Reprezentacja Polski na EURO 2020 - Strona 14

Forum poświęcone Mistrzostwom Europy 2020, które odbywają się w 2021 roku.
- Składy reprezentacji - Knajpa - Reprezentacja Polski - GRUPA A - GRUPA B - GRUPA C - Grupa D - Grupa E - Grupa F
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Reprezentacja Polski na EURO 2020

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 20 cze 2021, 10:26

Nie wiem, nie zwróciłem uwagi, ja naliczyłem dwóch, jeden przed meczem zagrzewał do boju… Hiszpanów. Żałosne.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 20 cze 2021, 10:32

W sumie liczyłem na to, że mnie zaliczysz do hejterów bo nie chce mi się pisać posta to bym napisał że siedzę cicho a znowu jak nie napiszę to pomyślą że jestem hejter i dlatego siedzę cicho.

To są właśnie te dylematy...

Realista69 2.0
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 423

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista69 2.0 » 20 cze 2021, 10:43

Przecież my szczęśliwie zremisowaliśmy dzięki nieudolności Moraty. Ten piłkarz jest tak tragiczny, jak nasza Krycha. Brawa za to, że walczyli, ale często nasi nie potrafili podać piłki. Raz za mocno, raz za lekko. Obejrzyj jeszcze raz mecz. Jak łatwo traciliśmy piłkę i to nie dlatego, że był mocny pressing, tylko nasi nie potrafili prosto kopnąć. Jeśli chodzi o umiejętności, to za panowania Sousy jest regres.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 20 cze 2021, 11:00

Mecz jak mecz w naszym wykonaniu, nic specjalnego. Owszem, była walka i zaangażowanie, ale coś takiego powinno być w każdym meczu a nie tylko kiedy mamy nóż na gardle i gramy z potencjalnie mocniejszym rywalem. Niemniej trzeba było uniknąć porażki żeby zostać w turnieju, to się udało za co gratki.

Hiszpania z kolei słaba jak nigdy, Morata to fenomen, w cv takie kluby jak Real, Chelsea, Atletico i Juventus, tyle lat w czołówce europejskiego futbolu, kwoty transferowe za które przychodził do kolejnych klubow potrafią zwalić z nóg i to wszystko będąc tak okrutnie przeciętnym napastnikiem, trudne do ogarnięcia. Jeśli takie placki jak on plus ci Olmo i Moreno to najlepsze czym dysponują w ofensywie to jest nieciekawie. Druga linia z reszta tez sporo do życzenia, Pedri na tym turnieju jak do tej pory nie zachwyca, nie wiem jak słabo musi wyglądać ten Thiago ze nawet ogonów nie dostaje, ale pewnie jest zle.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 20 cze 2021, 11:04

To jest właśnie problem Hiszpanów: nie to, że gra Morata, tylko że reszta kadry jest na tym samym poziomie.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1236

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 20 cze 2021, 11:05

W zasadzie to Szwecja jest już w następnej rundzie. Ciekawe jak do tego podejdą. Nie mówię że odpuszcza jednak może być coś jak mecz Milan - Atalanta l. Niby wyszedl podstawowy sklad, niby grali na maksa ale w 80 minucie mimo stanu 1-0 jako nie atakowali z taką zaciekłością jakby wszyscy oczekiwali.

Hiszpania wróciła na należnej jej miejsce a pokolenie które mieli trafia się raz na sto lat. Fajna ekipa ale oni i za 10 lat nic nie ugrają z takimi piłkarzami.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 20 cze 2021, 11:09

Zabawne jest to, jak zmienia się podejście do Hiszpanii na przestrzeni tygodnia. Po pierwszym meczu czytałem, jak to oni kontrolowali grę, jaka tam była jakość, jak tylko zabrakło szczęścia i strzelca, jak to nas zmiotą z powierzchni ziemi. Z nami zagrali z grubsza to samo, tylko my postawiliśmy cięższe warunki niż Szwedzi - ale słaba gra Hiszpanów, my to tak sobie, tylko oni słabi, wielki zawód itd.

Owszem - rywal nam pomógł swoją słabą grą, ale oni nie zagrali inaczej niż ze Szwecją - my po prostu odrobiliśmy zadanie. I fakt, stworzyli sobie okazje, zmarnowali rzut karny - ale poza karnym, poza bramką i poza tą okazją Moraty obronioną przez Szczęsnego - tam nie było innych szans. My stworzyliśmy o jedną świetną sytuację mniej. Tyle że oni te sytuacje tworzyć musieli, my mogliśmy i skupialiśmy się na czymś innym.

Jak dla mnie Sousa obronił zadanie. Oprócz dobrej gry z rywalem przeważającym jakością potrzeba też szczęścia, ale my temu szczęściu pomogliśmy.

Realista69 2.0
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista69 2.0 » 20 cze 2021, 11:21

piotrcies pisze:
20 cze 2021, 11:09
Jak dla mnie Sousa obronił zadanie.
Brzęczek został zwolniony, bo Polska wygrywała z przeciętnymi rywalami, a naszych stać na zdecydowanie więcej. Wczoraj oglądaliśmy dużą wolę walki. Sousa żadnego zadania nie odrobił, bo jakościowo jest gorzej. Jest do zwolnienia, nic nie wniósł do naszej reprezentacji. 1 zwycięstwo, 3 remisy i 2 porażki mówią samo za siebie.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 20 cze 2021, 11:24

Miał zdecydowanie za mało czasu imo. Jeśli faktycznie chcemy zobaczyć realne efekty jego pracy to wypadałoby mu dać jednak trochę czasu. Zwalnianie go tak szybko byłoby niepoważne i pokazałoby nas w nienajlepszym świetle. Potem już żaden w miarę ogarniety trener nie będzie chciał z ta kadra pracować i będziemy skazani na tych amatorów z ekstraklasy.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 20 cze 2021, 11:25

Nie sadzilem ze Polska ugra tutaj jakis punkt i mocno przecenilem Hiszpanie ktora jest zwyczajnie przecietna jak na swoje standardy. Do nich to juz nawet haslo "graja pieknie przegrywaja jak zawsze" nie pasuje poniewaz ani nie graja pieknie ani nie przegrywaja (do czasu bo przeciez z taka gra i takim skladem personalnym szalenie ciezko im bedzie w fazie pucharowej).
Polska zagrala na takim poziomie ktory powinien byc dla niej czyms wyjsciowym. Dodajac do tego troche szczescia to wystarczy jedna skladna akcja zeby strzelic gola (dobrze ze tego zagrania Lewego przy bramce nie odgwizdali bo w pierwszym momencie wygladalo mi to na faul).

Brawo za wczoraj w tym sensie ze po fatalnym meczu ze Slowacja trener poukladal nasza gre a pilkarze sie odbili. Mimo wszystko to nie jest nawet zwycieski remis ale remis ktory zaprasza nas do udzialu w drugiej czesci meczu o wszystko. Tak naprawde jak ostatecznie bedziemy postrzegac spotkanie z Hiszpania zdefiniuje koncowy rezultat meczu ze Szwecja.
Nastroje sa diametralnie inne niz po meczu ze Slowacja. To duza zmiana na plus ale jednoczesnie zagrozenie bo jezeli ze Szwecja nie bedzie trzech oczek wtedy rozczarowanie bedzie tym wieksze.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 20 cze 2021, 11:27

piotrcies pisze:
20 cze 2021, 11:09
Zabawne jest to, jak zmienia się podejście do Hiszpanii na przestrzeni tygodnia.
Ukraina z Holandią trzy strzały na bramkę, dwa gole (jeden z 30 metrów, drugi po SFG), kilka świetnych okazji zmarnowanych przez Oranje - brawo, super gra, chciałbym żeby nasi tak umieli. Ostatecznie w pompkę ale pokazali charakter.

Polska z Hiszpanią trzy sytuacje, jeden gol, Hiszpanie też może ze trzy dobre okazje plus karny - ale fart, dajcie spokój poza tym to nie ta Hiszpania co kiedyś (bo Holandia najmocniejsza w historii oczywiście).

No nie dogodzisz :wink:

Na farcie piszą się najlepsze historie, tyle powiem :ozob:

PS Brzęczek wygrałby ze Słowacją ale dostałby łomot od Hiszpanów, nawet z tym nie dilujcie :D

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 20 cze 2021, 11:29

Realista69 2.0 pisze:
20 cze 2021, 11:21
Brzęczek został zwolniony, bo Polska wygrywała z przeciętnymi rywalami, a naszych stać na zdecydowanie więcej. Wczoraj oglądaliśmy dużą wolę walki. Sousa żadnego zadania nie odrobił, bo jakościowo jest gorzej. Jest do zwolnienia, nic nie wniósł do naszej reprezentacji. 1 zwycięstwo, 3 remisy i 2 porażki mówią samo za siebie.
Wiadomo, nie było wczoraj żadnej taktyki, nic, null, zero, sama wola walki.

Nie mówię, że to był wybitny mecz w naszym wykonaniu, bo wybitny by był, gdybyśmy poszli jak po swoje, strzelili dwie bramki i nara. Wczoraj zagraliśmy jak ambitny underdog przeciwko faworytowi. A do tego mieliśmy jakiś pomysł na grę. Świetna decyzja z wystawieniem Świderskiego, dobrze od początku atakowaliśmy wysoko (mieliśmy kilka odbiorów na połowie rywala), dopiero potem zaczęliśmy się mocniej cofać, co się odbiło na większym zagrożeniu ze strony Hiszpanów. Ale generalnie zneutralizowaliśmy ich mocne strony.

A że piłkarsko jesteśmy ograniczeni - to wiadome. No to nie był popis jakiegoś piłkarskiego technicznego rzemiosła, raczej ambitna walka cieniasów - na więcej nas po prostu nie stać. I oczywiście przed nami daleka droga i sukces wciąż jest odległy (wyjście z grupy), ale nie pakujemy jeszcze walizek i nadal wierzymy w naszych.

A co do oceny meczu - jakby Brzęczek prowadził reprezentację, to wczoraj byśmy się zamurowali jedenastoma graczami w polu karnym i modlili się o cud. Bo graliśmy z mocniejszymi rywalami za jego kadencji i tak to zawsze wyglądało. Sousa z Anglią i Hiszpanią pokazał znacznie więcej niż Brzęczek, choćby w kwestii nastawienia. I to zależy od trenera.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 20 cze 2021, 11:30

A ja się zaliczam do hejterow czy jeszcze nie bo nie wiem?

Mam takich kumpli od szkoły średniej, też mam grupkę i jest dokładnie jak tutaj. Większość mnie nazywa pesymista, piszę mi że wczorajszy mecz pewnie utarł mi nosa bo jak mogłem podważać wiarę w sukces, że trzeba kibicować bo trzeba :)

A ja właśnie tak nie mam. Mam dość minimalizmu. Ze cieszy nas 1 pkt urwany nieprawdopodobnym szczęściem z Hiszpania a jak przegramy że Szwecja to będzie "No ale powalczyli" i na lotnisku "jesteśmy z Wami"

A gówno! Nie jestem z nimi. Bo niby dlaczego mam być zawsze z nimi tylko z powodu tego że mają orzelka na piersi? Kolejny turniej zjebany w przygotowaniach, kolejny 1 mecz zepsuty. I potem naprawiamy za pomocą drutu i sznurka, na szybko, jakoś to będzie, wydrzemy ten remis zaangażowaniem. Ułani.... No [k****]....

Chcialbym kiedy żebyśmy jechali na turniej z pomysłem i drużyna która nie będzie musiała wydzierać punktu tylko spokojnie i na luzie awansuje grając jak przystało na europejskiego średniaka z najlepsza 9 na świecie w bonusie. Czy to tak dużo?

Realista69 2.0
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista69 2.0 » 20 cze 2021, 11:33

Delpiero14 pisze:
20 cze 2021, 11:24
Miał zdecydowanie za mało czasu imo. Jeśli faktycznie chcemy zobaczyć realne efekty jego pracy to wypadałoby mu dać jednak trochę czasu. Zwalnianie go tak szybko byłoby niepoważne i pokazałoby nas w nienajlepszym świetle. Potem już żaden w miarę ogarniety trener nie będzie chciał z ta kadra pracować i będziemy skazani na tych amatorów z ekstraklasy.
Boniek przetrwonił 2 kadencje. Można już mówić o zmarnowanym najzdolniejszym pokoleniu. Niech w końcu zatrudnią jakiego ogarniętego trenera, a nie ciągłe eksperymenty.

Dodam jeszcze, że Sousa nie mieszka w Polsce. Podpisuje kontrakt i nawet ciężko jemu przeprowadzić się do kraju, gdzie pracuje. To pokazuje, jaki cyrk dzieje się w PZPN.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2021, 11:53 przez Realista69 2.0, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 224

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 20 cze 2021, 11:52

Eyesmon pisze:
20 cze 2021, 11:30

A ja właśnie tak nie mam. Mam dość minimalizmu. Ze cieszy nas 1 pkt urwany nieprawdopodobnym szczęściem z Hiszpania a jak przegramy że Szwecja to będzie "No ale powalczyli" i na lotnisku "jesteśmy z Wami"

A gówno! Nie jestem z nimi. Bo niby dlaczego mam być zawsze z nimi tylko z powodu tego że mają orzelka na piersi?
też tak mam. zanim będę za nich darł gardło i szargał emocjami swe nerwy, muszą mnie czymś ująć. a nie że tak od razu.

wczoraj powalczyli , szczęśliwie ugrali remis, to w sumie wszystko.

ODPOWIEDZ

Wróć do „EURO 2020”