Nowy koronawirus (COVID-19) - Strona 383

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Czy zaszczepiłeś się przeciwko COVID-19?

Tak i jestem z tego dumny
19
54%
Tak, ale zrobiłem to z niechęcią
6
17%
Nie, ale zamierzam
0
Brak głosów
Nie i nie zamierzam
10
29%
Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Nowy koronawirus (COVID-19)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 25 lip 2020, 17:24

W UK w transporcie publicznym masz miec zakryte usta i nos nawet zwykla baweleniania szmata/maska. To ma niby chronic? Zwykly material, przez ktory normalnie oddychasz? Badz powazny.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 25 lip 2020, 18:15

Bebej pisze:
25 lip 2020, 16:27
@DDK
Oczywiście to wszystko prawda tylko ze zalozmy nazywasz sie Morawiecki czy Szumowski i teraz musisz podjac decyzje co robic. Wszystko oczywiscie w tym samym momencie, kiedy Chiny sie zamknęły a kraje jak Wlochy i Hiszpania to olaly i musialy trumny w halach rozkładać. Nie pozniej, bo wtedy byloby po ptakach i firmy pogrzebowe ustawilyby sie na lata. Tylko teraz, co robisz? Bo wszystkim dobrze sie gada po czasie (tak sick po czasie, widzisz różnice).
Sorry, ale mnie byly to trudne decyzje przez rzady wszystkich krajow i wydaje mi sie ze ludzie, ktorzy podejmowali decyzje w oparciu o wiedze i opinie wirusologow i lekarzy, sa bardziej wiarygodni niz taksowkarz czy chlopak z punktu uslugowego w centrum handlowym.
Wszystkim się gada dibrze po czasie. No tak, tyko że ja od początku mówiłem że 90% działań było błędem.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 25 lip 2020, 20:52

DDK pisze:
Bebej pisze:
25 lip 2020, 16:27
@DDK
Oczywiście to wszystko prawda tylko ze zalozmy nazywasz sie Morawiecki czy Szumowski i teraz musisz podjac decyzje co robic. Wszystko oczywiscie w tym samym momencie, kiedy Chiny sie zamknęły a kraje jak Wlochy i Hiszpania to olaly i musialy trumny w halach rozkładać. Nie pozniej, bo wtedy byloby po ptakach i firmy pogrzebowe ustawilyby sie na lata. Tylko teraz, co robisz? Bo wszystkim dobrze sie gada po czasie (tak sick po czasie, widzisz różnice).
Sorry, ale mnie byly to trudne decyzje przez rzady wszystkich krajow i wydaje mi sie ze ludzie, ktorzy podejmowali decyzje w oparciu o wiedze i opinie wirusologow i lekarzy, sa bardziej wiarygodni niz taksowkarz czy chlopak z punktu uslugowego w centrum handlowym.
Wszystkim się gada dibrze po czasie. No tak, tyko że ja od początku mówiłem że 90% działań było błędem.
Dziwne więc że to, co badania pokazują, że daje dużo a jednocześnie jest najmniej inwazyjne w życiu przez ciebie jest olewane i jeszcze się tym chwalisz i cieszysz, że inni też to olewają.

Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 26 lip 2020, 15:14

Maseczki? No tak, obecne przepisy są śmieszne. W połowie sklepów pracownicy je zakładają dopiero jak ktoś wchodzi, w drugiej połowie maja tylko na ustach. W MPK może i noszą wszyscy, ale w innych punktach może co druga osoba. Na orliku gramy dzisiaj w 30 osób, na meczu byłem na trybunie gdize było 1000. W piątek byłem na piwie z Mentzenem gdize było pewnie z 500 osób zatłoczonych. Na wiecach wyborczych to samo i mało kto się wtedy przejmował maseczka. Więc tak, nie mam zamiaru jej nosić. Ostatnio raz musiałem ubrać bo byłem robic prywatnie badanie w centrum medycznym i mnie Pani zjebała. Co z tego, że ona ubrała ją dopiero jak ja wszedłem. Siedziałem 3h w pomieszczeniu i powiedziała żebym ubierał ją tylko jak ona wchodzi. I wyglądało to tak - ona wchodzi, ubieram maseczkę, ustawia ustnik, zdejmuje maseczkę i dmucham w stronę ustnika który trzyma w ręce. Potem ona odczytuje wynik i wychodzi z pomieszczenia. Gdzie logika? Ale ze zależało mi na badnaiu to z nią nie dyskutowałem.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8205
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 lip 2020, 15:21

DDK pisze:
26 lip 2020, 15:14
Gdzie logika?
Noszenie maseczki wymyka się jakiejkolwiek logice.
Nie noszę od 1 czerwca, w żadnym centrum handlowym, markecie (biedronce, lidlu) czy nawet komunikacji miejskiej. Połowa osób, które je ma i tak zakłada jedynie na usta, a niektórzy w obawie przed mandatami jedynie na brodzie ;)
Bawełniana maseczka tak chroni przed wirusem jak dziurawa prezerwatywa przed ciążą.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 26 lip 2020, 15:37

Prawda jest taka ze są tylko 2 opcje

- jest wirus ale to wtedy nie ma wesel, meczów, imprez, otwartych kąpielisk itd

- nie ma wirusa i żyjemy jak zwykle

To co się dzieje teraz to siedzenie na płocie z nogami po obu jego stronach. Niby zachowujemy standardy higieny (maseczki, odległość, testy) ale to tylko jak ktoś patrzy, w celach formalnych a i tak każdy ma wywalone. Czysty idiotyzm i tyle i nikt nie wie jak z tego wybrnąć

Wczoraj i przedwczoraj dla przykładu byłem na kąpielisku miejskim Ruda w Rybniku. W piątek pusto ale każdy wchodzący do basenu musi założyć bransoletkę (po uprzednim jej zdezynfekowaniu samemu) żeby służby wiedziały ile jest osob w wodzie (są limity). Wczoraj jako że sobota to ludzi więcej x 3 i zgadnijcie. Już nie ma obowiązku obrączkowania bo za mało mają tych bransolet.... No śmiech na sali

IMHO oczywiście wirus jest ale główne żniwo zbiera w Hiszpanii, Włoszech itd bo tam faktycznie oddziały szpitalne nie wyrabiały. U nas wirusa nie ma - celowo pomijam śladowe ilości chorych bo statystycznie to jest pomijalna liczba (może to zasługa diety cebulowo-ziemniaczanej popijanej Wódka? Albo tych obowiązkowych sczepien na gruzlice) i te zakazy są wobec tego bez sensu (szczególnie że i tak są notorycznie łamane a jakoś setek tysięcy chorych nie przybywa)

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 26 lip 2020, 16:34

Wróciłem dzisiaj z wakacji. Małe jezioro, ale ludzi bardzo dużo. Zgadnijcie ile osób miało maseczki. Pojedyncze przypadki w sklepach to osoby z maskami, drugi i ostatni kontakt z tym jakże rewelacyjnym zabezpieczeniem to wejście na dyskotekę, gdzie do biletu dostawało się w prezencie maseczkę. :) Policji sporo, ale ostatnim za co można było wyłapać mandat to brak maseczki.
W pracy często widuję się z policjantami i mam z nimi okazję zamienić parę słów, na pytanie o maseczki odpowiadają, że nie wystawiają mandatów. Wiadomo, trafi się służbista, który takowy mandat wystawi, ale to i tak nieliczne przypadki.
Zmierza to do tego, że w kraju zapanowała nielogiczna sytuacja, w której nie możesz wejść do pustego sklepu bez maski, ale za to możesz iść pokazać okejkę na spotkaniu wyborczym z jednym z kandydatów. Gdzie sens, gdzie logika. Nie wiem, ale wszystko sprowadza się do tego co pisałem. Ta maska to ochrona przed mandatem (wcześniej) a nie przed tą grypą. Teraz już widać nawet służby porządkowe mają coraz mocniej w poważaniu te przepisy i podchodzą do tego z głową. U mnie w pracy ostatnio była kontrola z góry, dostałem zjebę o to, że nie zdezynfekowałem terminalu po kliencie :lol2: (według przepisów powinienem to robić po każdym kliencie, który korzystał z tego urządzenia).
W sklepach większość osób to te w maseczkach, ja kontrolnie trzymam ją zawsze w kieszeni, a jak ktoś z pracowników poprosi mnie o jej założenie to i tak trzymam ją pod brodą, nie zasłaniam nawet ust. Taki to przepis.
Zamiast dać ludziom wolny wybór, bo uwierzcie, że gdyby to była wolna decyzja to i trafiliby się ludzie, którzy by je nosili, zamiast wytyczyć szczególne miejsca, gdzie taka maseczka jest konieczna (powiedzmy taki szpital) to rząd brnie dalej w tę głupotę zwaną maseczką.
Wracając jeszcze do mojej pracy, mimo że mamy pleksę (czy jak to tam się zwie) to i tak musimy mieć na sobie maski. Okej, było to normalne do zrozumienia. Ale jak to taka maska idzie się w tym udusić mając to na twarzy przez 12 godzin to i nos był odsłonięty. Góra ukarała nas "mandatem" za źle noszone maseczki, bo trzeba zasłaniać i nos, i usta. Banda przygłupów.
Dopóki będą nas tak ograniczać i dyktować chore przepisy, które nie chronią obywateli, a mają na celu powiększenia portfela w tym kraju nie będzie normalnie. No ale ważne, że kolejne patusy dostaną 500+, kolejne dzieci pojadą na wakacje a ja będę mógł otrzymać mandat za to, że w MOIM samochodzie nie zapiąłem pasu bezpieczeństwa lub nie zasłoniłem nosa w sklepie. Polska. :)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 26 lip 2020, 17:26

Może zrobimy ankietę - nosisz maseczkę czy nie? :)

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 26 lip 2020, 17:36

Z jawnymi głosami by wiadomo kto jest z rigczem a kto nie.
Narazie wiadome 3 głosy na nie znane.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 lip 2020, 17:38

League pisze:
26 lip 2020, 17:36
Ja też wiem, kto jest z rigczem, a kto tylko ściemnia, że jest.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 26 lip 2020, 17:40

cloner pisze:
26 lip 2020, 17:38
League pisze:
26 lip 2020, 17:36
Ja też wiem, kto jest z rigczem, a kto tylko ściemnia, że jest.
Ty głosujesz na nie więc sam się sklasyfikowałeś. Ty taki z rigczem jesteś że ogłaszałeś pół roku że uciekasz z forum by każdy przeczytał a jak odszedłeś to po miesiącu wracasz. Gdzie tu honor, gdzie męskie słowo skoro dotrzymac jego nie umiesz.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 lip 2020, 17:49

Nudzi mi się dziś w pracy, poza tym tęskniliście.
I jakim miesiącu, 4 mnie nie było ;)

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 26 lip 2020, 17:50

A skąd wiesz, ze tęskniliśmy? Czyżbyś przeglądał forum ukradkiem, czekając, aż ktoś o tobie wspomni? :>

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 lip 2020, 17:52

piotrcies pisze:
26 lip 2020, 17:50
A skąd wiesz, ze tęskniliśmy? Czyżbyś przeglądał forum ukradkiem, czekając, aż ktoś o tobie wspomni? :>
No wczoraj wszedłem, a tam Twój post :lol2:

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 26 lip 2020, 17:52

A to przypadek!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”