Filozofia włoskiej piłki - Strona 2

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
Awatar użytkownika
El Intero
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

filozofia wloskiej pilki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: El Intero » 13 sie 2005, 16:40

Trzeba przyznac ze troche Inter zaczyna odbiegac od tej filozofii bo staraja sie atakowac i grac ladnie, no i jednak troche duzo tych bramek stracili w poprzednim sezonie :lol: No ale w kazdym zespole wloskim siedzi cos z Catenaccio :wink:

Awatar użytkownika
Żniwiarze Umysłów-HUNTER-
Rapid Eye Movement

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Żniwiarze Umysłów-HUNTER- » 13 sie 2005, 17:13

a mnie sie wydaje ze catenacio juz zanika.
Oczywiscie obrona nadal jest ta formacja od ktorej kazdy klub zaczyna budowac druzyne ale w tym sezonie duzo było wysokich wyników.
No i indywidualnosci w lidze jakos graja bardzo ofensywni pilkarze Kaka' Nedved Totti lub obroncy Cafu ,Zambrotta,J.Zanetti (itp) pilkarze o ataku tez mozna duzo napisac gra Sheva zdobywca złotej pilki Gila bardzo utalentowany napsatnik Adriano Martins Zlatan Treze Cassano Montella i wilu innych.O tych pilkarzy biło sie woele klubow z Hiszpani (w ktorej jest super ofensywna gra :roll: ) a jednak nie odeszli a czemu :?:
A moze dlatego ze tu wygrywaja cenne trofea Włoskie druzyny bardzo duzo znacza w pucharach Europejskich.
A obrona bez obrony nie ma nic ja tam uwielbiam ogladac Calcio i tylko ta liga mnie fascynuje strzelac kazdy umie bronic nie.

Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1463
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 14 sie 2005, 21:27

Żniwiarze Umysłów-HUNTER- pisze:A obrona bez obrony nie ma nic ja tam uwielbiam ogladac Calcio i tylko ta liga mnie fascynuje strzelac kazdy umie bronic nie.

zgadzam sie z toba w 100 % jedyna druzyna której sie udaje bronic i atakowac w miare dobrze jest niestety Chelsea :? nie lubie ich ale widac ze zatrudnienie Mourinho i wydanie ogromnej ilosci kasy sie opłaciło w miare szybko :arrow: szkoda tylko ze Massimo nie miał takiego szczescia do wydawania pieniedzy :? ale miejmy nadzieje ze i jemu zacznie sie to zwracac juz w tym sezonie :wink:

Forza Inter !!

Awatar użytkownika
Danielinho90
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Danielinho90 » 18 lis 2007, 19:25

moim zdaniem filozofia wloskiej pilki polega na tym ze trzeba sie bronic a nuż uda sie cos strzelic.niestety ale taka jest prawda.wloski futbol jest bardzo nudny i skupia sie na grze w defensywie.zdecydowanie lepsza jest gra w Hiszpanii albo Anglii gdzie est szybciej i wszycy nastawiaja sie na atrak.

Moofasa
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Moofasa » 18 lis 2007, 19:31

Danielinho90 pisze:filozofia wloskiej pilki polega na tym ze trzeba sie bronic

Juventus Turyn - Livorno 5 : 1

Udinese - Napoli 0 : 5
Livorno - US Palermo 2 : 4
Juventus Turyn - Reggina 4 : 0
AS Roma - Inter Mediolan 1 : 4

taki przykłady można mnożyć :roll: faktycznie tylko defensywa sie tam liczy :smile2:

Moofasa
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Moofasa » 18 lis 2007, 19:41

Czy ty nie zrozumiesz że to jest tylko durny stereotyp o catenaccio i nie tylko ? Wyżej podałem Ci parę wyników które świadczą że Serie A to nie tylko defensywa. Każdy zespół zaczyna sie od bramkarza a potem obrony, bo jak na tyłach będzie 0 to zawsze jest gwarantowany co najmniej remis :lol: Włosi to nie tylko renomowani obrońcy jak Nesta czu Cana, mają też dobrych ofensywnych graczy jak Totti, Gilardino czy Toni.

Zrestą w tym temacie nei ma już co pisac bo chyba wszystko zostało napisane, jak dalej nie wierzysz to przeglądnij poprzednie strony tego tematu

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 18 lis 2007, 20:18

Ja zrobiłem statystyki. Wszystko liczone w excelu i nie ma tam żadnych pomyłek. Dane brałem ze wszystkich spotkań rozegranych do tej pory w tym roku.
Podsumowanie statystyk bramka/mecz:

Włochy: 2,57
Anglia: 2,63 (jedna bramka co 15 spotkań więcej niż we Włoszech)
Hiszpania: 2,63 (jedna bramka co 15 spotkań więcej niż we Włoszech)
Niemcy: 2,74 (jedna bramka co 6 spotkań więcej niż we Włoszech)
Francja: 2,20 (jedna bramka co 3 spotkania mniej niż we Włoszech!)

Efekt: w tych bardzo ofensywnych ligach nie pada nawet jedna bramka na kolejke więcej niż w Serie A. Potrzeba średnio półtorej kolejki na tę jedną, jedyną dodatkową bramkę!
Ahh... ultradefensywna włoska liga - i ta ofensywna francuska :]

Idziemy dalej. W końcu co kogo obchodzą wyniki słabych drużyn, tu o te najlepsze chodzi. Może więc zerkniemy na cztery najlepsze drużyny. Zobaczmy ile one bramek strzelają na mecz:

Włochy: 1,96
Anglia: 1,66
Hiszpania:2,02
Niemcy: 1,76
Francja: 1,56

Oj... Giganci ligi włoskiej są na drugim miejscu... wyprzedzają ligę niemiecką, deklasują zarówno francuską jak i angielską. To ligi hiszpańskiej strata jest niewielka.
Dlaczego więc liga włoska jest uznawana za defensywną?
Może dlatego, że te najlepsze drużyny tak dobrze się bronią, że mecze wydają się być jednostronne i nudne? Sprawdźmy:
Ilość bramek traconych w meczu przez najlepsze drużyny:

Włochy: 0,98
Anglia: 0,74
Hiszpania: 1,23
Niemcy: 0,94
Francja: 0,83

Ojj... jdnak wcale się tak wybitnie nie bronią. Tym razem znów tylko liga hiszpańska wyprzedza włoską. Niemiecka stara się jej dorównać kroku, francuska nie może - natomiast angielska zostaje całkowicie zdeklasowana.

Z tego jasno widać: w ligach europejskich, z tych silnych, najwięcej bramek pada w Niemczech - ale jest to zasługą tych słabszych drużyn, bo te najlepsze mało strzelają i mało tracą.
W lidze angielskiej widowiska z udziałem najlepszych są mniej interesujące, nie dość, że pada mniej bramek - to jeszcze te silne drużyny niemal nie tracą bramek.
Gdzie ten mit o defensywnej lidze włoskiej? Gdzie ten mit, że pada mało bramek? Gdzie ten mit, że najlepsze drużyny wygrywają po 1-0? I że niemal bramek nie tracą?
Danielinho90 - skor potrafiłeś napisać, że:
pada tutaj srednio znaczniej mniej bramek niz w innych czolowych ligach europejskich
to potwierdź to statystykami.
No, chyba że zaraz powiesz, że jedna bramka na 15 spotkań to kolosalna różnica :)

Jeśli ktoś nie ufa moim statystykom niech to jasno tu napisze, podeśle plik. Sam się przekona.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2007, 20:26 przez venomik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 18 lis 2007, 20:21

Serie A

Sezon 2006-07 - 969 bramek
Sezon 2005-2006 - 992 bramki
Sezon 2004-2005 - 960 bramek

Hiszpania

2006-2007 - 942 bramki
2005-2006 - 938 bramek
2004-2005 - 980 bramek

Zakładam że dobrze posługiwałem się kalkulatorem. Jeśli tak było to znaczy że przez twoje pokemońskie teorie straciłem kilkanaście minut, by udowodnic że nie masz racji.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 18 lis 2007, 20:24

Dobra robota chlopaki.

Przeciwnikom Serie A zacytuje teraz Jacka Gmocha: he he he.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 18 lis 2007, 20:29

Przez kilka minut znajdowały się tutaj błędne statystyki umieszczone przeze mnie, teraz już wszystko jest dobrze - wyniki były mniej więcej 2-3 razy wyższe - ale że dla każdej ligi, tak więc sens się nie zmienił. Jeśli ktoś został wprowadzony w błąd, za co przepraszam, może przeczytać to jeszcze raz. Pierwsze wyniki (bramki na mecz) wyliczone były prawidłowo :)

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 18 lis 2007, 20:29

A od kiedy poziom ligi określa się ilością strzelonych bramek? Może w Calcio gra więcej solidnych bramkarzy i obrońców, którzy znają się na swoim fachu? Przypominam, że każdy zespół składa się z bramkarza i 10 zawodników z pola, z czego często 4 z nich to obrońcy, więc jeśli strzelone bramki mają być głównym kryterium siły ligi to Danielinho90 bierzesz tylko pod lupę jakieś 55% tej ligi. I tu się z Tobą zgodzę, że te 55% w Anglii czy Hiszpanii może być delikatnie lepsze, ale pozostałe 45% bije na głowę wszystko i wszystkich ;) No i do tego dochodzą trenerzy - we Włoszech jak nigdzie indziej skupia się bardzo na taktyce. Ale co ja Cię będę przekonywał ;) Ciekaw jestem czy zmienisz sobie tego "piłkarza" z avka jak odejdzie do Juventusu? Krążą plotki o jego odejściu właśnie do Starej Damy :D

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 18 lis 2007, 20:52

Martin Pellegrino pisze: Ciekaw jestem czy zmienisz sobie tego "piłkarza" z avka jak odejdzie do Juventusu? Krążą plotki o jego odejściu właśnie do Starej Damy :D
Ja rozumiem, że nam źle życzysz, ale bez przesady... :lol:

Awatar użytkownika
Maro juve
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maro juve » 18 lis 2007, 21:16

Martin Pellegrino pisze:Ciekaw jestem czy zmienisz sobie tego "piłkarza" z avka jak odejdzie do Juventusu? Krążą plotki o jego odejściu właśnie do Starej Damy

Ja rozumiem nienawiść do barw przeciwnika, ale bez przesady.

Danielinho niestety raczej pojął niewiele ze statystyk, bo w końcu ile to Szpakowski na Lidze Mistrzów nie mówił, że 'Włosi, to się bronić umnio, a bramków mało strzelajo.' Chłopak posłuchał, zapamiętał a teraz sieje na lewo i prawo. Tylko ni jak nie może mi się przypomnieć, kto cokolwiek dobrego powiedział o Crouchu, że Danielinho tak za nim obstaje...

venomiq, maciek :o Macie nasrane, że wam się chciało to liczyć. :) Ja rozumiem w jakichś przepychankach słownych z Mediolańczykami, ale tłuamczyć Danielinhowi? Z całym szacunkiem dla niego.

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 18 lis 2007, 21:18

Juventus are set to make a £10m bid for Liverpool striker Peter Crouch, according to the Daily Mail.
Juventus To Bid For Peter Crouch?
zoom - galleria

The giant marksman, who scored England’s winner in the 1-0 friendly win against Austria last night, has featured sparingly for Liverpool this season.

Reds boss Rafa Benitez is ready to let Crouch go during the January transfer window, providing interested parties meet the 26-year-old’s £10m price tag.

Juventus Coach Claudio Ranieri is a huge admirer of Crouch from his time spent managing Premiership club Chelsea.

The Bianconeri already have a good blend of strikers in their first-team squad in the form of David Trezeguet, Alessandro Del Piero, Vincenzo Iaquinta and Raffaele Palladino. However Ranieri believes that Crouch’s huge frame will offer them more of an aerial threat.

In other transfer news, Argentine midfielder Sergio Almiron could make a January move to AEK Athens.

Almiron has been hugely disappointing since signing from Empoli in the summer and currently finds himself behind Cristiano Zanetti, Antonio Nocerino and even Tiago Mendes in the centre-midfield pecking order.
Źródło goal.com
Tak więc to nie ja Was straszę tylko Ranieri ;)
Maro juve pisze:Ja rozumiem w jakichś przepychankach słownych z Mediolańczykami, ale tłuamczyć Danielinhowi?
Jakbyście takie "fakty" podawali w "przepychankach" z nami to poziom dyskusji z Waszej strony szalenie by urósł ;)

Wracając do tematu: takie dywagacje na temat, która liga jest lepsza jest bez sensu. Na tym forum podobne tematy wałkujemy co jakiś czas i nic konstruktywnego z tego nigdy nie wyszło. Każdy z nas ma ulubiony klub i ulubioną ligę i jest święcie przekonany, że inne ligi są fe a ta jego ulubiona cacy. Ja takiego problemu nie mam. Lubię Premiership, czasem nawet La Ligę włączę jak coś ciekawego się dzieje, ale wiadomo, że większość czasu poświęcam na analizę Calcio bo ta liga mnie najbardziej kręci, tym bardziej jeśli Mediolanczycy z tej właściwej strony są na prowadzeniu w tabeli ;)

Awatar użytkownika
Danielinho90
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Danielinho90 » 18 lis 2007, 21:49

Przepraszam bardzo, ale nie wiedzieć czemu prawie wszystkie moje posty z tegoż tematu zostały wykasowane.Uważam że jest to jakiś spisek moderatorów, którzy chcą się mnie zwyczajnie z tego forum pozbyć.

Wracając do meritum(tak zwie się jeden temat w którym znalazł się mój topic o Crouchu :bicz2: ) to nadal uważam że piłka we Włoszech jest mniej atrakcyjna aniżeli w innych czołowych ligach europejskich.Statystycznie pada tutaj mniej bramek i gra w ofensywie także stoi na niższym poziomie(pomijając kilku świetnych zawodników-Kakę czy Zlatana).Większość drużyn skupia się na obronie.

PS.Stadiony także są o niebo gorsze niż np. w Hiszpanii. Wystarczy porównać sobie taką Sampdorię z np. Athletic Bilbao.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”