Saudi Professional League - Strona 20

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Saudi Professional League

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 05 lis 2023, 10:26

cloner pisze:
05 lis 2023, 10:12
sickstick pisze:
05 lis 2023, 10:08
A to jest akurat ciekawy aspekt psychologiczny. Nieziemsko podnieca nas fakt że zawodnik X przechodzi do drużyny Y, ale zupełnie nie podnieca nas fakt oglądania czy nawet obserwowania jak on tam gra.
Z tym się zgadzam. I również bardzo mnie to zastanawia, co kieruje osobami, które podnieca okienko transferowe, nie mówiąc o okienku transferowym w Saudi League :mrgreen: Ja mam odwrotnie, transferami się średnio interesuje, a już tym bardziej plotkami, obejrzałem natomiast kilka spotkań jesienią w PSP.
I jak wrażenia? Polonia Bytom grałaby o mistrza?

Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1463
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 05 lis 2023, 10:32

Ja bym tutaj jako jeden z głównych czynników podał gry typu football manager, ktokolwiek w to grał wie jaka adrenalina towarzyszy przy negocjacjach, wyszukiwaniu czy choćby zarządzaniu klubem gdy ma się określony budżet.
To taka namiastka tego co dzieje się w realnym życiu, lubimy mieć wpływ na cokolwiek, zbudować coś zatrudnić kogo trzeba i patrzeć jak to wszystko rośnie.

Drugi aspekt na jaki bym postawił to takie niespełnione nadzieje z dzieciństwa o zostaniu zawodowym graczem i graniu w najlepszych klubach Europy, wiemy że to się nie udało to próbujemy ugryźć kawałek tej dyscypliny z innej strony.

Mnie osobiście bardzo interesują transfery, tyle tego jest że czasami ciężko być na bieżąco, ale już w podświadomości układam sobie jakby mogła wyglądać drużyna X gdy trafi tam dany zawodnik. I tak samo mam z trenerami, lubię żyć i oddychać tym tematem, czasami dzieje się tyle że w ostatnich dniach mercato człowiek mówi sobie że ma już dość, ale potem czuje satysfakcję jak oglądam mecze, bo przecież ile to już razy było tak że dany zawodnik czy trener zostali przez świat skreśleni aż raptem znaleźli swoją ziemię obiecaną i ich kariera startuje od nowa.

Ja tak to widzę i tak to odbieram, a meczy oglądam dużo, tylko gej ligi nie.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 05 lis 2023, 10:33

sci pisze:
05 lis 2023, 10:26
I jak wrażenia? Polonia Bytom grałaby o mistrza?
Chyba 3 ligi ;)

Poziom wybitny nie jest, zwłaszcza brakuje taktyki, dużo chaosu w piłce. Saudyjczycy dopiero się uczą piłki, ale poziom się moim zdaniem podnosi. Zobaczymy jak to się przeniesie na rozgrywki Ligi Mistrzów AFC.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 05 lis 2023, 10:52

Boromir pisze:
20 sie 2023, 9:10
Liczby mówią same za siebie: w tym sezonie (po dwóch kolejkach) już teraz mam na liczniku tyle samo obejrzanych meczów tej ligi co przez poprzednie 20 lat łącznie.
Aktualizacja: bez zmian. Ale zdarza się że, niczym młody polski piłkarz na Zachodzie, zbieram pojedyncze minuty.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 05 lis 2023, 10:55

coco pisze:
05 lis 2023, 10:32
Ja bym tutaj jako jeden z głównych czynników podał gry typu football manager, ktokolwiek w to grał wie jaka adrenalina towarzyszy przy negocjacjach, wyszukiwaniu czy choćby zarządzaniu klubem gdy ma się określony budżet.
To taka namiastka tego co dzieje się w realnym życiu, lubimy mieć wpływ na cokolwiek, zbudować coś zatrudnić kogo trzeba i patrzeć jak to wszystko rośnie.
Coś w tym jest. Sam często gram szybkie kariery w cm01/02, to zabawą jest głównie okienko, zaś sam sezon jest 'do przeklinania'.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 05 lis 2023, 11:16

To ja mam odwrotnie, ja w zasadzie mógłbym nie robić transferów i grać newgenami (co w niektórych wersjach FM w zupełności wystarczało) :D

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3478

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 05 lis 2023, 12:19

sickstick pisze:
05 lis 2023, 8:38
Swoją drogą podjarka Saudi League taka że od 2 miesięcy nikt tutaj nic nie pisał :P
Po co nakręcać im biznes? :P Mają już to czego chcieli, zorganizują MŚ 2034.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 06 lis 2023, 13:23

ja tam raczej transferami do Arabii się nie jarałem, a raczej smuciłem, bo szkoda że już pewnie nie zobaczę jak gra w piłkę taki SMS, którego się z zaciekawieniem oglądało w barwach Lazio.
Co innego jak zawodnik trafia do Interu albo ligi włoskiej, wtedy jest podniecenie że można dobrego gracza trochę pooglądać w akcji co tydzień.

Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1463
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 06 lis 2023, 14:03

Jak pisałem już wielokrotnie, ma to swoje plusy i minusy, minusem jest np to co napisałeś o SMS, minusem jest to że doświadczeni gracze odchodzą i w kluczowych momentach ich pewności może zabraknąć klubom.
Plusami takiej sytuacji jest jednak przepływ gotówki, dla takich klubów z Serie A, to jak manna z nieba, chociaż osobiście uważam że kwota jaką uzyskano za Brozovicia to jest potwarz w stronę kibiców, no ale Marotta nigdy nie umiał sprzedawać.
Kolejnym plusem jest to że teraz drużyny w obliczu odejścia doświadczonych graczy muszą zastąpić ich młodymi czy to wychowankami czy transferami z mniejszych klubów, i tak to się kręci. Te pieniądze z Arabii nie będą złe dopóki nie wpadną po najlepszych graczy z danych klubów, wtedy jednak to zabije poziom ligi.

Wojtekb
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 580

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wojtekb » 06 lis 2023, 14:20

sickstick pisze:
05 lis 2023, 10:08
A to jest akurat ciekawy aspekt psychologiczny. Nieziemsko podnieca nas fakt że zawodnik X przechodzi do drużyny Y, ale zupełnie nie podnieca nas fakt oglądania czy nawet obserwowania jak on tam gra.
No ale te saudyjskie transfery były ciekawe i bacznie śledzone właśnie dlatego że nikt tej ligi nie ogląda, a nie mimo tego.

"Ile trzeba siana żeby piłkarz z szeroko pojętej elity poszedł na wcześniejszą emeryturę" to było pytanie które można sobie było zadać w ramach eksperymentu myślowego, a Saudowie sprawili że możemy dostać odpowiedź.

Druga sprawa, to że chodziło też o duże nazwiska. Benzema, Cristiano, Neymar to przecież takie marki, że co się z nimi dzieje jest opisywane i analizowane na okrągło, nawet jeśli ogromna większość kibiców nigdy nie zobaczy ich w akcji po ich odejściu z Europy.

Awatar użytkownika
Precel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 239
Kibicuję: TSW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 27 gru 2023, 19:33

Alexis Sanchez na celowniku Al-Ittihad (klub w którym gra m.in. Karim Benzema, N'Golo Kante, Fabinho, Jota). Gallardo ma być już po rozmowach z zawodnikiem na temat transferu. No średnio klub sobie radzi w tym sezonie, więc po zmianie trenera nadejdą i głośne wzmocnienia - i to jest pierwsze z nich.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 25 sty 2024, 18:57

https://www.joe.co.uk/sport/ayemeric-la ... XOtrmsIkpE

Ledwo 5 miesięcy po bum transferowym, już bodaj 5. piłkarz zaczyna kręcić nosem.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 25 sty 2024, 19:09

To było jasne, że ten projekt padnie, miejsce do życia nijakie, tradycji piłkarskich brak. Mimo wszystko gra na największych piłkarskich arenach, gra o Ligę Mistrzów itd. - tego Arabia nie zapewni, więc wielu graczy zwyczajnie na to nie pójdzie.

Już były kluby w Chinach, które płaciły kiedyś kokosy, ściągały praktycznie samych emerytów, którzy chcieli sobie dorobić na koniec kariery.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 25 sty 2024, 19:55

piotrcies pisze:
25 sty 2024, 19:09
To było jasne, że ten projekt padnie
No z tego co tam pamiętam to wcale nie było takie jasne dla wszystkich :wink:
Ale gwoli sprawiedliwości myślę, że Saudyjczycy się jeszcze nie poddadzą. Póki co przejechali się w pewnych miejscach bo nie docenili poziomu rozkapryszenia panów piłkarzyków (ew różnic kulturowych.. chociaż w sumie na jedno wychodzi bo to piłkarzyki pojechali do nich i powinni mniej więcej się orientowac z czym i kim będą obcować na codzien lol). Ale tak myślę, dopóki nie zorganizują tam MS to będą się w to bawić. Trochę kulawo i trochę już bez tego impetu co na początku ale może właśnie to im wyjdzie na dobre jak bardziej po cichu coś tam będą sobie zbudować. I na rok czy dwa przed MŚ znowu rusza z wielką ofensywa transferowa hehe.

piotrcies pisze:
25 sty 2024, 19:09
Już były kluby w Chinach, które płaciły kiedyś kokosy, ściągały praktycznie samych emerytów, którzy chcieli sobie dorobić na koniec kariery
Chinczykom to zdaje się partia ukróciła te imperialne zapedy.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 25 sty 2024, 20:20

masacra pisze:
25 sty 2024, 19:55
Chinczykom to zdaje się partia ukróciła te imperialne zapedy.
ale chyba z 1,5 roku trwała ich ofensywa i w tym czasie nikogo ciekawego nie ściągnęli.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”