FIFA/EA Sports FC - Strona 4

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 30 wrz 2022, 18:21

I co Clonus :?: Lepiej Ci :?:

De facto jutro kupie(Wymienię). Wiec nie wziąłem w dniu premiery, a troche pozniej tak jak wcześniej wspomniałem.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1077
Kibicuję: Ac Milan

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 30 wrz 2022, 18:51

Kariera gdzie byłaby do wyboru era początku np Ronaldo/Messiego czy zaczęcie w latach 90 w Fifie to byłoby coś ;] Fajny pomysł 2K w NBA z tym trybem wprowadziło ;]

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 30 wrz 2022, 18:53

Slim91 pisze:
30 wrz 2022, 18:21
I co Clonus :?: Lepiej Ci :?:

De facto jutro kupie(Wymienię). Wiec nie wziąłem w dniu premiery, a troche pozniej tak jak wcześniej wspomniałem.
Tak, normalnie orgazmu dostałem.
A tak poważnie to tylko pokazałeś, żeś niesamowity bajkopisarz.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 30 wrz 2022, 19:10

xD

Cos konkretnego masz jeszcze do napisania :?: Co masz na mysli bajkopisarz :?:

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 01 paź 2022, 16:03

W sumie... Dziwi mnie jak ktoś mówi, że wcześniejszy dostęp do gry czy p2w nie daje przewagi... Trzeba mieć chyba skill jakiegoś e-sportowca by takie rzeczy miały uzasadnienie albo po prostu ten co wydaje hajsy na topowych graczy, musi być kompletną nogą w tą grę

Przyznam szczerze, jak sobie gram, tak wiele osób zazwyczaj ma jakiegoś 1 albo 2 topowych graczy z tempem na 95 i całość się zbiega do zagrywania prostopadłych podań pod tego gracza. I cały czas ten schemat aż do skutku. Na ogół 90% obrońców w grze nie jest w stanie go dogonić. Dzisiaj zagrałem sporo takich meczy. Sam stwierdziłem, że ani grosza nie wydam na tą grę i nie mam takiego zamiaru. Zrobiłem sobie jakiś budżetowy skład ligi hiszpańskiej i tym cisnę. Ale siedzisz sobie w 8 lidze a tu wyskakują kolesie z składami gdzie pomyka Ronaldinho, Cristiano Ronaldo, Vinicius - akurat koleś grający tym dream teamem przegrał ze mną 3-2 ale po prostu grał jak ostatnia łajza, był to typowy przykład gdzie portfel to jednak za mało, jakiś poziom minimalny umiejętności jeszcze ta gra wymaga, nawet jeśli w składzie ma się same gwiazdeczki... Ale to są skrajne przypadki. Dzisiaj na jakiś 10 rozegranych gier w FUT, to z 8 pojedynków grałem z przeciwnikami jacy mieli o niebo mocniejszy skład ode mnie z 3-4 meczy po prostu wyszedłem, bo przy stanie 0-2 czy 1-3 widziałem, że to po prostu kompletnie nie ma sensu, mecze są zdominowane i gdzieś tylko walczę o przetrwanie.

Jest to demotywujące, bo niestety widać, że ogrom ludzi jednak mocno pakuje w tą grę kasę...
Oczywiście to początek gry, Ci którzy kasy nie żałują i coś tam ogarniają w grze, to prędzej czy później pójdą do tej wyższej ligi i za jakiś czas człowiek będzie grał z osobami na zbliżonym poziomie. Satysfakcje mam z tego, że jak trafiam na przeciwników z zbliżonym potencjałem, to na ogół udaje się wygrywać, ale obecnie mam takie czasami nastawienie, że już jak odpala się mecz i widzę nawał gwiazd u przeciwnika, to mam ochotę z miejsca wyjść... Takie zniechęcenie już na starcie.

Na ten moment chyba trzeba po prostu zacisnąć zęby i odczekać te pare tygodni aż gdzieś to wszystko się w grze ustabilizuje a między czasie sobie farmić te coiny. Aczkolwiek grając f2p też zauważyłem, że szanse na otwieranie tych lepszych paczek są prawie żadne. Już farmienie w transferach się bardziej opłaca niż otwieranie paczek w grze. Na domiar tego jeśli już jesteś w stanie coś zdobyć z gry, to na ogół piłkarzy niewymiennych, więc na nich nie zarobisz, nawet jak trafiłeś coś dobrego a nie pasuje do twojego zespołu...

No, ale widziałem na co się piszę kupując grę gdzie wejdzie horda krów jakie nastawią cyca i churalnie krzykną "masz EA wydoj mnie!'

Do gameplayu i jego problemów coraz bardziej się przyzwyczajam, aczkolwiek strzały na bramkę to dla mnie kompletne RNG... Zupełnie ich nie czuje.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 03 paź 2022, 18:48

Eh obiecywałem, że po FIFA 20 jaka mnie rozczarowała, nie kupię już żadnej gry z tej serii... Skusiłem się, gdybym miał obecnie możliwość zrobić refund, to bym to zrobił. Gra pod względem gameplayu jest znacznie gorsza od FIFA 20. Trudno, dałem się złapać na ten zjebany hype. 300 zł poszło się jebać i osobiście nie polecam. Plus jedynie taki, że to DLC do Mistrzostw Świata może być ok, bo w tym okresie pewnie będzie się unosić jakiś piłkarski hype.
Mam nauczkę, czekam na Diablo IV.

Może jestem słaby w tą FIFA, ale nie sądzę, żeby aż tak... Zamysły moich zagrań bardzo często nie są realizowane przez zawodników, AI gdy zagrywam prostopadłe podanie do przodu, zamiast je skierować w stronę wybiegającego zawodnika, to szuka własnej alternatywy gdziekolwiek indziej albo donikąd. Bardzo często mam sytuacje, że w jednym meczu jaki zagram, zawodnicy potrafią być aktywni, wybiegać na pozycje a w innym meczu, bez żadnych zmian taktycznych sobie stoją w miejscu, biegnę skrzydłowym pod pole karnę rywala... a moi pozostali zawodnicy zamiast pójść za akcją, to czekają gdzieś w okolicach środka boiska na jakieś zaproszenie (?). Przy górnych prostopadłych piłkach obrońcy dostają jakiegoś pierdolca, nawet jak dojdą do piłki pierwsi, to często jest tak, że w momencie jej przyjmowania przeciwnik ją odbiera i wychodzi sobie sam na sam, czasem wręcz jest lepiej jak przeciwnik dojdzie do piłki pierwszy i ty wykorzystać to bieeedaaa woooolnąąą animację oooopanowaaania piłki, albo lepiej wyjebać ją w kosmos.

Cały czas gram jedną taktyką i wcześniej miałem mniejsze lub większe problemy w defensywie, ale zawsze jednak ta defensywa jakoś się organizowała, dzisiaj, nie robiąc żadnych zmian i grając tymi samymi zawodnikami, nagle Ci obrońcy zaczęli się rozchodzić na wszystkie strony Świata jakby krycie przeciwnika parzyło.

Prostopadłe podania po ziemi praktycznie w tej grze nie mają zastosowania, bo przeciwnicy łatwo je ściągają. Ma to sens w grze tylko przy skrzydłach, przez środek boiska po prostu każde podanie jest łatwo przechwytywane, nawet jak widzisz lukę wielkości kanionu i wybiegającego swojego ofensywnego zawodnika, to AI tak wykona twoje prostopadłe zagranie, że i tak znajdzie się ono w zasięgu obrońcy przeciwnika.

Sam zawsze w FIFA preferowałem atak pozycyjny, wyczekiwałem dogodnych momentów na prostopadłe podania, tutaj kompletnie jest to awykonalne, w FIFA 20 ten element działał o niebo lepiej.

Strzały w tej grze z dystansu przede wszystkim, to jakiś udar... Kompletnie ich nie czuje.

Mam przegranie blisko 20h.
Nie żałuje czasu jaki grze poświęciłem, bo coś tam pograć da radę.
Ale jak miałbym po obecnych doświadczeniach dopiero zadecydować czy definitywnie kupić grę czy nie, to zdecydowanie bym jej nie kupował. Gameplayowo gra jest faktycznie gorsza niż starsze wersje, no i mam wrażenie, że mocno jednak uwydatnia się p2w, bo no... wyraźna jest różnica jakości między zawodnikami.

Kiedy grasz dajmy na to składem z ov. 81-82 a tu w co chwilę wpadasz na składy z ov. 85-88 gdzie ludzie mają upchnięte ikony, topowych grajków, karty setki tysięcy monet a ty męczysz się składem jaki łącznie kosztuje z 15-20k. No zabawy w tym jakiejś wielkiej nie ma, no ale kto by się spodziewał prawda?

Tryb narzekania wyłączony. I chyba ostatecznie tyle ode mnie jeśli chodzi o FIFA 23 w tym wątku, bo pewnie sporadycznie do tej gry będę wracał, wolę jednak poświęcić czas ciekawszym grom a do tej może będę wracał by do kawy zagrać jakiś meczyk czy z znajomymi. Ewentualnie może jakby na forum było coś organizowane, to bym wziął udział aby uświadomić sobie, że nawet wśród forumowiczów jestem miękka pałka w tą grę ;)

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 05 paź 2022, 22:17

Gram we FUTa kilka dni i juz mi sie nie chce. Wiem ze wiele godzin nad tym trybem nie spedze. Kompletnie nie sprawia mi to przyjemnosci. Znowu 10 goli na mecz. Napastnicy strzelaja wszystko, a bramkarze nie bronia nic. Podania o szybkosci strzalow. Gameplay za szybki. Fifa street na boisku oraz kompletny chaos. Zero taktyki i ustawienia. Pilkarze robia co chca. Co ciekawe najlepsze startowe SBC zrobili z paczkami ktorych zawartosci nie mozemy sprzedac. Z wiadomych powodów, a rok temu tylko przez te paczki wrocilem do FUTa.

Teraz testuje tryb kariery. Spodziewam sie kompletnego szajsu. Jak będzie to wygladalo slabo to juz wiem co z ta gra zrobie za miesiąc.

Niestety trub kariery zniszczyl ta gre. A spirale nakrecaja Youtuberzy dlatego biznes sie kreci.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 05 paź 2022, 22:19

Slim91 pisze:
05 paź 2022, 22:17
Gram we FUTa kilka dni i juz mi sie nie chce. Wiem ze wiele godzin nad tym trybem nie spedze. Kompletnie nie sprawia mi to przyjemnosci
Za 2msc przeczytamy to samo.

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 377

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 05 paź 2022, 22:34

Co najlepsze to wszedzie czytam ze spowolnii gre a tu niby szybka.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 05 paź 2022, 23:22

Tę grę przed wszystkim zniszczył FUT i wszelkie tryby nastawione na mikropłatności i handel

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 15 paź 2022, 7:48

Kilka dni po trybie kariery. No nie moge powiedzieć, ze jest lepiej niz przecietnie. Kilka rzeczy zmienić i byloby super. Od kilku edycji pilkarze sa po prostu zbyt skuteczni. Strzal celny to niemalże gol. Chyba pozmieniam lekko ustawienia. Jakakolwiek robinsonada bramkarza wywoluje zdziwienie. Kazda druzyna gra jak Barcelona Guardioli, a jak mierzymy sie z TOPowa druzyna to juz w ogole pilka lata jak po sznurku. Asysty podobne do asysty Gutiego z la Coruny sypia sie w co drugim meczu przez to gameplay jest troche nierealistyczny. Rynek transferowy jest do bani. W PES mlody talent overall 70 kosztuhe tyle co uksztaltowany pilkarz z overall 85, a tu czegos takiego nie ma. I tak o to sprowadzilem Elange z United oddajac im w zamian Juniora Messiasa. :mrgreen: Pewnie jeszcze troche minusów jest jak chocby rozwoj pilkarzy. W sensie mozecie rozwinac graczy ekstraklasy na poziom 90. Natomiast w PESie nie mozna sobie kazdego sprowadzic. Jak wiemy tam pilkarz po zakonczeniu kariery wraca jako 16 latek po pol roku(swoja droga rewelacyjna opcja) i niektórzy pilkarze jak Rafa, Aspas czy Ben Yedder moga rozwinac sie do poziomu klasy światowej. Nie zawsze ale moga. Zależy od danego save'a oraz ilisci występów. Nie ma czegoś takiego jak w FIFIE ze maja sztywnie ustawiony maksymalny pułap rozwoju.

In plus. Licencje, ilosc stadionow, duzo real facow, zamiana druzyn w lidze(zaczalem Boca Juniors w Premier League).

Imo zdecydowanie bardziej wole tryb Master League z PESa 21. Zachowanie pilkarzy niejednokrotnie kuleje. Gameplay czasami ograniczony(ale jednak lepszy), ale sam tryb kariery duzo przyjemniejszy. Bramkarze bronia. Pilkarze bywają masowo nieskuteczni. Normalne wyniki itd.

Niestety FIFA od wersji 21 idzie w zla strone i to sie nie zmieni tak długo jak nie beda mieć powaznej konkurencji. Na to sie nie zanosi. Niestety.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 19 paź 2022, 17:31

Macie jakiś patent na to, że zawodnicy kompletnie nie wypełniają twoich założeń podczas gry?
Podaje piłkę bramkarzem a on zamiast podać ją do boku, to wywala ją do środka prosto do przeciwnika...
Wchodzę skrzydłowym w pole karne i wystawiam na dołożenie nogi napastnikowi jaki dosłownie jest metr od niego... A ten podaje piłkę na drugie skrzydło -_-
Podaje prostopadle by wypuścić napastnika a tutaj pomocnik wywala piłkę gdzieś na skrzydło...

Czasem kompletnie nie wiem co się wydarzy przy następnym podaniu... Zdarza się to dość często i po prostu mam wrażenie, że SI gra za mnie... Coś w ustawianiach trzeba zmienić? jakieś wspomaganie podań czy coś?

Do tego zastanawia mnie, kiedy EA wyda patch jaki naprawia strzały z fałsza, gdzie takie szmaty wpadają nawet z 30m że szkoda gadać...
Ponoć jest zbugowana animacja bramkarza przy tym elemencie i zachowuje się tak jakby piłkę zobaczył z opóźnieniem lub w ogóle jej nie widział.

Tragedia ta gra. Co gorsza człowiek w to gra, bo w jakimś stopniu jest to uzależniające, ale ten gameplay to [k****] jakiś cyrk.

Najgorsze jest to, że jak to w takiej rywalizacji, są duże emocje i przez to gra jest niesamowicie toksyczna. Ja przy soulsowych grach rzucam mięsem jak dziki a co dopiero tutaj. Zwłaszcza, kiedy człowiek się męczy z konstruowaniem wymyślnych akcji a tu jakiś Janusz biznesu z składem z 5 mln popierdala jednym zawodnikiem, zagra jedno podanie między dwóch środkowych obrońców jacy nawet nie pomyślą by przykryć napastnika i leci bramka z dupy. Gdzieś nawet motywacji zaczyna brakować.

Kasy na tą grę oczywiście nie wydaje a najlepsze dropy z paczek to Dembele i zwykły de Bruyne oraz Bruno Fernandes, ale co z tego, skoro i tak w 6 lidze goście popieprzają z takimi składami, że ja mogę z tym swoim de Bruyne i Dembele się schować kompletnie...

No i muszę kuźwa przenieść gdzieś PC, bo mam go na biurku i jak jebnę piąchą w biurko w złości, to na tyle nim wstrząśnie, że PC się zwiesza :bicz:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 paź 2022, 17:50

Graj na konsoli, wtedy będziesz pięścią walił w kolano ;)

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

FIFA - EA Sports

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 19 paź 2022, 17:51

Albo się nie wkurwiaj, to tylko gra xD

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu