Messi vs Cristiano Ronaldo & Robert Lewandowski - Strona 4

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kto jest lepszy?

Messi
21
88%
Cristiano
2
8%
Są sobie równi
1
4%
Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Messi vs Cristiano Ronaldo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 16 cze 2018, 20:32

Salas11 pisze: Eyesmon pisze:
Source of the post Messi nie ma tej iskry magii która mial Dinho czy Gruby Benek (R9). Jest do bolu grzeczny poprawny i hmm nudny w tym co robi. Niekontrowersyjny wręcz.

Dlatego nigdy nie zagrał i już nie zagra finału na takim poziomie jak Ronaldo z Lazio w finale Pucharu UEFA, gdzie Fenomeno wręcz rozrywał szyki obronne Rzymian (z takimi grajkami jak Negro czy Nesta) na strzępy. Trzeba mieć w sobie to szaleństwo, tą magię. Z tym trzeba się urodzić. Ani Messi ani Cristiano Ronaldo tego nie mają i mieć nie będą.
oj chyba jednak patrzysz przez rozowe okulary, jak juz ktorys uzytkownik zauwazyl. brazylijskiego ronaldo uwielbiam, ale podsumujmy:

ok ladne wykonczenie sam na sam, piekny strzal z dystansu w aluminium, pare kiwek wygranych, pare przegranych, jeden z jego legendarnych dryblingow przy 3-0 (jak to miales beke ze messi kiwa przy rozstrzygnietym meczu), kluczowych podan brak. to jest ten poziom nieosiagalny dla nikogo?

final nie lm, a pucharu uefa (tak, mial wtedy pewna renome), z siodma druzyna serie a 97/98, z hektarami wolnej przestrzeni na boisku? a taki final kojarzy?

z cristiano sie zgodze, bo rzeczywiscie brazol zanotowal w tym finale wiecej efektownych zagran, niz cr7 we wszystkich swoich finalach lm razem wzietych, a obecnie ze swoimi umiejetnosciami technicznymi rozerwac na strzepy to nie potrafi defensywy las palmas. ej bez kitu - niech ktorys z jego fanboyow zarzuci tu jakas taka kilku, kilkunastuminutowa kompilacja jego zagran z jakiegos konkretnego meczu z kozackim przeciwnikiem, tak zeby bylo chociaz pare, parenascie akcji, gdzie moznaby sie jego kunsztem zachwycic (nie chodzi mi o mecz, gdzie strzelil trzy gole i to sa te trzy genialne zagrania). moze sie nawroce

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 16 cze 2018, 20:32

liam pisze: Ale tak samo można patrzeć na to z drugiej strony.
Wszytko pięknie, jednakże są 2 ale:

1) Puchar Europy 2007/2008 z MU i w konsekwencji ZP 2008,
2) miś z reprezentacją na ostatnich ME,

dla mnie wspólnym mianownikiem sukcesów Realu, MU i reprezentacji Portugalii jest CR, ale ty możesz mieć na ten temat inne zdanie. BTW - proponuję spojrzeć gdzie był Real przed transferem CRa,a gdzie jest pod koniec (?) jego ery.
Radziłbym także spojrzeć na piłkarza pod kątem jakim jest LIDEREM i czy dzięki niemu partnerzy grają lepiej.

Masz moody pooglądaj sobie jak klasowy obrońca nakrywa - khem - goata czapką:

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 16 cze 2018, 20:45

MazurXIII pisze:
moody90 pisze: ale absurdalny post
Siła twoich argumentów wprost poraża. Jak zwykle.
wiem. i klasycznie w przypadku braku argumentow z twojej strony ironia albo cisza
Kamil232 pisze:
MazurXIII pisze: Czyżby główną siłą najlepszej Barcelony w historii (za Guardioli) był nie Messi, ale przede wszystkim Xavi i Iniesta w swoich prime time? Sukcesy reprezentacji Hiszpanii i brak takowych Argentyny zdają się tą tezę potwierdzać...
W punkt!
oj w punkt w [ch**]. przed messim byl i xavi i iniesta, jakos trofea tak seryjnie sie nie sypaly. sezon 2014/15 to tryplet i jeden z najlepszych sezonow w historii juz bez xaviego, ktory gral ogony za rakiticia, teraz kolejne dublety juz prawie bez iniesty ktory wiecej sie leczy, niz gra. w lm gorszy okres, no ale jak sie alvesa, inieste i xaviego zastepuje roberto, rakiticiem i paulinho to jest to jakby to poweidziec zrozumiale

hmm ale moze rzeczywiscie macie racje - dziwne, ze argentyna z tymi swoimi romerami, mercadami, bigliami, mezami, enzo perezami, demichelisami nie zdominowala pilki reprezentacyjnej tak jak najlepsza generacja hiszpanow w historii majaca w swoim czasie praktycznie na kazdej pozycji goscia z top 3 na swiecie, a messi ze swoja banda doczlapal tylko do trzech finalow copa/mundialu/euro z rzedu, czyli osiagnel cos co bylo dostepne w ostatnich latach tylko dla hiszpanow wlasnie i francuzow na przelomie wiekow. powtorze. rzuccie sobie okiem na ten sklad argentynczykow i szczerze pomyslcie czy to jest kadra na dochodzenie do finalu turniej po turnieju? czy ich wyniki rzeczywiscie moga byc argumentem na niekorzysc messiego? przeciez to jest gorsza jedenastka nie od brazoli, niemcow czy francuzow, ale od belgow

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 16 cze 2018, 20:50

Czy skład reprezentacji Argentyny był gorszy od Chile x2 i Urugwaju?

Czy nie można oczekiwać od jednego z najlepszych piłkarzy w historii, by strzelił chociaż jedną bramkę w finale reprezentacyjnej imprezy (w trzech przypadkach dałoby to tytuł)?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 16 cze 2018, 20:53

Ja sie moodiemu nie dziwie ze jest sfrustrowany. Jeszcze pare lat temu wydawalo sie ze Ronaldo jest wyjasniony. 4:1 w zlotych balonach i 3:1 jezeli chodzi o tryumfy w LM dla Argentynczyka. Jakby tego bylo malo wiek mial dzialac na niekorzysc Ronaldo i mial on zjezdzac powoli do bazy.
A tutaj sie okazuje ze zaraz moze miec wiecej ZP juz ma wiecej LM i dolozyl mistrzostwo z reprezentacja. Dzieki temu koniec koncow w opinii wielu bedzie stawiany nad Messim. Juz tak sie dzieje a ze trudno przypuszczac aby w najblizszych latach pojawil sie zawodnik ktory tak zdominuje pilke nozna jak ci dwaj to moody juz do konca zycia bedzie musial ogladac Ronaldo na pierwszym miejscu jezeli chodzi o Zlote Pilki i nie wiadomo gdzie jeszcze. Bedzie musial sluchac dyskusji nie o tym czy Ronaldo wygral wiecej/wazniejsze trofea od Messiego (poniewaz to moze stac sie faktem) i czy byl od niego lepszym pilkarzem (wiecej czegos tam = lepszy pilkarz taki prosty skrot myslowy) ale Portugalczyk sie przebije do dyskusji najlepszy pilkarz ever.
I po latach meczarni dwa lata przed przejsciem na emeryture nasz drogi moody dostanie z ZUS przewidywana jej wysokosc znowu przypomni sobie o Ronaldo i serce juz tego nie wytrzyma.

Dlatego niech Leon bierze sie do pracy bo tak szczerze mnie rowniez ta sytuacja odrobine boli. Czesto ogladam mecze Barcelony podobnie jak Realu i tam naprawde widac jak na dloni roznice w jakosci gry miedzy Ronaldo i Messim. Wplyw jaki ci zawodnicy maja na gre swoich zespolow. W skrocie Ronaldo strzela ma wplyw nie strzela to jakby nie bylo go na boisku. Messi natomiast w wiekszosci przypadkow czy strzela czy nie jego wklad w gre druzyny jest niepodwazalny. Ktos juz chyba o tym tutaj wspominal.
Ostatecznie licza sie trofea a tutaj w ostatnich trzech latach Cristiano miazdzy. Wspolczuje fanom Barcelony ktorzy majac moim zdaniem najlepszego pilkarza w historii tego sportu a na pewno najlepszego jakiego dane bylo mi ogladac musza czytac o tym ze Ronaldo jest od niego lepszy. Najgorsze dla nich ze nie sa to bezpodstawne rozwazania na ktore moga sobie machnac reka i zyc dalej w swoim swiecie ale podejrzewam ze w glowach niektorych z nich zrodzila sie przerazajaca mysl "a co jesli faktycznie Ronaldo jest lepszy?". Musza z tym zyc...

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 16 cze 2018, 20:54

MazurXIII pisze: Masz moody pooglądaj sobie jak klasowy obrońca nakrywa - khem - goata czapką:
nie wiem odnosnie czego to wrzucasz. kozacki wslizg, ale ogladalem kazdy mecz messiego, wiec rowniez jego pojedynki z nesta (ktorego bardzo szanuje) i obaj wiemy, ze ogolnie tak kolorowo to dla wlocha nie wygladalo. wiadomo, ze byl juz starawy, wiec tez bylo to zrozumiale. zreszta on chyba powiedzial kiedys w wywiadzie, ze po tych meczach przeciwko messiemu zdal sobie sprawe, ze czas konczyc kariere bo nie nadazal
Bernabeu pisze: Czy skład reprezentacji Argentyny był gorszy od Chile x2 i Urugwaju?

Czy nie można oczekiwać od jednego z najlepszych piłkarzy w historii, by strzelił chociaż jedną bramkę w finale reprezentacyjnej imprezy (w trzech przypadkach dałoby to tytuł)?
teoretycznie mozna, mimo ze od wykanczania sytuacji to tam bylo paru innych, a sam messi w tych wszystkich trzech finalach mial cala jedna okazje - z niemcami, a nawet jemu ani cristiano nie wpada 100% strzalow. ale nie mozna takich wynikow reprezentacyjnych uzywac jako argumentow na niekorzysc messiego, bo wyrabia z ta argentyna 120% normy, jak sobie radza bez niego to juz wielokrotnie bylo opisywane i podliczane

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 16 cze 2018, 20:55

moody90 pisze: kluczowych podan brak
Nie ma to jak
moody90 pisze: ok ladne wykonczenie sam na sam, piekny strzal z dystansu w aluminium, pare kiwek wygranych, pare przegranych, jeden z jego legendarnych dryblingow przy 3-0 (jak to miales beke ze messi kiwa przy rozstrzygnietym meczu), kluczowych podan brak. to jest ten poziom nieosiagalny dla nikogo?
No [k****] moody w pigułce. No spoko no, tu zajebał tam pokiwał ale kluczowych podań brak :rotfl: Wiesz, w tych czasach napastnik był od strzelania a że Ronaldo dodawał do tego jeszcze w [ch**] od siebie świadczy tylko o skali jego nie do końca wykorzystanego talentu. No i co innego gdy kiwa się w meczu ligowym jakichś paziów z Betisu na własnej połowie przy stanie 5:0 w bodaj ostatnich minutach meczu a co innego reprezentantów wówczas wicemistrzów świata w finale Pucharu UEFA. I to stosując tricki jakich w repertuarze Messiego nie widziałem nigdy.
moody90 pisze: a taki final kojarzy?
Kojarzy tylko co to zmienia? Pół kompilacji to klepki w środku pola. Reszta to kilka zrywów i branie na szybkość. Do tego kilka nieudanych dryblingów czy niecelnych podań. Największe wrażenie robi zdecydowanie... piękny strzał Villi :lol2: Podsumowanie: finał LM w wykonaniu Messiego - bardzo dobry zahaczający o świetny. Wybitny? W życiu. Porównywalny do tego co robił Ronaldo z Lazio? Też nie.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 16 cze 2018, 20:59

Salas11 pisze:
moody90 pisze: kluczowych podan brak
Nie ma to jak
moody90 pisze: ok ladne wykonczenie sam na sam, piekny strzal z dystansu w aluminium, pare kiwek wygranych, pare przegranych, jeden z jego legendarnych dryblingow przy 3-0 (jak to miales beke ze messi kiwa przy rozstrzygnietym meczu), kluczowych podan brak. to jest ten poziom nieosiagalny dla nikogo?
No [k****] moody w pigułce. No spoko no, tu zajebał tam pokiwał ale kluczowych podań brak :rotfl: Wiesz, w tych czasach napastnik był od strzelania a że Ronaldo dodawał do tego jeszcze w [ch**] od siebie świadczy tylko o skali jego nie do końca wykorzystanego talentu. No i co innego gdy kiwa się w meczu ligowym jakichś paziów z Betisu na własnej połowie przy stanie 5:0 w bodaj ostatnich minutach meczu a co innego reprezentantów wówczas wicemistrzów świata w finale Pucharu UEFA. I to stosując tricki jakich w repertuarze Messiego nie widziałem nigdy.
no co, juz tak na sile staralem sie szukac tych zachwycajacych zagran, myslalem ze moze mnie poprawisz, jakies to podanie znajdziesz? wiadomo, ze ja tego od ronaldo nie wymagam, ale to ty wyskoczyles z jakims poziomem nie do porownania z niczym, wiec sie tak glosno zastanawialem o jakie zagrania moglo chodzic, no a wygladalo to tak jak wlasnie opisalem - gol po sam na sam, slupek, i ze trzy, cztery fajne dryblingi z siodma druzyna ligi w pucharze uefa...i to ja jestem fanbojem...

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 16 cze 2018, 21:00

moody90 pisze:
juz pomijam fakt, ze [k****] kolejna osoba powtarza tekst o tym, ze ronaldo ma wiecej trofeow od messiego, skoro jest to zwyczajne klamstwo. 5:4 w lm dla cr, 9:5 w ligach dla messiego, 1-0 w reprezentacyjnych dla edera (no messi wygral olimpiade z argentyna, gdzie ale to pominmy), ogolnie 33-28 dla messiego

1-0 DLA Edera wiec czemu liczysz LM dla Messiego z 2006 skoro nie gral przez kontuzje od polowy marca?

Ten temat przebije absurdalnością tematy polityczne z nawiązka. :pijemy:

Pare lat lat temu fani Barcelony uznali Messiego pilkarzem kosmosu i nikt sie w koszmarach nie spodziewał że ten Ronaldo z tego Realu rzuci rękawice...mija pare lat i akceptacja rzeczywistosci jest niesamowicie bolesna.

Nie daj losie Portugalia wygra mundial to i tak znajdziecie 10000 argumentow ze to w sumie gowno znaczy.Juz wygrana Euro pokazala jak potraficie być kreatywni w tej materii .Bo mecze towarzyskie bo gole po dryblingu....

Jedziecie dalej. Teraz licze na gole z treningu,gole ze sparingów. Kreatywnością sufit został już dawno przebity. :beer:

Awatar użytkownika
liam
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: liam » 16 cze 2018, 21:04

MazurXIII pisze:
liam pisze: Ale tak samo można patrzeć na to z drugiej strony.
Wszytko pięknie, jednakże są 2 ale:

1) Puchar Europy 2007/2008 z MU i w konsekwencji ZP 2008,
2) miś z reprezentacją na ostatnich ME,

dla mnie wspólnym mianownikiem sukcesów Realu, MU i reprezentacji Portugalii jest CR, ale ty możesz mieć na ten temat inne zdanie. BTW - proponuję spojrzeć gdzie był Real przed transferem CRa,a gdzie jest pod koniec (?) jego ery.
Radziłbym także spojrzeć na piłkarza pod kątem jakim jest LIDEREM i czy dzięki niemu partnerzy grają lepiej.

Masz moody pooglądaj sobie jak klasowy obrońca nakrywa - khem - goata czapką:

tak, Ronaldo jest najlepszym piłkarzem Realu. Jest też liderem zespołu.
Z Manchesterem United oraz z Portugalią też osiągnął niesamowite wyniki oraz był/jest liderem tych zespołów.
Messi także jest liderem swoich zespołów.
Tylko, że piłka nożna to gra zespołowa. Sukces zespołu to : odpowiedni piłkarze na boisku, sztab szkoleniowy, atmosfera w zespole, przygotowanie kondycyjne itp.
Ktoś może napisać, że gdyby nie Xavi i Iniesta to Messi nie wygrałby tylu trofeów, a ktoś inny może napisać, że gdyby nie np. Modrić i Kroos to Ronaldo także nie wygrałby tylu trofeów.
Ale to są tylko gdybania. Fakty są takie, że zespoły w których grał Ronaldo jak i Messi osiągnęły niesamowite rezultaty (należy pamiętać, że Messi w poprzednich MŚ zaprowadził Argentynę do finału).

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 16 cze 2018, 21:07

MGiggs pisze:
1-0 DLA Edera wiec czemu liczysz LM dla Messiego z 2006 skoro nie gral przez kontuzje od polowy marca?
z tym euro tak dla beki napisalem. nie rozdrabnialem sie w starych trofeach, choc rzeczywiscie messi wtedy w finale nie gral, a i ronaldo ma ma 'na papierze' pare trofeow, w ktorych nie maczal swoich pieknych i bogatych palcow, nie ma to specjalnie znaczenia w tej dyskusji

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 16 cze 2018, 21:09

moody90 pisze: i ze trzy, cztery fajne dryblingi z siodma druzyna ligi w pucharze uefa
Życzę siódmej drużynie La Ligi komfortu posiadania takich obrońców jak Nesta, Negro czy Favalli. Może wówczas tunele czy mijanki na szybkość Messiego będą miały odpowiedni wydźwięk.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 16 cze 2018, 21:21

moody90 pisze:
MGiggs pisze:
z tym euro tak dla beki napisalem. nie rozdrabnialem sie w starych trofeach, choc rzeczywiscie messi wtedy w finale nie gral, a i ronaldo ma ma 'na papierze' pare trofeow, w ktorych nie maczal swoich pieknych i bogatych palcow, nie ma to specjalnie znaczenia w tej dyskusji

Dlatego powtorze samego siebie z pierwszego mojego postu po powrocie.Napisz że robisz beke wtedy nikt nie będzie podejmował dyskusji na argumenty.Bo w tym co piszesz nikt juz nie wie czy robisz sobie beke czy piszesz na poważnie.

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 873
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 16 cze 2018, 22:15

seba82 pisze: Nie twierdzę, że Ronaldo nie osiągnąłby tego co osiągnął gdyby nie było Messiego i odwrotnie, ale ta rywalizacja elektryzuje przez lata miliony i na pewno miała wpływ na nich samych.

Obaj wybitni, obaj genialni i obaj piłkarsko inni. Tu postawię kropkę.
Bo gdzieś ktoś zaprezentował opinię, że najlepszym w tej mierze jest porównanie Pelego i Maradony jako duetu wszechczasów, tyle że oni nie grali w tym samym czasie, a zatem jak można ich porównywać? :mrgreen:
A w tym przypadku jak najbardziej. Ciekawa byłaby statystyka bezpośrednich pojedynków klubowych i reprezentacyjnych, bo te przeważnie musiały być elektryzujące! :jupi:
W większości Waszych opinii muszę się zgodzić, po prostu Lionel ma większy dar od Boga i jest bardziej naturalny w swych reakcjach, bardziej ludzki. Cristiano 67% swoich sukcesów zawdzięcza ciężkiej pracy. Jednak nawet patrząc na życie rodzinne widać, że ten człowiek ma pewne kłopoty z osobowością...

Aha, mniej więcej o tej samej porze co ten wątek, próbowałem założyć inny o nazwie "Pojedynek tytanów: L. Messi kontra C. Ronaldo" i nawet napisałem otwierającego posta. A teraz wchodząc na forum widzę, że ten zniknął! :shock: I nie wiem dlaczego? Wysłałem też zapytanie do Administratora w tej sprawie, ale jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi. Nie wiem o co chodzi, czyżbym miał za mały staż i przez to nie mogę otwierać nowych wątków?

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3395

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 16 cze 2018, 22:18

yedraz pisze: I nie wiem dlaczego? Wysłałem też zapytanie do Administratora w tej sprawie, ale jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi. Nie wiem o co chodzi, czyżbym miał za mały staż i przez to nie mogę otwierać nowych wątków?
Zamknięto Ci bo Morrow kilka minut przed Tobą otworzył ten temat.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”