Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1515

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637
Kibicuję: Manchester United

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 12 gru 2016, 14:32

Potrzebne nam było to wczorajsze zwycięstwo. Należało nam się jak psu buda. I teraz tak na prawdę zaczyna się zabawa, bo Boxing day i nierówne granie top4 którą ścigamy, może dać szansę na powrót. Taki jestem psychofan, że mam na dysku kilka meczów United z LVG. Ostatnio je oglądałem i polecam to zrobić każdemu kto twierdzi, że Mou to słaby trener. Biegamy, zmieniamy pozycje, stosujemy wysoki pressing i tylko brak skuteczności decyduje o tym, że tabela jest daleko. Wiem, że wynik tj.punkty są najważniejsze i nikt już tych remisów nam nie zwróci. Jeśli jednak pomysły Portugalczyka działają (wolne wprowadzenia Mikiego, Jones-Rojo na środku) to może trzeba poczekać aż zaczniemy inkasować 3 pkt. Z drugiej strony, z tego co pamiętam ostatni majster Chelsea z Mou był wykręcony właśnie na takim minimalizmie bramkowym, czyli wygranych po 1:0. Kolejny rywal, Crystal Palace już w środę. Nie wiem kto za AVL i Hererrę (Hiszpan chyba też ma limit żółka), byle w środku zagrał Carrick. Z nim na tyłach wszystko jest zupełnie inne i nie boje się o elektrycznego Pogbę.

W pucharach St.Etienne. Nie ogarniam ligi francuskiej ale sądzę, że to przeciwnik do ogrania w porównaniu i innymi opcjami. LE jednak jest dla mnie drugorzędną sprawą.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 12 gru 2016, 16:15

Tymczasem dzisiaj zaczynamy swoją przygodę z Youth Cup. Na OT podejmiemy słabo dysponowane w tym sezonie Southampton, które jednak nie można lekceważyć, bo Święci przeważnie na tym szczeblu mają dobre drużyny.

U nas po powrocie do formy Gribbina kłopot bogactwa. Ktoś na ławce siąść musi. Boonen? A może Chong? A może Buffonge? ;)

Start o 20. Transmisja na MUTV.

blackmore
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 163

Post Wyświetl pojedynczy post autor: blackmore » 12 gru 2016, 17:22

Bassu pisze: Z drugiej strony, z tego co pamiętam ostatni majster Chelsea z Mou był wykręcony właśnie na takim minimalizmie bramkowym, czyli wygranych po 1:0.
Druga najskuteczniejsza drużyna w lidze, a zwycięstw po 1:0 było... pięć.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 12 gru 2016, 22:04

No i niespodziewanie odpadamy bardzo wcześnie. Nie graliśmy źle, choć ta grupa przyzwyczaiła do lepszych występów. Być może można było lepiej zestawić wyjściową 11stkę, ale szans było wystarczająco dużo, żeby wygrać. Stało się inaczej, a dwie bramki Soton naprawdę piękne (zresztą Chomga również niczego sobie).

Hype na tą drużynę był ogromny, więc kubeł zimnej wody dobrze wszystkim zrobi.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 14 gru 2016, 23:21

Liczą się 3 punkty. Olejmy dramatyczne sędziowanie, niesłusznie uznaną jak i nieuznaną bramkę i parę innych katastrofalnych decyzji arbitra. Zostawmy też fakt, że CP nas rozklepało przy bramce jak dzieci z podwórka i to, że wygraliśmy choć zagraliśmy znacznie gorszy mecz niż te, których wygrać nie potrafiliśmy. Jesteśmy na etapie kiedy jak tlenu trzeba nam punktów i serii zwycięstw.

To nie był szczególnie dobry mecz w wykonaniu MU, pomoc sędziego, błysk Pogby i jego akcja z Ibrą pozwoliła zdobyć 3 punkty. Francuzowi ciągle daleko do topowego poziomu ale wygląda na to, że wreszcie udało mu się znaleźć miejsce na boisku w taktyce United. Miałem pisać o Ibrze, że Premier League na tym etapie kariery go przerasta bo wygląda już od dłuższego czasu na zniechęconego, zmęczonego i za wolnego o tempo w podejmowaniu decyzji ale dziś nam wygrał ten mecz i zrobił to czego oczekuje się od klasowej "9".

Nie mam zamiaru wystawiać laurek za to spotkanie bo to nie był wybitny występ. Martwi uraz Bailly'ego. Dobrze, że na WBA wraca Antek. Cierpliwość Rooneya chyba jest na wyczerpaniu, dzisiaj przy zmianie ciskał się strasznie. Nie zdziwię się jak na emeryturę do USA albo Chin ucieknie już w zimie.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 15 gru 2016, 9:15

Zgadzam się Morrow, ale mam jedną uwagę odnośnie Roo. Może źle interpretuje jego zachowanie, ale jak na moje złość byłą raczej na sędziego.

Krótko o meczu. IMO wybrana 11stka nie była optymalna. W przodzie brakowało ruchu. Niewidoczny Mata, Rooney tylko trochę lepszy. Tyłki uratował nam Pogba, który nawiasem mówiąc miał niejedno koszmarne zagranie wczorajszego wieczora ;) Wynik jednak świetny, gra całkiem dobra w moim odczuciu. Sędzia koszmarny i po prawdzie, nawet byłem zadowolony, że przekręcił nas w drugiej części, bo przecież bramka na 0-1 nie powinna być uznana, a Rojo kolejny raz - nie wiem jakim cudem - uniknął buraka za sanki.

Dobra zmiana Lingarda i mam nadzieję, że zobacyzmy Angola z Martialem na skrzydłach w kolejnym meczu. Byle nie Rashford.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 15 gru 2016, 18:23

Morrow pisze: Miałem pisać o Ibrze, że Premier League na tym etapie kariery go przerasta bo wygląda już od dłuższego czasu na zniechęconego, zmęczonego i za wolnego o tempo w podejmowaniu decyzji ale dziś nam wygrał ten mecz i zrobił to czego oczekuje się od klasowej "9".

zniechecony na pewno nie jest, bo w psg to on nigdy nie biegal tyle w pressingu i nie pomagal w obronie, co tutaj niemal w kazdym meczu. inna sprawa to jego mobilnosc, bo tu rzeczywiscie odstaje, do tego wydaje mu sie, ze jest lepszy w rozegraniu, niz w rzeczywistosci i probuje robic za messiego, co mu bardzo nieudolnie wychodzi, bo gra za wolno i notuje mnostwo strat. ale koniec koncow to jest przede wszystkim srodkowy napastnik, a bramki co by nie mowic strzela dosc regularnie, wiec na razie jego przygode z anglia ocenilbym mimo wszystko pozytywnie - zwlaszcza biorac pod uwage, ze w jego rowiesnicy zazwyczaj juz odcinaja kupony (eto'o, villa), a on podjal kolejne wyzwanie

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 15 gru 2016, 19:29

red85 pisze: mam jedną uwagę odnośnie Roo. Może źle interpretuje jego zachowanie, ale jak na moje złość byłą raczej na sędziego.
Nie będę się spierał w tej kwestii, mogłem to źle odczytać.
moody90 pisze: zniechecony na pewno nie jest, bo w psg to on nigdy nie biegal tyle w pressingu i nie pomagal w obronie, co tutaj niemal w kazdym meczu. inna sprawa to jego mobilnosc, bo tu rzeczywiscie odstaje, do tego wydaje mu sie, ze jest lepszy w rozegraniu, niz w rzeczywistosci i probuje robic za messiego, co mu bardzo nieudolnie wychodzi, bo gra za wolno i notuje mnostwo strat. ale koniec koncow to jest przede wszystkim srodkowy napastnik, a bramki co by nie mowic strzela dosc regularnie, wiec na razie jego przygode z anglia ocenilbym mimo wszystko pozytywnie - zwlaszcza biorac pod uwage, ze w jego rowiesnicy zazwyczaj juz odcinaja kupony (eto'o, villa), a on podjal kolejne wyzwanie
W kontekście wymienionych nazwisk Zlatan na pewno jest ewenementem bo nie ma wielu tak długowiecznych napastników, którzy prezentowali równie wysoką dyspozycję w tym wieku. Pomijając jednak ten aspekt, trudno oprzeć się wrażeniu, że Ibra spodziewał się, że przeskok będzie lżejszy. Zgadza się, że liczba bramek się zgadza bo razem z Costą, Sanchezem, Aguero i Lukaku jest obecnie topowym strzelcem Premier League i niewykluczone, że sięgnie jeszcze po koronę króla strzelców. Do miana czołowego gracza ligi póki co mu jednak sporo brakuje i sezon jeszcze długi ale na ten moment raczej nikt nie będzie go rozpatrywał do 11 sezonu. Znając Szweda, to ma wobec siebie wyższe oczekiwania.

Nie można mu zarzucić, że nie pracuje. Wczorajsze wykorzystywanie warunków i kasowanie wrzutek CP w doliczonym pokazało, że jest w 100% zaangażowany. Mimo wszystko liczę od niego na nieco więcej jak na jedną z czołowych "9" świata a z taką etykietką, mimo wieku, do nas przychodził.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 15 gru 2016, 19:33

trudno powiedziec, czy to przeskok z ligi do ligi jest taki ciezki, czy raczej z klubu do klubu, bo umowmy sie - manchester raczej nie jest w ostatnich latach zespolem, ktory pozwala rozblysnac gwiazdom, jest odwrotnie, nawet teoretycznie swietni gracze po transferze na old trafford zapominaja, jak sie gra w pilke

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 15 gru 2016, 19:47

To prawda i dochodzi jeszcze aspekt tego, że na OT w ostatnim czasie trafiło sporo nowych twarzy oraz nowy trener co wymaga czasu na zgranie wszystkich ogniw. Z drugiej strony Ibra, pomijając Barcelonę, nie miał do tej pory nigdzie problemów z aklimatyzacją a z Mourinho i jego wizją gry miał już do czynienia wcześniej. Ba, to był prawdopodobnie kluczowy argument w kontekście przenosin.

Inną istotną kwestią, jeśli chodzi o Zlatana w MU, jest fakt, że w tym sezonie nie widać gracza, który pomógłby go odciążyć w zdobywaniu bramek w lidze. O ile w innych klubach jest jakaś alternatywa, tak w MU jest z tym problem bo o ile Szwed trafił 9 razy tak po nim następni w kolejce są Mata, Pogba i Rashford, którzy zanotowali po 3 trafienia. Jakby nie patrzeć, to tylko po tym ostatnim należałoby się spodziewać okazalszego dorobku bramkowego w perspektywie całego sezonu. Tu też warto wspomnieć o Martialu i Rooneyu, którzy byli naszymi czołowymi strzelcami w poprzednich latach a w tym roku mają ogromne problemy z trafianiem do siatki. Wiadomo, rzadko są wystawiani na szpicy, bo tam miejsce ma Szwed, ale mimo wszystko uważam, że powinni też odegrać większą rolę w zdobywaniu bramek przez United.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 18 gru 2016, 8:59

Trudno kręcić nosem na to co ostatnio dzieje się na OT. Wyniki są, a do gry również trudno się przyczepić - jest pressing, jest kontrola nad meczem, jest skuteczność. Rojo z Jonesem wyglądają naprawdę solidnie, po prawej klasę od początku sezonu trzyma Antek. Druga linia w końcu jest zbalansowana i martwi mnie tylko to, że nie widać odpowiednich następców, a na pewno nie otrzymują oni minut i przy jakiejkolwiek zmianie (a one są nieuniknione bo nie wierzę, że w okresie świątecznym ichnie będzie) może być problem. Rotacja jest natomiast wśród ofensywnych pomocników. Dzisiaj po dobrej zmianie w ostatnim meczu szansę dostał Lingard i pokazał po raz kolejny, że warto na niego stawiać. A A Mata, który przecież miał świetny początek sezonu, ląduje na ławce.

Brawo. Do szczęścia brakuje mi tylko kilku szans dla młodzież ze słabymi rywalami.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 18 gru 2016, 10:08

Obrazek

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 18 gru 2016, 10:31

W teorii te gorsza czesc sezonu powinien miec juz za soba i od teraz powinno byc duzo lepiej tak jak to mialo miejsce przed rokiem.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 798

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 20 gru 2016, 0:19

Jest w ogóle opcja wypożyczenia Schweinsteigera?Z kimś poważnym romansuje odnośnie transferu?Gdzieś w necie przewinęła mi się MLS i chyba tyle.

Pytam,bo w obliczu dłuższej absencji Gundogana Bastian mógłby być wartościowym uzupełnieniem kadry City.Pytanie tylko czy Pep będzie chciał kogoś zatrudnić (raczej nie), czy postawi w razie co na kogoś z młodzieży.Np. na A.Garcie. Transakcja pomiędzy klubami z Manchesteru mało prawdopodobna,ale nie niemożliwa czego przykładem jest choćby Tevez.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 20 gru 2016, 0:23

Bastian już wielokrotnie podkreślał, że United to ostatni klub z Europie, dla którego będzie występował. Teraz przeniesie się na "emeryturę" do MLS, żeby pograć na luzie ostatnie lata i trochę zarobić. O wypożyczeniu do City nawet nie marz, Basti nie bez powodu ponad rok temu wybrał Old Trafford, on i szczególnie jego brat, to wielcy fani naszego zespołu i nie ma szans, żeby miał pójść do Was.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”