POWRÓT MACHINY!!!

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas
Reputacja: 0

Post autor: Krzysztof Jarzyna » 10 lut 2006, 20:06

piwus ale moim zdaniem to nie jest do konca tak jak piszesz. Jezeli chodzi o moje uczucia religijne, to nawet nie wiem czy zostaly urazone, bo szczerze mowiac jakos mnie nie porazilo jak zobaczylem te okladke. Nie mniej jednak uwazam, ze nie powinni wykorzystywac takiego symbolu w reklamie.
piwus pisze:A że żyjemy w Polsce, to pomysł na uzyskanie rozgłosu fantastyczny.
Gdybysmy nie zyli w Polsce, to tez bylby fantastyczny sposob rozglosu. Gdybysmy zyli w kraju muzlumanskim, to by ich pewnie zamkneli, gdybysmy zyli w kraju liberalnym, to nikt by na to pewnie nie zwrocil uwagi. Ale zyjemy w Polsce. Jezeli komus przeszkadza, ze wiekszosc Polakow jest katolikami, ze chrzescijanstwo jest zakorzenione w naszej historii i poki co sie nie zanosi zeby zostalo zupelnie odlaczone od zycia publicznego, to przykro mi - granice sa otwarte. WIadomo, ze nie chodzi o palenie na stosie Metza czy kogos z Machiny. Ty z kolei tez manipulujesz faktami, bo przyrownujesz to do sprawy z Huelle, ktora to dotyczyla tylko i wylacznie Jankowskiego a pikiety i inne dziwne akcje pod sadem robila gdanska MW i stare baby - takie zaplecze Rydzyka. Wykorzystanie obrazu Matki Boskiej i "zniewazenie" Jankowskiego to raczej dwie roznie rzeczy. No ale co tam, tez mozna wrzucic do jednego worka. Wazne zeby utwierdzic przekonanie katolik-oszolom.
piwus pisze:Nie widzę tu żadnych cycków wywalonych na wierzch, nie przekracza to granicy dobrego smaku, bo przecież Madonna nie jest jakąś transseksualistką. Jeśli jednak obraża to czyjeś uczucia religijne, to niech nie zamawia tego numeru... i tyle. Człowieku, nikt Ci tej reklamy nie wciska na przystanek gdzie czekasz na autobus, czy na bilboard, albo do codziennej gazety, więc po co to pieniactwo?
Ale tu juz nie chodzi o fakt cyckow, zboczenia czy czego tam jeszcze. IMHO - sam fakt wykorzystania takiego symbolu do robienia hajsu, wywolywania skandalu, robienia sobie reklamy. Umieszczenie tam Madonny i jej dziecka zamiast postaci oryginalnych tez jest delikatnie mowiac - chybione.
Uzywasz slow - pieniactwo... No nie wiem. Jezeli bronienie tego w co sie wierzy uwazasz za pieniactwo to ok. Pieniaczami sa tez kibice, ktorzy odbijaja flagi, ktorzy walcza z lokalnym rywalem czy ze znienawidona druzyna. Pieniaczami byli wszyscy Ci, ktorzy walczyli o wolnosc czesto tez w imie wlasnie tego symbolu, o ktory cala ta dyskusja.
piwus pisze:Korupcja? Olewactwo? Brak profesjonalizmu? Nepotyzm? Wyłudzanie zasiłków? A kij z tym, to ogólnie przyjęte normy w kraju, walczyć trzeba z beżbonikami, co bezczeszcą Matkę Boską
Tzn ze to wszystko wina katolikow? Bo nie zrozumialem... A moze dlatego, ze 90% Polakow to katolicy to powinno byc dobrze w kraju, bo przeciez kazdy katolik jest dobry?
Babel pisze: Dobra może nie każdy, ale 70% katolików. Wyniki wyborów chyba najlepiej temu dowodzą
Czemu dowodza? Ano temu, ze Ci ktorzy glosowali na Kaczora i jego Pis sa najbardziej zdyscyplinowanym elektoratem. Jezeli do wyborow poszloby 70% uprawnionych to nawet Rydzyk nic by nie zrobil. Znam ludzi, ktorzy sa niewierzacy a glosowali na Kaczora. Zrozum, ze to nie jest tak, ze PiS wygralo wybory tzn. ze wchodzisz do kosciola i zamiast obrazow masz zdjecia Kaczora i Marcinkiewicza... Czy to az tak trudno zrozumiec? Jasne, nie neguje tego, ze sporo oszolomow Rydzyk przeciagnal na strone Kaczora, ale nie przesadzajmy. Jezeli RM ma ok. miliona sluchaczy to wystarczy, ze poszli do wyborow i juz sa 3% - z wszystkich uprawnionych. A biorac pod uwage, ze frekwencja jest niska, to te 3% urasta do 6% czy 8%... Ale to nadal nie jest nawet 70% katolikow. Uwierz mi.
Babel pisze: Ja nigdzie nie piszę że należy rozsiewać hasła żydowskie, czy palic Koran tylko że istnieje wolność słowa i jak poprostu komuś się coś nie podoba to powinien ignorować taką gazetę.
Wiec jezeli ktos wykorzysta w dosc dziwny zeby nie powiedziec niewlasciwy sposob herb Interu to tez bedziesz to ignorowal, bo mamy wolnosc slowa?
Babel pisze: Nie przypadkiem pan Tusk brał ślub koscielny przed wyborami prezydenckimi aby zwiększyć sobie poparcie lub zabezpieczyć się przed atakami swoich rywali.
No i co w zwiazku z tym? Rozuymiem, ze niektorzy ida do urn i najpierw przeswietlaja zycie kazdego kandydata od strony jego wiary i kontaktow z Kosciolem, ale mnie to nie rusza. Dziwne, i chyba troche burzy teorie katolika-ciemnej masy... :roll:

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”