Muzyka Filmowa

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Muzyka Filmowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 27 sie 2005, 19:15

Chciałbym aby ten temat słuzył do wypowiadania się o muzyce filmowej.
Chodzi mi o przeróżne utwory od Vangelis'a(Last Mohica, Conguest of Paradise, Chariots of Fire), John'a Williams'a (Star Wars, Godfather) po szerzej nieznanych David'a Grey'a (The Girl Next Door), The Verve( Cruel Intentions - Szkoła Uwodzenia). Pozatym muzyka z takich klasyków jak Pulp Fiction, Grease, Dirty Dancing. Ileż to razy słyszeliśmy jakąś piękną, niezapomnianą melodię w filmie nie wiedząc kto to i szybko szukająć O.S.T w Internecie. Podzielcie się tutaj taką melodią. Który O.S.T jest dla Was najlepszy? Powiedźcie to tutaj. Ogólnie temat służy do wypowiadania się o tej często zapomnianej muzyce.

romantyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: romantyk » 27 sie 2005, 19:39

tak, Dirty Dancing - mam ta plyte. po prostu wspaniala muzyka

Choc bardziej podoba mi sie muzyka z Moulin Rouge. Brak mi slow, nie wiem jak mam ja opisac. kunszt sam w sobie...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 27 sie 2005, 19:46

ja bym polecił soundtrack do filmu Pulp Fiction [niby stare utworki] - ale jak je śsłyszę to zaraz mi się filmik przypomina - i to mi wystarczy :lol:

co tam jeszcze :?:
Queen of the damned [królowa potępionych] muzykę robił m.in, Jonathan Davis z KORNA [wieć musi mi się podobać, czy teg che czy nie, ale oczywiście jest zaje.fajna :lol: ] do tego muzykę robili jeszcze NIN, Manson etc.
Davis nawet zagrał w tym dilmie jakiegoś konika, bilety sprzedawał :lol: rola życia

Jeszcze jedna ścieżka mi się podobała - do filmu......Aniołki Charligo [tak, nie przesłyszeliście się :oops: ]
Dlaczego? dlatego że wykorzystali utwór KORNA na początku filmu ["BLIND"]

romantyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: romantyk » 27 sie 2005, 19:54

zupelnie zapomnialem. muzyka z Gulczasa byla suer. gral tam jeden z moich ulubionych zespolow, grupa z Olsztyna KANGAROZ.

a no i muzyczka ze Shreka tez bardzo przypadla mi do gustu :)

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 27 sie 2005, 19:55

fieldy pisze:ja bym polecił soundtrack do filmu Pulp Fiction [niby stare utworki] - ale jak je śsłyszę to zaraz mi się filmik przypomina - i to mi wystarczy :lol:

co tam jeszcze :?:
Queen of the damned [królowa potępionych] muzykę robił m.in, Jonathan Davis z KORNA [wieć musi mi się podobać, czy teg che czy nie, ale oczywiście jest zaje.fajna :lol: ] do tego muzykę robili jeszcze NIN, Manson etc.
Davis nawet zagrał w tym dilmie jakiegoś konika, bilety sprzedawał :lol: rola życia

Jeszcze jedna ścieżka mi się podobała - do filmu......Aniołki Charligo [tak, nie przesłyszeliście się :oops: ]
Dlaczego? dlatego że wykorzystali utwór KORNA na początku filmu ["BLIND"]
czyli mam rozumieć, że każda ścieżka dziękowa gdzie jest przynajmniej jeden utwór KORN'a(u) jest the best? dobra spoko kapuje

pozdro

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 27 sie 2005, 20:04

bagg pisze:czyli mam rozumieć, że każda ścieżka dziękowa gdzie jest przynajmniej jeden utwór KORN'a(u) jest the best?
tak właśnie masz rozumieć
bagg pisze:dobra spoko kapuje
a co tu do kapowania - to jest oczywiste - nie mówie ze wszystkie utwory sa znakomite w Aniołkach... ale jeden napewno

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 27 sie 2005, 21:25

Mnie najbardziej poruszyła muzyka do filmu "Requiem Dla Snu". Poprostu świetna, aż mi ciarki przechodziły :| ....Jeśli ktoś chce to udostępniam piosenkę z filmu...

http://s50.yousendit.com/d.aspx?id=1XHS ... PQEZ8ML06F

Awatar użytkownika
Gem16
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gem16 » 27 sie 2005, 21:53

a mi najbardziej sie podoba muzuyka Evangelisa(kazdy fim z jego podkladem ma super eee... podklad??) a poza tym Enio Moricone. A tak z filmów to na pewno Ojciec Chrzestny z******* wloska muzyka . a jeszcze poza tym to kilka filmow z podkladem raperow ale to wyjatki. np film od kolyski az po grub czy romeo musi umrzec(podklad DMX glownie)

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 27 sie 2005, 22:00

Jak muzyka filmowa, to Ennio Morricone. Pewnych filmów nie da się bez niej wyobrazić. Według mnie szczytowe dzieło to "Misja". Ciekawy jest też Peter Gabriel z "Ostatnim kuszeniem Chrystusa".

Zawsze mnie rozwalał Tarantino ze swoimi soundtrackami. "Pulp Fiction" to już jest muzyka kultowa, ale jak wpadł mi w ręce "Kill Bill", to za długo nie wytrzymałem. Pierwszy raz zawsze boli, jakoś z czasem zacząłem go doceniać. Nie wiedziałem, że tandetne pop-piosenki japońskich małolat da się bezboleśnie połączyć np. z Johnny'm Cashem :shock:. A teraz całkiem przyjemnie się słucha. Z jajem zrobione obie płyty. Muzyka R.E.M. do "Człowieka z księżyca" była świetna. Chyba wszyscy znają "Man on the moon".

No i jeszcze pojedyncze kawałki, które mają promować film i dzięki którym Fieldy mówi, że lubi ścieżkę dzwiękową z "Aniołków Charliego" :lol1:. Jakoś piosnki z Batmana mocno mi zapadały w pamięć, ale nie tak mocno jak
:arrow: Eric Clapton "Pilgrim" (Zabójcza Broń 507")
:arrow: Sting "It's probably me" (Zabójcza Broń 790")
:arrow: David Bowie "Something in the air" (Memento)
:arrow: główny motyw z Vangelisa "1492:Conquest of paradise". W końcu puszczają to na stadionie...
:arrow: Zapomniałbym o Tomie Waitsie "Jockey full of bourbon" (Rzeczy, które robisz w Denver będąc martwym")
:arrow: Sting "Shape of my heart" (Leon zawodowiec i parę innych filmów)
więcej by sie znalazło, ale nie chce mi się myśleć :P.

Aha, jeszcze płyta Moby'ego "Play" była wykorzystana do "Męskiej gry", ale pasowała jak pięść do oka, więc nie liczę...

Wyszedł film, który promuje kawałek Ascetów. Soundtrack będzie równie udany :lol:.

PS. Evangelis :rotfl:
Ostatnio zmieniony 28 sie 2005, 1:01 przez petru, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 27 sie 2005, 22:03

Gem16 pisze:a mi najbardziej sie podoba muzuyka Evangelisa

chodzi Ci chyba o Vangelis'a ? jeśli tak to muszę przyznać rację. Każdy film z Jego muzyką jest dla mnie trafiony. Choćby nawet przez samą tą muzykę ;)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 27 sie 2005, 22:22

fieldy pisze:nie mówie ze wszystkie utwory sa znakomite w Aniołkach... ale jeden napewno
no chyba pisze wyraźnie - szczerze - to nawet nie wiem co jeszcze było w soundtracku do tego filmu, obejrzałem film i zapamiętałem oczątek, gdzie korna dali [to i zapamiętałem,że ścieżka była dobra :lol: ]

może ktoś wie co tam jeszcze leciało ?

Awatar użytkownika
Gem16
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gem16 » 27 sie 2005, 22:54

bagg pisze:
Gem16 pisze:a mi najbardziej sie podoba muzuyka Evangelisa

chodzi Ci chyba o Vangelis'a ? jeśli tak to muszę przyznać rację. Każdy film z Jego muzyką jest dla mnie trafiony. Choćby nawet przez samą tą muzykę ;)
sorki za blad , oczywiscie ze mi chodzilo o Vangelis'a. tak sie rozpedzilem z napisaniem tego postu i wyslaniem go za nie zprawdzilem jego poprawnosci. niestety literowka sie znalazla. sorki jeszcze raz.

a dlaczego musisz mi przyznac racje, jesli nie nie chcesz to nie musisz :p

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 27 sie 2005, 23:10

najlepsze filmowe kawałki wg mnie:
:arrow: marlon barfs z requiem dla snu-nawet marsz żałobny tak nie daje do myslenia a jeszcze po obejrzeniu filmu to pała mięknie.GENIALNY
:arrow: motyw przewodni z dobry zły i brzydki-ennio moricone i wszystko jasne
:arrow: no i ofkors moj ulubiony film,genialny, pulp fiction,kino muzyka aktorzy wszystko wypasione
to by bylo na tyle na razie jak sobie przypomne to napisze :wink:

Awatar użytkownika
wazi
Bundesliga? To co najlepsze.

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wazi » 27 sie 2005, 23:48

Pojade norma

-pulp Fiction
-Mission Impossible

Nie przywiazuje duzej wagi do muzki w filmie, nie skupiam sie tylko na tym ale z tych filmów zapadła mi w pamieci...

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 28 sie 2005, 1:06

Ja z fimów lubię:
:arrow: Enya - "May it be"(Władca Pieścieni), "Now we are free"(Gladiator) no i moze coś by się tam jeszcze znalazło, ale na ten moment więcej nie pamiętam.
:arrow: Opm - Heaven is a halfpipe (chyba ze Shreka 2). No i w ogóle cała muzyka z Shreków m.in. "Bad reputation" "Hallelujah" "I'm beliver"...
:arrow: Blink 182, przedewszystkim "Mutt" i "what's my age again?" (American Pie)
:arrow: No oczywiście wspomniana już muzyka ze Szkoły Uwodzenia. Ale dorzuciłbym tu jedną piosenke z tego filmu "Counting Crows-Color Blind"
:arrow: Limp Bizkit - Behind blue eyes (Gothica?)
:arrow: Eric Clapton - Cocaine (Starsky & Hutch) 8) :lol:
:arrow: 2 Unlimited - Get Ready for this (chyba Kosmiczny mecz 8) )i Mortal Kombat
:arrow: Dr Dre & Snoop Dogg - Next episode (może się mylę, ale wydaje mi się, że to muzyka z "hiphopowej myjni" :wink: )
:arrow: Elektryczne Gitary - Co ty tutaj robisz? itd
No to narazie tyle. :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”