Zabezpieczenie komputera - Strona 2

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Milanista11
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0
Lokalizacja: Tam gdzie Dida broni, tam gdzie Shevchenko bramki wali a więc... MEDIOLAN

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Milanista11 » 10 gru 2005, 9:19

tswidok pisze:Moje pytanie!

Jak zabezpieczyc komputer przed przyslylaniem "zainfekowanych maili"??

Pozdrawiam
Też chciałbym wiedzieć... Raz omało nie miałem wirusa.

Dobry Chłopak
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dobry Chłopak » 19 gru 2005, 14:40

Ja mam Nortona Antivirusa i jest ok. Ale mam problem. Zawsze sciagalem jakieś uaktualnienia i pozniej to mi sie samo aktualizowało za pomoca Intelligent Updatera. Ale teraz mam napisane ze jest coś nie tak z subskrypcją :? Jest napisane "Your subscription has expired.You must renew your subscription"Czyli że chyba moja subskrypcją straciła ważność i że musze ja odnowic, i że moja ochrona antywirusowa nie może być uaktualniona. Pomocy bo mi zawiriusuje kompa :(

Awatar użytkownika
M.T.
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: M.T. » 29 gru 2005, 22:20

Posiadasz zapewne pirata którego ważność kończy się po określonej liczbie dni. Innego wyjścia nie ma jak zainstalować coś nowego lub poszukać jakiegoś klucza na przedłużenie działalności tego antivirusa.

Awatar użytkownika
harni7
Żenujący nabijacz :/
Kontakt:

Virus Kamasutra-najgroźniejszy virus w historii internetu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: harni7 » 03 lut 2006, 21:14

W najbliższy piątek uaktywni się wyjątkowo złośliwy wirus Kamasutra. Wirus skasuje dane zgromadzone na zainfekowanych komputerach

Na alarm od jakiegoś czasu biją firmy produkujące oprogramowanie antywirusowe, które oczywiście mają w tym swój interes. Ale... strzeżonego Pan Bóg strzeże. Wirus jest znany pod kilkoma nazwami - poza Kamasutrą, to Nyxem, BlackMal, Mywife i CME-24.

Według ostatnich szacunków zainfekował on ok. 750 tys. komputerów na całym świecie, najwięcej - w Stanach Zjednoczonych. Rozprzestrzenia się tak jak większość robaków poprzez pliki załączone do e-maili. Elektryzującym tytułem próbuje zachęcić odbiorców do odtworzenia załącznika, np. "The Best Videoclip Ever" lub "Give me a kiss". Jeżeli odbiorca kliknie na załącznik, wirus przystępuje do akcji - wchodzi do książki programu pocztowego i automatycznie rozsyła się pod wszystkie znalezione adresy. Ale rozprzestrzenia się nie tylko taką drogą - może też zainfekować komputer użytkownika korzystającego np. z sieci wymiany plików P2P.

Zaprogramowano go tak, aby zaatakował 3 lutego - analizy firm produkujących oprogramowanie antywirusowe wykazały, że ofiarą wirusa padną m.in. wszystkie pliki tekstowe Worda z rozszerzeniem .doc, arkusze Excela (.xls), prezentacje zapisane w programie PowerPoint (.ppt) oraz pliki w Adobe Acrobat.

Kamasutra zastąpi ich zawartość krótkim komunikatem, czyli de facto zniszczy dane zgromadzone w komputerze. Wirus ma powtarzać procedurę 3 dnia każdego miesiąca, ma też uniemożliwić działanie klawiatury i myszki.

Kamasutra została wykryta w połowie stycznia i większość programów antywirusowych potrafi ją odnaleźć i usunąć z komputera. Atakuje komputery z zainstalowanym systemem operacyjnym Windows (98, ME, NT, 2000, XP i Server 2003).

Gdzie znaleźć szczepionkę na Kamasutrę

http://wirusy.antivirenkit.pl/pl/szczepionki/Nyxem.html

http://www.f-secure.com/tools/f-force.zip

http://housecall65.trendmicro.com

Źródło : gazeta.pl

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maestro » 03 lut 2006, 22:25

harni7 pisze:Rozprzestrzenia się tak jak większość robaków poprzez pliki załączone do e-maili.
Dostałem już 5 maili (w ciągu 2 dni) z załącznikami... Ostatni przed kilkoma minutami. Kasowałem je. Jeden z nieznanym mi rozszerzeniem, reszta w formacie zip, z tego samego źródła. Nie wiem czy to ten virus, pewnie nie :P ale i tak nikomu nie polecam otwierania załączników których pochodzenia nie znamy ;)

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 11 lut 2006, 18:39

system mi padl : /

nie mieliście może nigdy takiego problemu, że nie chciały wam się otwierać pliki *.exe ?

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 11 lut 2006, 18:43

Baqu pisze:nie mieliście może nigdy takiego problemu, że nie chciały wam się otwierać pliki *.exe ?

Miałem kiedyś takiego virusa na kompie który pożerał pliki .exe które później się nie chciały otwierać. Przeskanuj system, bo może po prostu wkradła się infekcja (weź infex :lol: ).

POZDRO :D

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 11 lut 2006, 19:43

Z doświadczenia wiem, że zabezpiecza to się najlepiej prezerwatywą. ALe głowy nie dam :roll:

A tak na poważnie to ja używam Avast4! i Opery i żadnych innych pierdółek i mimo wszystko komp się trzyma. Po prostu trza umiejętnie posługiwać się tą skomplikowaną machiną.

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 12 lut 2006, 18:58

RóżA pisze:Przeskanuj system, bo może po prostu wkradła się infekcja
ciekawy pomysł, tylko jak to zrobić jeżeli żaden program *.exe się nie otwiera

już zrobilem nowy system i wszystko smiga

Awatar użytkownika
Fubu
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fubu » 29 kwie 2006, 13:04

ja mam kasperskiego i sp2, narazie nie nazekam

Awatar użytkownika
krako
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krako » 29 kwie 2006, 13:21

Avast 4,7 Home Ediction and Mozilla Firefox i od roku nie bylo formata . Do tego dochodzi Ad-Aware do robaków skanuje raz na miesiac i wykrywa tylko baaardzo drobne i odrazu usuwa.. oby tak dalej( gorzej ze sprzętem :procek itp :P )

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Re: Zabezpieczenie komputera

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 22 gru 2008, 9:13

Mam cyrk z mp3/pendrive w jednym. Wkładam mp3 do portu USB i wyskakuje komunikat z antywirusa, że jest robak BV:AutoRun-G [Wn] Od wczoraj mi to wyskakuje co podłącze mp3 do komputera. Mp3 wyczyściłem cały i sformatowałem, jednak jak podłącze go do komputera to non stop ten sam komunikat. Za każdym razem daję usuń ale cały czas się to powtarza. Wie ktoś co mam zrobić?

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 22 gru 2008, 13:42

Mam identyczny problem i również nie wiem co z tym zrobić tak więc podpisuję się pod prośbą przedmówcy.

Ponadto pojawiają mi się również problemy z usuwaniem plików z tegoż nośnika. Pojedyncze pliki jeszcze dają się usuwać, ale foldery z plikami już nie zawsze.

Różnica jest taka, że mój problem dotyczy zwykłego pendrive'a. Konkretnie Kingston DTI/2GB.

Co prawda i tak mam zamiar wymienić go na coś większego, ale rozwiązanie problemu też by się przydało.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 22 gru 2008, 14:18

podłączcie pendrive'a, ale nie otwierajcie.

wejdźcie w wiersz poleceń [start->uruchom->cmd] i wejdźcie na pendrive'a [DOS'a mieliście kiedyś ? :D] wpisujecie liderkę dysku pod którą jest pendrive i : [dwukropek :P].
Wpiszcie attrib. Wyświetlą wam się pliki z tego pednrive'a wraz z atrybutami - będziecie wiedzieć jakie gówno tam siedzi.

ściągnijcie sobie program combofix.
stwórzcie plik tekstowy - w notatniku wpiszcie:

Kod: Zaznacz cały

FILE::
E:\autorun.inf
plik tekstowy, nazwijcie CFScript

E w tym pliku oznacza dysk pendrive - wpiszcie taki, jaki macie.

Później ten plik przeciągnijcie na ten program combofix i postępować zgodnie z instrukcjami ;)

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 22 gru 2008, 14:31

Fieldy dobrze mowi to sa pewnie peny z funkcja autostartu czyli ze same sie otwieraja po wlozeniu a to badziewnie po nazwie wyglada mi na cos co siedzi w obszarze rozruchowym.

Najwazniejsze to miec czysty komp bo na penie trojany i inne rzeczy nie wezma sie z powietrza tylko sa infekowane gdy podlacza sie je do zainfekowanej jednostki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”