Turniej w szachy - playoffs - Strona 8

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.

Na której platformie gramy?

Chess.com
3
38%
Lichess
4
50%
kurnik
1
13%
Dunkel
Junior
Junior
Reputacja: 8

Turniej w szachy - faza grupowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 29 mar 2023, 18:07

venomik - Dunkel(Z)

https://lichess.org/r9RLbuMs

Wynik nie jest ważny! Ważne jest to, że partia była sponsorowana przez samego Roberta Lewandowskiego. :pijemy: :pijemy:
Spory splendor nas zaszczycił. Niestety bus Michniewicza też się odnalazł. :boruta: :boje się:

A na poważnie, to:
- polecam ćwiczyć znalezienie najlepszego ruchu;
- kiełbasa do góry, nie poddawać się;
- w sumie dlatego nie lubię kombinowanych otwarć/obron, bo jakby nie było, to każde takie ma szanse na w miarę normalny schemat ;
- brakło nam informacji czy można cofać ruch? za zgodą czy bez przeciwnika? limitowany? @Leszek

Dziękuję @venomik - ćwicz obronę na rewanż ;-)

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 29 mar 2023, 18:53

Ogólnie nie jestem fanem cofania ruchów, ale zdarzają się od czasu do czasu absurdalne misclicki prowadzące do przegranej i jeśli na takowy wskazywałby jakiś dziwny ruch rywala, to chyba można pozwolić na cofnięcie bo co to za fun z takiego zwycięstwa. Oczywiście wykluczam sytuacje typu - podwaliłem widły, poproszę o cofnięcie.

No ale decyzja należy do organizatora.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 29 mar 2023, 18:58

Zatem główny faworyt wkroczył do gry naturalnie z przytupem. Oto tabela grupy A po dwóch kolejkach i zarazem pierwsza z tabel w której partycypują już wszyscy znajdujący się w niej trzej gracze:

1.gumi2006 1 2 (174)
2.Dunkel 1 2 (172)
3.venomik 2 0 (53)
Dunkel pisze:
29 mar 2023, 18:07
- brakło nam informacji czy można cofać ruch? za zgodą czy bez przeciwnika? limitowany?
Każdy może wystosować do rywala prośbę o cofnięcie ruchu a czy przeciwnik się zgodzi to już jego. Czymś szkodliwym było by całkowite zakazanie możliwości proszenia o to bo jednak czasem może się zdarzyć tak zwany mouse click czy coś. Ja mam osobiście taki zwyczaj że jak rywalowi ewidentnie zsunie się myszka co widać czy coś to taką prośbę akceptuję. Natomiast jak ktoś mnie poprosi o cofnięcie po swoim błędzie typowo logicznym po którym się zorientuje że źle zrobił to nie widzę powodu by się zgadzać. W końcu na logice jest oparta ta gra. Ale to już każdego suwerenna decyzja czy się zgodzi cofnąć ruch rywalowi czy nie. Jak to mówią, chcącemu nie dzieje się krzywda. Rok temu Gary był znesmaczony po partii z Al_Mette gdzie zgodził się mu cofnąć jakiś ważny ruch a potem przegrał. No ale nikt Garemu nie kazał się zgadzać.

To skoro Dunkel słusznie mi wygarnął że akurat o tym nie napisałem na wstępie to przyszła mi na myśl teraz jeszcze jedna okoliczność o której w sumie nie wspomniałem. Mianowicie co by się stało gdyby komuś w czasie partii nawalił net. W moich poprzednich edycjach była zasada że jeżeli ktoś wyleciał z partii przez neta a ta partia była daleka od rozstrzygnięcia to gracze ją powtarzali i odtwarzali sytuacje na szachownicy aż do momentu wypadnięcia gracza i wtedy kontynuowali. Tyle że to było na 30+0. Przy naszym wymiarze czasowym mogło by to być kontrowersyjne bo sytuację na szachownicy można odtworzyć ale z identycznymi zegarami to już niekoniecznie. Więc powiedzmy że w takiej sytuacji też niech wszystko zależy od gracza który skorzystał na tym że rywalowi nawalił net. Jeżeli uzna że w momencie tej awarii nic nie było przesądzone ani sytuacją ani zegarami to może zgodzić się na powtórkę polegającą bądź to na odtworzeniu sytuacji na szachownicy bądź nawet na taką od zera. Niech wszystko zależy w takiej sytuacji od tego któremu net nie nawalił.

No ale takie sytuacje to się zdarzają głownie na kurniku, jak my się trzymamy lichessa i chess com to na szczęście to jest rzadkość. :)

@gumi2006 @venomik

Dunkel
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 29 mar 2023, 22:35

Salas11 pisze:
29 mar 2023, 18:53
Ogólnie nie jestem fanem cofania ruchów, ale zdarzają się od czasu do czasu absurdalne misclicki prowadzące do przegranej
Mi się to niestety zdarza, wczoraj w wyrównanej partii straciłem wieżę za darmo i poddałem partię, bo i tak na oczy ledwo patrzyłem. Turniej jednak ma swoje zasady i podejrzewam, że ktoś może sobie w brodę pluć z tego powodu.
Leszek pisze:
29 mar 2023, 18:58
Natomiast jak ktoś mnie poprosi o cofnięcie po swoim błędzie typowo logicznym po którym się zorientuje że źle zrobił to nie widzę powodu by się zgadzać. W końcu na logice jest oparta ta gra. Ale to już każdego suwerenna decyzja czy się zgodzi cofnąć ruch rywalowi czy nie. Jak to mówią, chcącemu nie dzieje się krzywda. Rok temu Gary był znesmaczony po partii z Al_Mette gdzie zgodził się mu cofnąć jakiś ważny ruch a potem przegrał. No ale nikt Garemu nie kazał się zgadzać.
Dobry przykład. Chłopskim targiem proponuję jakiś limit.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 31 mar 2023, 21:00

Leszek(Z) - Cement

https://lichess.org/B0yrjBi3/white#0

OMG. Co tu dużo napisać. Dramatyczna końcówka w której wygrałem na czas. Myślę że sporo farta miałem, choć przez całą partię starałem się nie ułatwiać zadania rywalowi, ale był moment gdy czułem że znów polegnę. Na moje szczęście Cement w pewnym momencie też zaczął tracić trochę więcej czasu. W końcówce się zafiksowałem na nadziei że straci koncentrację i tak ruszy damką że mu zasadzę nieco niespodziewanego mata moim hetmanem na e8. Ostatecznie po dramaturgii wygrałem na czas. No to jest właśnie trochę urok tego że taki wybraliśmy wariant czasowy. Tym razem mi się poszczęściło trochę.

Trochę się cieszę że nie zakończę fazy grupowej z zerowym dorobkiem punktowym. Tym bardziej że zdaję sobie sprawę że rywale są lepsi ode mnie. Aktualna tabela grupy C:

1.Leszek 2 2 (193)
2.DDK 1 2 (164)
3.Cement 1 0 (41)

Dziękuję jeszcze raz rywalowi za dzisiejszą grę. Pewnie i tak skończysz w tabeli nade mną :wink:

@Cement @DDK

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 31 mar 2023, 21:17

Dzięki za grę @Leszek, fajna partia. No cóż, miałem wygraną pozycję z przewagą materialną - niestety, w końcówce w której obaj graliśmy na sekundach zagapiłem się i przegrałem na czas. Na pocieszenie pokonałem Irańczyka >1500 w partii włoskiej :mrgreen:.
Leszek pisze:
31 mar 2023, 21:00
końcówce się zafiksowałem na nadziei że straci koncentrację i tak ruszy damką że mu zasadzę nieco niespodziewanego mata moim hetmanem na e8.
Miałem to cały czas na uwadze i dlatego zużyłem w końcówce sporo czasu - pozycja była wygrana, ale gdybym się zapomniał wszedłby mat na ósmej linii, tak więc praktycznie każde zagranie musiało być albo z szachem albo z powrotem na ósmą linię.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 31 mar 2023, 21:25

@Cement chyba zapomniał że przy królewskim fianchetto (w sumie każdym) trzeba po roszadzie szarpać centrum. Strasznie pasywnie pograł, może chciał by @Leszek sam się na czymś wyłożył a tymczasem ten grał solidnie choć jego białopolowy goniec gdyby mógł zabrać głos pewnie złożyłby zażalenie :hardkor:

Niestety nie wiem kiedy rozegram mój mecz z Karollo, napisałem do niego w poniedziałek ale do tej pory wiadomość wisi nieodczytana.

Edit: Pomyliłem kolory, myślałem że graliście odwrotnie :P

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 31 mar 2023, 21:58

Salas11 pisze:
31 mar 2023, 21:25
Strasznie pasywnie pograł
Sugerujesz, że Cement przybetonił? :P

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 02 kwie 2023, 21:57

Są małe problemy z kontaktem z kolegą @karollo89 które troszkę niepokoją bo on jako jedyny od startu turnieju się zbytnio nie udzielał i nie odczytał prywatnej wiadomości od Salasa od poniedziałku. Miejmy nadzieję że wnet się znajdzie a póki co startujemy z trzecią kolejką do której dokleimy ten zaległy pojedynek.

Pragnę też wszystkich uspokoić iż cokolwiek się nie stanie to losy turnieju i jego struktura pozostaną niezagrożone. Szczególnie że jak do tej pory z nikim poza karollo nie ma problemów obecności. Jeżeli karollo się nie zjawi przez następny tydzień czyli do półmetka fazy grupowej to zaczniemy myśleć do dalej. Ale nawet wówczas zapewniam że istnienie Grup A i C jest niezagrożone podobnie jak obecność Salasa i czubatki w grupie B. W razie czarnego scenariusza mam przygotowane dwa alternatywne scenariusze dla grupy B ale miejmy nadzieję że karollo się jednak znajdzie. Zresztą na czwartą kolejkę w grupie B i tak jest przewidziany rewanż Salasa z czubatką więc tak naprawdę możemy czekać na karollo aż do zakończenia czwartej kolejki. Miejmy nadzieję że się pojawi a teraz lecimy dalej:

3 kolejka

Grupa A

Dunkel - gumi2006

Grupa B

karollo89 - czubatka

+

Salas11 - karollo89

Grupa C

Cement - DDK

------------------------------------------------------------------------------------------------

Czas na rozegranie do niedzieli 9 kwietnia(włącznie).

@gumi2006 @Dunkel @venomik @Salas11 @czubatka @Cement @DDK

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 05 kwie 2023, 11:21

@karollo89 - jesteś?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 05 kwie 2023, 12:37

@Cement a Tobie jakie terminy pasują?

Dunkel
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 05 kwie 2023, 22:57

@gumi2006 Czas będę miał w święta jakoś, kiedy Ci pasuje?
I nie ukrywam, że chętnie podczas świąt zagrałbym coś awansem, bo potem ciężko będzie u mnie z czasem.

Awatar użytkownika
gumi2006
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gumi2006 » 06 kwie 2023, 8:25

@Dunkel mi najlepiej pasuje poniedziałek (w weekend wyjeżdżam i nie wiem jak będzie z dostępnością). A w ogóle gdybyś znalazł czas w poniedziałkowe "śniadanie" o godzinie 12, ewentualnie 12:30 byłbym rad! :wink:

Dunkel
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 07 kwie 2023, 21:18

@gumi2006 w niedzielę, po spotkaniu rodzinnym, będę wiedział jakie są plany na poniedziałek... :ozob: ale myslę, że spoko, o 12 będzie za wcześnie by gdziekolwiek się ruszyć, choć potwierdzę w niedzielę. :D

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 08 kwie 2023, 19:27

Mała korekta w ramach trwającej kolejki. Użytkownik Dunkel poprosił o możliwość zagrania czegoś awansem bo przewiduje nieco mniej czasu po swojej stronie w najbliższym czasie. Ostatecznie stanęło na opcji takiej że skoro są już umówieni z gumim na poniedziałek bodaj to po prostu zagrają cały swój dwumecz za jednym zamachem. Gumi się na to zgodził więc ja jako prowadzący również daję tutaj zielone światło.

W związku z problemami jakie mamy w grupie B i faktem że w grupie A zniknie nam od razu 6 kolejka z terminarza no to jestem coraz bliższy też decyzji że runda rewanżowa raczej nie będzie tak klasycznie rozbita na trzy różne kolejki tylko raczej od razu cały bukiet w pakiecie składający się zapewne z dwóch partii w grupie A, niestety tylko jednej w grupie B i trzech z grupy C. No ale to dopiero po tej kolejce pewnie ogłoszę więc na razie nie wybiegam do tego.

Póki co natomiast przedłużam czas na obecną kolejkę do końca poniedziałku czyli dodaje 24 godziny do pierwotnego terminu no i z realnie mających szansę zostać rozegranych gier czekamy do końca pon na:

Dunkel - gumi2006
gumi2006 - Dunkel

Cement - DDK

Bo niestety staję się powoli niewiernym Tomaszem w kwestii odnalezienia się Karollo. A Dunkela i Gumiego naturalnie proszę by zaprotokołowali nam obie partie osobno, może być w jednym poście, ale wiadomo, klasycznie oznaczenie a pod nim link i druga partia to samo, oznaczenie a pod oznaczeniem link :wink:

@Dunkel @gumi2006 @venomik @Salas11 @czubatka @karollo89 @Cement @DDK

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”