Europejska Superliga - Strona 10

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Superliga:

Popieram
16
43%
Jestem przeciw
17
46%
Nie mam zdania
4
11%
Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1077
Kibicuję: Ac Milan

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 19 kwie 2021, 0:55

maciek_88 pisze:
19 kwie 2021, 0:47
piotrcies pisze:
18 kwie 2021, 18:40
Spoiler:
Jest oficjalne stanowisko federacji i UEFY w sprawie Superligi. Kluby, które do niej wejdą, zostaną wykluczone z rozgrywek krajowych i międzynarodowych, a zawodnicy nie będą powoływani do kadr.
Nie widzę tego.

Wiadomo, że to inna skala, ale podobna sprawa dotyczyła Międzynarodowej Unii Łyżwiarskiej. Sprawa skończyła się w Sądzie Unii Europejskiej - jako naruszenie zasad konkurencji z art. 101 Traktatu o Funkcjonowaniu UE. No przepisy federacji zostały uznane za sprzeczne z prawem UE.

Tutaj komunikat prasowy po polsku - https://curia.europa.eu/jcms/upload/doc ... 0159pl.pdf
kluby też mogą nagiąc i powiedzieć, że superliga to taki duży turniej towarzyski (jak te ICC co było rozgrywane latem jako sparingi) :rotfl:

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 19 kwie 2021, 0:59

Pytanie co z Ligą Mistrzów i Ligą Europy w tym sezonie. Jeszcze wczoraj były zapowiedzi wykluczenia każdej drużyny uczestniczącej w projekcie z rozgrywek kontynentalnych. Mamy oficjalne potwierdzenie. Czyli co, PSG z automatu z tytułem za LM, a Roma i Villarreal awansują do finału? Czy dopiero teraz zaczną się negocjacje?

Z jednej strony nie wyobrażam sobie, żeby nie dograć rozgrywek kontynentalnych, z drugiej - stanowcze oświadczenia ze strony UEFY z pewnością pociągną jakieś pokazowe decyzje - zwłaszcza w początkowej fazie.

Przedziwne dni przed nami.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 19 kwie 2021, 1:08

Pokazowe decyzje z wykluczeniami z tej edycji to ryzyko wielomilionowych pozwów od klubów.

Awatar użytkownika
piotrcies

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 19 kwie 2021, 1:17

Sorka za post pod postem, ale mega mnie martwi to, co się dzieje. Powołanie tych nowych rozgrywek to tak naprawdę zabicie futbolu, który znamy.

Format Ligi Mistrzów nie był idealny. Faza grupowa ze śmieciowymi meczami była irytująca, ale te śmieciowe mecze (jakieś ekipy z przypadku z bilansem 1-24 po 6 meczach) to jednak był znak, że każdy może rywalizować z najlepszymi. Nie jest to coś, za czym będę tęsknił, ale było to coś, co potrafiłem przeboleć. Teraz dostajemy zamknięty klub dla kilkunastu wielkich ekip i w zasadzie koniec rywalizacji.

Nie wyobrażam sobie rozgrywek ligowych po tych zmianach. Niby wciąż mają być mecze ligowe, ale jakie one będą miały znaczenie? Prawdziwa rywalizacja będzie w tygodniu. Rozgrywki w kraju staną się ligami drugiej kategorii. Do tej pory kluby dawały z siebie wszystko do końca. Wyższe miejsce to gwarancja gry w pucharach, walczono o top4, top6, miejsce siódme - bo zawsze był jakiś profit. Teraz nie ma znaczenia, czy skończysz na drugim czy dwunastym miejscu. Jak nie wygrasz tytułu, to nie ma znaczenia, bo niczego więcej za wicemistrzostwo nie ugrasz. Jeśli zespół X straci szanse na tytuł, zacznie się granie rezerwami, żeby mieć siły na rozgrywki Superligi. Ligi stracą na znaczeniu.

Mniejsze kluby zostaną de facto wykluczone z elity. Teraz tych miejsc nie ma za dużo, ale jednak jakieś zasady są, co więcej - jeśli dana liga robi wyniki, dostaje więcej miejsc. To nie tak, że Polska jest skazana na jeden zespół w kwalifikacjach. Jakbyśmy mieli dobre wyniki, mielibyśmy dwie ekipy w LM. W każdym razie było po co się rozwijać, było po co reprezentować ligę na arenie międzynarodowej, kluby z mniejszych krajów miały sens, bo może i ich ligi są rzadko oglądane, ale przynajmniej mogą się pokazać w Europie. Ajax był fajnym kierunkiem dla piłkarza, bo grało się w LM. Liga portugalska miała swoich uczestników - też fajne firmy. Teraz te ligi staną się jeszcze bardziej peryferyjne, bo ich możliwość gry w elicie będzie zależeć od łaski tych największych.

Fajnie, że Uefie pokazuje się fucka, bo ta chciwa organizacja faktycznie zasługuje na zaoranie, ale pójście tą drogą, którą wyznacza ta dwunastka, to zaprzeczenie wszystkiego, co lubiłem w piłce, kiedy zaczynałem się nią interesować. Przykro, mega przykro. Mam nadzieję, że koniec końców dojdzie do jakiegoś porozumienia, w innym razie kolejne sezony będą dziwne i o wiele mniej atrakcyjne.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 19 kwie 2021, 1:47

ABC Deportes: PSG to jedyny klub, który nadal gra w Lidze Mistrzów i nie dołączył do Super Ligi. W związku z tym już jutro Paryżanie mają zostać oficjalnie ogłoszeni zwycięzcami LM.
Są trzy sekretne kluby-założyciele, ciężko mi uwierzyć, że nie ma wśród nich PSG.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 19 kwie 2021, 1:54

petru pisze:
19 kwie 2021, 1:47
ABC Deportes: PSG to jedyny klub, który nadal gra w Lidze Mistrzów i nie dołączył do Super Ligi. W związku z tym już jutro Paryżanie mają zostać oficjalnie ogłoszeni zwycięzcami LM.
Są trzy sekretne kluby-założyciele, ciężko mi uwierzyć, że nie ma wśród nich PSG.
Bayern, Lipsk (największy potworek na mapie piłkarskiej) oraz Porto.

A PSG (jeżeli to przejdzie - a niestety wygląda na to, że tak będzie) pewnie na razie nie jest za, bo organizacje dość mocno inwestowały w MŚ w Katarze. Dodatkowo tam było trochę więcej ruchów na linii Katar - UEFA (inwestycje w prawa telewizyjne i coś jeszcze się znajdzie). Teorie spiskowe, ale jeżeli ESL stanie się faktem, to żaden topowy klub nie odmówi udziału w tym. To się raczej nie będzie kalkulować. Tym bardziej kluby, które służą za marketingowe ramię danego regionu - jak właśnie PSG.

Awatar użytkownika
piotrcies

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 19 kwie 2021, 1:57

Czyli można powiedzieć, że Bayern z PSG spotkały się ponownie w finale LM w tym sezonie?

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 19 kwie 2021, 1:58

Nie mam zdania, serio nie mam zdania, bo to co robi UEFA i FIFA jest śmieszne. Nawał meczów, EURO na 24 drużyny, gdzie już w 2016 mieliśmy tam wysyp placków pokroju Albanii, Mundial w Katarze, potem MŚ na 48 drużyn (gdzie już się nie mogę doczekać tego hiper-ultra starcia Bangladeszu z Sudanem), tu jakieś rozszerzenie KMŚ, gdzie i tak jechałoby najwięcej klubów z Europy, dalej jakaś Liga Narodów na kiju [ch**] wie po co i dlaczego.
Jak oni się dogadają to nie wiem, jakoś raczej muszą, bo nie wierzę, że nagle skończy się to tak iż Real, Barca i reszta zostaną wykluczeni z krajowych rozgrywek. Można sobie pisać o romantyczności, no ale na litość boską, w sobotni wieczór mając do wyboru mecz City-Barcelona w Superlidze lub Everton-West Ham w Premier League wybór dla kibiców będzie prosty. Ta romantyczność jest fajna, bo i raz na jakiś czas wyskoczy ktoś i zrobi takie wrażenie, że będzie się go pamiętać latami (np. Ajax 18/19), ale UEFA IMO jest o tyle pod ścianą, i to pod bardzo wysoką ścianą, że TOPka klubów da sobie bez nich radę i nawet jeśli nastąpią wykluczenia to powstanie bardziej rozbudowana Superliga, jakiś Puchar i już oglądalność będzie nabijana. Może potem zaproszenie jakichś Benfik, Ajaksów czy Zenitów do drugiej ligi? UEFA bez topowych klubów sobie nie poradzi. Bo szanujmy się, to co pisałem wcześniej, prędzej ktoś włączy z ciekawości ten Juventus z Realem niż Spartak z Anderlechtem w ćwierćfinale Lidze Mistrzów (jak to w ogóle kuźwa brzmi :lol2: ).
Wszystko obija się o kasę i naprawdę ciężko mi stwierdzić jak to się skończy, czy się jakoś dogadają, czy to już zaszło na tyle daleko, że Perez i reszta mają UEFĘ i FIFĘ na rogu dupy? Nie wiem i jestem mocno ciekawy jak to się potoczy w najbliższych dniach.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3395

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 19 kwie 2021, 2:07

Było do przewidzenia a PSG zawinie LM i pewnie też dołączy. :lol2:

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 19 kwie 2021, 3:19

Twitter w ogniu.

Facebook w ogniu.

Dokonywane sa setki futbolowych apostazji.

Sasiedzi z dolu zrobili koronaparty i wlasnie wpadla policja. Awantura jak nigdy.

A ja siedzie o 3 w nocy i mysle czy zorganizuja tez Youth Super League.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 19 kwie 2021, 3:43

Polecam ten wątek.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 19 kwie 2021, 4:57

piotrcies pisze:
19 kwie 2021, 1:17
ale mega mnie martwi to, co się dzieje. Powołanie tych nowych rozgrywek to tak naprawdę zabicie futbolu, który znamy.
piotrcies pisze:
19 kwie 2021, 1:17
Fajnie, że Uefie pokazuje się fucka, bo ta chciwa organizacja faktycznie zasługuje na zaoranie, ale pójście tą drogą, którą wyznacza ta dwunastka, to zaprzeczenie wszystkiego, co lubiłem w piłce, kiedy zaczynałem się nią interesować. Przykro, mega przykro. Mam nadzieję, że koniec końców dojdzie do jakiegoś porozumienia, w innym razie kolejne sezony będą dziwne i o wiele mniej atrakcyjne.
Prawda. Z grubsza ta decyzja powoduje, że 95% piłkarskiego świata staje się farmą talentów dla najlepszych klubów, które - w wypadku realizacji tego projektu - będą miały jeszcze większą (a już jest gigantyczna) przewagę nad resztą. Tu nie ma o czym dyskutować, ten projekt jest po prostu szkodliwy, wyobraźcie sobie rywalizację w krajowych ligach, gdzie najlepsi w pucharach będą zarabiać X razy tyle, co teraz.

Prawda jest też niestety taka, że przez lata akceptowaliśmy (niekiedy się oburzaliśmy, ale nic z tego nie wynikało) istnienie skorumpowanych instytucji jak UEFA czy FIFA, których skala nieprawidłowości w dużym stopniu wynika z faktu, że są w takim formacie zbędne. Akceptowaliśmy też istnienie zasad finansowych, gdzie najlepsi dostawali nieproporcjonalnie małą kasę, bo specyfika funkcjonowania UEFY jest taka, że to europejska federacja, więc (mniej lub bardziej) musi się liczyć ze zdaniem wszystkich. Real Madryt zarobił za wygraną Ligi Mistrzów 89 milionów euro w 2018 roku (Bayern trochę więcej, chyba 120 milionów), ale to są śmieszne pieniądze względem tego, co Real zarobi za udział w Superlidze. I skoro Real zarobi kilka razy tyle za Superligę (będzie tam grać co roku) co za wygraną w Lidzę Mistrzów (wygra ją max raz na parę lat średnio), to trzeba byłoby - tak po ludzku - być mocno nieracjonalnym w życiu, żeby krytykować Real (i inne kluby), żę do tego dążą. COVID to tylko przyspieszył, bo ''tracenie'' dziesiątek milionów potencjalnych korzyści - gdy tracisz dziesiątki milionów realnych korzyści przez brak kibiców, to jest już za dużo.

Najgorsze w tym jest właśnie to, że ciężko sympatyzować zarówno z UEFĄ/FIFĄ, jak i super-klubami, bo im chodzi jedynie o kasę (no, z UEFĄ/FIFĄ trochę ciężej, bo te federacje są niczym bez największych klubów), ale straci - i ich jest najbardziej żal - reszta.

Byłoby fajnie, gdyby było tak jak jest, ale na dłuższą metę tak być nie może, bo - jak wyżej - najlepsi rokrocznie na tym tracą. To nie jest decyzja o utworzeniu budki z kebabem w centrum Krakowa, jeśli doszło to do takiego etapu, że jest to oficjalnie ogłoszone, to dogadani są sponsorzy etc. Jedyną alternatywą byłoby wyrzucenie UEFY w kosmos, nowe rozgrywki, nowy format Ligi Mistrzów, ale reakcja na to byłaby przecież taka sama, jak na Super Ligę. IMHO mleko się rozlało, a tych piętnaście klubów (zakładając te trzy dodatkowe) >>> UEFA. Jak Bayern czy PSG w to nie wejdą, to przecież na tym stracą, tu nie ma realnego pola sprzeciwu poza klubami pokroju Ajaxu czy innej Benfiki i krajowymi federacjami.

My jako kibice trochę się pooburzamy (jak wyżej, ten pomysł jest w obiektywnych kategoriach szkodliwy, bez względu na to czy Perez jest prezesem czy Imperatorem Galaktyki Super Ligi), ale potem okaże się, że taki Milan zagra w sezonie kilkanaście meczów z City/Realem/Barceloną/United/Liverpoolem/Juventusem - i nie oszukujmy się - ten format jest po prostu dużo ciekawszy niż grupa LM z Szachtarem, Gladbach i Atletico, a potem wylot w 1/8 z jakimś Tottenhamem.

WKB
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1584

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: WKB » 19 kwie 2021, 7:15

Bernabeu pisze:
19 kwie 2021, 4:57
taki Milan zagra w sezonie kilkanaście meczów z City/Realem/Barceloną/United/Liverpoolem/Juventusem - i nie oszukujmy się - ten format jest po prostu dużo ciekawszy niż grupa LM z Szachtarem, Gladbach i Atletico
Niby tak, ale z czasem się to "przeje" i już nie będzie tak ekscytować. Normalnie trzeba czekać na jakiś hit do lutego, wcześniej w fazie grupowej też zdarzą się jakieś hitowe starcia ale teraz będą one non stop i nie będą już budzić takich emocji, wyczekiwania, napięcia.

Awatar użytkownika
piotrcies

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 19 kwie 2021, 7:39

Bernabeu pisze:
19 kwie 2021, 4:57
Prawda jest też niestety taka, że przez lata akceptowaliśmy (niekiedy się oburzaliśmy, ale nic z tego nie wynikało) istnienie skorumpowanych instytucji jak UEFA czy FIFA, których skala nieprawidłowości w dużym stopniu wynika z faktu, że są w takim formacie zbędne.
to też prawda. Dlatego biadolenie o obronie przez te organizacje i PSG jakichś wartości (Francuzi są serio przedstawiani jako jakiś obrońca prawdziwego futbolu) to zamydlanie oczu. UEFA w ostatnich latach powiększyła ME, Fifa robi turniej w Katarze w grudniu, są plany na MŚ na 48 zespołów, powstają trzecie rozgrywki europejskie, powiększenie KMŚ w planach, powstanie LN - to nie są pomysły dla popularyzowania piłki, tylko po to, by wyciągnąć jeszcze więcej kasy, by sprzedać prawa do transmisji i obłowić się jeszcze bardziej. Powiększenie turniejów powoduje spadek jakości tychże, oglądanie tego robi się coraz bardziej nudne.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 19 kwie 2021, 7:47

WKB pisze:
19 kwie 2021, 7:15
Normalnie trzeba czekać na jakiś hit do lutego, wcześniej w fazie grupowej też zdarzą się jakieś hitowe starcia ale teraz będą one non stop i nie będą już budzić takich emocji, wyczekiwania, napięcia.
Masz rację, ale ogólnie to i tak się opłaca, teraz w Lidze Mistrzów jest masa zapychaczy, taka Barcelona w tym roku miała w grupie 2x Węgrzy, 2x Czesi, a nawet te mecze z Juventusem to o 1. miejsce w grupie, więc w sumie można opuścić, potem 1/8 i wylot z PSG, gdzie po pierwszym meczu było wiadomo, że tak się stanie - nie ma szans, że oglądalność takiej Superligi (same zajebiste na papierze mecze) byłaby mniejsza. W NBA niektórzy grają ze sobą kilkanaście razy w sezonie, a biznes się kręci. O samej liczbie meczów, która jest planowana, nie wspominając, nie przez przypadek mówi się o kosmicznej umowie z DAZN, te 3,5 miliarda euro za same prawa telewizyjne to mniej więcej roczny dochód UEFA gdy nie ma Euro, a trzeba byłoby doliczyć całą masę sponsorów i inwestorów. Tyle, że UEFA część kasy bierze dla siebie, część daje na Ligę Europy, a kasę rozdziela między wszystkimi, tutaj wszystko byłoby dla elity.

Biznesowo tutaj się (niestety) wszystko zgadza. W ogóle, już sam fakt, że istnieje ten korpo-moloch w postaci UEFA, a przychodzi parę klubów i po prostu powołuje sobie radę nadzorczą nowych rozgrywek, która będzie tym zarządzać, dobrze pokazuje jaki to jest wielki przerost formy nad treścią. To mniej więcej tak jak bezrobotny mąż miałby zarządzać majątkiem małżeństwa, w którym żona jest CEO dużej korporacji: niby mogłaby się zgodzić, ale po jakimś czasie by się pewnie wkurzyła, skoro bez tego męża miałaby mniejsze wydatki, a on (finansowo) jest z grubsza zbyteczny. Największe kluby się na to godziły, bo nie ma alternatywy. Nie było.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”