Podróże - Strona 110

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Quercus
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 380

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 16 cze 2023, 14:11

Slim91 pisze:
16 cze 2023, 12:25
Do Salonik głównie pojechałbym dla pogody, morza i plaży. Po mieście tez pochodzilbym, ale to nie byloby piorytetem. W Atenach bylem kilka lat temu i bylo super.
Plaże powinny być raczej dalej niż bliżej miasta, bo to relatywnie duża metropolia. Z tego co pamiętam, wybrzeże w mieście było zabetonowane. Nawet to nieprzeznaczone bezpośrednio pod użytek lokalnego portu. Teraz przeglądałem z ciekawości plaże położone niedaleko miasta; zdecydowanie polecam wyspy pod kątem piękna i atmosfery.

Co do Aten - cieszę się, że podobało Ci się bardziej niż mnie. Ja byłem negatywnie zaskoczony.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2685

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 16 cze 2023, 14:14

Ja byłem rok temu na Corfu, takie Włochy tam ;) Dla samego wypoczynku i wody polecam.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 16 cze 2023, 14:20

Ja wlasnie chcialem zaliczyc Korfu w lipcu w ramach takiego wyspowo-plazowego zycia na jakis czas, ale niestety wzialem sie za to troche pozno i oferta noclegowa byla juz bardzo srednia i musialem zrewidowac plany. W zamian za to bedzie troche mniej plazowego zycia i wiecej poruszania sie, bo zrobie (nie chce mowic objazdowka ale cos w tym stylu) mala objazdowke po poludniu Hiszpanii z najpierw Malaga a pozniej Sevilla jako bazami. Zobaczymy, tak to jest jak ciezko spojrzec na terminy z wiekszym wyprzedzeniem.

Na sierpien moze jeszcze cos zostawie, moze zrobie powtorke z Litwy ale tym razem blizej Kowna i Klajpedy choc tu bede musial chyba z rodzinnych Suwalk wystartowac i nie wiem czy chce spedzac tyle czasu w pociagu.

Pozniej to planowalem skoczyc jeszcze do Kraju Baskow ale tu bede szukal chetnych bo na razie nie mam. I tez wracaja mi troche checi na dalsze podroze, zrobilbym powtorke z Indii (ale w innej czesci) albo zobaczyl Ameryke Poludniowa ale tu jeszcze pomyslow brak.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2685

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 16 cze 2023, 14:33

Palaiokastritsa, tam dokładnie i było rewelacyjnie. Blisko do wszystkiego.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 16 cze 2023, 20:12

Mi prognoza pokazuje 40 stopni w Vegas i już się boje tego co nas tam czeka :)

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 22 cze 2023, 1:08

Tallin, Wilno i Ryga to miasta ok na 1 dzien(w sensie każde miasto 1 dzień) :?:

basson
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 96

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: basson » 05 lip 2023, 23:13

Hej, takie szybkie, luźne pytanko. Jak szukacie hotelu i kiedy najlepiej zarezerwować nocleg ? Nie ukrywam, planuje 2 spontaniczne noce w stolicy. Przy okazji turnieju WTA. Konkretnie 27-29.07. Może macie coś do polecenia z własnego doświadczenia ? Jest jeszcze sporo czasu, ale nie wiem czy już teraz rezerwować.. staram się raczej unikać pośredników typu booking. Na tych stronach sugeruje się jedynie opiniami.
Pokój dwuosobowy, jedno łóżko, prywatna łazienka i ewentualnie śniadanie. Tylko tyle i aż tyle. W 2k23 po tych wszystkich wojnach i inflacjach ile powinienem szykować za 2 noce i 2 osoby ?

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 05 lip 2023, 23:17

Jest to bardzo dobry moment na zaczęcie szukania, bo to już za chwilę. Wejdź na booking i będziesz wiedział co ile może kosztować. Jak nie chcesz bookować przez booking, to zawsze możesz poszukać dedykowanych stron miejsc, które znalazłeś na bookingu.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 167
Kibicuję: England

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 05 lip 2023, 23:28

basson pisze:
05 lip 2023, 23:13
Jak szukacie hotelu i kiedy najlepiej zarezerwować nocleg ? Nie ukrywam, planuje 2 spontaniczne noce w stolicy. Przy okazji turnieju WTA.
Wejdź na Google Map w plan miasta i wybierz opcję hotele, pokaże Ci wszystkie. Wtedy zaznacz sobie te, które są najbliżej albo mają najlepsze połączenie z miejscem zawodów, np. metrem. W Wawie to ważne bo dojazdy mogą być kłopotliwe. Ceny orientacyjnie sprawdzisz na booking. Zadzwoń do recepcji paru wybranych, by upewnić się co do szczegółów. Rezerwacji możesz dokonać telefonicznie na nazwisko, nie musisz robić przedpłat.

basson
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 96

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: basson » 05 lip 2023, 23:30

Dzięki wielkie, domator pozdrawia :witam:

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 05 lip 2023, 23:37

Jeżeli dobrze widzę, WTA jest na Legii. Jeżeli nie wyrzucisz się gdzieś na dalekie obrzeże, to uciążliwość dojazdu powinieneś mieć małą.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 06 lip 2023, 0:18

basson pisze:
Nie ukrywam, planuje 2 spontaniczne noce w stolicy. Przy okazji turnieju WTA. Konkretnie 27-29.07. Może macie coś do polecenia z własnego doświadczenia ? Jest jeszcze sporo czasu, ale nie wiem czy już teraz rezerwować.. staram się raczej unikać pośredników typu booking. Na tych stronach sugeruje się jedynie opiniami.
Witamy kolege introwertyka, który najwyraźniej też planuje spontaniczność z kilkutygodniowym wyprzedzeniem ;)
A tak powazniej to nie unikaj na siłę booking czy airbnb. Pośrednik, wiadomo, ale wiele razy sprawdzałem opcję zamówienia noclegu poza tą stroną i okazywała się ona taka sama albo nawet gorsza niż poprzez stronę. Nawet jeśli nie cenowo to ze względu na możliwość anulowania rezerwacji albo łatwość odzyskania środków gdy druga strona coś odwali. Dwa razy mi się tak w życiu zdarzyło i za pierwszym razem dostałem fajną zniżkę od airbnb, a za drugim, kiedy już mocno marudziłem w mailach na całą sytuację to mi praktycznie zasponsorowali kilkudniowy nocleg.

Warto to wszystko oczywiscie weryfikować i porównywać ofertę z ofertą dostępną bezpośrednio, jeśli mogę te same pieniądze zostawić u lokalnego restauratora vs u korporacji to wolę to pierwsze, ale jednak nie każdym ryzykiem.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 06 lip 2023, 0:33

Booking jest naprawdę najlepszy. Czasem wiadomo live jest taniej bezpośrednio z hotelem nawet znalezionym na bookingu ale ceny ustalam na żywo "poza B"

Ale np w USA booking kladl live w 1 rundzie bo większość hoteli była sporo drozsza poza bookingiem. I to naprawdę sporo bo np cena za dobę dla 8 osób wychodziła 400 $ a na booking 250. W hotelach sami wręcz sugerowali żeby brać przez booking bo będzie taniej

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 06 lip 2023, 0:56

Sergek pisze:
05 lip 2023, 23:37
Jeżeli dobrze widzę, WTA jest na Legii. Jeżeli nie wyrzucisz się gdzieś na dalekie obrzeże, to uciążliwość dojazdu powinieneś mieć małą.
Z uwagi na dalszy remont mostu Łazienkowskiego od najbliższego weekendu zamykają wiadukt od strony Grochowa i ruch będzie się odbywał tylko po jednej stronie, jednym pasem w każdym kierunku więc tu akurat z dojazdem na Legię od strony Pragi wcale nie musi być tak łatwo.

Co do noclegów, to tak jak koledzy wspomnieli booking i airbnb, to są dobre opcje, nie ma sensu tu wymyślać koła na nowo.

Realista69 2.0
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 423

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista69 2.0 » 06 lip 2023, 1:07

basson pisze:
Pokój dwuosobowy, jedno łóżko, prywatna łazienka i ewentualnie śniadanie. Tylko tyle i aż tyle. W 2k23 po tych wszystkich wojnach i inflacjach ile powinienem szykować za 2 noce i 2 osoby ?
Rezerwowane przez booking, ale nie w wawie, tylko innym dużym mieście - prywatna łazienka, aneks kuchenny i łóżko dwuosobowe 130zł za dobę. Gdybym rezerwował bezpośrednio to blisko 300zł.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”