FIFA/EA Sports FC - Strona 3

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 25 wrz 2022, 10:53

Slim91 pisze:
25 wrz 2022, 9:40
Nowa FIFA sie zbliza wielkimi krokami.
Slim91 pisze:
zapowiada się to samo gowno
Slim91 pisze:
Marnotrawstwo czasu.
Slim91 pisze:
Gameplay kariery pewnie znowu niegrywalny.
Slim91 pisze:
Dwie poprzednie wersje to byl istny dramat pod tym względem.
Slim91 pisze:
Pierwszy raz od lat najprawdopodobniej nie kupie w dniu premiery. Moze pozniej.
xD

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 25 wrz 2022, 16:20

A ja sobie kupię pierwszy raz w życiu...I pewnie ostatni na switcha

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 25 wrz 2022, 16:26

@Delpiero14 :idea:
Jezeli o to ci chodzi, ze kupie ale pozniej to mam opcje to wziac wzglednie bez ryzyka. Duzo gier wymieniam, a nie daje 300zl za tytul. Jezeli FIFE wezme w grudniu dopiero(teraz lub grudzień najwcześniej) to kupuje ja za kwote np. 200zl, a 2 tygodnie później sprzedaje za 170 wiec mozna spróbować. Jednak nawet ten dodatek na Mundial mnie nie przekonywuje.

Pilka kopana jest slabym punkcie jeżeli mowimy o grach. Licze mocno na jakas konkretna konkurencje.

PES jest jaki jest, ale tryb kariery jest tam spoko. Przynajmniej w poprzednich wersjach bo w nowych juz go nie ma.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 25 wrz 2022, 16:29

Slim91 pisze:
25 wrz 2022, 16:26
Pilka kopana jest slabym punkcie jeżeli mowimy o grach.
wlasnie dlatego bym nie kupował w ogóle. Kiedyś lubiłem zarówno pograć w fife jak i pesa ale było to lata temu kiedy te gry prezentowały jeszcze jakiś poziom. Od dobrych paru lat to jednak jest tragedia z jednej i drugiej strony.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 25 wrz 2022, 17:09

Delpiero14 pisze:
25 wrz 2022, 16:29
Slim91 pisze:
25 wrz 2022, 16:26
Pilka kopana jest slabym punkcie jeżeli mowimy o grach.
wlasnie dlatego bym nie kupował w ogóle. Kiedyś lubiłem zarówno pograć w fife jak i pesa ale było to lata temu kiedy te gry prezentowały jeszcze jakiś poziom. Od dobrych paru lat to jednak jest tragedia z jednej i drugiej strony.
Mianowicie? o jakich grach z przed lat mówisz?
Bo chyba nie czasach arcadowych gierek, gdzie w FIFA czy ISS nie trzeba było celować by trafić do bramki...
Ja sam uwielbiam FIFA 98' - Road to World Cup. Przede wszystkim była to pierwsza FIFA gdzie mogłeś grać na hali, dodatkowo mogłeś rozegrać pełne eliminacje do mundialu wraz z turniejem finałowym, no i normalne prowadzenie klubu, gdzie bardzo prosto ale jednocześnie fajnie robiło się transfery a nie tak jak dzisiaj, gdzie z symulatora piłkarskiego robi się piłkarskiego manadżera.

Osobiście uważam, że dzisiaj gry piłkarskie są znacznie lepsze, właściwie nie ma porównania. Ale właśnie w moim odczuciu za dużo w nich robi się elementów manadżerskich. Chciałbym bawić się w "prowadzenie" klubu, to bym sobie zagrał w FM'a, tutaj wiele elementów od scoutingu, transferów, zarządzania piłkarzami powinno być znacznie bardziej uproszczone niż jest obecnie. Zostawił bym może opcje taktyczne, bo tu mimo wszystko mamy możliwość obrania naszego preferowanego stylu gry, ale niewątpliwie bardzo wiele elementów w tych grach jest zbędnych i coraz mniej ma wspólnego z piłkarską symulacją.

Mi osobiście imponuje jak dzisiaj te gry wyglądają, jak fizyka, zachowanie piłkarzy, kwestie techniczne itd. są odwzorowywane. Jednak obecne gry mają problem trochę z AI i swego rodzaju mamy randomowość w "poziomie trudności" gdzie momentami idzie bardzo łatwo a w innym meczu człowiek wali głową w mur. Rywalizacja z żywymi przeciwnikami w FUT niby zbiera się przede wszystkim do p2w, ale akurat nie do końca, prosi pokazali w serii FIFA, że wystarczy skill by pokonywać ludzi z napakowanymi gwiazdami składami i to mając samym przeciętny team, więc mimo wszystko umiejetności gry nadal gdzieś są ponad potencjałem na boisku.
Co prawda wiele osób uważa, że w FIFA działa coś takiego jak "Handicap" gdzie w pewnym momencie przeciwnik jakby dostawał boosta albo nasi zawodnicy grali gorzej... Sporo osób uzależnia to od win streaków i lose streaków... Ja tam nie wiem, już i tak zauważyłem, że na porażki w grze ludzie wymyślają różne teorie.

Osobiście jednak uważam, że jeśli chodzi o symulację piłki nożnej, to obecnie z roku na rok jest lepiej i nie które nowe rozwiązania są może niezbyt trafione, ale w większości jednak jakoś to idzie do przodu.

Ja z gier piłkarskich na pewno mam sentyment do takich gierek jak wspomniana FIFA 98 a także Goal 3 na NES czy Sensible Soccer no i oczywiście Championship Manager 01-02 i Footbal Manager 2012.

Jak z nową FIFA będzie? Nie wiem, mam kupioną, zagram 30 września-1 października. Z tego co słychać z opinii, to ludzie sobie chwalą, na razie gameplay zbiera dobre recenzje, pewnie gorzej będzie z tym co jest poza gameplayem czyli np. rynek FUT itd. Ale to tam mało mnie obchodzi, ja sam na pewno mam zamiar grać bez jakiegoś tryhardu.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 25 wrz 2022, 17:13

Ja pamiętam jak w WC 98 można było grać historyczne mistrzostwa. I wtedy i piłka była inna (brązowa skóra np kiedyś) i koszulki i stadiony i ustawienie piłkarzy (jakieś kosmiczne 2-3-5 np)

Nie wiem czemu ale w późniejszych odsłonach już tego nie było. Jedyne co różniło mecze dzisiejsze od historycznych to były inne nazwiska. Otoczka, ustawienie, koszulki były już takie same. EA się przestało chcieć

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1077
Kibicuję: Ac Milan

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 25 wrz 2022, 18:14

sci pisze:
25 wrz 2022, 16:20
A ja sobie kupię pierwszy raz w życiu...I pewnie ostatni na switcha
Na switcha to EA olało grę. To jest Fifa 19 z update składów tylko

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 25 wrz 2022, 19:09

Aha. To kiepsko

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 377

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 26 wrz 2022, 19:43

To jest te cudeńko. :haha:

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 26 wrz 2022, 21:02

Tęsknie za czasami kiedy PES w 2009, 2010 i w okolicach zjadał graficznie FIFE i a grywalność to już w ogóle była inna bajka. Wgrywało się tylko Patcha i coś pięknego.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 26 wrz 2022, 23:00

Hersk pisze:
26 wrz 2022, 21:02
Tęsknie za czasami kiedy PES w 2009, 2010 i w okolicach zjadał graficznie FIFE i a grywalność to już w ogóle była inna bajka. Wgrywało się tylko Patcha i coś pięknego.
Tak. Dokladnie. Dlatego te gry cofnęły sie w rozwoju. Nawet FIFY byly duzo ciekawsze niz teraz.

Pamietam jak odkrylem PESa 4. Gra byla cudowna jak na tamte czasy. Nieprawdopodobna wrecz jakosc. Pozniej od 12 zaczeli kombinowac i jedynie pojedyncze wersje zdarzaly sie ok.

PES 17 tez jest fajny. Gram do dzisiaj. Nie wiem jak Konami moglo ta gre tak zjebac od 17.

Dodam tez swoja racje. Dynamicznie rozwiajacy sie multiplayer niszczy gry w trybie single.

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 377

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 26 wrz 2022, 23:05

Kasa, kasa, chcesz grac w pilke to graj online. To tam firmy zarabiaja, dlatego konami tak opoznia włączenie innych trybow. Nie oplaca sie im. Fifa ma, bo na Fut zarabiaja mnostwo dziengow od bananowych.
Dlatego m. in w tych grach jest momentum, handicupy itp. (ktos wyzej pisal ze to tylko tlumaczenie porazki, zasmiane na glos). W fifie podobno jest czysty pay to win, sama topka gra 1 gora 2 ustawieniami, tymi samymi grajkami, momentum i handi tez ponoc wieksze nie w pesie.
Konami tymi zagrywkami chce zachecac nowych graczy. Zagraj z takim co nie wyszedl powyzej 4 ligi to sie przekonasz jaki handi mu kitajce daja. Jakbys go zlal do przerwy 5-0 to wyszedlby z gry i moglby nie wrocic, a tak jak powalczy, moze remis ugra to robi sie w przyszlosci potencjalny klient coinow.
Aaa jeszcze co do slabego AI bo tez byla wrzutka. Efoot po ostatniej poprawce tak zrobili, ze komp w meczach online tak ci steruje grajkami ze bronia o wiele lepiej. Ot taki myk, skill przestal miec duze znaczenie, zeby mniej ogarniajacy obrone, nie dostawali w kazdym meczu.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 30 wrz 2022, 14:23

Szczerze, pograłem dzisiaj w tą grę i nie wiem co myśleć. Może to kwestia zawodników jakimi gram, albo nie wiem... Ale w stosunku do 2020 w jaką ostatni raz grałem, to mam wrażenie, że gameplay się jakościowo cofnął.
Dzisiaj grając łapałem się za głowę co dzieje się na boisku, bo wielokrotnie podania jakie miałem w zamyśle, szły kompletnie w inną stronę lub szalenie niedokładnie, nadal jest ten sam problem w obronie, piłkarze się zachowują bardzo anemicznie, animacje są strasznie wolne czy to przyjęcia piłki, składania się do podania czy strzału. Rzuty rożne w FIFA 23 są niemal jak rzuty karne, największa efektywność strzelania goli to właśnie z tego elementu gry... Przynajmniej grając dziś 5h non stop, to średnio jakieś 70% to gole po rzutach rożnych. Interwencje bramkarzy przy tym elemencie są strasznie anemiczne a piłkarze atakujący bardzo łatwo wygrywają walki o górne piłki.

Jest to co w sumie w serii FIFA mnie zawsze irytowało, momentalna bezradność, granie zawodnikami nad którymi pozornie masz kontrolę, bo czasami mam wrażenie, że to nie ja nimi gram... i aby nie było, nie piszę tego pod wpływem jakiś frustracji, bo ogólnie w ciągu tych 5h przegrałem tylko jeden mecz grając w FUT.

Nie wiem, wstępnie mam wrażenie, że coś tu jest nie tak, zwłaszcza jeśli chodzi o zachowanie zawodników i realizacje naszych zamiarów...

Takie najbardziej rażące rzeczy :

- Wolne animacje
- Nadal momentami chaos przy zmianie na konkretnego zawodnika
- Zbyt prosta możliwość strzelania bramek z rzutów rożnych
- Dziwna realizacja zagrań przez zawodników - Momentami musiałem 4x powtarzać zagranie w zamierzone miejsce by w końcu piłka została posłana tam gdzie chcę.

Przyjemniej mi się grało w FIFA 20 muszę przyznać.
Też dziwna sytuacja była w squad battles gdzie na poziomie Klasy Światowej z jednym przeciwnikiem wygrałem 7-0 i rozważałem zwiększenie poziomu trudności, ale kolejny mecz w tym trybie na zbliżonym poziomem przeciwniku był przegrany 1-2 a statystyki meczu to było 5 strzałów przeciwnika w całym spotkaniu, ja tych strzałów miałem 28 i nie byłem w stanie pokonać bramkarza przeciwników jaki wyciągał dosłownie wszystko, nawet strzał przewrotką z 3 metrów. Kolejny mecz na tym samym poziomie wygrałem 1-0 gdzie w całym meczu byłem w stanie oddać koło 8 strzałów, przebicie się przez obronę graniczyło z cudem. Więc dysproporcja poziomu ogromna, mimo, że cały czas ogrywałem ten sam poziom trudności, tym samym składem przeciwko podobnej klasy przeciwnikom. Więc mnie to mocno zdziwiło.

Ogólnie, na pewno jeszcze nie oswoiłem się z tym gameplayem, ale, mam bardzo mieszane odczucia.

Swoją drogą też mieliście problemy z uruchomieniem gry odnośnie anticheata jaki wywalał błąd i musiałem kombinować z jego przeinstalowaniem oraz wyłączać wszelkie ochrony przed wirusami na PC? Dodatkowo po uruchomieniu gra nie czytała mi odpowiedniej rozdzielczości ekranu sugerując, że mam ustawioną znacznie niższą... W rezultacie musiałem edytowac plik instalacyjny .ini i zmodyfikować w nim wpisy ustawiając odpowiednią rozdzielczość ekranu...

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 30 wrz 2022, 16:57

Pomoge Ci rozwiac wątpliwości. Gameplay z 20 to jest ten ostatni w miare normalny.

Kupiłem. W sumie to wymienilem ledwie kilka dyszek doplaty. F1 nie bylo więc musiałem znalezc tytul do zmielenia.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 30 wrz 2022, 17:05

Delpiero14 pisze:
25 wrz 2022, 10:53
Slim91 pisze:
Nowa FIFA sie zbliza wielkimi krokami.
Slim91 pisze:
zapowiada się to samo gowno
Slim91 pisze:
Marnotrawstwo czasu.
Slim91 pisze:
Gameplay kariery pewnie znowu niegrywalny.
Slim91 pisze:
Dwie poprzednie wersje to byl istny dramat pod tym względem.
Slim91 pisze:
Pierwszy raz od lat najprawdopodobniej nie kupie w dniu premiery. Moze pozniej.
xD
@Delpiero14 patrz na to:
Slim91 pisze:
30 wrz 2022, 16:57
Kupiłem.
:roftl3:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”