Temat historyczny - Strona 33

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 882

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 01 lis 2022, 16:07

Magnum pisze:
17 wrz 2022, 14:37
W dniu dzisiejszym 83 lata temu sowiety zadały podstępny nóż w plecy. Będąc w formalnym sojuszu z nazistowskimi Niemcami, siły ZSRR weszły na tereny wschodniej Rzeczpospolitej i okupowały nasze ziemie, nigdy już z nich nie wychodząc. Sowieci zachowywali się tak, jak Ruscy dzisiaj - grabiąc, gwałcąc i mordując. Nikomu o tym przypominać nie trzeba. Wódz naczelny wydawał rozkaz, żeby z Sowietami nie walczyć; sytuacja była już beznadziejna.

Wieczna pamięć poległym obrońcom Rzeczpospolitej.
Rosjanie mają całkiem inne spojrzenie na sprawę:

:suicide:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 13 kwie 2023, 4:57

Obrazek

Dzisiaj obchodzimy Dzień Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej. Rosjanie zamordowali wtedy 22 tys jeńców, tak naprawdę dopiero obecny konflikt na Ukrainie uświadomił mi ogrom tej zbrodni.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 16 lip 2023, 12:49

11 lipca mieliśmy 80 rocznicę Rzezi Wołyńskiej, ale widzę, że temat przemilczany. Z tej okazji krótki materiał dla tych, którzy nie zagłębiali się mocno w temat.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 16 lip 2023, 13:14

Czemu przemilczany? Nigdy o Rzezi Wołyńskiej nie było tak głośno jak w tym roku :wink:

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 16 lip 2023, 13:28

Przemilczany na forum, w przestrzeni publicznej jak najbardziej temat mocno grzany. Z wiadomych względów.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 125
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 16 lip 2023, 14:06

Boromir pisze:Obrazek

Dzisiaj obchodzimy Dzień Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej. Rosjanie zamordowali wtedy 22 tys jeńców, tak naprawdę dopiero obecny konflikt na Ukrainie uświadomił mi ogrom tej zbrodni.
A o Operacji Polskiej NKWD mało kto pamięta.

Boromir pisze:Czemu przemilczany? Nigdy o Rzezi Wołyńskiej nie było tak głośno jak w tym roku :wink:
Bo taki wybitnie niewygodny, a Kijów miał wielką szansę. W sumie to 30 lat w Polsce się powtarza, że "teraz nie jest czas" na podejmowanie tematu Wołynia. Ja się zaczynam zastanawiać, cud tu aby nie chodzi o pochodzenie ofiar, bo w Katyniu ginęła elita, a na Wołyniu chłopstwo.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 16 lip 2023, 17:16

Duma Katalonii pisze:
16 lip 2023, 14:06
Ja już w tym temacie pisałem i o Rzezi Wołyńskiej i o operacji NKWD i o Obławie Augustowskiej (wczoraj Raków miał transparent na ten temat). Jak będę miał jakiś ciekawy materiał to dam ale nie będę się co roku powtarzał.

No w sumie mógłbym w tym roku wkleić wywiad z Motyką i Wiatrowyczem bo było tam jedno fajne zdjęcie na którym mina Motyki jak słuchał Ukraińca ewidentnie wyrażała takie "co ten chłop pierdoli" :rotfl4:

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 733

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 17 lip 2023, 10:21

Duma Katalonii pisze:
Bo taki wybitnie niewygodny, a Kijów miał wielką szansę.
Patrzac realistycznie, to chyba nikt nie spodziewa sie, ze w dobie wojny, ktora prowadza z ruskim mirem na wielu szczeblach, w tym informacyjno-propagandowym, ktos zgodzi sie na ekshumacje zwlok i wyjawienie prawdziwych przyczyn. Zeby nie bylo, oczywiscie uwazam, ze ta kwestia musi byc wyjasniona i wiele tu zalezy od naszego stanowiska. W tym momencie powinny byc uzgadniane szczegoly takich ekshumacji, aby zaraz po zakonczeniu wojny przejsc do czynow. Dopoki bedzie aktywny konflikt z RUS, to w mojej opinii poza pewnymi ustaleniami nic sie nie wydarzy. Ktos w koncu musi mocniej tupnac noga i domagac sie czegos wiecej niz pustych gestow.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 125
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 17 lip 2023, 10:38

Boromir pisze:
Duma Katalonii pisze:
Ja już w tym temacie pisałem i o Rzezi Wołyńskiej i o operacji NKWD i o Obławie Augustowskiej (wczoraj Raków miał transparent na ten temat). Jak będę miał jakiś ciekawy materiał to dam ale nie będę się co roku powtarzał.

No w sumie mógłbym w tym roku wkleić wywiad z Motyką i Wiatrowyczem bo było tam jedno fajne zdjęcie na którym mina Motyki jak słuchał Ukraińca ewidentnie wyrażała takie "co ten chłop pierdoli" :rotfl4:
Jestem rocznik 1983 i mnie w szkole nie uczyli ani o Wołyniu ani o tej operacji NKWD. Wiedzę w tej materii zdobyłem poza szkołą w trakcie wizyty z szkolna trupą teatralną w lokalnej siedzibie Związku Sybiraków.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 15 sie 2023, 18:18

Dzisiaj 103. rocznica bitwy warszawskiej i obrony stolicy przed czerwoną nawałą. Chwała bohaterom Warszawy!

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 15 sie 2023, 18:20

My jako Polacy wolimy przegrane celebrować bardziej nie wiedzieć czemu XD

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 15 sie 2023, 20:56

I dlatego mamy święto państwowe wolne od pracy na uczczenie naszego triumfu? :D

Porażek nie ma co celebrować ale warto godnie upamiętnić tych którzy zginęli za to żebym ja nie musiał.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 15 sie 2023, 21:08

Ja ost się mega pokłóciłem z paroma osobami na wyjeździe (na szczęście nie moim) bo zaczęli temat powstania Warszawskiego i pytali jak to świętujemy.

Jak im odpowiedziałem że ja nijak bo nie ma czego to się zrobiła gownoburza że nie szanuje bohaterów dzięki którym ten kraj odzyskał wolność

Jak dopytalem o szczegóły i połączenie między PW a wolnością to już się skończyły argumenty a zaczęły "jak tak można😎

Dla mnie trzeba celebrować Wielkopolskie, Śląskie, Grunwald, Bitwe Warszawska i inne które coś dały. O PW bym wolał zapomnieć tak jak o meczu w Stambule z Liverpoolem albo o rewanżu z Depor :)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 15 sie 2023, 21:44

Uważam takie postawienie sprawy za nieuczciwe. Ocenić trzeba aspekt militarny i wyciągnąć wnioski z błędnych decyzji dowódców czy ogólnie naszych polityków (patrz akcja Burza a sprawa ukraińska na Wołyniu).

Natomiast sami powstańcy walczyli za nasze barwy i im należy się szacunek. Uważam że to piękny zwyczaj uczcić taki zryw miasta skazanego na pożarcie przez komuchów. Trzeba pamiętać i to co dobre, i to co smutne.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Temat historyczny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 15 sie 2023, 22:40

Boromir pisze:
15 sie 2023, 21:44
Uważam takie postawienie sprawy za nieuczciwe. Ocenić trzeba aspekt militarny i wyciągnąć wnioski z błędnych decyzji dowódców czy ogólnie naszych polityków (patrz akcja Burza a sprawa ukraińska na Wołyniu).

Natomiast sami powstańcy walczyli za nasze barwy i im należy się szacunek. Uważam że to piękny zwyczaj uczcić taki zryw miasta skazanego na pożarcie przez komuchów. Trzeba pamiętać i to co dobre, i to co smutne.
Ja tam jestem pragmatykiem i wolałbym się poddać i mieć taką Pragę niż zrównaną z ziemią Warszawę ale za to cieszyć się ile to krwi ześmy na to zmarnowali. No ale ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”