Finanse (Giełda, itp.) - Strona 13

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2056
Kibicuję: AC Milan

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 16 mar 2023, 9:39

Wiem, ze byla juz o tym dyskusja, ale dopytam na przykladzie.

Mam revoluta, ale bardzo rzadko korzystam. Zastanawiam sie czy zamawiac do niego karte, w kontekscie wyjazdow za granice i uzywania tego narzedzia jako srodka platniczego, ale chce zrozumiec dzialanie tego.
Powiedzmy, ze mam konto w zlotowkach, euro oraz dolarach. Wplacam 2000 zl, jestem gdzies za granica, chce placic za kawe w euro i co wtedy ? Przykladam karte, sciaga pieniadze i je od razu przelicza ? Czy musze te w/w kwote przekonwertowac na euro wczesniej ? I jaki jest przelicznik ? Jakis zlodziejski czy idzie w miare ok na tym wyjsc ?

Dziekuje za informacje.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 16 mar 2023, 9:58

Dokładnie robi tak jak piszesz. Masz 2000 w pln a on Ci pobierze w euro czy jenach po normalnym kursie i sam przeliczy

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 166

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 16 mar 2023, 9:59

Revolut sam konwertuje. Przy czym ja używam do płatności internetowych w walutach i przelicznik wypada bardzo korzystnie. Konwersja na inne waluty niż euro jest chyba dwustopniowa tzn. z PLN na euro i z euro na docelową walutę. W aplikacji Revoluta jesteś wstanie sprawdzić jaki jest aktualny przelicznik na dana walutę.
Natomiast przy ostatnim zagranicznym wyjeździe sprawdziła mi się opcja, którą mam na koncie w Alliorze "Zagraniczne zakupy kartą bez kosztów przewalutowania" i mogę ten wariant polecić. Wydaje mi się, że w innych bankach taka opcje również powinna być dostępna.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 16 mar 2023, 10:04

https://www.revolut.com/pl-NL/currency-converter/

Euro jest dzisiaj po 4,70 wg kursu NBP, a na revolucie po 4,687, czyli masz mniej niż 1,5grosza różnicy, jeśli dobrze widzę.

Ogólnie kursy są mega atrakcyjne i niczym się nie przejmujesz. Ja wczoraj wpłaciłem 2k w PLN i po prostu biorę kartę i płacę nią wszędzie zagranicą.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 16 mar 2023, 10:15

Super, dzieki za te informacje. Zamawiam w takim razie.

Rzadko place karta w Polsce, a ten revolut moze tez dzialac jak debtowa ing ? Czy moge na dole w warzywniaku tez nia zaplacic ? To ostatnie pytania.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 16 mar 2023, 10:22

Enjo, jeśli za granicą zapłacisz za coś z konta złotówkowego od poniedziałku do piątku, to masz spoko kurs. Ale w weekend kurs nie jest już tak atrakcyjny i wtedy więcej naliczy. Dlatego ogólnie polecam przewalutować sobie ze złotówek na euro czy co tam potrzeba i będzie Ci domyślnie na podstawie lokalizacji pobierać z tej waluty. Jak Ci coś zostanie kasy, to możesz sobie z powrotem zamienić na złotówki i płacić kartą jak DDK w Polsce.
Enjo pisze:
16 mar 2023, 10:15
Super, dzieki za te informacje. Zamawiam w takim razie.

Rzadko place karta w Polsce, a ten revolut moze tez dzialac jak debtowa ing ? Czy moge na dole w warzywniaku tez nia zaplacic ? To ostatnie pytania.
Napisałem wyżej, ale potwierdzę: tak, możesz zapłacić na dole w warzywniaku, jeśli posiadasz takowy. :D

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 16 mar 2023, 10:32

Keres pisze:
16 mar 2023, 10:22
. Ale w weekend kurs nie jest już tak atrakcyjny i wtedy więcej naliczy. Dlatego ogólnie polecam przewalutować sobie ze złotówek na euro czy co tam potrzeba i będzie
mialo byc ostatnie pytanie, ale w takim razie - jak wiem, ze bede w WE wydawal euro to lepiej recznie przewalutowac w tygodniu ? a w tygodniu sie tym nie przejmowac ?
Keres pisze:
16 mar 2023, 10:22
jeśli posiadasz takowy.
tak, robie tam zakupy, a przy okazji widze jak ten maly, polski przedsiebiorca sie morduje z zyciem od samego rana.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 16 mar 2023, 10:59

Enjo pisze:
16 mar 2023, 10:32
mialo byc ostatnie pytanie, ale w takim razie - jak wiem, ze bede w WE wydawal euro to lepiej recznie przewalutowac w tygodniu ? a w tygodniu sie tym nie przejmowac ?
Różnica wynosi chyba 1%. Ja tego nigdy nie robiłem.
Enjo pisze:
tak, robie tam zakupy, a przy okazji widze jak ten maly, polski przedsiebiorca sie morduje z zyciem od samego rana.
płać gotówą!

albo spytaj gdzie ma terminal i daj mi numer do niego

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 16 mar 2023, 11:01

ma terminal, ale ja w 99% przypadkach place za wszystko gotowka. Moje pytanie bylo raczej czysto teoretyczne. Karte debetowa traktuje jak karte kredytowa - place nia w ostatecznosci.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 16 mar 2023, 11:15

cloner pisze:
12 mar 2023, 10:34
Zdecydowanie lepsze samopoczucie miałem, gdy nic nie liczyłem.
:mrgreen: Rozbawił mnie ten wniosek.

Też chyba muszę wrócić do liczenia, bo mam teraz taką średnio fajną sytuację. Książka w sprzedaży, ale rozliczenie dostanę dopiero w styczniu :o Mój główny produkt od grudnia jest niedostępny (a co miesiąc parę-paręnaście tysięcy z niego było) - wciąż czekam aż wróci papier (zakładając, że wydawca mi nie ściemnia). Dobrze, że mam teraz paru większych klientów na stałe, ale do budowania większych oszczędności to się to zupełnie nie nadaje.

A tu akademia młodej zdrożała o 35%, księgowość o ponad 30%, ZUS, wiadomo, o inflacji nie wspominając. Młoda ze szkołą ma jechać na wycieczkę i za jakieś byle co wychodzi 200 zł. Z PGNiG przenieśli nas do Taurona i za prąd też bulę więcej. Nie wiem czy cokolwiek tanieje, cholera :lol2:

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 16 mar 2023, 11:29

Enjo pisze:
Tak. Choć ja to zawsze przed wyjazdem to robię.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 05 kwie 2023, 15:28

Planuje kupić trochę uncji złota. Gdzie kupić najlepiej?

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 05 kwie 2023, 15:43

U autoryzowanego sprzedawcy, a najlepiej jeszcze w punkcie, za gotówkę.

Poszukaj u siebie tavexa albo mennicy kapitałowej - umów się i dokonaj zakupu.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 05 kwie 2023, 15:56

Wiem że czyste złoto, sztabki są cool, ale nie wiem czy taniej (w przeliczeniu oczywiście karatów) nie wyjdzie podzwonić po lombardach i pytać czy nie sprzedają złomu 585.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 05 kwie 2023, 17:34

Gdzie to przechowujecie zloto :?: Mógłbym kupic z 17 uncji i znalazłem przechowywalnie za 35zl miesięcznie. Dobra cena :?:

Dom gdzie mieszkam oczywiście odpada, a jakieś złoto online mnie nie interesuje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”