Knajpa, czyli swobodnie o Mundialu - Strona 1268

Dział poświęcony turniejowi w Katarze

Kto wygra Mundial?

Czas głosowania minął 20 lis 2022, 15:28

Brazylia
4
22%
Argentyna
6
33%
Francja
3
17%
Polska
0
Brak głosów
Holandia
1
6%
Niemcy
0
Brak głosów
Hiszpania
0
Brak głosów
Anglia
0
Brak głosów
Belgia
0
Brak głosów
Portugalia
0
Brak głosów
Ktoś inny
4
22%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Knajpa, czyli swobodnie o Mundialu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 lis 2022, 21:28

Nie wiem, kogo zaznaczyć w ankiecie. Włochy nie grają, Polska to nie jest ten poziom, Iran tym bardziej. W zasadzie to neutralnie podejdę do Brazylii, Francji, Holandii, Niemiec, Belgii czy Portugalii. Anglicy, Argentyńczycy i Hiszpanie niech spadają.

Awatar użytkownika
Melaviock797
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 91

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Melaviock797 » 12 lis 2022, 21:41

matt_ pisze:
12 lis 2022, 19:51
Walia - Japonia. A tak bardziej realnie to Belgia - Japonia i rewanż za mecz 4 lata temu.
O tak, właśnie tak. I ten sen z dzieciństwa kiedy Tsubasa zdobędzie Puchar Świata spełniony :P .

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 12 lis 2022, 22:54

Bernabeu pisze:
12 lis 2022, 21:21
HMK pisze:
12 lis 2022, 20:09
Przede wszystkim Fede i Araujo. Bentancur jak sam pisałeś świetnie gra w Tottenhamie, Darwin (może) pomału odpala, taką przynajmniej mam nadzieję, że ta forma idzie w górę właśnie na Mundial i to od tej czwórki tak naprawdę będzie zależeć ile Urugwaj na tych mistrzostwach osiągnie.
Największy minus, że Araujo ma chyba wrócić dopiero na fazę pucharową. Na papierze szkielet Gimenez-Araujo-Betancur-Valverde-Nunez + weterani (Godin, Suarez, Muslera, Cavani) + solidni/dobrzy zawodnicy do takiego reprezentacyjnego grania (Oliveira, Ugarte, Torreira, De Arrascaeta, Coates, De La Cruz, Vecino) - to powinien być mocny kandydat na świetną drużynę turniejową.
sprawdzilem sobie wirtualna drabinke i tylko utwierdzilem sie w przekonaniu, jak duze znaczenie ma na takim turnieju dobre losowanie grupy i wyjscie z pierwszego miejsca. urugwaj moze miec fajna kadre i potencjal na zrobienie niespodzianki, ale mimo wszystko jest kilka reprezentacji poza ich zasiegiem. wychodza z drugiego miejsca (tak imo bedzie), wpadaja na jedna z tych druzyn juz w 1/8 (na 99% brazylie) i szybko koncza przygode na turnieju

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 12 lis 2022, 23:08

Urugwaj generalnie trafił do najcięższej części drabinki, bo tam jeszcze Hiszpania/Niemcy z drugiego miejsca mogą być w okolicy, więc nawet wygrana z Portugalią w ćwierćfinale może im dać Belgię/Hiszpanię/Niemcy.

Ale też jeden wylot faworyta potrafi kompletnie otworzyć drabinkę, tak że zobaczymy, cztery lata temu Chorwacja powinna mieć Francję w 1/8, wygrała z Argentyną, więc była Dania, powinna mieć Hiszpanię w 1/4 - ta odpadła z Rosją, powinny być Niemcy w półfinale - a tam młoda Anglia, i z podobnej drabinki zrobiła się autostrada do finału. ;)

* w tym przypadku to trzy wyloty faworytów. :D

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 13 lis 2022, 17:59

sam za argentyncow kciuki trzymam, ale szczerze mowiac uznawanie ich za glownych faworytow troche mnie dziwi

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2060
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 13 lis 2022, 18:05

Dlaczego ?

Ja ich zaznaczyłem, po meczu Milanu napisze czemu ale chętnie posłucham kontrargumenty.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 13 lis 2022, 18:06

Wg polskich bukmacherów:
Brazylia, Francja, Argentyna, Anglia, Hiszpania, Niemcy, Holandia, Belgia, Portugalia, Dania, Chorwacja, Urugwaj, Szwajcaria, Senegal, Polska, Serbia, Meksyk, USA, Walia, Maroko, Kamerun, Ghana, Ekwador, Korea Płd., Kanada, Japonia, Australia, Tunezja, Katar, Iran, Kostaryka, Arabia Saudyjska.

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 13 lis 2022, 18:17

moody pisze:
13 lis 2022, 17:59
sam za argentyncow kciuki trzymam, ale szczerze mowiac uznawanie ich za glownych faworytow troche mnie dziwi
Bardziej niż za Polaków? :D

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 13 lis 2022, 18:24

Enjo pisze:
13 lis 2022, 18:05
Dlaczego ?

Ja ich zaznaczyłem, po meczu Milanu napisze czemu ale chętnie posłucham kontrargumenty.
jak dla mnie to jest na pewno najlepsza argentyna od lat, tzn. nawet nie indywidualnie, bo miewali teoretycznie duzo lepsze kadry na poprzednich turniejach, ale teraz dla odmiany widac, ze to nie jest zlepek indywidalnosci tylko druzyna przez duze d. scaloni zbudowal zajebista atmosfere i oni wychodza na kazdy mecz jak na wojne, no ale tak na chlodno to jakiegos szalu w tym skladzie nie ma: w ataku jest dwoch 35latkow i latuaro ktoremu do pierwszej ligi srodkowych napastnikow troszke brakuje. w srodku pola bedzie de paul (on jest kozak, mimo ze w atletico przebic sie nie moze), przecietny paredes i w sumie nie wiem kto trzeci, bo pare dni temu wypadl przez kontuzje dotychczasowy pewniak - lo celso. srodek obrony i bramka to najwieksze upgrejdy w stosunku do poprzednich turniejow, bo tam grywaly takie marniaki ze niemal sami sobie bramki strzelali, zeby przypomniec chocby gola rebicia na poprzednim mundialu. teraz maja bardzo pewnego martineza na bramce, a romero, otamendi i lisandro to trzech bardzo nieprzyjemnych dla napastnikow stoperow. kto wie, moze na tym beda bazowac, bo gola rzeczywiscie powinno byc im ciezko strzelic. ale caloksztalt kadry oceniam nizej niz nie tylko brazylie czy francje, ale tez chocby anglie czy portugalie, zwlaszcza pod katem turniejowym, gdzie przydaloby sie z 15-17 zawodnikow na dobrym poziomie, a argentynie jest z dziesieciu. ciezko w sumie cos przewidziec, bo argentyna ma co prawda rekordowa passe meczow bez porazki (sa chyba ze dwa czy trzy mecze od dotychczasowej najdluzszej passy w historii pilki reprezentacyjnej), ale takich mocnych rywali, zwlaszcza z europy to w tych trzydziestu spotkaniach prawie nie bylo, oprocz tego superpucharku z wlochami, gdzie rzeczywiscie dali koncert

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 13 lis 2022, 18:40

W tej grafice z transfermarkt wszystko spoko ale Walia tier wyżej niż Polska to jednak lekkie nieporozumienie.

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1396

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 13 lis 2022, 18:48

Senegal w jednym szeregu z Belgią czy Danią to też średnia prognoza

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 13 lis 2022, 18:50

Walia wyszła z grupy na ostatnim turnieju, my byliśmy na ostatnim miejscu w tabeli. Kogo obchodzą mecze w lidze narodów, które i tak ledwo z nimi wygraliśmy?

W rankingu FIFA są 19, my 26.

Jakie nieporozumienie?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 13 lis 2022, 18:55

Hersk pisze:
13 lis 2022, 18:50
W rankingu FIFA są 19, my 26.

Jakie nieporozumienie?
Oni nie mają Lewandowskiego.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2060
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 13 lis 2022, 20:21

moody - wlasnie dla mnie wymieniles wiekoszsc argumentow, ktore ja bym wymienil w kontekscie tego, ze Argentyna to dla mnie faworyt mistrzostw.

Na pewno nie sledze ich kadry tak jak Ty, ale golym okiem widac, ze jest w koncu druzyna z dobrym bramkarzam, a nie Armanim, solidna obrona i dobrzy gracze w pomocy. Nie trzeba miec wielkich gwiazd na kazdej pozycji aby tworzyc dobra druzyne. Wazne aby jeden z drugim sie dobrze uzupelniali.
Do tego, moim zdaniem najwazniejszy czynnik - jesli Messi ma jakis powod aby sie starac sie to ten turniej. Uwazam, ze bedzie w kosmicznej formie i bedzie prowadzil te kadre. Czy beda ciezary czy nie to bedzie robil to co pare lat temu w Barcelonie.
Koledzy sa tego swiadomi takze mysle, ze dostosuja sie glownie tym aby nie szukac problemow gdzies indziej, nie tworzyc skandali.

Minusem jest to, ze to turniej, mozesz trafic na Szwajcarie, ktora ma dzien konia i Sommer obroni z 40 strzalow i pojedziesz do domu. Ale to dotyczy wszystkich.

Brazylia, mocna kadra, ale zawsze biore ich z rezerwa - Ney sie kontuzjuje, ktos dostanie czerwona, bedzie jakas szamotanina na boisku i odpadna.

Zablokowany

Wróć do „Mundial 2022 Katar”