Turniej w szachy - playoffs - Strona 16

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.

Na której platformie gramy?

Chess.com
3
38%
Lichess
4
50%
kurnik
1
13%
Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Turniej w szachy - playoffs

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 07 maja 2023, 17:55

venomik pisze:
07 maja 2023, 17:42
Nie powiem, trochę boli porażka w momencie jak ma się stosunkowo łatwa wygraną (silnik już liczy maty w 12 :D ), ale tak to jest, jak sie czasu nie pilnuje. No, ale odpadam z turnieju z podniesioną głową i nauką na przyszłość.
Dzięki! :)
No ja przyznam że jeszcze mam małego kaca. W ogóle nie czuję satysfakcji z takiej wygranej. Nie wiem, przyznam że dla mnie też w końcówce ten czas leciał szybko a od wspomnianej sekwencji ruchów trochę straciłem kontrolę nad partią.

Mam nadzieję że po tej partii też nie będzie pośród uczestników naszego turnieju jakiejś zadry do mnie, bo w sumie ja też chyba Bogu ducha winny... ale jeżeli miały by być kwasy na naszym czcigodnym turnieju to w ostateczności mogę też przekwalifikować tą partię jako wygrana venomika za zgodą wszystkich startujących :) Chcę być bowiem zapamiętany jako mam nadzieję dobry organizator a nie cwaniaczkowy zwycięzca. Z drugiej strony ja w ogóle na co dzień nie grywam raczej krótszych dystansów niż 30+0 ale zgodziłem się aby na forum obowiązywała krótsza formuła bo tak pasowało graczom więc w jakimś tam sensie było jasne że trzeba pilnować też czasu....

Nie wiem. Żałuję że w tak ważnym momencie w taki sposób się rozstrzygnęło.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 07 maja 2023, 18:25

Leszek pisze:
07 maja 2023, 17:55
Mam nadzieję że po tej partii też nie będzie pośród uczestników naszego turnieju jakiejś zadry do mnie, bo w sumie ja też chyba Bogu ducha winny...
No ja w ramach protestu planuję bojkotować reszte turnieju i juz żadnej partii nie zagrać ;)

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 07 maja 2023, 18:38

Dobra. Musiałem się chwilę przespacerować ale zdecydowałem o zmianie formalnego wyniku.

venomik(Z) - Leszek

Po prostu umówmy się że w końcówce partii kliknąłem chorągiewkę "poddaje się" widząc swoją przegraną pozycję. Mimo że tak naprawdę tego nie kliknąłem to możemy się wszyscy na naszym turnieju umówić że kliknąłem. Ja serio bym się wyjątkowo [ch**] czuł z takim awansem i chcę żeby przeciwko gumiemu zagrał lepszy w tej partii zawodnik.

Proszę też kolegę @venomik by nie oprotestowywał tej decyzji. Ja jestem organizatorem, już samo organizowanie sprawia mi przyjemność i to mi wystarcza a uznajmy że kliknąłem chorągiewkę i niech gra w finale turnieju A lepszy w tej partii. Moja suwerenna decyzja uczestnika po partii :)

Tak więc żegnam się z turniejem jako uczestnik. Pozostanę oczywiście do końca jako organizator.

Dobra. Max do dwóch godzin oficjalnie rozpiszę finał turnieju A.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 07 maja 2023, 18:47

Nie no, bez robienia sobie jaj teraz :D
Ja tu jestem z juventusowskiej braci, fino alla fine. Jeśli Ty się czujesz nieswojo po uczciwym awansie dalej to jak ja się mam czuć po nieuczciwym awansie dalej. Nie ma żadnego poddawania się. To bylo chyba oczywiste, że mój wcześniejszy post to nabijanie się z samego siebie, skoro ja już odpadłem z turnieju :D

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 07 maja 2023, 22:48

Wybaczcie że zrobiły się tutaj dzisiaj takie małe emocje trochę przy zielonym stoliku :mrgreen:

Przenieśliśmy z kolegą @venomik rozmowy na priva ale teraz niestety gdzieś mi zaginął w akcji. Postaram się najpóźniej jutro wieczorem ostatecznie uporządkować ten mały bałagan żeby kolega @gumi2006 w końcu wiedział z kim oficjalnie gra w finale turnieju A :)

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 08 maja 2023, 7:23

Dobra. Ostatecznie po konsultacjach na priv z venomikiem zapadła decyzja o utrzymaniu w mocy pierwotnego wyniku który się urodził z lichessowskiego systemu.

venomik - Leszek(Z)

Żeby nie robić z tego wszystkiego jakiejś większej afery to kto chcę przeczytać parę słów wyjaśnienia końcowego ode mnie to zapraszam do kliknięcia przycisku spoiler i na tym uważam niech temat zostanie zakończony.
Spoiler:
A tymczasem lecimy dalej. Zatem możemy oficjalnie rozpisać finał turnieju barażowego A. Ponieważ w jednym półfinale wygrał gracz grający białymi a w drugim czarnymi to zgodnie z opisaną parę dni temu zasadną naprzemienności barw automatycznie zamieniają się nam kolory na finał.

Leszek - gumi 2006

Dla przegranego to będzie koniec turnieju a zwycięzca tej partii awansuje do Final Four. Więc to dobry moment by w mentionach przywołać kolegów: @DDK @Dunkel @Salas11 ponieważ czas decydującej rozgrywki jest już bardzo bliski :)

Postaram się umówić z gumim dziś po powrocie z pracy i zagrać możliwie prędko.

@gumi2006 @venomik

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 08 maja 2023, 9:16

Wybaczcie zamieszanie z tym kto dalej będzie grał - następnym razem po prostu postaram się wygrać :D

Dunkel
Junior
Junior
Reputacja: 8

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 08 maja 2023, 11:11

Dla mnie beka, bo tyle partii przegrywam właśnie przez czas... I nikt jeszcze nie miał takich dywagacji jak Leszek...
"Po prostu źle zarządzasz czasem..." :boruta: :haha:

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 08 maja 2023, 11:12

Ja gram głównie 3+0 i tam pewnie z 20% partii kończy się przegraną na czas i to dla mnie kompletnie normalne.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 08 maja 2023, 18:59

Lol. Ale mi się wczoraj odkleiło tutaj. Ale to wszystko wina kolegi @venomik bo czekałem na niego od piątku jak na Godota. Czekałem parę godzin w piątek, całą sobotę i większość niedzieli. Venomik sobie to sprytnie zaplanował. Wział mnie na wycieńczenie spowodowane czekaniem. Tak to miał wyliczone żeby krew do mózgu mi przestała dopływać w czasie partii, ale odrobinę przestrzelił bo nie przewidział że przestanie mi dopływać dopiero po partii. :rotfl4:

Podejrzewam że nastrój po dupiatej formie zwycięstwa (bo umówmy się, to było dupiate zwycięstwo) mi nie pomógł ale tak czy inaczej dziękuje venomikowi że uratował mnie przede mną samym :haha:

W złym momencie i kompletnie z dupy mi się włączyło jakieś rycerstwo w wersji Don Kichota :mrgreen:

Uznajcie że "każdy może mieć gorszy dzień" i cieszmy się że logika naszego turnieju i wybranego wymiaru czasu 10+2 nie ucierpiała mimo moich prób.

@gumi2006 kiedy Ci pasuje zagrać?

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 11 maja 2023, 20:59

Mamy w tym tygodniu z użytkownikiem @gumi2006 dosyć rozjeżdżające się wzajemnie godziny pracy, ale wszystko wskazuje na to że zagramy w sobotę koło 13-tej.

Tak więc możecie się wstępnie psychicznie nastawiać że w sobotę po obiedzie mogę już oficjalnie otwierać Final Four.

@DDK @Dunkel @Salas11

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 13 maja 2023, 13:06

Leszek - gumi2006(Z)

https://lichess.org/PHaEKVbN/white#0

Niestety tragicznie się zagapiłem/zdekoncentrowałem przy okazji mojego 10 ruchu. Tak się skupiłem na tym że pionem robię ruch który w moim mniemaniu krzyżuje nieco plany rywalowi że nie zauważyłem elementarza że zaraz będę o jedną figurę lekką do tyłu. Potem udało mi się doprowadzić do sytuacji że przegrywam o tą jedną lekką ale bez choćby jednego skoczka u gumiego. Chciałem tyle chociaż wycisnąć w owym fragmencie partii, ale koniec końców nie dałem rady i wielkie gratulacje dla mojego rywala.

No to tym razem już rzeczywiście żegnam się z turniejem jako uczestnik. Tym razem już naprawdę, nie tak jak w półfinale baraży gdy mnie na chwilę oderwało od rzeczywistości i chciałem się sam wyeliminować na ochotnika :roftl3: Tym razem już rzeczywiście i na amen.

Gratuluję raz jeszcze koledze @gumi2006 mamy już komplet uczestników Final Four i ja zaraz się naturalnie za rozpisanie tego finalnego etapu wezmę.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 13 maja 2023, 13:32

Leszek pisze:
13 maja 2023, 13:06
Niestety tragicznie się zagapiłem/zdekoncentrowałem przy okazji mojego 10 ruchu.
Przykra podstawka, czyżby syndrom partii rozgrywanej wczesną sobotą? ;)
Ale tak z ciekawości: bedąc materiał w plecy - czemu tak chętnie wymieniałeś figury?

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 13 maja 2023, 14:04

venomik pisze:
13 maja 2023, 13:32
Przykra podstawka, czyżby syndrom partii rozgrywanej wczesną sobotą? ;)
Ale tak z ciekawości: bedąc materiał w plecy - czemu tak chętnie wymieniałeś figury?
Co do pierwszego pytania to nie mam wymówki, zresztą z tego co wiem to Gumi chyba wstał z pół godziny przed naszym starciem więc w teorii był bardziej narażony ode mnie na takie gapiostwo a tymczasem jednak przydarzyło się mnie :wink:

Co do drugiego pytania to nie tyle chętnie chciałem wymieniać figury co zwyciężyło moje klasyczne myślenie że ponieważ gorzej mi się co do zasady broni przed skoczkami niż gońcami no to pomyślałem sobie że skoro już mam mieć figurę lekką do tyłu to wolę przy stanie jedna lekka moja dwie gumiego doprowadzić do sytuacji gdzie ma on dwa gońce i żadnego skoczka. Pomyślałem że może wtedy prędzej coś powalczę, jeszcze mając przewagę pionów. No ale wyszło jak wyszło :mrgreen:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 13 maja 2023, 14:35

Dobra to jeszcze post techniczny z mojej strony bo chcę otworzyć FF już na nowej stronie a nie dole tej. Hmm, o czymś muszę w tym poście napisać...

To pozdrawiam użytkownika @Mr.Chris wiem że był bardzo chętny by wylosować również Final Four i za to jestem mu bardzo wdzięczny. No ale jednak nie będzie musiał bo skoro ja się nie dostałem jako uczestnik to już ja będę losował tym razem. Ale pozdrawiam Chrisa :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”