Formula 1 - Strona 144

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Mistrzem świata zostanie

Fernando Alonso
27
19%
Felipe Massa
12
9%
Kimi Raikkonen
32
23%
Ralf Schumacher
2
1%
Robert Kubica
36
26%
Jenson Button
3
2%
Giancarlo Fisichella
6
4%
Nick Heidfeld
2
1%
ktoś inny ...
20
14%
Awatar użytkownika
Quercus
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 380

Formula 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 05 mar 2023, 17:25

MothToAFlame pisze:
05 mar 2023, 16:57
Mercedesa rowniez nie lubie, za McLaren-em rowniez nie przepadam. Sentyment mam do Alfy i Williamsa
Ja mam ten problem, że Mercedes to jedna z moich ulubionych marek samochodów. Jeśli marzysz o 350SL Gullwing, to trudno jest się potem przestawić na nielubienie Mercedesa w F1. Dobrze, że Jaguar nie ma swojej drużyny, bo za starego E-Type'a musiałbym trzymać za nich kciuki. :D

Niestety, Leclerc odpadł.

Awatar użytkownika
MothToAFlame
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 85

Formula 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MothToAFlame » 05 mar 2023, 17:41

Prywatnego ulubienca jesli chodzi o samochody nie mam, choc najwygodniej jezdzilo mi sie Volvo ktorego rowniez w F1 nie ma :D Natomiast ja mam bzika na punkcie motocykli.
Jaguar kiedys byl w F1, lata temu, teraz gdzies sie chyba w Formule E obijaja, z tego co pamietam.
Leclerc odpadl, no coz szkoda dla rywalizacji ale ja nie narzekam. Max, Checo I Alonso na podium, mile niedzielne popoludnie.

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 827

Formula 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 05 mar 2023, 18:08

Red Bull nie do ugryzienia 👍

Ale jak Alonso pięknie jechał 😍 cieszy to jego podium 💪

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 732

Formula 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 09 mar 2023, 8:23

Stary, ale jary.
Aston odrobil lekcje w czasie wakacji i widac, ze sa w stanie nawiazac walke. Tor w Arabii jest jednak nieco inny i bedzie zupelnie inna degradacja opon. Jezeli i tutaj beda mocni i powalcza o podium, to mozna sie spodziewac, ze w przeciagu calego sezonu powinni napsuc wiele krwi konkurencji. Tylko kogo uwazac za konkurencje? Ferrari? Na dzien dobry problem z silnikiem i bateria, a jeszcze nie mieli okazji popisac sie ze swoja strategia i planem min.F.
Mercedes? Spodziewalem sie wiekszego progresu wzgledem poprzedniego sezonu, ale na razie nic takiego nie widac. Nie mam nic przeciwko temu aby Max zdobyl kolejny tytul, bo to oznacza, ze LH go nie zdobedzie. Mimo wszystko zyczylbym sobie walki chociaz za ich plecami, tak aby sezon nie byl zbyt nudnawy i do konca byla gra o jakas stawke.
Ciekaw jestem rowniez co pokaze Alpine i McLaren. Tu rywalizacja powinna byc ostra, bo wiadomo co sie dzialo za kulisami. Na razie mozna powiedziec, ze obie ekipy zaliczyly falstart :)

Mimo wszystko w tym sezonie sciskam kciuki za Alonso. Ciekawe co sobie myslal Vettel ogladajac ten wyscig :)

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 827

Formula 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 09 mar 2023, 9:23

Co miał Vettel myśleć?

To była jego decyzja dotyczącą zakończenia współpracy z Aston Martin i skończenia kariery.
To nie była kwestia finansów, czy samochodu /zespołu.
Wielkokrotnie mówił, że nie czuje już tej motywacji do ścigania co kiedyś i zwyczajnie czuje się wypalony F1.
Nie kręciło go nigdy to kolorowe życie w blasku fleszy, więc skończył temat na własnych warunkach.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Formula 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 09 mar 2023, 10:39

Mogl sie zastanawiac czy aby o jeden rok za szybko sie nie pozegnal. W zeszlym sezonie nic nie wskazywalo zeby Aston mogl o cos powalczyc wiec i o taka decyzje pewnie bylo latwiej.

Jeszcze co do Astona, to ciekaw jestem jak dlugo potrwa taka sielanka miedzy Alonso a mlodym Strollem. Te gratulacje po wyscigu i dopytywanie w bolidzie o Lance'a. Strasznie sztuczne mi sie to wydawalo. Pierwsza kolizja juz byla, beda kolejne, nie mam watpliwosci.

Awatar użytkownika
firmino
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 23

Formula 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: firmino » 09 mar 2023, 11:48

Myślę, że Vettel w F1 już tyle wygrał, że perspektywa kilku podiów w sezonie nie będzie mu spędzała snu z powiek, bo nie jest szczególnie ekscytująca. No i nie wiadomo, co będzie dalej. Haas na starcie poprzedniego sezonu też wydawał się szybki, Bottas podobnie zaś McLaren wolny. Później się to zmieniło.

Mam nadzieję, że w tym sezonie będziemy mieli jakąś walkę o mistrza. Rok temu gdy Ferrari było w grze walka była bardzo ciekawa, później Verstappen zaczął seryjnie wygrywać i zaczęła się nuda. Teraz też widać, że Redbull jest najszybszy.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Formula 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 20 mar 2023, 7:53

I jak wrazenia po wczorajszym wyscigu? Wyglada na to, ze Aston Martin moze byc mocny na przestrzeni calego sezonu, tor troche inny niz 2 tygodnie temu, a Alonso dalej w topie.

No wlasnie, caly wyscig, dobra forma Alonso, gonitwa Maxa - to wszystko wedlug mnie w cieniu skandalicznej decyzji sedziow. O ile kara sluszna, to moment, w ktorym ja przyznano to jakas kpina. Majac prawie pol wyscigu zwlekano z tym, bo rzekomo brakowalo dowodow wiec ukarali Hiszpana po tym jak odebral statuetke na podium. Powiedziec, ze jaja to malo, zwlaszcza ze kto ogladal transmisje w tv ten doskonale widzial co sie dzialo podczas pit stopu. Moze oni tam wcale nie ogladaja tych wyscigow? :lol: Widzialem jednak, ze jest cien szansy na uchylenie tej kary, wlasnie ze wzgledu na moment jej ogloszenia. Finalnie to pomoglo Russelowi, ale przeciez majac 20 okrazen do zrobienia Hiszpan mogl zniwelowac strate (widac bylo jak na ostatnich 2 okrazeniach powiekszal latwo przewage), a dodatkowo Hamilton tez mogl cisnac i przegonic Hiszpana w obliczu tej kary. Sedziowanie w F1 jest zabetonowane gorzej niz PZPN za starych dobrych czasow, a niby swiatowa czolowka i pieniadze nie do porownania z naszym pilkarskim cyrkiem.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Formula 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 30 mar 2023, 10:10

Ehhh, to zawsze byl fajny obrazek, ciekawe co bedzie nastepne. Patrzac jak wygladaja procedury bezpieczenstwa dla kibicow na poszczegolnych torach, to raczej nie zaczynalbym od tworzenia takich problemow :D

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Formula 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 30 mar 2023, 13:49

Ja bym tak szybko nie odpowiadała ;)

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 482

Formula 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 02 kwie 2023, 7:22

No fajny wyścig, dwa razy Safety Car i czerwona flaga.
I to wszystko w dziewięciu rundach
🙃.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Formula 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 02 kwie 2023, 10:57

Wyścig masakra. A Sainza ujebali pieknie na koniec

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 482

Formula 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 02 kwie 2023, 19:19

BadBoy pisze:
02 kwie 2023, 10:57
Wyścig masakra. A Sainza ujebali pieknie na koniec

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W sumie to Hulka też uje..li.
Sainz to jednak trochę namieszał.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Formula 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 03 lip 2023, 9:50

W koncu wyscig, w ktorym cos sie dzialo. Troche sie poscigali, ale oczywiscie najwieksze jaja byly z limitami torow i kilka godzin po zakonczeniu wyscigu klasyfikacja delikatnie sie zmienila.

Musze przyznac, ze w tym roku ciezko mi sie oglada F1. Takiej nudy nie bylo nawet w poprzednim roku, a z pewnoscia jest to pierwszy taki sezon odkad ogladam F1. Max jezdzi w swojej lidze, Red Bull zdominowal stawke wiec jedynie mozna liczyc, ze cos za plecami Maxa bedzie dostarczac emocji. Na ogol jest to bledna strategia Ferrari i szkolne bledy w boxie, no i tak sie to kreci. Z tego powodu szkoda mi Leclerca, gdyby pojawila sie okazja uciekac do np. Astona to chyba powinien to zrobic. Sek w tym, ze to niemozliwe - Alonso jeszcze chwile tam pojezdzi, a synek mimo ze kierowca jest przecietnym, to miejsca nikt mu nie zabierze.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Formula 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 07 lis 2023, 8:48

Ktos jeszcze oglada?
Zostaly 2 wyscigi do konca, od jakiegos czasu, to co najwazniejsze jest juz jasne. Kolejny raz MŚ zostal Max, a RB wygrywa klasyfikacje konstruktorow. O drugie miejsce przepycha sie Perez z Hamiltonem. W klasyfikacji konstruktorow drugie miejsce pewnie dla Mercedesa, choc jak beda tak jezdzic jak w Brazylii, to przy wystrzale formy konkurencji moga to jeszcze stracic. Na ich szczescie na 3. miejscu znajduje sie Ferrari vel Grande strategia. Tutaj wieksze szanse sa, ze Scuderia cos odwali niz to, ze przeskocza Mercedesa.

Natomiast sam ostatni wyscig mial kilka fajnych akcentow. To o czym pisalem wyzej, czyli Grande strategia - Leclerc zakonczyl wyscig na okrazeniu formujacym. Ilez ten chlopak musi miec cierpliwosci do zespolu, ze ciagle tam siedzi. Z drugiej strony gdzie ma sie podziac? Moze i moglby marzyc o Mercedesie, ale Hamilton na emeryture sie nie wybiera. Na nr 2 do RB nie pojdzie, zostaje mu Ferrari. Szkoda. Niech sie w koncu ta stajnia ogarnie, bo przykro sie na to patrzy.
Kolejny dobry wyscig McLarena, tym razem Lando pewnie dojechal na drugim miejscu. I to chyba max na co stac kogokolwiek w stawce poza Maxem, chyba ze ten akurat ma gorszy dzien, ale to sie za czesto nie zdarza.
No i na koniec fascynujaca walka o 3. miejsce miedzy Perezem a Alonso. Swietnie sie Hiszpan bronil do konca i na ostatnim okrazeniu w koncu udalo sie Perezowi wskoczyc na podium. Nastepnie minimalny blad Meksykanina zostal bezlitosnie wykorzystany przez Hiszpana i ten wrocil na 3. miejsce, a samo sciganie bylo na centrymetry do przekroczenia linii koncowej. Ta sytuacja to swietna reklama F1, bo takich akcji chce sie ogladac jak najwiecej.

Sporo obiecuje sobie po kolejnym wyscigu. GP w Las Vegas ma wszystko zeby bylo emocjonujace. Odbywa sie w nocy, tor uliczny, pierwszy raz w kalendarzu wiec jest nowoscia dla wszystkich. Licze na niespodzianki i przelamanie Ferrari, zeby Hamilton i spolka zleciala w klasyfikacjach jak tylko sie da :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”