Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 23 maja 2018, 13:19
League
Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 23 maja 2018, 13:28
RLG

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 23 maja 2018, 13:35
To znajdź mi drugiego takiego, co w wieku niespełna 18 lat jest podstawowym zawodnikiem reprezentacji zdobywającej mistrzostwo świata a sam ładuje w finale dwa gole. Podważać klasę Pele tylko dlatego że nie zdecydował się grać w Europie to czysta ignorancja.
Salas11
Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 23 maja 2018, 13:43
RLG

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 23 maja 2018, 13:44
Ronaldinho w swojej grze był po prostu bardzo, ale to bardzo efektowny. Tylko tyle i aż tyle. Messi dla odmiany jest efektywny.
Delpiero14
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 23 maja 2018, 13:45
Bernabeu
Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 23 maja 2018, 13:55
Z tym się zgadzam, chociaż ogólnie efektywności Ronaldinho bym nie odbierał. Wygrał w piłce - zarówno klubowej jak i reprezentacyjnej - wszystko. Puchar Mistrzów (i europejski i Copa Liberdatores), krajowe tytuły, mistrzostwo świata, dwukrotnie Copa America. Będąc jednak skutecznym - punktował średnio mniej więcej co mecz.
RLG

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 23 maja 2018, 13:59
No to Ci dałem przykład, kto wobec tego zasługuje na to miano jak nie gość któremu by w sklepie nawet piwa nie sprzedali a już rozpierdalał system w najważniejszym piłkarskim turnieju?
Ronaldinho porywał, u niego każda akcja była inna. Za to u Messiego wiele akcji wygląda niemal identycznie, typu krótkie prowadzenie piłki wzdłuż pola karnego wykorzystując przewagę w zwinności i motoryce. W tych akcjach widać do perfekcji wyćwiczone zachowanie w konkretnej sytuacji, ale brakuje tu fantazji, duszy, szaleństwa. Nigdy nie widziałem Messiego robiącego ruletę czy przeplatankę. Nie żebym twierdził że nie potrafi, ale w swej doskonałości wolał skupić się na podstawach futbolu. Dlatego dla mnie zawsze Ronaldinho > Messi.
Salas11

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 23 maja 2018, 14:04
Ale trzeba od razu powiedzieć dlaczego rzadko wyjeżdżali - stosunkowo niedawno bowiem zniesiono regułę, że do reprezentacji powoływani byli tylko zawodnicy z rodzimej ligi. Kiedyś było tak, że jak nie grałeś w lidze brazylijskiej, to nie miałeś co liczyć na powołanie do kadry. Więc wszyscy przed mistrzostwami grali w lidze brazylijskiej i czasem na jeden sezon wyjeżdżali do Europy by zarobić, ale potem znowu wracali.
A masz historię wszystkich meczów Santosu z zespołami hiszpańskimi? Bo wiem, że w '59 Santos Pelego przegrał 5-3 w Madrycie z Realem, ale to tylko jeden mecz. Za to jak Santos grał z Milanem czy Benfiką(wtedy wielki zespół przecież) to ich kompletnie niszczył w 2-3 meczach.Bernabeu pisze:Jak Santos jeździł po tournée po Europie żeby grać z europejskimi zespołami, to chyba tylko w Hiszpanii Brazylijczycy częściej przegrywali niż wygrywali.
Carbon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 23 maja 2018, 14:05
RLG
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 23 maja 2018, 14:11
5 meczów, 3 remisy, 6 porażek, z tym, że dwie porażki z 1974.
Bernabeu
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wojtekb » 23 maja 2018, 14:18
Messiemu brakuje fantazji, duszy, szaleństwa? To, że gość robi mniej sztuczek od Ronaldinho i mało gra piętą nie znaczy, że nie ma fantazji. A stwierdzenie, że skupił się na "podstawach futbolu" mocno obrazuje, że Messi odjechał reszcie futbolowego świata tak bardzo i na tak długo, że jego kosmiczne wyczyny zaczynają ludziom powszednieć.Salas11 pisze:
Ronaldinho porywał, u niego każda akcja była inna. Za to u Messiego wiele akcji wygląda niemal identycznie, typu krótkie prowadzenie piłki wzdłuż pola karnego wykorzystując przewagę w zwinności i motoryce. W tych akcjach widać do perfekcji wyćwiczone zachowanie w konkretnej sytuacji, ale brakuje tu fantazji, duszy, szaleństwa. Nigdy nie widziałem Messiego robiącego ruletę czy przeplatankę. Nie żebym twierdził że nie potrafi, ale w swej doskonałości wolał skupić się na podstawach futbolu. Dlatego dla mnie zawsze Ronaldinho > Messi.
Wojtekb

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 23 maja 2018, 14:51
Tak, w szczególności tego trzeciego. Ale jestem świadom że dla fana Barcelony wszystko co zrobi Messi jest genialne dlatego nie zamierzam brnąć w tą dyskusję bo jedynie stracę czas.
Ochłoń. Może i oglądam mecze Barcelony od wielkiego dzwonu, ale w jego prime timie widziałem dostatecznie wiele razy by wiedzieć co piszę. I nie, Messi nie ma takiego repertuaru zagrań jak Ronaldinho czy Zlatan. Czemu? Bo by grać tak jak oni trzeba być czasem pierdolniętym a Messi nie jest pierdolnięty. Messi to Messi. Tylko i aż.Wojtekb pisze: Messi co mecz zakłada siatki i sombrera, wychodzi z piłką przyklejoną do nogi z niemożliwych sytuacji, w tłoku w ułamku sekundy otoczony trzema rywalami rzuca prostopadłą piłkę, której prawie żaden inny zawodnik nie umiałby posłać w Fifie w trybie treningu. Do tego od 20-25 metra jest śmiertelnym zagrożeniem bo z tej odległości potrafi strzelić z dowolnej pozycji. Sprowadzić umiejętności Messiego do tego, że doskonale opanował podstawy futbolu, bo nie robi ruletek jest szalonym uproszczeniem. Messi ma niemniejszy repertuar zagrań niż Ronaldinho, Zlatan czy Neymar.
Salas11
Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 23 maja 2018, 14:53
RLG

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 maja 2018, 14:54
Eyesmon
Wróć do „GRUPA D: Argentyna, Islandia, Chorwacja, Nigeria (MŚ 2018)”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio