Euro 2020 - 1/2 finału - Strona 31

Forum poświęcone Mistrzostwom Europy 2020, które odbywają się w 2021 roku.
- Składy reprezentacji - Knajpa - Reprezentacja Polski - GRUPA A - GRUPA B - GRUPA C - Grupa D - Grupa E - Grupa F
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Euro 2020 - 1/2 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 08 lip 2021, 13:43

Eyesmon pisze:
08 lip 2021, 13:21
Ale to nie same odległości są problemem a sposób ich rozplanowania i nierówności. Bo dla przykładu było idiotyczne żeby Polska grała 1 mecz w Rosji, 2 w Hiszpanii i znów 3 w Rosji - aklimatyzacja, podróż itd mogą jednak wpłynąć znacząco na formę meczową. Czy to, że niektóre nacje (Anglicy, Niemcy, Włosi) praktycznie większość meczy grali w 1 miejscu a niektóre latały po całej Europie.

Jeśli to dobrze poukładać i każda drużyna będzie miała podobne "przebiegi" to nie widzę problemu
Tutaj oczywiście pełna zgoda, już przed turniejem te rozmieszczenie stadionów śmierdziało.
Całe szczęście przyszłoroczny mundial będzie w Katarze, gdzie dystanse między stadionami będą jak z Rybnika do Gliwic i nikt nie dostanie nierównej kilometrówki :P

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Euro 2020 - 1/2 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 08 lip 2021, 13:45

Błędy się zdarzają, ale dla mnie karny a wcześniejsza żółta kartka to zupełnie inna skala. Jeden błąd niemal bezpośrednio wpływa na wynik. Drugi tylko na zachowanie zawodnika i statystycznie zwiększenie ryzyka, że później dostanie kartkę czerwoną. Ryzyko to jednak wciąż jest niewielkie i istotniejsze może być ograniczenie ryzyka/agresji w grze.

W przypadku Busquetsa, o ile pamiętam, nie było sytuacji, gdy powinien dostać drugą żółtą kartkę i sędzia go oszczędził, a tylko w takim przypadku to porównanie miałoby jakikolwiek sens.

Obrazek
Grafika na podstawie sezonu 2012/13 Premier League.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Euro 2020 - 1/2 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 08 lip 2021, 13:51

A ja właśnie czytam, że gol dla Duńczyków nieprawidłowy, ze względu na zachowanie Duńczyków względem muru.
Przepisy FIFA są w tym wypadku wyjątkowo jasne.

- Jeśli trzech lub więcej zawodników drużyny broniącej stoi w murze przed wykonaniem rzutu wolnego, to wszyscy gracze drużyny atakującej muszą pozostać w odległości co najmniej 1 metra od muru, dopóki piłka nie będzie w grze - mówią przepisy.
Obrazek
Czyli mamy tak:
-Nieprawidłowy gol dla Danii
-Brak czerwa dla Pulsena za 4 faule taktyczne
-Brak ewidentnego karnego za faul na Kane.

No ale to Anglicy są oszustami których sędzia wprowadził do finału bo:
-Dostali soft karnego w dogrywce.

W związku z tym w finale wszyscy trzymamy kciuku za pięknych i romantycznych Włochów, którzy weszli do finału bo ich rywali okradziono w półfinale z rzutu karnego.

No cóż, to jest ten historyczny moment w którym po raz pierwszy w mojej historii forumingu muszę użyć tej minki: 🤗

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Euro 2020 - 1/2 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 08 lip 2021, 13:58

sickstick pisze:
08 lip 2021, 13:51
Czyli mamy tak:
-Nieprawidłowy gol dla Danii
-Brak czerwa dla Pulsena za 4 faule taktyczne
-Brak ewidentnego karnego za faul na Kane.
Zapomniales jeszcze o rzucie roznym dla Dunczykow ktorego byc nie powinno a po ktorym padla dla nich bramka w poprzedniej rundzie z Czechami.
Biorac to wszystko pod uwage mozna powiedziec ze nie byloby skandalem gdyby Anglia dostala wczoraj jeszcze przynajmniej jeden rzut karny z kapelusza. Wtedy moglibysmy mowic o symetrycznym wyrownywaniu win.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Euro 2020 - 1/2 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 08 lip 2021, 14:04

To "czerwo" dla Poulsena jest równie abstrakcyjne jak to Busquetsa. Tylko ktoś bardzo starający się znaleźć argumenty pro-angielskie może to traktować jako jakieś wyrównywanie błędów. Podobnie zresztą z murem, gdzie jeśli brakuje tam do metra to niewiele i zawodnicy drużyny atakującej poza strzelcem nie wpływają bezpośrednio na zachowanie tego muru, zachowanie bramkarza, czy sam strzał.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Euro 2020 - 1/2 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 08 lip 2021, 14:05

Chlopaczek pisze:
08 lip 2021, 13:58
Zapomniales jeszcze o rzucie roznym dla Dunczykow ktorego byc nie powinno a po ktorym padla dla nich bramka w poprzedniej rundzie z Czechami.
Biorac to wszystko pod uwage mozna powiedziec ze nie byloby skandalem gdyby Anglia dostala wczoraj jeszcze przynajmniej jeden rzut karny z kapelusza. Wtedy moglibysmy mowic o symetrycznym wyrownywaniu win.
Czyli możemy założyć że ze względu na dramat Eriksena sędziowie postanowili przepychać Duńczyków jak najdalej tylko mogli, ale przed dogrywką w półfinale do siedzącego na VARze Pawła Gila zadzwonił sam Ceferin i powiedział krótko "Stop this maddness". ;)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Euro 2020 - 1/2 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 08 lip 2021, 14:05

Ogólnie to ciężko z takiej perspektywy ocenić, ale nie jest wykluczone, że stoją metr przed murem. A w zasadzie nie tyle od muru, co od linii wyznaczającej, gdzie powinien stać mur.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Euro 2020 - 1/2 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 08 lip 2021, 14:09

Chłopaki, przecież oni stoją jakieś maksymalnie 30cm od muru. Jak wy na to patrzycie że nie widzicie czy tam jest metr :boje się:

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Euro 2020 - 1/2 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 08 lip 2021, 14:26

Hipotetycznie powiedz, że Duńczycy kłada się do tyłu z miejsca gdzie stoją. Gdyby mieli do tej linii 30cm to anglicy staliby mniej więcej na wysokości ich kolan, a patrząc z tej perspektywy wygląda na to, że spokojnie mogliby tam usiaść z wyprostowanymi nogami. Dlatego fajnie byłoby zobaczyć to z innej perspektywy.

Obrazek

na pewno nie 30cm. Z 80cm będzie na pewno, może nawet ten metr.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Euro 2020 - 1/2 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 08 lip 2021, 14:52

sickstick pisze:
08 lip 2021, 9:40
https://hofoot.elhighlights.com/embed/2O4wwexTJuJVP

Powyżej 22 minutowy skrót meczu Włoch-Hiszpania. 7 minuta dogrywki (16 minuta filmiku), rzut wolny dla Hiszpanów, Włoski obrońca fauluje w polu karnym Hiszpańskiego napastnika (dokładnie takie samo przewinienie, za jakie wczoraj Duńczycy dostali wolnego którego zamienili na bramkę). Nie widziałem ani jednego komentarza na forum o tym że Hiszpanie zostali oszukani, ani że Włosi to oszuści, a prawda jest taka że Hiszpanów w dogrywce okradziono z rzutu karnego ;) No ale po meczu Anglii największy skowyt o oszustwie padał spod klawiatury właśnie włoskich fanów.
Przecież to jest śmieszne co Ty piszesz. Jeszcze ta zmanipulowana stopklatka. Patrzysz tylko na to jak łapie Hiszpana, ale to, że z bara dostał i zaczął lecieć do tyłu łapiąc się go to już nie wspomnisz

Mam dużo do nadrobienia widzę bo dzisiaj czasu nie miałem, ale spoko. Ja mogę Ci wysłać stopklatkę jak Kane kopie Duńczyka w polu karnym :]

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Euro 2020 - 1/2 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 08 lip 2021, 15:00

Tomusmc pisze:
08 lip 2021, 14:52
Przecież to jest śmieszne co Ty piszesz. Jeszcze ta zmanipulowana stopklatka. Patrzysz tylko na to jak łapie Hiszpana, ale to, że z bara dostał i zaczął lecieć do tyłu łapiąc się go to już nie wspomnisz
Jak ci nie odpowiada stopklatka, to puść sobie cały skrót który wrzuciłem, widać tam faul czarno na białym ;) Zresztą Tomek, akurat wczoraj dałeś taki popis że obiektywizmu z twojej strony nikt nie oczekuje.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2056
Kibicuję: AC Milan

Euro 2020 - 1/2 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 08 lip 2021, 15:07

sickstick pisze:
08 lip 2021, 15:00
obiektywizmu z twojej strony nikt nie oczekuje.
Mi sie nie chce tego komentowac juz, ale juz zdazyles napisac o soft karnym, licze ze jak jutro wstaniesz to napiszesz ze to najbardziej ewidetnym karny w nowozytnym futbolu :). To tyle apropo obiektywizmu i stronniczej narracji.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Euro 2020 - 1/2 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 08 lip 2021, 15:11

sickstick pisze:
08 lip 2021, 15:00
Tomusmc pisze:
08 lip 2021, 14:52
Jak ci nie odpowiada stopklatka, to puść sobie cały skrót który wrzuciłem, widać tam faul czarno na białym ;) Zresztą Tomek, akurat wczoraj dałeś taki popis że obiektywizmu z twojej strony nikt nie oczekuje.
Dokładnie na tym skrócie idealnie to widać. Immobile wyśmiałem za swoje pajacowanie i należała się żółta kartka, ale prędzej bym gwizdnął faul Hiszpana niż rzut karny. Śmiało, obejrzyj sobie jeszcze raz, ale nie patrz zero jedynkowo

Ja nienawidzę drukowania i nie ważne czy to Anglia czy Włochy jak sugerujesz. Enjo podsumował obiektywizm. Ty również nie należysz do tej grupy patrząc na to co tu wypisujesz

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Euro 2020 - 1/2 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 08 lip 2021, 15:53

@sickstick swoją drogą bardzo często zdarza Ci się wysnuć jakas tezę, a jak ktoś zacznie głebszą dyskusję to nagle nie odpisujesz. Tak jak tutaj, gdzie wrzuciłem inną stopklatkę, gdzie widać że jest to grubo ponad pół metra, a Ty się wcześniej dziwiłeś jak my patrzymy, jak widać że tutaj jest 30cm.

Albo chociażby ten mój post: viewtopic.php?f=21&t=22103&p=1545696#p1545696

Nie odniosłeś się do niego w żaden sposób. A to tylko 2 przykłady z ostatniego tygodnia, w którym ja coś wyjaśniałem, więc nie wiem ile jest takich odnośnie innych.
Bez sensu takie coś, bo piszesz kontrowersyjne rzeczy, których potem w żaden sposób nie chcesz bronić, a człowiek tylko się niepotrzebnie produkuje.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino

Euro 2020 - 1/2 finału

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 08 lip 2021, 16:11

Przeczytałem wszystkie dzisiejsze posty. Wynika z nich, że Anglia i Hiszpania powinny grać w finale bo grały lepiej, karny z kapelusza był soft i nic by nie zmienił bo Anglia by i tak coś wcisnęła w 158 minucie, karny za faul na Kane (kompletnie nikt nie bierze pod uwagę za co sędzia nie gwizdnął tylko patrzą jedynie na tę sytuację. Jak się im przypomni to totalnie zlewają temat)

Nie ma różnicy czy ktoś gra w Petersburgu czy Baku, żadna różnica. Ta sama droga z Baku na Wembley co z Londynu. Żadnej różnicy w tym nie ma

Piłkarze stoją 30 (!) centymetrów od muru :shock: jak w ogóle można tak myśleć. Gdyby tak było to praktycznie by się zlewali. Idealnie widać będąc na stadionie jakie są odległości pomiędzy zawodnikami kiedy w tv wygląda jakby stali obok siebie co często skutkuje wkurwieniem, że piłkarz nie dobiegł mimo, że stał obok niego. Stawiam, że tam spokojnie jest metr, a na pewno blisko tego

Ogólnie kontrargumenty są tak z dupy, że trochę się pośmiałem czytając jak niektórzy stają na głowie żeby wybielić angolów :lol2:

ODPOWIEDZ

Wróć do „EURO 2020”