Liga Mistrzów (zbiorczy) - Strona 794

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Kto jest faworytem LM?

Manchester City
8
19%
Bayern
3
7%
Real
6
14%
PSG
3
7%
Manchester United
3
7%
Barcelona
2
5%
Atletico
1
2%
Inter Mediolan
9
21%
AC Milan
3
7%
Napoli
0
Brak głosów
RB Lipsk
0
Brak głosów
Borussia Dortmund
0
Brak głosów
FC Porto
0
Brak głosów
Benfica
0
Brak głosów
Lazio
2
5%
Ktoś inny
3
7%
RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 208

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 04 maja 2018, 12:42

Zabawne jest też to, że ciągle wymyśla się, że ktoś prowadzi te teorie spiskowe. Gdy sam nie mówiłem nic o płaceniu sędziom przez kluby czy losowaniach. A skoro już o teoriach spiskowych mowa to tak w ramach żartu: Kassai był, Cakir był, to na finał pewnie poślą Marciniaka :D

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 04 maja 2018, 12:45

RLG pisze: W sumie to, że kibice Liverpoolu identyfikują się z obroną przekrętów sędziowskich w LM to w kontekście tego finału zrozumiałe
No, a jak. Trzeba wiedziec z kim trzymac, by nie okazac sie frajerem na koniec...
Przy okazji, wyjasniło ise czemu Liverpool wydał ledwie połowe kwoty otrzymanej za Coutinho. Reszta poszła do UEFA za wjazd do finału #sprawdzoneinfo
Frajerami okazała sie Barcelona. Mysleli, ze w tym roku zrobią to uczciwie, zainwestuja w kozackich grajków i finał sam sie zrobi, bez smarowania. Przejechali sie. Ale oni i tak to jeszcze nic przy tym jak bardzo frajerza sie PSG i City nie wiedząc komu posmarowac. Wychodzi w nowobogackich brak kontaktów na najwyzszym szczeblu. Dlatego w tym kontekscie najbardziej frajerskim klubem okazuje sie byc Bayern Monachium. Oni te kontakty mają ale kasy starcza na losowanie łatwych rywali i to jedynie do etapu cwiercfinałów. Reszte pieniedzy przezera tygodniówka Lewandowskiego :blow:

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 04 maja 2018, 12:48

Cóż, można gadać ile się chce, że inni piszą coś o płaceniu sędziom przez kluby inaczej niż w żartach. Pewnie po setnym razie przesłoni to rzeczywiste przekręty sędziowskie decydujące o awansach. W końcu się uda, powodzenia :D

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 04 maja 2018, 12:48

RLG pisze: to na finał pewnie poślą Marciniaka
Poślą, ale nie na ten finał ;) Marciniak pewniakiem na poprowadzenie finału LE

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 04 maja 2018, 12:51

masacra pisze: A w ramach ciekawostki, których pewnie jeszcze cała masa pojawi sie do 26maja. Real zagra jako gospodarz w białych strojach, Liverpool w związku z tym w czerwonych. Liverpool wszystkie swoje wygrane finały LM(PE) grał w czerwonych przeciwko białym. Nie zeby cos ale fajnie byłoby te tradycje podtrzymac.
Niby tak, ale również przegrany finał z 2007 graliśmy w czerwonych strojach przeciwko Milanowi ubranemu na biało. 1985 też można pod to podciągnąć :P

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 04 maja 2018, 12:57

A co do pisania o błędach... wiem, że błędy się zdarzają. W sumie podnoszę ten temat bo jeszcze o tej jednej drobnostce zapomniałem. Tak, zdarzają się, zdarzały się wcześniej. Nawet samych błędów zbytnio nie tykam. Po pierwsze jednak zaczynają zdarzać się coraz częściej, jednostronnie i w kluczowych momentach. Po drugie sam związek odrzuca narzędzia, które według ich własnych badań eliminują kluczowe błędy w około 99%. Wyjaśniając odrzucanie tym, że kibice są stadem baranów.

Ja reagowałem w temacie przekrętów wtedy, gdy błędów nie ma. Bo gdy sędzia bramkowy widzi z 5 metrów coś oczywistego i nie reaguje to nie błąd, tylko świadoma decyzja. To taki przykład. Gdy liniowy ma sytuację jak na dłoni i udaje, że nie widzi, albo główny zmienia decyzje widząc ich konsekwencje to to nie są błędy.

Inna sprawa - wyśmiewanie podejrzeń o korupcję w UEFA twierdzeniem, że na tak wysokim szczeblu nikt by się w korupcję nie bawił... w końcu wyższy szczebel od UEFA to tylko FIFA ;)

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 04 maja 2018, 13:07

RLG pisze: Po pierwsze jednak zaczynają zdarzać się coraz częściej, jednostronnie i w kluczowych momentach.
To, ze jednostronnie to chyba tylko Ty tak uwazasz. Zarówno w meczu Bayern-Real, jak i Roma-Liverpool, sedziowie mylili sie w obie strony, a to że Ty zapamietałes tylko te błedy, które sa wygodne dla narracji, którą czasem pół zartem, czasem serio przedstawiasz, to juz tylko swiadczy o braku obiektywizmu z Twojej strony.

Ogólnie sie zgadzam. Z błędami sędzowskimi trzeba jak najszybciej cos zrobic, bo stały sie bodaj najwieksza bolączką współczesnego futbolu (a to wyczyn, bo zdetronizowac nurkujących piłkarzy nie było łatwo) ale te błędy pojawiają sie w czysto losowych momentach, raz na korzysc jednej , raz na korzysc drugiej druzyny. Zadnego faworyzowania kogokolwiek w nich nie ma. Zwykła niedoskonałesc panow z gwizdkiem i chorągiewkami.

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 04 maja 2018, 13:09

Ależ ja to zauważyłem, że w obie strony. Wskazałem nawet brak karnego po faulu na Marcelo i brak czerwonej kartki dla Lewandowskiego za wymuszanie karnych ;)

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 04 maja 2018, 13:21

No to po co piszesz jednosronnie? Sedziowie mylą sie w obie strony i to najlpeiej swiadczy o tym, ze to nie zaden wielki spisek dziejowy, a zwyczajna słabosc systemu szkolenia arbitrów, który zdaje sie nie nadązac za ogólnym rozwojem futbolu. Byc moze oni osiągneli swoj limit, sufit, wyzej którego nie przeskoczą, byc moze problem tkwi w kumoterstwie, w forowaniu na najwyzsze szczeble sędziowskie tych, których sie najbardziej lubi, a nie tych najzdolniejszych (a mam pewne podstawy by przynajmniej w Anglii, na tych nizszych szczeblach tak stwierdzic), a byc moze jeszcze w czym innym. W kazdym razie w obecnej sytuacji jakakolwiek pomoc, nawet tak niedoskonała jak ten cały VAR jest wiecej niz wskazana, bo rzeczy, które wyprowiają panowie z gwizdkami, na dłuzsza mete obrzydzają ogladanie futbolu.

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 04 maja 2018, 13:25

Ponieważ jestem nieobiektywny i dlatego pomijam te wspomniane przeze mnie błędy sędziów na korzyść Bayernu w minionym dwumeczu by pisać potem o jednostronności. Można było jeszcze Franckowi czerwoną dać w Monachium, tutaj jednak nie nazwałbym tego błędem, tylko pobłażliwością sędziego wobec Francuza.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 04 maja 2018, 13:29

głupio by mi było o jednym karnym w całym dwumeczu wspominać (czy też przez tydzień męczyć reszte forum) gdyby Ospina, czy Cech się tak zbłaźnił jak Ulreich

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 04 maja 2018, 13:36

Jeden oczywisty karny. Bramkowy patrz z pięciu metrów i brak reakcji. Pomijam rzeczy, które można podciągnąć pod błędy. Kilka innych kontrowersji, w tym takie, w których dla Realu dyktowano. Przyzwolenie na ostrą grę. Zabawne było oglądać, jak sędzia ostrzega piłkarza Realu, że jeszcze raz i kartka, by przy kolejnym razie ostrzegać go, że jeszcze raz i kartka. Masacra nie załapił, że te "błędy" na korzyść Bayernu były żartem :D

Ja błędy pomijam. Pomijam rok temu karny dla Bayernu za rękę, która była barkiem i sporo drobniejszych błędów, w tym znowu pobłażliwość, bo piłkarze Realu mocno faulowali bez konsekwencji. Zwracam uwagę na inne sytuacje. Takie, jak to, że w kluczowym momencie, gdy Bayern ciśnie, to Vidal wylatuje, chociaż nawet nie fauluje. Gdy sędzia wyciąga kartkę by dać Casemiro, Casemiro podbiega, prosi, by go nie wyrzucać, sędzia orientuje się, że ten wyleci bo żółta ma... to chowa kartkę z powrotem. Gdy nawet w dziesiątkę Bayern naciska, to liniowy ma dwie jasne sytuacje na linii i udaje, że nie widzi dwóch spalonych.

To nie są błędy. O błędach nie wspominam nawet zbytnio, chociaż o dziwo albo nie ma konsekwencji na korzyść Realu (przykłady: faul na Vasquezie vs faule na Lewandowskim) czy opierają się na pobłażliwości. Wspominam o sytuacjach, które w kluczowych momentach błędami zbytnio nie są. Tak, to, że sędzia bramkowy udaje ślepego było kluczowym momentem, idącym na odrobienie strat do szatni.

Podwójne standardy, bezustanne i błędy, które mogą przytrafiać się niewidomym emerytom z Oceanii, to jest temat. I jak zwykle obraca się to wokół piłki hiszpańskiej najczęściej (w tym sezonie Bayern gorszą gehennę przeszedł, jeśli chodzi o sędziowanie, z Sevillą, tam jednak skontrolował wydarzenia). Do tego odrzucanie narzędzi błędy eliminujących. UEFA nie chce ich odrzucać.
Teraz widzisz sedno tematu, fieldy?
I bym tematu nie podnosił znowu, gdyby nie nagłe próby wymyślania teorii spiskowych.

I tak, każdy wie, że Bayern mógł strzelić pięć bramek więcej i nie byłoby tematu. To jednak jest wredne - wyjaśnianie takich wielbłądów, że przecież Bayern mógł pokonać i sędziego.
Ostatnio zmieniony 04 maja 2018, 13:39 przez RLG, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 04 maja 2018, 13:38

Jakim jednym, fieldy? Niektórzy naliczyli w tym dwumeczu sześć nieodgwizdanych karnych dla Bayernu. :)

Marciniak chyba jeszcze jest nieco za nisko w sędziowskiej hierarchii, by dostać finał Ligi Mistrzów, ale finał Ligi Europy to też byłoby duże wyróżnienie.

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 04 maja 2018, 13:41

Niektórzy naliczyli w tym dwumeczu sześć nieodgwizdanych karnych dla Bayernu. :)
I mamy dalej to samo. Przenoszenie problemu na poziom absurdów, dopisywanie jakichś skrajnych opcji byleby pomijać samo sedno i sprowadzać go do uspokajania oszołomów i paranoików.

To z Marciniakiem było żartem :D Chociaż boję się swoich żartów, przed meczem w Madrycie żartowałem, że sędziować będzie Kassai lub Cakir...

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Liga Mistrzów (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 04 maja 2018, 14:33

Tak dzisiaj o tym myślałem i przyszła mi do głowy statystyka mająca większy wpływ na wynik rywalizacji.

Za każdym razem gdy Liverpool grał finał w strojach Adidasa (1985, 2007), przegrywał. Co innego gdy chodziło o Umbro bądź Reeboka (1977, 1978, 1981, 1984, 2005). Czyżby?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”