Języki obce

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2059
Kibicuję: AC Milan

Języki obce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 15 maja 2017, 20:14

Cześć,

Nosiłem się z zamiarem założenia tego tematu już jakiś czas temu bo wiem, że jest tu kilka osób, które uczą się na własną rękę czy to online czy to inaczej języków obcych.Widziałem też czasem w domu niekiedy pytanie o języki i w sumie taki temat mógłby być przydatny aby mieć wszystko w jednym miejscu.

Może ja zacznę.

Sam nie mam problemów z francuskim bo na co dzień w pracy porozumiewam się głównie po francusku, w dodatku nieźle znam włoski choć ostatnio postanowiłem, że sobie co nieco przypomnę, nauczę czegoś dodatkowego żeby mieć większy zasób słów bo nie mam często okazji używać tego języka.

Z angielskim też mam styczność co dziennie (głównie twitter) i generalnie nie mam problemów z rozumieniem, gorzej z mówieniem - nigdy nie miałem styczności z nauką podstaw oraz gramatyki więc nie potrafię konstruować zdań itd.Polecacie jakiś kurs online dla początkujących ? Ewentualnie znacie jakieś skuteczne metody nauki ?

Zapraszam do wymiany zdań i doświadczeń.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Języki obce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 15 maja 2017, 20:16

Najlepszy sposób do trenowania gadania po angielsku, to załatwienie sobie jakiejś osoby z Ameryki na skype'a albo wejście na amerykańskie omegle z mikrofonem.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Języki obce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 15 maja 2017, 20:50

Uwielbiam uczyć się języków, sprawia mi to niesamowitą frajdę :)

Największą radochę daje nauka esperanta - ciekawy język, którego znajomość daje dużo więcej niż się ludziom wydaje ;)

Angielski staram się cały czas rozwijać, bo uważam, że szkoła nie była w stanie mnie niczego pożytecznego nauczyć - na studiach przerabiałam ten sam materiał, co w przedszkolu, więc gdzie tu sens?

Polecam kurs eTutora. Warto zainwestować, ja wykupuję już od kilku lat i jestem z niego megazadowolona. Oprócz tego: oglądanie seriali/filmów w oryginale,
słuchanie podcastów, konwersacje z native'ami, gadanie do siebie - zawsze mile widziane :D

Znam podstawy hiszpańskiego - na tyle, żeby się dogadać w prostej sytuacji turystycznej. Kiedyś poświęcałam mu więcej czasu i więcej rozumiałam, ale zabrakło czasu.

Niemieckiego uczyłam się na poziomie rozszerzonym, zdałam nawet próbną maturę, ale potem spanikowałam i przerzuciłam się na angielski. Mam wrażenie, że niczego nie pamiętam, ale kiedy musiałam zrecenzować na blogu kurs niemieckiego, okazało się, że bardzo dobrze pamiętam gramatykę, więc coś w głowie zostaje.

Uczyłam się rosyjskiego, słowackiego i włoskiego, ale w ich przypadku musiałabym znaleźć czas i energię na przypominanie sobie wszystkiego od nowa. Nie mam do nich serca, więc nie przejmuję się za bardzo tym, że wszystko z głowy uleciało. Najłatwiej byłoby mi dogadać się we włoskim, natomiast z rosyjskiego i słowackiego nie pamiętam zupełnie nic. Tyle tylko, że słowackiego uczyłam się na potrzeby wyjazdu, natomiast z rosyjskim zaczęłam od dupy strony, czyli uczyłam się go po angielsku, co jest - w przypadku języka tak zbliżonego do naszego - pomysłem beznadziejnym. Połowę podręcznika do rosyjskiego po angielsku poświęca się kwestii wymowy, która dla Polaka jest jasna i logiczna.

Myślę nad tym, czy nie powinnam zacząć uczyć się niderlandzkiego. Ostatnio musiałam przetłumaczyć rodzinie jakieś dokumenty stamtąd i wydał mi się ten język całkiem logiczny, więc może nauka nie byłaby taka zła.

Na potrzeby projektu blogowego poznawałam jeszcze czeski i francuski. Pierwszy zaskakuje tym, że wcale nie jest łatwy do nauczenia dla Polaków. Drugi zawsze mnie odrzucał i dalej tak jest - totalnie porąbany język, z którym nie chciałabym mieć do czynienia. Teraz zapoznaję się ze szwedzkim - bez szału, myślałam, że będzie to bardziej fascynujący język :D

Ostatnio testuję SuperMemo - mają bardzo dobre kursy z wielu języków - warto przyjrzeć się ich ofercie. Do angielskiego mają "najczęściej nagradzany kurs" - Olive Green, świetna sprawa - film-gra, masz wpływ na scenariusz i uczysz się języka :)
Ostatnio zmieniony 15 maja 2017, 21:11 przez futbolowa, łącznie zmieniany 1 raz.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Języki obce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 15 maja 2017, 21:46

italki.com
polecam, można znaleść sobie osobę do gadania na skypie i można wrzucać swoje wypociny, które natywni oceniają i poprawiają

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Języki obce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 15 maja 2017, 21:54

Ja nie mam szczęścia do takich portali - zawsze przywala się ze dwudziestu Turków zanim w ogóle zdążę tam cokolwiek zrobić.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Języki obce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 15 maja 2017, 23:37

Carbon pisze: Najlepszy sposób do trenowania gadania po angielsku, to załatwienie sobie jakiejś osoby z Ameryki na skype'a albo wejście na amerykańskie omegle z mikrofonem.
Nie żeby coś, pewnie wyjde na to, że jestem zacofany, ale wydaje mi się, że jeszcze lepiej jest na żywo z kimś porozmawiać.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Języki obce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 15 maja 2017, 23:40

Oczywiście że tak, ja się tak uczyłem do matury i nie ma nic lepszego niż osoba, która ma cierpliwość(chociaż z drugiej strony jak płacisz, to musi mieć :D ). Aczkolwiek chyba każdy wie, że łatwiej znaleźć taką osobę w internetach.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Języki obce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 15 maja 2017, 23:59

DDK pisze: Nie żeby coś, pewnie wyjde na to, że jestem zacofany, ale wydaje mi się, że jeszcze lepiej jest na żywo z kimś porozmawiać.
Trochę ciężka sprawa, wyjazd rzadko wchodzi w grę. A umawianie się z Polakiem na udawane rozmowy po angielsku jest bez sensu, bo jeśli ten ktoś jest na podobnym poziomie co my, możemy sobie nawzajem zrobić krzywdę, utrwalając pewne błędy.

WKB
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1584

Języki obce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: WKB » 27 cze 2017, 17:35

Póki co znam tylko angielski. Dogadać się dogadam, rozumieć rozumiem (ale tylko wtedy, gdy ktoś nie nawija jak oszalały). Ciągle się uczę, żeby kiedyś opanować go do perfekcji.
Próbowałem też niemieckiego, ale dla mnie to czarna dziura...

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Języki obce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 03 lip 2017, 22:25

Ziomeczki, jeśli chcecie wygrać kurs językowy, to zapraszam w swoje skromne progi: :D

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Języki obce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 03 lip 2017, 22:37

WiernyKibic pisze: Póki co znam tylko angielski. Dogadać się dogadam, rozumieć rozumiem (ale tylko wtedy, gdy ktoś nie nawija jak oszalały). Ciągle się uczę, żeby kiedyś opanować go do perfekcji.
Zakładam, że skoro jesteś kibicem Barcelony, Hiszpania/Katalonia nie jest Ci kulturowo obojętna. Próbowałeś albo zastanawiałeś się, nad rozpoczęciem nauki któregoś z tych języków? :)

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Języki obce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 03 lip 2017, 22:40

Jak niemiecki jest dla kolegi jak czarna dziura to co dopiero powiedzieć o katalońskim, którego sami Hiszpanie niekiedy nie są w stanie zrozumieć :P

WKB
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1584

Języki obce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: WKB » 03 lip 2017, 23:04

matt_ pisze:
WiernyKibic pisze: Póki co znam tylko angielski. Dogadać się dogadam, rozumieć rozumiem (ale tylko wtedy, gdy ktoś nie nawija jak oszalały). Ciągle się uczę, żeby kiedyś opanować go do perfekcji.
Zakładam, że skoro jesteś kibicem Barcelony, Hiszpania/Katalonia nie jest Ci kulturowo obojętna. Próbowałeś albo zastanawiałeś się, nad rozpoczęciem nauki któregoś z tych języków? :)
Zastanawiałem się i na tym się skończyło. Na początek chcę dobrze opanować angielski, potem niemiecki i w zasadzie tyle mam w planach póki co.

Rynvoro
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Języki obce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rynvoro » 05 sie 2017, 11:28

Witajcie
dobre jest robienie kursów na aplikacjach internetowych, np duolingo.
Ponadto oglądanie filmów i serialów z napisami, wtedy słyszymy i czytamy po polsku ucząc się slow,
Ciekawym sposobem, który ostatnio praktykuje to czytani książek po angielsku. Np czytałeś jakaś książkę kilka razy po polsku i prawi znasz ja na pamieć i wiesz o co chodzi, jak czytasz ja po angielsku przyswajasz nowe słowa bo znasz kontekst :)

fuga
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Języki obce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fuga » 06 sie 2017, 15:40

Ja jestem na etapie wyboru programu i będzie to albo Profesor Henry, albo Supermemo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”