Horrory - Strona 8

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Szell
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Szell » 04 wrz 2005, 22:41

Byłem ostatnio w kinie na dwóch horrorach:

'Dark Water - Fatum' - idealny przykład, jak Amerykanie nie powinni się brać za japońskie horrory. W skrócie nie opowiadając fabuły: film IMO kiepski, nie wystraszył mnie, wszędzie widziałem pomysły zaczerpnięte z Ring'u 2 i Klątwy, a kilka wątków nie zostało wyjaśnionych i rozwiniętych, przez co nie mają sensu. Ogólnie NIE POLECAM.

'Klucz do koszmaru' - horror bezkrwawy, z ciekawą fabułą i jak na mnie to dwa straszne momenty ma :P. O ile na Dark Water czekałem na koniec i literki, o tyle tutaj troszkę mi było żal, że to The End (liczyłem, na drobne rozwinięcie, przyjaciółka głównej bohaterki wydawała się inteligentna). Niemniej POLECAM.

Fabuł nie zdradzam, często psuje to smak o filmu (Dog Soldiers i The Ring spodobały mi się tak bardzo właśnie dlatego, że nie wiedziałem o czym są).

W przyszłości wybiorę się na 'Red Eye' (fantastyczny zwiastun :D ) i 'Plan Lotu'. Jak się nie przestraszę, to kończę z horrorami, szkoda mojej kasy :P

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1463
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 12 paź 2005, 11:17

Szell pisze:'Dark Water - Fatum' - idealny przykład, jak Amerykanie nie powinni się brać za japońskie horrory. W skrócie nie opowiadając fabuły: film IMO kiepski, nie wystraszył mnie, wszędzie widziałem pomysły zaczerpnięte z Ring'u 2 i Klątwy, a kilka wątków nie zostało wyjaśnionych i rozwiniętych, przez co nie mają sensu. Ogólnie NIE POLECAM.
Dark water to jest nic w porównaniu z Ghost Lake to jest dopiero kaszana .... ciezko teraz o jakis dobry horror :?

Awatar użytkownika
frazer
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: frazer » 19 paź 2005, 7:24

Ja wczoraj wieczorem oglądałem na polsacie film tygodnia fajny film hooror to to nie był ale jak oglądałem ten film to moszę przyznać ,że trochę się bałem.

Film nazywał się "zo kryje prawda" w skali 0-10 ocenił bym go na 8+.

Awatar użytkownika
Void
Don Corleone

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Void » 29 paź 2005, 13:13

coco pisze:ciezko teraz o jakis dobry horror
Popieram... Śmieszą mnie ludzie, których zachwycają "produkcje" typu Dom Woskowych Ciał czy Ziemia Żywych Trupów :wink:
Ja ostatnio oglądałem film "Lepkie ręce"... To właściwie komedia, ale od razu skojarzył mi się z Martwicą Mózgu, chociaż jest znacznie gorszy... Ale jakoś dotrwałem do końca, może dzięki temu, że gra tam Jessica Alba :love:

A pamięta ktoś może film o takim karzełku, któremu ktoś ukradł złoto i wtedy ten się troszkę zdenerwował :D I zaczął szukać tego złota, jeżdżąc na dziecięcym rowerku... Wiem, że widziałem go w TV jak miałem coś koło 5-6 lat i nawet się bałem :shock:

Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1463
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 29 paź 2005, 13:18

Void pisze:Popieram... Śmieszą mnie ludzie, których zachwycają "produkcje" typu Dom Woskowych Ciał czy Ziemia Żywych Trupów
ja nie wiem czym tu sie zachwycac dla mnie pujscie do kina na taka kaszane to strata ciezko zarobionych pieniedzy jakis rezyser mysli ze małym nakładem sił i byle jakim watkiem i słabym scenariuszem zrobi cos z niczego kicha i tyle

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 23 sty 2006, 11:21

Ostatnio nudy wśród horrorów mogłby ktoś polecić jakiś dobry tytuł do obejrzenia ? tylko prosze nic z "Piła 2" itp. po to było denne ...
Taki film którego się naprawde baliście :twisted:

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 23 sty 2006, 11:27

serek408 pisze:którego się naprawde baliście

Teledysk Tokio Hotel i Blog 27 :?

Ostatnio coraz mniej dobrych horrorów niestety. Jeśli już zrobią taki, o którym będzie głośno to będzie to coś na zasadzie 'cicha muzyka i nagle straszna twarz' :? 'Saw II' mam na kompie i jakoś nie mogę znaleźć czasu by obejrzeć.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 23 sty 2006, 11:32

To nie oglądaj. Twórcy się za dużo Cube'a i Tarantino naoglądali. A nagorsze jest to, że ordynarnie dali do zrozumienia, że zarabiają na tym kasę i jak będą chcieli to zrobią trzecią część.

Awatar użytkownika
vieris
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vieris » 23 sty 2006, 11:56

serek408 pisze:Ostatnio nudy wśród horrorów mogłby ktoś polecić jakiś dobry tytuł do obejrzenia ? tylko prosze nic z "Piła 2" itp. po to było denne ...
Taki film którego się naprawde baliście

Ja ci moge polecić 2 które ostanio oglądałem

1 WOLF CREEK Historia grupki przyjaciół, którzy podczas wakacyjnej wycieczki do na swej drodze spotykają niebezpiecznego szaleńca zagrażającego ich życiu. Film ogólnie mi sie bardzo podobał początek filmu troche denny ale jak się rozkreci to póżniej nie można oderwać oczu od filmu :lol: :D :lol:

2 CRY WOLF Kiedy młoda uczennica zostaje zamordowana, grupka uczniów z miejscowaego liceum postanawia przestraszyć swoich szkolnych przyjaciół roznosząc w internecie plotkę o tym, że seryjny mordeca o pseudonimie Wilk jest na wolności. Nie będe tu strzeszczał całego filmu bo go trzeba obejżecz ale zareęczam że warto bo to chyba pierwszy taki pomysł na zrobienie horroru. :D :D

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 23 sty 2006, 12:30

piwus pisze:jak będą chcieli to zrobią trzecią część

Oni już chcą- za dużo zarobili na poprzednich częściach żeby sobie taką kasę odpuścić.

Ja wam polecam klasykę typu "Psychoza", "Dziecko Rosemary", "Egzorcysta".

Ewentualnie coś z nowszych: "The Fog" (sam nie oglądałem ale słyszałem dobre opinie), "Wywiad z wampirem" (może nie najnowszy ale ...), "Blair witch project" czy obydwie części "The Ring" (druga trochę gorsza była ale można obejrzeć :P )

Awatar użytkownika
Gomez
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gomez » 23 sty 2006, 12:59

Z nowszych Horrorow ktore mialem okazje widziec, moge polecic 2.

1.Descent - ciekawy filmik, opawiadajacy(ja zwykle) o bestii zjadajacej piekne panny, ktore zostaly uwiezone w jaskini, fajne zakonczenie.\

2.Devil Rejects - thrillero-horrowrowo-sensacyjny, ciekawa rodzinka, z lekko nadszarpnieta wyobraznia wkracza do akcjii.

Ze strarych filmow to klasyka:
Wywiad z Wampirem
Lśnienie
Omen1,2
Egzorcysta 1,2
itp.

Awatar użytkownika
Void
Don Corleone

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Void » 25 mar 2006, 13:32

CANNIBAL HOLOCAUST
www.horror.com.pl pisze:Film rozpoczyna się od raportu związanego z zaginięciem trzech osób, które wybrały się do jednej z dżungli w Ameryce Południowej w celu nakręcenia filmu o życiu tamtejszych mieszkańców. Zainteresowany ich zniknięciem, profesor Monroe postanawia zbadać cała sprawę i wraz z grupą przewodników udaje się na miejsce zdarzeń. Mężczyzna bardzo szybko staje się świadkiem brutalnych rytuałów prowadzonych przez miejscową ludność, a po jakimś czasie odnajduje zwłoki poszukiwanych osób. Na miejscu odnalazł także filmy będące sprawozdaniem z ich wyprawy i to one okazały się najbardziej szokującym elementem jego znaleziska. Po powrocie do Nowego Jorku poddaje się szczegółowej analizie taśm i widząc brutalność, gwałty, spalenie wioski tubylcom, dochodzi do wniosku, że to nie kanibale, lecz biały człowiek okazał się niecywilizowany.
Pomimo komentarzy na temat ogromnej brutalności realizmu tego filmu zdecydowałem się jednak go obejrzeć i teraz żałuję... :? Naprawdę nie wiem jakim trzeba być psycholem, żeby kręcić takie filmy... Co prawda sceny z morderstw czy gwałtów na ludziach da się jakoś znieść, ale zabijanie zwierząt to już stanowczo przesada :x
www.horror.com.pl pisze:Jako ciekawostkę warto także zaznaczyć, że zabijanie zwierząt na planie odbywało się naprawdę i nie ma tutaj żadnego koloryzowania.
Naprawdę nie rozumiem twórców, jaki mieli cel w nakręceniu takiego filmu (być może chodziło o ukazanie kontrastu pomiędzy dwoma światami, ale są na to inne sposoby...), a tym bardziej ludzi, którzy uważają go za kultowy :roll:
Jeśli ktoś koniecznie chce obejrzeć, to raczej nie po obiedzie :wink:

Moja ocena: 0/10

Awatar użytkownika
Aguś
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aguś » 20 lip 2006, 11:39

Ja jeszcze nie spotkalam sie z horrorem, przez ktory mialabym nie zmrozyc oka. Ogladalam ich troche i uwazam je po prostu za filny sensacyjne.. no coz, tak wyszlo.. Monster byl ciekawym filmikiem nawet.. ale to pikus... Kannibal nie jest straszny, Gothica.. ech tytuly mi z glowki wylecialy :/

Awatar użytkownika
Bobohawk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Koszmar z ulicy Wiązów- Freddy Kruger (seria)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bobohawk » 14 sie 2006, 1:04

Witam,
Chciałbym Was zaprosić do rozmowy w tym temacie na temat całej serii filmu Koszmar z ulicy Wiązów. Jest to film w którym główną rolę odgrywa władca koszmarów Freddy Kruger. Przenika on do nocnych koszmarów po czym zabija swoje ofiary. Części jest 6 lub 7 sam nie wiem :P Na chwilę obecną obejrzałem część pierwszą która powstała w 1984 roku. Muszę przyznać, że film mnie zaciekawił bardzo i zabieram się do kolejnych częśći :)
Poniżej krótki opis części pierwszej z serwisu Filmweb:
Tinę Gray nękają koszmary senne o ścigającym ją tajemniczym mordercy o spalonej twarzy i nożami zamiast palcy. Pewnej nocy Tina zaprasza do domu swojego chłopaka Roda i dwójkę przyjaciół - Nancy i Glena. Wszyscy śnią o tym samym zabójcy. We śnie Tina zostaje zamordowana przez tajemniczego psychopatę. Rod, który przebywał w tym czasie w pokoju zostaje uznany za winnego i aresztowany. Nancy uświadamia sobie, że wszyscy są terroryzowani przez tego samego człowieka, ma wrażenie, że następną ofiarą będzie Rod. Chłopak rzeczywiście zostaje znaleziony w swojej celi powieszony na kołdrze. Policja uznaje to za samobójstwo. Tymczasem Nancy zdobywa kapelusz mordercy, wewnątrz którego znajduje się nazwisko: Freddy Krueger. Od matki dowiaduje się, że był on mordercą dzieci, który terroryzował ulicę Wiązów 20 lat wcześniej i został zabity przez jej mieszkańców. Następną ofiarą Freddy'ego jest chłopak Nancy, Glen. Nancy, zdając sobie sprawę, że nie wygra z Freddym w jego świecie - świecie snów przenosi go do świata rzeczywistego i toczy z nim walkę...

Co wy o tym sądzicie? Zapraszam do dyskusji 8)

Awatar użytkownika
Dżokere
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dżokere » 14 sie 2006, 1:20

Wczoraj oglądałem akurat Koszmar z ulicy Wiązów 2 na dvd, ale był gorszy od 1. Wiadomo nie ten reżyser(Szkoda, że nie kręcił Wes Craven). Freddie po 5 latach wrócił do piekła i cały czas nawiedzał Wiązów. Wypatrzył sobie Jessego którego rodzina Walsch właśnie się sprowadziła na tą ulicę. Fajne hasełko było takie. ,,Ty masz ciało a ja mam móźg"/ Szkoda, że fabuła była oklepana.
Momentami bałem się(3 sceny).Film dobry ale nie rewelacyjny. .Lepszy od trójki, choć nie rzuca na kolana jak jedynka.
Gdybym chciał być w pełni sprawiedliwy, musiałby wystawić dwie oceny: 1 i 10. Ten film mógł być naprawdę świetny. Widać to w niektórych scenach wciskających w fotel. O ile bowiem w poprzedniej częśći do końca się bałem , to tu już pod koniec filmu akcja nie poruszała sie tak bardzo. A plus to taki, że jest tu dużo szczegółów które za pierwszym oglądnieciem się nie zauważa.
Jednak 8/10 dałbym. Fabuła zbyt schematyczna jak na mój gust
Choć jak dla mnie najlepszym horrorem jest Piątek 13. Z nowszych to Klątwa Ju-on

PS: aha... i najwazniejsze pamietajcie zeby nigdy nie śnić o Freddim

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”