inaczej: wszyscy o to grają, więc za kilka lat sama liga angielska i i tak kluby z Włoch mają bana na SL, bo nie pokonają Anglików?
Przecież nie ma stałych członków już. Będą normalne awanse i spadki jak w LM.

Super Liga - organizowana przez kluby
Liga mistrzów - organizowana przez UEFA

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”