Złota Piłka wg swiatpilki.com 2019 - Strona 8

Wszelkiego rodzaju rankingi, plebiscyty - zarówno dotyczące forumowiczów, jak i klubów i piłkarzy.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Złota Piłka wg swiatpilki.com 2019

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 18 gru 2019, 0:41

venomiq pisze:
17 gru 2019, 23:55
Bez żartów z tym Szczęsnym. Po poprzednim sezonie było sporo głosów rozczarowania, nie bronił w żaden wybitny sposób. Ten sezon (choć też nie cały) już znacznie lepiej, ale nie stawiajmy go wyżej w 2019 roku od Ronaldo, nie popadajmy w przeciwną skrajność.
Ale czym Cię Wojtek tak rozczarował?

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 18 gru 2019, 0:53

Boromir pisze:
18 gru 2019, 0:41
venomiq pisze:
17 gru 2019, 23:55
Bez żartów z tym Szczęsnym. Po poprzednim sezonie było sporo głosów rozczarowania, nie bronił w żaden wybitny sposób. Ten sezon (choć też nie cały) już znacznie lepiej, ale nie stawiajmy go wyżej w 2019 roku od Ronaldo, nie popadajmy w przeciwną skrajność.
Ale czym Cię Wojtek tak rozczarował?
Też nie wiem. Początek sezonu miał kiepski, ale to był 2018 rok. Na pewno Wojtek był najrówniejszy w tym roku kalendarzowym. Ogólnie oceniam ich podobnie (Ronaldo lepszy na wiosnę, Szczęsny - na jesień). Na korzyść Portugalczyka na pewno przemawiają występy w kadrze, ale my nie o tym.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 18 gru 2019, 1:02

Nie napisałem, że mnie rozczarował, napisałem, że było sporo takich głosów.
To był bardzo dobry sezon, lepiej niż solidni bramkarze, gorzej niż czołówka światowa - nie miał zbyt wielu interwencji po których łapałbym się za głowę pytając 'Jakim cudem to obronił', gdzie wykazałby się niesamowitym refleksem. Z drugiej strony zawsze mnie irytowało jego parowanie piłek w losowym kierunku, czasem nawet w niegroźnej w prakyce sytuacji odbijał niepotrzebnie piłkę w losowe miejsce (vide mecz z Atalantą na przykład, kiedy piłka przecinająca pole bramkowe, kontrolowana przez naszych obrońców i gdzie nie ma rywali - a tu została sparowana wprost do rywala stojącego na jedenastym metrze).

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 18 gru 2019, 5:02

a najlepszym tak wgg był???

odpowiedź jedna

Bakan
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 42

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bakan » 18 gru 2019, 7:59

Juventus z Ronaldo w składzie rozegrał najgorszy sezon od co najmniej 4 lat (brak jakiegokolwiek trofeum poza Scudetto).

Ronaldo w Serie A w 18/19 strzelił mniej goli od Piątka, Zapaty i Quagiarelli przy jednocześnie największym współczynniku strzały na bramkę/mecz. Dodatkowo tylko Quagiarella częściej trafiał z karnych.

Przez ostatnie 8 sezonów dominacji Juve w lidze tylko dwa razy zdarzyło się, że ich czołowy strzelec nie zakręcił się w okolicy 20 goli w lidze i było to w sezonie 11/12 i 12/13. Później udawało się to każdemu, najlepszy był Hiquain z 24 bramkami.

Bernardo Silva podobnie jak Ronaldo wygrał Ligę Narodów. Oprócz tego był kluczowym piłkarzem zespołu, który wygrał Mistrzostwo Anglii, Puchar Anglii, Puchar Ligi Angielskiej i Superpuchar Anglii. W LM odpadł na tym samym etapie.

Aż 15 piłkarzy z lig top5 strzeliło w roku 2019 więcej bramek od CR7. Dwóch z nich wygrało ze swoim klubem LM (Salah, Mane), dwóch innych zdobyło wszystkie możliwe trofea na krajowym podwórku (Aguero, Sterling), jeden z nich z dubletem na krajowym podwórku (Lewandowski).

Fakty, nie opinie.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 18 gru 2019, 9:19

ryba_82 pisze:
18 gru 2019, 0:31
Z jednej strony jest @sickstick  według którego Aubameyang zasłużył na Złotą Piłkę
Po prostu widziałem w zeszłym roku więcej dobrych spotkań Aubemeyanga, niż Messiego. Miałbym głosować w ciemno? :mrgreen:

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 18 gru 2019, 12:40

Bakan pisze:
18 gru 2019, 7:59
Fakty, nie opinie.
Fakty są takie, że Bernardo Silva nie strzelił hat-tricka ani w LM, ani w LN, a także Bernardo nie goni rekordu international goals. :-)

Bakan
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bakan » 18 gru 2019, 12:59

Co do hat-tricków oczywiście z tym, że patrząc na gole Ronaldo warto zwrócić uwagę na to, że jest to piłkarz, który oddaje najwiecej strzałów na bramkę spośród wszystkich zawodników w Europie. Czego mamy od niego oczekiwać jak nie goli, których bądź co bądź w 2019 wcale tak dużo nie strzelił? Bernardo Silva to piłkarz o innej pozycji i charakterystyce.

Co do rekordu International Goals to przy nagrodzie za 2019 nie ma to znaczenia bo tu rozliczamy dorobek roczny a nie życiowy.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 18 gru 2019, 16:28

Bakan pisze:
18 gru 2019, 12:59
że jest to piłkarz, który oddaje najwiecej strzałów na bramkę spośród wszystkich zawodników w Europie
Bez znaczenia. Końcowy efekt dla niego i jego drużyn jest pozytywny, co dowodzi słuszności kierunku w którym działa.
Bakan pisze:
Co do rekordu International Goals to przy nagrodzie za 2019 nie ma to znaczenia bo tu rozliczamy dorobek roczny
Strzelił 14 bramek (poprawiłem się teraz) i jest to rekord tego roku.
Bakan pisze:
wcale tak dużo nie strzelił?
Ja rozumiem wszystko, ale mówienie że Ronaldo "nie strzelił tak dużo" to już wyparcie :-)
37 bramek panie :-D

Aguero 35, Benzema 35, Mane 34, Immobile 30, Salah 29, Quagariella 21. Więcej z topowych lig strzelili na pewno Lewy i Messi, nie wiem czy ktoś poza nimi.
Może gdzieś się machnąłem o gola, czy dwa, ale to nie zmienia faktu, że jest wśród topu strzelców roku, najprawdopodobniej top 3.

Paradoksalnie CR7 strzelał dość równo. Teraz ma 11 bramek w tym sezonie, 22 licząc reprę od wakacji. Do końca LN w tym roku, a tamtym sezonie miał wychodzi na to 15 bramek.

Bakan
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bakan » 19 gru 2019, 6:46

No ciężko powiedzieć, że Juve uzyskało jakieś wielkie korzyści ze sposobu gry Ronaldo skoro z nim w składzie mają za sobą najgorszy sezon od 5 lat. Dodatkowo w sezonie 18/19 zdobyli aż 16 ligowych goli mniej niż w 17/18 kiedy to Portugalczyka nie było. Ronaldo korzyści odnosi, zespół już raczej nie.

Nie wiem skąd te statsy wziąłeś ale transfermarkt pokazuje, że Ronaldo w roku 2019 strzelił 24 bramki i jest to 14 wynik jeśli chodzi o wszystkich piłkarzy z top5 lig.

https://www.transfermarkt.com/spieler-s ... alle&art=0

Ps. Dobra, już wiem skąd się bierze różnica. Ranking nie obejmuje rozgrywek narodowych. Ronaldo w meczach z samą Litwą i Luksemburgiem zdobył 9 bramek ale jeśli gole takiej wagi mają go windować na top3 piłkarza roku 2019 to ja już za dyskusję podziękuje.

Kilka miesięcy temu napisałem felieton o Juve i Ronaldo w sezonie 18/19, jest tam kilku ciekawych faktów. Oczywiście fanów Ronaldo pewnie nie przekonam ale jeśli ktoś potrafi obiektywnie patrzeć na piłkę to powinno go to zainteresować:

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 19 gru 2019, 10:12

Bakan pisze:
19 gru 2019, 6:46
No ciężko powiedzieć, że Juve uzyskało jakieś wielkie korzyści ze sposobu gry Ronaldo skoro z nim w składzie mają za sobą najgorszy sezon od 5 lat.
Literalnie dzięki niemu przeszli jedną i mogli kolejną rundę w LM.
Bakan pisze:
19 gru 2019, 6:46
Dobra, już wiem skąd się bierze różnica. Ranking nie obejmuje rozgrywek narodowych.
A Aguero nastrzelał Schalke, gdzie City ich rozbiło 7ką.
Lewy Łotwie hat-tricka. Itd.

Zresztą przecież kontrowałeś moje wypomnienie tego, że Ronaldo nastrzelał w wielkich meczach. Teraz kontrujesz, że nastrzelał w małych. No facet. :-D

Masz jego gole w lidze? Masz.
Masz jego gole w drabince LM? Masz.
Masz jego gole dla repry? Masz.
Masz jego gole w turnieju reprezentacyjnym? Masz.

No czego jeszcze chcesz? :-D Facet wykonał swoją robotę, zdobył tytuły, dał swoim drużynom awans w najważniejszych dla nich meczach. A i tak ciągle coś nie pasuje.

Bakan
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bakan » 19 gru 2019, 10:52

Porównywanie Schalke z drużyną Luksemburga to absurd.

Lewandowski strzelił najwiecej goli w roku 2019, niezależnie czy weźmiesz pod uwagę tylko piłkę klubowa czy piłkę klubową + reprezentacyjną. Niezależnie od tego czy wypomnisz mu Lewemu Łotwę czy nie i tak tych goli od CR7 będzie miał więcej.

Oczywiście, że wykonał swoją robotę i ma za sobą niezły sezon, problem w tym, że co najmniej kilku piłkarzy ma za sobą sezony lepsze i nie ma żadnego logicznego argumentu, który pozwalałby na postawienie CR7 nad Lewandowskim, Mane, Salahem, Bernardo czy Sterlingiem.

Myślę, że po prostu jesteś fanem Ronaldo, który na siłę szuka powodów by usytuować go w topie za rok 2019, tyle.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 19 gru 2019, 11:01

1. Virgil van Dijk
2. Sadio Mane
3. Lionel Messi
4. Cristiano Ronaldo
5. Robert Lewandowski
6. Alisson Becker
7. Trent Alexander-Arnold
8. Heung-Min Son
9. Frenkie de Jong
10. Bernardo Silva

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 19 gru 2019, 12:37

Bakan pisze:
19 gru 2019, 10:52
Oczywiście, że wykonał swoją robotę i ma za sobą niezły sezon, problem w tym, że co najmniej kilku piłkarzy ma za sobą sezony lepsze i nie ma żadnego logicznego argumentu, który pozwalałby na postawienie CR7 nad Lewandowskim, Mane, Salahem, Bernardo czy Sterlingiem.
xDDD

"Nie ma żadnego"

Strzelił więcej goli od tego Mane, Salaha, Bernardo, czy Sterlinga. Strzelił więcej goli w drabince na poziomie międzynarodowym od każdego z nich, a także Messiego i Lewego.

Lewy - 0
Messi - 7 (6 w LM i 1 na Copa America)
Ronaldo - 8 (5 w LM i 3 w LN)

Atletico, Ajax i Szwajcaria to też Luksemburg? :-) Czy to się nie liczy z jeszcze jakiegoś innego nieznanego mi powodu?

Przede wszystkim to nie rozumiesz co chcesz porównywać.

Chcesz wszystkie gole? Ok, jest 3.
Chcesz sobie wybierać? Proszę bardzo: na najwyższym poziomie jest pierwszy.

Lewy sobie nastukał z Łotwą i Crveną, Ronaldo z Litwą. Inni też mieli swoje okazje. Np. z Katarem, czy Nikaraguą z którą grała Argentyna (Aguero i Messi), z Zimbabwe (Salah), Kenią, czy Ugandą (Mane).
Poza Lewym, ci strzelcy grali też na turniejach międzynarodowych i stukali tam więcej meczów od CR7. Grał tam i Salah, i Mane, i Messi, i Aguero.
Z drugiej strony, Benzema i Lewandowski mogli sobie więcej odpocząc, przede wszystkim Francuz.

Wszystko ma swoje plusy i minusy, ale Ty zawsze chcesz to podsumować na niekorzyść Portugalczyka.

Facet wygrał mistrza Włoch i Ligę Narodów, jest 3. strzelcem roku, najlepszym strzelcem dla reprezentacji roku, ma najwięcej goli w fazach turniejowych na poziomie międzynarodowym (więc nie tylko Litwy na kiju), ma najwięcej goli spośród napastników swojej ligi we wszystkich rozgrywkach, ale nie jest topowym graczem w 2019 :-D

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 19 gru 2019, 13:00

Najlepsze jest to, że od momentu jak nie zagłosowałem na Ronaldo to ten w czterech grudniowych meczach strzelił pięć goli :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Plebiscyty i rankingi”