Kredyt czy wynajem - dyskusja - Strona 19

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

Kredyt czy wynajem - dyskusja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 14 sie 2023, 13:36

W końcu po latach pisania tutaj jestem blisko zakupu mieszkania bo dzisiaj dostałem potwierdzenie o otrzymaniu kredytu. Imo mogłem wziąć trochę więcej tego kredytu, ale w końcu się udało. Lokalizacja jak i samo mieszkanie nie jest super, ale takie ceny które będą tylko wyzsze. Gdyby miła pani z agencji nieruchomości nie trzymałaby dla mnie mieszkania 4 miesiące to obecnie na żadne nie mógłbym sobie pozwolić. Mogła to sprzedac - szybciej i drożej.

@DDKlub ktoś inny z Krakowa. Jeżeli potraficie lub macie kogoś odpowiedniego kto potrafi to potrzebuje zrobić łazienkę od stanu deweloperskiego. Mała powierzchnia. Bez wanny. Tylko prysznic. Zdjęcia mogę przesłać z tydzień.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 14 sie 2023, 14:42

gdzie kupujesz i jakie?

Ogólnie ojciec kumpla z jego wujkiem robią remonty, ale wiem, że nie są tani i z terminami różnie - będe chciał, żeby robił u mnie na wiosnę raczej, ale ja mam pierdoły.
Natomiast mam gośćia, który robił mi kawalerkę, gdzie praktycznie wszystko bylo do zrobienia bo od 50 lat nie było remontowane i gość robi dobrze i tanio, ale długo bo pracuje tylko popołudniami i w weekendy.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 14 sie 2023, 19:01

:pijemy:
DDK pisze:
14 sie 2023, 14:42
gdzie kupujesz i jakie?

Ogólnie ojciec kumpla z jego wujkiem robią remonty, ale wiem, że nie są tani i z terminami różnie - będe chciał, żeby robił u mnie na wiosnę raczej, ale ja mam pierdoły.
Natomiast mam gośćia, który robił mi kawalerkę, gdzie praktycznie wszystko bylo do zrobienia bo od 50 lat nie było remontowane i gość robi dobrze i tanio, ale długo bo pracuje tylko popołudniami i w weekendy.
U mnie ten gość mógłby robić to nawet kilka miesięcy. Ja mieszkanie odbieram i 2 tyg pozniej wylatuje więc na czasie mi nie zalezy. Więc mozesz się skontaktować. Zdjęcia jak to wygląda wysłałbym za okolo tydzień.

Kupiłem 37m2 na poddaszu we Wieliczce bardzo blisko Kopalni Soli. Ceny w Krakowie już są zbyt chore. W sumie we Wieliczce tez.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1236

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 14 sie 2023, 19:31

Niestety zbliżamy się do sytuacji w której tak jak na zachodzie nie będzie stać młodych ludzi na mieszkanie w najbardziej rozwijających się aglomeracjach w Polsce.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 14 sie 2023, 21:38

Tak, wiem. Dlatego byl to koniecznie zakup obowiązkowy dla mnie.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 14 sie 2023, 22:20

poszło na priv. Ja czekam na finalną decyzję kredytową - mam już wstępną, miałem rzeczoznawce, teraz pozostaje czekać tylko na finalną. Prawdopodobnie decyzja ma być do końca tygodnia, ale już mnie trochę to denerwuje, bo dopiero wtedy dostane wycenę, a na jej podstawie mam się rozliczać.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 22 wrz 2023, 20:21

Finalnie kupiłem w środę mieszkanie. :pijemy: Myślałem, ze się finalnie nie uda. Rata w BK przez 10 lat będzie się wahała między 600-800zl.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 22 wrz 2023, 22:01

Ja podobnie. Tydzień temu podpisana umowa i wykupiłem resztę mieszkania, żeby w całości było moje. Kredyt na 175k na 5 lat.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 18 lis 2023, 6:45

Rata już wzrosla 10%. Nie wiem dlaczego.

Po krótkim researchu mogę powiedzieć ze ten kredyt 2% to jest konkretne nieporozumienie. Ceny poszły w kosmos. Pewnie bardziej niż wielu się spodziewalo. Wczoraj oglądałem oferty mieszkań gdzie podobne byly z 80k tansze w marcu. 80k. Mówię to metrażach ok 35m2 oraz wielkich miastach.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 732

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 18 lis 2023, 9:15

Slim91 pisze:
18 lis 2023, 6:45
Po krótkim researchu mogę powiedzieć ze ten kredyt 2% to jest konkretne nieporozumienie. Ceny poszły w kosmos. Pewnie bardziej niż wielu się spodziewalo. Wczoraj oglądałem oferty mieszkań gdzie podobne byly z 80k tansze w marcu. 80k. Mówię to metrażach ok 35m2 oraz wielkich miastach.
To prawda. Tez jestem na etapie zmiany mieszkania, zbierałem się do tego kilka miesięcy i wypadło akurat w momencie kiedy ten program już funkcjonował. Wcześniej obserwowałem ogłoszenia pod katem sprzedaży obecnego o kupna nowego większego. No i muszę przyznać, ze dla mnie to całkiem dobry deal pomijając kombinatorów, którzy różne dziwne machloje proponowali żeby załapać się na kredyt 2%. Tych nie brakowało wiec wybierając kupca z ofert, które dostałem traktowałem tych 2% najmniej priorytetowo chyba ze dorzuca coś do tego co proponują. I proponowali.
No ale finalnie nowe znalazłem za tyle za ile chciałem i to dodatkowo z garażem, a stare poszło za 25% więcej niż jakbym sprzedawał przed wejściem tego programu.
Za to teraz jak składałem wniosek o kredyt, to w międzyczasie Santander wlanie przystąpił do tego programu i w porównaniu do symulacji jaka od nich dostałem wyliczyli mi ratę większa o 600 zł niż była pierwotnie przedstawiona wiec niech się gonią i skorzystałem z oferty innego banku.

Arro
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 82
Kibicuję: Polska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arro » 18 lis 2023, 9:22

Ten kredyt spowodował że ludzie zamiast brać 300-350 tys pożyczki muszą brać pół miliona bo tak ceny poszły w górę. Także no tylko banki zacierają ręce.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 18 lis 2023, 9:51

Ale czego się spodziewaliscie? Przecież jak ktoś rzuca dana kasę, która tak naprawdę jest przeznaczona tylko ma rynek nieruchomości to jak się miały zachować ceny? Szczególnie, że spadły stopy procentowe, więc dla pozostałych ludzi też są tańsze kredyty, co znacznie zwiększyło popyt.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 732

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 18 lis 2023, 10:07

DDK pisze:
18 lis 2023, 9:51
Ale czego się spodziewaliscie? Przecież jak ktoś rzuca dana kasę, która tak naprawdę jest przeznaczona tylko ma rynek nieruchomości to jak się miały zachować ceny? Szczególnie, że spadły stopy procentowe, więc dla pozostałych ludzi też są tańsze kredyty, co znacznie zwiększyło popyt.
Chyba niczego innego nie można się było spodziewać. W sensie przeznaczenia tero programu nie jestem jego benficjentem, ale widze co się dzieje u mnie w robocie. Nagle wszyscy zmieniają mieszkanie i to ludzie świeżo po studiach, nie mając wkładu własnego wiec pod tym względem oni są mega zadowoleni nawet jeśli trzeba wziąć kredyt z górka. Nie oceniam, ale jest jak jest.
Najbardziej to widać chyba właśnie na rynku pierwotnym. W Szczecinie znaleźć mieszkanie 2 pokojowe bez rezerwacji graniczy z cudem, wszystko czeka na decyzje banku. Przynajmniej tak mówili pośrednicy, z którymi rozmawiałem w czasie naszych spotkań.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 18 lis 2023, 11:31

Wpisałem sobie z ciekawości na otodom: Kraków, mieszkania, cena max 800k, min. 66m (chciałem żeby cena za metr była max 12k).
Spoiler:
to za 550k to piwnica
to za 600k to strych do adaptacji
to za 669k to tez strych do adaptacji
to za 760 to jednak powierzchnia użytkowa 60,6m.
drugie za 760 to kamienica z XIX wieku, 3 piętro w kamienicy bez windy, brak możliwości dokupienia miejsca parkingowego.
to za 799k ma w ogłoszeniu "Cena nieruchomości to 812 000 złotych" więc chyba specjalnie tak zrobili :)
w sumie zostaje jedno za 640k i niby 78m ale coś nie bardzo wierzę, że tam jest wszystko w porządku.

PS 2. Ten "Selgros" którego widać na dole po prawej jest już 5,5km od rynku idąc na nogach.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 26 wrz 2024, 23:33

Kupiłem chatę. Rok temu dostałem kredyt, ale umowa/cena byla z początku maja. W całkiem fajnej lokacji. Ok 7,800zl za metr, ale mieszkanie na poddaszu wiec ma po podłodze 16 metrów więcej niz w umowie. Teraz ta sama agencja nieruchomości wystawila 2 kawalerki w tym samym bloku za 12 oraz 13k za metr. Pomysł z powrotem do Polski tylko po to aby kupić mieszkanie był pewnie najlepszym w życiu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”