Mianowicie? o jakich grach z przed lat mówisz?Delpiero14 pisze: ↑25 wrz 2022, 16:29wlasnie dlatego bym nie kupował w ogóle. Kiedyś lubiłem zarówno pograć w fife jak i pesa ale było to lata temu kiedy te gry prezentowały jeszcze jakiś poziom. Od dobrych paru lat to jednak jest tragedia z jednej i drugiej strony.
Bo chyba nie czasach arcadowych gierek, gdzie w FIFA czy ISS nie trzeba było celować by trafić do bramki...
Ja sam uwielbiam FIFA 98' - Road to World Cup. Przede wszystkim była to pierwsza FIFA gdzie mogłeś grać na hali, dodatkowo mogłeś rozegrać pełne eliminacje do mundialu wraz z turniejem finałowym, no i normalne prowadzenie klubu, gdzie bardzo prosto ale jednocześnie fajnie robiło się transfery a nie tak jak dzisiaj, gdzie z symulatora piłkarskiego robi się piłkarskiego manadżera.
Osobiście uważam, że dzisiaj gry piłkarskie są znacznie lepsze, właściwie nie ma porównania. Ale właśnie w moim odczuciu za dużo w nich robi się elementów manadżerskich. Chciałbym bawić się w "prowadzenie" klubu, to bym sobie zagrał w FM'a, tutaj wiele elementów od scoutingu, transferów, zarządzania piłkarzami powinno być znacznie bardziej uproszczone niż jest obecnie. Zostawił bym może opcje taktyczne, bo tu mimo wszystko mamy możliwość obrania naszego preferowanego stylu gry, ale niewątpliwie bardzo wiele elementów w tych grach jest zbędnych i coraz mniej ma wspólnego z piłkarską symulacją.
Mi osobiście imponuje jak dzisiaj te gry wyglądają, jak fizyka, zachowanie piłkarzy, kwestie techniczne itd. są odwzorowywane. Jednak obecne gry mają problem trochę z AI i swego rodzaju mamy randomowość w "poziomie trudności" gdzie momentami idzie bardzo łatwo a w innym meczu człowiek wali głową w mur. Rywalizacja z żywymi przeciwnikami w FUT niby zbiera się przede wszystkim do p2w, ale akurat nie do końca, prosi pokazali w serii FIFA, że wystarczy skill by pokonywać ludzi z napakowanymi gwiazdami składami i to mając samym przeciętny team, więc mimo wszystko umiejetności gry nadal gdzieś są ponad potencjałem na boisku.
Co prawda wiele osób uważa, że w FIFA działa coś takiego jak "Handicap" gdzie w pewnym momencie przeciwnik jakby dostawał boosta albo nasi zawodnicy grali gorzej... Sporo osób uzależnia to od win streaków i lose streaków... Ja tam nie wiem, już i tak zauważyłem, że na porażki w grze ludzie wymyślają różne teorie.
Osobiście jednak uważam, że jeśli chodzi o symulację piłki nożnej, to obecnie z roku na rok jest lepiej i nie które nowe rozwiązania są może niezbyt trafione, ale w większości jednak jakoś to idzie do przodu.
Ja z gier piłkarskich na pewno mam sentyment do takich gierek jak wspomniana FIFA 98 a także Goal 3 na NES czy Sensible Soccer no i oczywiście Championship Manager 01-02 i Footbal Manager 2012.
Jak z nową FIFA będzie? Nie wiem, mam kupioną, zagram 30 września-1 października. Z tego co słychać z opinii, to ludzie sobie chwalą, na razie gameplay zbiera dobre recenzje, pewnie gorzej będzie z tym co jest poza gameplayem czyli np. rynek FUT itd. Ale to tam mało mnie obchodzi, ja sam na pewno mam zamiar grać bez jakiegoś tryhardu.