Copa América 2016 - Strona 9

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP
Awatar użytkownika
Bouma
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 128

Copa América 2016

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bouma » 27 cze 2016, 13:46

Professor Chaos pisze: Gry w poważnej europejskiej piłce, a nie brazylijskich pastwiskach 50 lat temu.
Zabawne, bo Santos w tamtym momencie zgodnie uznawany był za najlepszy zespół na świecie.

Czyli mam rozumieć, że Messi byłby lepszym piłkarzem gdyby zdecydował się reprezentować Hiszpanię i wygrał MŚ i ME? Poproszę o odpowiedź na to pytanie.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Copa América 2016

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 27 cze 2016, 13:57

Czyli mam rozumieć, że Messi byłby lepszym piłkarzem gdyby zdecydował się reprezentować Hiszpanię i wygrał MŚ i ME? Poproszę o odpowiedź na to pytanie.
Bardziej utytułowanym co dla wielu sądząc po postach znaczy lepszym od np. Maradony.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Copa América 2016

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 27 cze 2016, 14:53

sędzia dał dupy po całości, nie udźwignął presji, oba czerwa jak dla mnie niesłuszne.
Messi był kapitalny we wcześniejszych meczach, gdzie wchodził z ławki i w kikanaście minut niszczył rywali. W finale nie poczarowal i jeszcze zmarnował karnego. Wiadomo - najlepsi pudlują, no ale jakby grał w Arsenalu to by dopiero była beka, nie?

Awatar użytkownika
FRYDERYK SZOPEN
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 117

Copa América 2016

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FRYDERYK SZOPEN » 27 cze 2016, 15:01

fieldy pisze: sędzia dał dupy po całości, nie udźwignął presji, oba czerwa jak dla mnie niesłuszne.
a dlaczego czerwo dla chilijczyka niesluszne? cjhyba nasluchales sie tego idioty trzeciaka. facet mial kartke i faulowal taktycznie przerywajac kontre messiego (na wlasnej polowie, 30 metrow od bramki). zolta kartka a ze mial juz jedna to druga co w konsekwencji daje czerwo. chyba bardziej oczywistej byc nie moze.

swoja droga messi dwoma akcjami zrobil argentynie mecz 11 na 10. niestety dla nich sedzia wyrzucil rojo-nie wiem czy slusznie czy nie bo wspaniale tvp sport niepokazalo powtorki.

argentyna w ostatnich 10 latach 4 razy w finale swiatowej imprezy (1xmundial, 3xCA). 4 porazki. dla porownania hiszpanie w tym czasie 3x w finale=3 zwyciestwa.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2016, 15:05 przez FRYDERYK SZOPEN, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Copa América 2016

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 27 cze 2016, 15:04

nie nasłuchalem się Trzeciaka, po 1 nie cierpię kolesia, po 2 - oglądałem na hiszpańskim komentarzu, ergo - nie sugerowałem się komentarzem, bo nic nie rozumiałem :mrgreen:
dlaczego? dla mnie to nie był faul taktyczny, Diaz stał w miejscu, nie zrobił żadnego ruchu w bok by zablokować Messiego, to rozpędzony Messi na niego wpadł, tak na moje oko oczywiście, mogę się mylić. Nie kaźde przewrócenie się Messiego jest faulem na nim ;)

jeszcze jedno odnosnie meczu - kapitalna parada Bravo przy tej główce Kuna (zdaje się), fenomenalnie to wyjął.

Awatar użytkownika
FRYDERYK SZOPEN
Kapitan
Kapitan

Copa América 2016

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FRYDERYK SZOPEN » 27 cze 2016, 15:10

no panie jak to nie jest faul to co jest faulem?
jest grozna akcja, messi mija typa a typ wymachuje reka blokujac messiemu droge. jak tu nie ma faulu diaza to co to jest? faul w ataku? na mily bog.

Awatar użytkownika
FRYDERYK SZOPEN
Kapitan
Kapitan

Copa América 2016

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FRYDERYK SZOPEN » 27 cze 2016, 15:17

obejrzalem powtorke faulu rojo,mimo ze trafil w pilke atak byl od tylu, co dzis jest zabronione, jednak na czerwo napewno nie, noga przy ziemi. zoltko moglo byc, czerwo nie.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Copa América 2016

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 27 cze 2016, 15:46

FRYDERYK SZOPEN pisze: obejrzalem powtorke faulu rojo,mimo ze trafil w pilke atak byl od tylu, co dzis jest zabronione, jednak na czerwo napewno nie, noga przy ziemi. zoltko moglo byc, czerwo nie.
czerwo nie bo gra z messim w drużynie xD
dobra faza wjechała że taki odlot :D postokroć groźniejsze wejście niż Schara w Lewego gdzie połowa ekpertów chciała czerwa szwajcara a tu Rojo mógł(nie musiał) dostać żółtko :rotfl4: :roftl3:

Co do czerwa Diaza to tam jedno żółtko za dużo, stał sobie a jak messi ma problemy ze wzrokiem i nie widzi gościa co stoi tyłem do niego. Ot szukanie faulu. druga żółta to za duża kara

Awatar użytkownika
Kubski145
Skład B
Skład B
Reputacja: 8

Copa América 2016

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kubski145 » 27 cze 2016, 16:04

Niby zawodnicy Argentyny i Chile grają w dobrych europejskich klubach, a ciężko mi się to ogląda. Zupełnie inaczej wygląda Copa America niż Euro. Jakoś mniej walki, słabsza gra w obronie. Może bardziej dynamiczne akcje, ale wgl ten sędzia co robił, to wyglądało na bardzo dziwne widowisko.

Awatar użytkownika
Bouma
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 128

Copa América 2016

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bouma » 27 cze 2016, 16:40

Jakoś mniej walki
Do takich samych wniosków doszedłem po meczu gdzie było 8 żółtych i dwie czerwone kartki. 8)
Bienias pisze:Bardziej utytułowanym co dla wielu sądząc po postach znaczy lepszym od np. Maradony.
To jest jednak interesujący wątek, więc byłbym wdzięczny gdyby ktoś odpowiedział.

Awatar użytkownika
Melaviock797
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 91

Copa América 2016

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Melaviock797 » 27 cze 2016, 16:57

Według mnie to, że Argentyna przegrywa finały jak leci to kwesta mentalności. Oni poprostu nie mają mentalności zwycięzców, Hiszpania takową ma. Messi w finałach po prostu nie może udźwignąć presji, inna sprawa, że koledzy mu w tym nie pomagają. Mam też wrażenie, że wkurza go ta świadomość, że jak przegramy to wszystko idzie na mnie, choć widać, że walczy i nie zniechęca się po nieudanym zagraniu. Cóż nawet najlepsi nie mogą być we wszystkim najlepsi, ale co by nie mówić to trochę musi być to irytujące dla argentyńczyka. Odnośnie najlepszego piłkarza, ja powiem inaczej, szanuję Messiego i Pele, ale dla mnie osobiście najlepszy był Zizou, który wygrywał: LM, Euro, MŚ i Mistrzostwo Hiszpanii, czyli komplet najważniejszych trofeów. Ktoś powie, że taki Iniesta i Xavi też wygrali taki komplet, owszem oni też są wybitnymi jednostkami, ale Francja Zidane'a nie miała tylu geniuszy jednocześnie co Hiszpania i Barcelona Iniesty i Xaviego.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Copa América 2016

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 27 cze 2016, 17:02

Finał

Argentyna - Chile 0:0, karne 2:4
Chile wygrywa drugi finał z rzędu, ponownie pokonując Argentynę w karnych. Nie był to porywający mecz, sytuacji było niewiele, dominowała walka w środku pola. W 1. połowie pierwszą poważniejsza sytuację mieli Argentyńczycy - w 21 min. Medel popełnił fatalny błąd i stracił piłkę na rzecz Higuaina, a ten w sytuacji sam na sam podciął piłkę nad wychodzącym z bramki Claudio Bravo, ale niecelnie. Dalsze emocje były głównie pozasportowe - czerwona karta dla Diaza za dwa faule na Messim, a później bezpośrednia czerwień dla Rojo (w mojej opinii niesłuszna). W 2. połowie nadal było sporo fauli i mało ciekawych akcji, ale obie ekipy stworzyły sobie kilka sytuacji - w 65 min. Chilijczycy spartaczyli kontrę 4 na 3, w 80 min. strzał Vargasa wybronił Romero, a w 84 min. w świetnej sytuacji spudłował Aguero. W doliczonym czasie gry mecz mógł rozstrzygnąć Alexis Sanchez, ale po akcjo Beausejour'a lewym skrzydłem i podaniu w pole karne piłkarz Arsenalu nie opanował piłki przed bramką. W dogrywce Argentyńczycy przycisnęli w kilku momentach, najbliżej zdobycia gola był Aguero, ale jego strzał głową wybronił w świetnym stylu Claudio Bravo. W karnych zadecydowały pomyłki Messiego (nad bramką) i Biglii (obrona Claudio Bravo). Argentyna trzeci rok z rzędu przegrywa finał wielkiej imprezy i szanse na to, że Messi zdobędzie z reprezentacją liczące się trofeum są coraz bardziej nikłe. Zagrał świetny turniej, ale w finale był zdecydowanie mniej widoczny i w ogólnym rozrachunku zawiódł w tym meczu.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Copa América 2016

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 27 cze 2016, 17:58

Bouma pisze: Czyli mam rozumieć, że Messi byłby lepszym piłkarzem gdyby zdecydował się reprezentować Hiszpanię i wygrał MŚ i ME? Poproszę o odpowiedź na to pytanie.
no wlasnie nie bylby. to o czym tu jest mowa, to jest taka swiadomosc przecietnego kibica, "wygral to i to, jest najlepszy". ale tak na logike, w jaki sposob na klase messiego wplynalby fakt, ze higuain wykorzystuje sete z niemcami i argentyna wygrywa mundial albo koledzy jednak strzelaja karne lepiej od chilijczykow? w zaden. mniejsza o klubowe, czy reprezentacyjne trofea, o nich czesto decyduja niuanse, nawet bez nich uwazam, ze ten gosc gra zdecydowanie najlepsza pilke, jaka w zyciu widzialem, potwierdza to dziesiatkami decyzji, drobnych zagran, pomyslow w niemal kazdym meczu od dziesieciu lat, nie ma godnego rywala, taka jakosc polaczona z taka regularnosc widzialem tylko w ogladanych z odtworzenia meczach maradony, choc i on na najwyzszym poziomie utrzymal sie duzo krocej i nigdy az tak nie dominowal (poza jednym mundialem :)) )

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Copa América 2016

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 27 cze 2016, 21:13

Melaviock797 pisze: dla mnie osobiście najlepszy był Zizou, który wygrywał: LM, Euro, MŚ i Mistrzostwo Hiszpanii, czyli komplet najważniejszych trofeów. Ktoś powie, że taki Iniesta i Xavi też wygrali taki komplet, owszem oni też są wybitnymi jednostkami, ale Francja Zidane'a nie miała tylu geniuszy jednocześnie co Hiszpania i Barcelona Iniesty i Xaviego.
w realu mial kosmiczny skład a uciułal całe jedno mistrzostwo ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”