Farmy trolli, omnibusy, dzikie węże - Strona 2

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Sidorro
Junior
Junior
Reputacja: 11

Poznajmy się lepiej

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sidorro » 06 mar 2023, 20:38

czubatka pisze:
06 mar 2023, 20:20
Które przepisy to regulują?
Tak zwana dyrektywa Omnibus. Z początkiem tego roku weszła w życie ustawa, która ją implementuje. Generalnie to jest zorganizowane na poziomie UOKiK.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Poznajmy się lepiej

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 06 mar 2023, 20:44

DDK pisze:
06 mar 2023, 20:15
futbolowa pisze:
06 mar 2023, 19:00
Od tego roku musisz udowodnić, że dana opinia jest zweryfikowana np. zakupem. Oczywiście to też się da obejść fałszywym zakupem, ale ludzie nie są już tak chętni, żeby cwaniakować. Iluś na pewno się do takich praktyk zniechęciło.
Ale to co, nie mogę wrzucić znajomemu opinii na google mimo, że w jego lokalu nigdy nie byłem? I jego mogą za to ukarać?
Nie wiem jak to jest rozegrane na Google, ja przepisy znam od strony sklepów internetowych i ocen produktów.

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Farmy troli, omnibusy, dzikie węże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 06 mar 2023, 21:41

@Mr.Chris wydzielilem ;⁠-⁠)

Z omnibusa jednak nie wynika obowiązek weryfikacji, tylko informacji, czy się weryfikuje. Ale jeszcze nie wczytałem się dokładnie

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Farmy trolli, omnibusy, dzikie węże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 06 mar 2023, 22:17

czubatka pisze:
06 mar 2023, 21:41
@Mr.Chris wydzielilem ;⁠-⁠)

Z omnibusa jednak nie wynika obowiązek weryfikacji, tylko informacji, czy się weryfikuje. Ale jeszcze nie wczytałem się dokładnie
Dokładnie tak jest - musisz w regulaminie zaznaczyć czy opinie są zweryfikowane czy nie. Jeśli tak - musisz wyjaśnić, jak to działa i wyraźnie zaznaczyć, które opinie zweryfikowane są, a które nie.

Nie zauważyłam, żeby to przyniosło jakieś pozytywne skutki. W tym sensie, że nadal nie nabrałam poczucia, że rzeczywiście opinie w sieci są prawdziwe, nawet jeśli mają takie znaczniki, jak „potwierdzone zakupem”. Jakbym chciała, mogłabym wygenerować u siebie parę transakcji z kodem rabatowym -100% i wstawić sobie „zweryfikowane” opinie.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 06 mar 2023, 22:34

futbolowa pisze:
06 mar 2023, 22:17
Dokładnie tak jest - musisz w regulaminie zaznaczyć czy opinie są zweryfikowane czy nie. Jeśli tak - musisz wyjaśnić, jak to działa i wyraźnie zaznaczyć, które opinie zweryfikowane są, a które nie.

Nie zauważyłam, żeby to przyniosło jakieś pozytywne skutki. W tym sensie, że nadal nie nabrałam poczucia, że rzeczywiście opinie w sieci są prawdziwe, nawet jeśli mają takie znaczniki, jak „potwierdzone zakupem”. Jakbym chciała, mogłabym wygenerować u siebie parę transakcji z kodem rabatowym -100% i wstawić sobie „zweryfikowane” opinie.
Brzmi faktycznie jak pomysł na odpierdol, który można bardzo łatwo obejść, jeżeli chce się pozytywne opinie. Tylko jak rozumiem teraz pójdzie w drugą stronę, bo prawdziwych negatywnych żaden właściciel nie będzie przecież oznaczał jako zweryfikowanych.

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 873
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 06 mar 2023, 23:08

czubatka pisze:
06 mar 2023, 21:41
wydzielilem ;⁠-⁠)
Jeden post Sidorro się jednak ostał i trzeba by go przenieść do macierzy.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 06 mar 2023, 23:31

A ten dodatkowy obowiazek nie jest nałożony jedynie na sprzedawców, którzy pozwalają na publikacje opinii w swoim sklepie?

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 07 mar 2023, 8:54

venomik pisze:
06 mar 2023, 23:31
A ten dodatkowy obowiazek nie jest nałożony jedynie na sprzedawców, którzy pozwalają na publikacje opinii w swoim sklepie?
No tak, jak nie masz opinii to nie masz czego oznaczać. I w ogóle część osób wyłączyło moduły opinii, żeby nie bawić się w nowe regulaminy.
Mr.Chris pisze:
06 mar 2023, 22:34
Tylko jak rozumiem teraz pójdzie w drugą stronę, bo prawdziwych negatywnych żaden właściciel nie będzie przecież oznaczał jako zweryfikowanych.
To tak nie działa, tzn. jeżeli znaczek "zweryfikowane" idzie z systemu, np. WooCommerce, to pojawia się z automatu przy wszystkich opiniach powiązanych z zakupami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”