Europejska Superliga - Strona 64

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Superliga:

Popieram
16
43%
Jestem przeciw
17
46%
Nie mam zdania
4
11%
glowas12345
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 100

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: glowas12345 » 21 gru 2023, 19:33

Dla Superligi jest jedno rozwiązanie. To się uda jeśli zmniejszy się liczbę drużyn w rozgrywkach ligowych do 16 ekip w wielu krajach. Zmiana ta może spowoduje koniec z tymi ekipami co na koniec sezonu mają bilans -50 i 25pkt w tabeli. Zniesione zostaną dwumecze w pucharach krajowych. W Anglii nikt nie chce Superligi bo mają sami u siebie przesyt, bo ile tam jest pucharów oprócz ligi ? Trzy? Jak dla mnie jeszcze kwestia losowań że te same ekipy nie mogą się spotkać w LM i SL.

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 21 gru 2023, 19:44

Legia, Raków i Siatka Tarnobrzeg też nie zagrają w superlidze. Szkoda, że to tak kiepsko wygląda. Siedzi teraz ta gnida słoweńska i się śmieje. A ja nie lubię jak on się śmieje

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 21 gru 2023, 19:48

glowas12345 pisze:
21 gru 2023, 19:33
Dla Superligi jest jedno rozwiązanie. To się uda jeśli zmniejszy się liczbę drużyn w rozgrywkach ligowych do 16 ekip w wielu krajach.
Superliga jest nie do uratowania. To, co mogłoby przejść, to UEFA Champions League, ale bez UEFA, rozgrywki zarządzane przez kluby (które odpowiadają za 100% wartości Ligi Mistrzów, bo nikt nie lubi UEFA), wtedy możliwe, że rewolucji by nie było, ale kluby mogłyby na tym zyskać (nie wiem, nie znam się na ile i czy w ogóle to mogłoby być dodatnie). Pewnie każdy na forumq by poparł wyrzucenie UEFA i powołanie jakiejś klubowej rady nadzorczej, nie? Tyle, że ten projekt jest nastawiony na benefity najbogatszych, więc nikogo jeżeli chodzi o opinię publiczną, z tego co możemy obserwować, nie przekona.

Romantyzmu w futbolu już nie ma, ale raz na ruski rok coś zahaczającego o romantyzm się trafi (nie wiem, Girona): i my chcemy żyć w fikcji, że ten romantyzm ma jeszcze miejsce. UEFA tego nie gwarantuje, ale chyba jednak gwarantuje w większym stopniu niż Superliga - a szkoda, bo żadnej wielkiej reformy przez lata nie zobaczymy. Oglądam właśnie meczyk Betisu z Gironą - wg Superligi to ten meczyk nie ma znaczenia, w tym problem tego projektu. Oczywiście najbogatsze kluby w próżni by ten projekt poparły (co zrobiły), ale w rozrywce, a tym jest sport, liczy się optyka ludu.

Tak że śmieszny dzień: wielki triumf Pereza, pokazujący jego i Laporty oderwania od rzeczywistości. ;) Jak idziesz na wojnę z UEFA/FIFA, którzy za kilka srebrników sprzedaliby Katarczykom swoją matkę, i kończysz jako symbol elitaryzmu i zachłanności, to wiadomo, coś poszło nie tak.

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 21 gru 2023, 20:21

Girona to nie jest przypadkiem własnością amatorów miłości z kozami?

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2059
Kibicuję: AC Milan

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 21 gru 2023, 20:27

To element City Group.

Nie wiedziałem że są liderem ale ciekawe czy to przypadek, czy też rozsądne rządzenie ta odnoga ZEA.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 21 gru 2023, 20:30

sci pisze:
21 gru 2023, 20:21
Girona to nie jest przypadkiem własnością amatorów miłości z kozami?
Dlatego napisałem, że zahaczające o romantyzm. ;)
Enjo pisze:
21 gru 2023, 20:27
Nie wiedziałem że są liderem ale ciekawe czy to przypadek, czy też rozsądne rządzenie ta odnoga ZEA.
I jedno, i drugie. Nie robisz historycznej rundy z przypadku, ale też nie robisz historycznej rundy z tak niewielkimi nakładami na transfery bez pomocy szczęścia.

No, ale tak jak pisałem: taka Girona musi mieć za rok prawo gry w LM (jeśli utrzymają miejsce), a nie zaczynać od dywizji różowej za rok żeby Perez dostał większy przelew.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 21 gru 2023, 20:46

Bernabeu pisze:
21 gru 2023, 20:30
No, ale tak jak pisałem: taka Girona musi mieć za rok prawo gry w LM (jeśli utrzymają miejsce), a nie zaczynać od dywizji różowej za rok żeby Perez dostał większy przelew.
Ale wygląda na to ze Superliga upadnie i ten wyrok dla tej organizacji to pyrrusowe zwycięstwo.
Inna kwestia jest to, że przynajmniej teoretycznie kończy monopol UEFA więc jeśli ktoś się lepiej przygotuje i wymyśli niz ci Janusze biznesu to jest szansa na rozruszanie uefy i tego betonu.

Z kolei, teraz mają świetny bilans punktowy i szykuje się przygoda na miarę Unionu w LM czy chociazy ich kolegów z Sociedad (chciałem pisać Eintrachtu ale oni znacznie większy sukces mieli, bo wcześniej wygrali LE).

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 21 gru 2023, 20:51

Magnum pisze:
21 gru 2023, 19:05
sickstick pisze:
21 gru 2023, 17:10
była dziś o tym dyskusja na polskiej stronce Arsenalu
Na jakiej stronce siedzisz ? :P
Na k.com, już mnie tam nawet nie lubią :P

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 21 gru 2023, 21:04

Enjo pisze:
21 gru 2023, 20:46
Z kolei, teraz mają świetny bilans punktowy i szykuje się przygoda na miarę Unionu w LM czy chociazy ich kolegów z Sociedad (chciałem pisać Eintrachtu ale oni znacznie większy sukces mieli, bo wcześniej wygrali LE).
Sociedad jest regularnie w czołówce, Union też był w okolicach LM w ostatnich sezonach parę razy - Girona zanotowała trzy sezony na poziomie La Ligi, raz spadła, dwa razy była 10-ta. No świetnie ten jej kazus pokazuje słabość tej było nie było hiszpańskiej propozycji. Ale właśnie stracili wygraną z Betisem w końcówce, więc wiadomo, niech po prostu awansują do LM.

Fajnie było odświeżyć temat rano, ale chyba do wora i do jeziora na koniec dnia.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 21 gru 2023, 21:45

Udinese też jest przeciwko :/

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 21 gru 2023, 21:53

Bez Udinese to nie to samo

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 02 lut 2024, 15:27

https://weszlo.com/2024/02/02/superliga ... nderlecht/
Laportę w wywiadzie dla katalońskiej stacji radiowej RAC1 zapytano, kiedy ruszy Superliga.

– Jeśli nie w sezonie 2024/25, to w 2025/26, w przeciwnym razie wszystko przemyślę. Nie obchodzi mnie, czy Anglicy dołączą. Składasz propozycję klubowi, że za sam udział zarobi 100 milionów euro, których nie da się zarobić, nawet za wygranie Ligi Mistrzów. Barça, Real Madryt, Inter, Milan, Napoli, Roma, Marsylia, trzy holenderskie drużyny, Club Brugge i Anderlecht. To 16 lub 18 drużyn… Bardzo niewiele klubów wzięło udział w Pucharze Europy w 1955 roku, a potem stał się on rozgrywkami par excellence w Europie.
W pierwszej edycji Pucharu Europy również nie było reprezentanta Anglii (Chelsea chciała zagrać, ale ich udział został zablokowany przez rodzimą federację, zamiast Anglików UEFA zaprosiła...Gwardię Warszawa). Był tam za to Anderlecht! Laporta prorok?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 lut 2024, 16:38

matt_ pisze:
02 lut 2024, 15:27
Składasz propozycję klubowi, że za sam udział zarobi 100 milionów euro, których nie da się zarobić, nawet za wygranie Ligi Mistrzów.
Jeżeli tym (+ pewnie kolejne 100 za prawa i pozycję) chciał zachęcić angielskie kluby, żeby walczyły z finansowym eldorado, to kiepsko wymyślił.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 02 lut 2024, 18:21

matt_ pisze:
02 lut 2024, 15:27
https://weszlo.com/2024/02/02/superliga ... nderlecht/
Laportę w wywiadzie dla katalońskiej stacji radiowej RAC1 zapytano, kiedy ruszy Superliga.

– Jeśli nie w sezonie 2024/25, to w 2025/26, w przeciwnym razie wszystko przemyślę. Nie obchodzi mnie, czy Anglicy dołączą. Składasz propozycję klubowi, że za sam udział zarobi 100 milionów euro, których nie da się zarobić, nawet za wygranie Ligi Mistrzów. Barça, Real Madryt, Inter, Milan, Napoli, Roma, Marsylia, trzy holenderskie drużyny, Club Brugge i Anderlecht. To 16 lub 18 drużyn… Bardzo niewiele klubów wzięło udział w Pucharze Europy w 1955 roku, a potem stał się on rozgrywkami par excellence w Europie.
W pierwszej edycji Pucharu Europy również nie było reprezentanta Anglii (Chelsea chciała zagrać, ale ich udział został zablokowany przez rodzimą federację, zamiast Anglików UEFA zaprosiła...Gwardię Warszawa). Był tam za to Anderlecht! Laporta prorok?

I tak to sie kreci

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Europejska Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 02 lut 2024, 18:23

Piękny jest ten barceloński kłamca, dupsko się mocno pali więc chwyta się każdej głupoty mieszając w to inne kluby.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”