Kosciół - Strona 132

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 09 sty 2023, 13:52

Dodam jeszcze że jak dla mnie trochę przerost formy nad treścią, mi nie podeszło ale rozumiem argumenty tych którzy to uwielbiają. Zresztą chyba nawet w Głogowie już takich nie odprawiają, w Poznaniu wiem że u Franciszkanów jeszcze jest.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 09 sty 2023, 14:01

Boromir pisze:
09 sty 2023, 13:52
Dodam jeszcze że jak dla mnie trochę przerost formy nad treścią, mi nie podeszło ale rozumiem argumenty tych którzy to uwielbiają.
Mi to bardzo przypomina liturgie prawosławną. Też miałeś takie skojarzenia?

Jako, że mój ojczym jest wschodniego wyznania, miałem okazję być parę razy w cerkwi w Lublinie na święta itp. Tak mi się też to skojarzyło.

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 09 sty 2023, 14:01

a co to wgl jest? bo może byliśmy jednak wszyscy a nie wiemy, że to na tym

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 09 sty 2023, 14:04

To pewnie nieistotna informacja ale też napisze że nie byłem, w końcu jakoś trzeba te posty nabijać :)

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 09 sty 2023, 14:04

W dużym skrócie to Msza Święta sprzed ostatniego soboru, odprawiana po łacinie z księdzem odwróconym w kierunku ołtarza. Czyli taka, jaka była normą przed soborem.

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 09 sty 2023, 14:06

no to ja jednak nie byłem

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 09 sty 2023, 14:12

No to ja potwierdzam, że na 100% jednak też nie :)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 09 sty 2023, 14:14

Magnum pisze:Mi to bardzo przypomina liturgie prawosławną. Też miałeś takie skojarzenia?
A tu to nie wiem, nigdy nie byłem na liturgii prawosławnej :wink: Pewnie @Cement ma więcej wiedzy na ten temat.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 09 sty 2023, 15:05

Ja też byłem.
Spoiler:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 09 sty 2023, 15:31

Ej, to ja też chce lajka ;)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 09 sty 2023, 15:49

Łap ode mnie, lajka pocieszenia :D

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 09 sty 2023, 16:46

Quercus pisze:
09 sty 2023, 10:44
Uczęszcza ktoś na mszę trydencką?
Owszem. Niegdyś chodziłem wyłącznie na Tridentinę, przez dwa lata służyłem do niej jako ministrant w kaplicy FSSPX (Bractwo Kapłańskie Św. Piusa X, znane niestety bardziej jako "lefebryści"). Teraz chodzę zmiennie - w niektóre niedziele na Mszę trydencką, w inne na Novus Ordo. Jest wiele osób, które preferują tradycyjną Mszę ze względów estetycznych, co jest oczywiście zrozumiałe (zwłaszcza wobec nadużyć liturgicznych bądź po prostu bylejakości na niektórych nowych Mszach), istotne są też jednak kwestie doktrynalne. Posoborowa reforma Mszy z lat 60. polegała nie tylko na rezygnacji z łaciny i odprawianiu Mszy w stronę ołtarza - wiele części Mszy (zwłaszcza modlitw) zostało całkowicie usuniętych bądź zastąpionych i większy nacisk został położony na udziale wiernych w Mszy (Tridentina bardziej skupia się na Bogu obecnym fizycznie w tabernakulum). Autorem nowej Mszy był zresztą Annibale Bugnini, modernista podejrzewany o powiązania z masonerią. Nie było tajemnicą, że jednym z jego celów było stworzenie Mszy, która byłaby bardziej akceptowalna dla odrzucających katolickie nauczanie o Eucharystii protestantów, a więc bardziej "ekumeniczna". Nowa Msza jest oczywiście jak najbardziej ważną Mszą Świętą, w trakcie której dokonuje się Przeistoczenie i Chrystus jest obecny na ołtarzu, jednak Tridentina w bardziej doskonały i pełniejszy sposób wyraża ofiarniczy charakter Mszy Świętej.

Awatar użytkownika
Quercus
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 380

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 09 sty 2023, 17:44

@Cement dziękuję Ci za wypowiedź w tym temacie. Właśnie ze względu na wspomniane przez Ciebie rzeczy zainteresowałem się mszą trydencką. Jednak do całkowitego odrzucenia Kościoła po II Soborze watykańskim i sedewakantyzmu mi daleko. :wink:

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 09 sty 2023, 22:42

Quercus pisze:
09 sty 2023, 17:44
@Cement dziękuję Ci za wypowiedź w tym temacie. Właśnie ze względu na wspomniane przez Ciebie rzeczy zainteresowałem się mszą trydencką. Jednak do całkowitego odrzucenia Kościoła po II Soborze watykańskim i sedewakantyzmu mi daleko. :wink:
Bardzo niewielu chodzących na tradycyjną Mszę wiernych to sedewakantyści - liczbowo stanowią oni margines tradycjonalistów. Sam byłem kiedyś bardzo blisko sedewakantystycznej pozycji, i choć per se jest ona nie do pogodzenia z katolicką eklezjologią, to nadal sądzę, że pewne jej formy (np. sedeprywacjonizm, wedle którego posoborowi papieże utracili możliwość sprawowania formalnej władzy poprzez herezję, ale materialnie zachowują swoje urzędy i zapewniają kontynuację sukcesji apostolskiej) nie są wykluczone. Ale to temat na dłuższy wywód.

Wracając do Mszy trydenckiej, jednym z najwspanialszych przeżyć liturgicznych w moim życiu były Msze trydenckie w Cagliari - w tamtejszej zabytkowej bazylice Santa Croce (pw. Świętego Krzyża) na starówce odprawiana jest codziennie i wyłącznie Msza trydencka, i to w jakiej oprawie. Profesjonalna schola z dyrygentem na emporze, przebogaty barokowy wystrój kościoła, a w trakcie Mszy światła w nawie są wygaszone, oświetlone jest jedynie prezbiterium - wrażenie jest niesamowite.

Awatar użytkownika
Quercus
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 380

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 09 sty 2023, 22:55

Cement pisze:
09 sty 2023, 22:42
Wracając do Mszy trydenckiej, jednym z najwspanialszych przeżyć liturgicznych w moim życiu były Msze trydenckie w Cagliari - w tamtejszej zabytkowej bazylice Santa Croce (pw. Świętego Krzyża) na starówce odprawiana jest codziennie i wyłącznie Msza trydencka, i to w jakiej oprawie. Profesjonalna schola z dyrygentem na emporze, przebogaty barokowy wystrój kościoła, a w trakcie Mszy światła w nawie są wygaszone, oświetlone jest jedynie prezbiterium - wrażenie jest niesamowite.
Brzmi fantastycznie. Od Sardynii preferuję Sycylię, ale dopisałem sobie to do bucket list.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”