Borussia Dortmund (zbiorczy) - Strona 154

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2056
Kibicuję: AC Milan

Borussia Dortmund (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 05 sty 2024, 8:15

Zygmunt-1 pisze:
04 sty 2024, 23:39
Ja do tej pory nie wierzę w wykup Sancho przez Borussię, głównie za sprawą wynagrodzenia samego zawodnika. Ciekaw jestem jak wygląda rozbieżność między tygodniówką Jadona w MU, a najlepiej opłacanymi zawodnikami BvB.
BVB ma placic tylko 1/3, reszte Manchester.

I tak w MU jest skresolny przez Ten Haga, a przez pol roku pogra w miejscu gdzie mu dobrze szlo. Czesto powroty nie sprawialy, ze pilkarz odzyskiwal forme, ale i tak lepiej dla Sancho i Diablow, ze ten pojdzie grac.
Za pol roku wroci, bedzie nowy trener i moze u niego pogra bo wydaje mi sie, ze ten nowy Sir zacznie porzadki w Manchesterze.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 02 kwie 2024, 0:02

Nadchodzi prawda kalendarza dla BvB a tym samym odpowiedź na pytanie co z posadą Edina Terzića.

VfB Stuttgart (H)
Atletico (A)
Monchengladbach (A)
Atletico (H)
Leverkusen (H)
RB Lipsk (A)

Potężna przeprawa przed BvB, zaczęli to wszystko od zwycięstwa w Monachium. Zaraz piekielnie ciężki mecz z VfB, walka o top 4 a na horyzoncie potyczka z ekipą El Cholo.

Atletico jest do puknięcia, jestem pewien ale żeby to zrobić trzeba się wspiąć na wyżyny. Nie wiem jak Hiszpanie ale Borussia potrafi grać z kontry i to powinnien być klucz do LM.
Jest jednak sporo słabości. Felix Nmecha dopiero wraca po długiej kontuzji. Sancho raz jest kapitalny, raz przechodzi obok meczu. Maatsen to świetne wypożyczenie ale on bronić to tak nie za bardzo, a ma po swojej stronie Adeyemi'ego. Emre Can jest super dopóki nie włączy się u niego tryb "jestem najlepszym środkowym i mogę wszystko". No i Fullkrug... niby coś strzela ale... no właśnie, to powinien być rezerwowy dla napastnika którego nie ma.

Sam nie wiem w którą to stronę pójdzie.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1074

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 11 kwie 2024, 0:03

Podobno w tym tygodniu rozstrzygnie się wiele w kwestii dotyczącej przyszłości Parisa Brunnera. Młody jeszcze nie zadebiutował w seniorskiej piłce, jednak jest wielką gwiazdą młodzieżowych reprezentacji Niemiec. Spekuluje się, że jego oczekiwania finansowe są o wiele większe niż boiskowe dokonania. Mówiło się o zainteresowaniu ze strony, co oczywiste, Bayernu Monachium, ale też Juventusu. Ciekaw jestem czy w Dortmundzie pójdą mu na rękę czy jednak finansowe oczekiwania sprawią, że zmieni otoczenie. Tak czy inaczej wygląda, że ego ma w kosmosie.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 11 kwie 2024, 15:11

Od dawna słyszę o tym gościu a nawet nie zagrał w rezerwach BvB. Krzyż na drogę i do widzenia.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 11 kwie 2024, 15:59

To jest dla mnie ewenement. Osiąga sukcesy z młodzieżówkami, jest tam absolutnie kluczowym zawodnikiem, zgarnia indywidualne wyróżnienia, komentatorzy prześcigali się w słodzeniu mu, a w piłce klubowej totalnie nic nie znaczy na chwilę obecną. Jasne, gość ma 18 lat, nie oczekuję, że będzie ładował bramy na potęgę, ale on nawet nie gra, a taki Moukoko debiutował jako szesnastolatek. Mam przeczucie, że z tym Brunnerem jest coś nie tak i balonik pęknie.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 11 kwie 2024, 16:29

Moukoko też póki co 19 lat i w ogóle nie gra, a miał być talentem dekady. Choć kiedy parę razy go widziałem w akcji to wygląda bardzo dobrze. Może po prostu trener Borussi nie lubi stawiać na młodych?

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 11 kwie 2024, 16:37

Borussia podobno wyceniła go na 25 milionów. Przy absurdalnych cenach na rynku i biorąc pod uwagę, że to miał być wielki talent to brzmi jak spora promocja, ciekaw jestem gdzie jest haczyk.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 11 kwie 2024, 16:43

Zygmunt-1 pisze:
11 kwie 2024, 16:37
Borussia podobno wyceniła go na 25 milionów. Przy absurdalnych cenach na rynku i biorąc pod uwagę, że to miał być wielki talent to brzmi jak spora promocja, ciekaw jestem gdzie jest haczyk.
Za 18-latka bez seniorskich występów z rocznym kontraktem to tak górne pułapy 'w sam raz' bym powiedział, jeśli to faktycznie taki duży talent.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 11 kwie 2024, 17:02

To akurat za Moukoko, zaraz po wysłaniu posta zastanawiałem się czy przypadkiem źle nie sprecyzowałem :mrgreen:

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 11 kwie 2024, 17:28

Zygmunt-1 pisze:
11 kwie 2024, 16:37
Pewnie tu:
Youssoufa Moukoko może być jednak starszy, niż deklaruje. „Bild” jako pierwszy upublicznił dokument, wedle którego piłkarz Borussii Dortmund urodził się... 19 lipca 2000 roku.

Niemiecki dziennik wrzucił na swoich łamach akt urodzenia numer 4621/2000, który został wystawiony w Jaunde w Kamerunie. Podkreślono przy tym, że nie ma możliwości zweryfikowania prawdziwości tego dokumentu.

Oznaczałoby to ni mniej, ni więcej, że Moukoko jest o ponad cztery lata starszy, niż wskazują oficjalne dane, wedle których na świat przyszedł 20 listopada 2004 roku w Jaunde w Kamerunie.

Dodatkowe wątpliwości wzbudza fakt, że napastnik BVB w wieku 12 lat był związany z 18-letnią, w wieku 16 lat - z 23-letnią kobietą.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 11 kwie 2024, 17:33

Zygmunt-1 pisze:
11 kwie 2024, 17:02
To akurat za Moukoko, zaraz po wysłaniu posta zastanawiałem się czy przypadkiem źle nie sprecyzowałem :mrgreen:
Aaa. No ten Moukoko to albo:

1) kazus atletycznego chłopaczka, który po prostu szybciej rozwinął się fizycznie i robił rzeczy z kosmosu na młodzieżowym poziomie dzięki temu,
2) poleciał z fałszowaniem wieku,

tzn. normalnie trochę rasistowskie jest pisanie o każdym Afrykańczyku, że jest kilka lat starszy, ale gość niedługo skończy 20 lat już, a jego największym osiągnięciem dalej jest, że jako 13-latek strzelał milion bramek z 19-latkami. :P

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 11 kwie 2024, 17:43

a jego największym osiągnięciem dalej jest, że jako 13-latek strzelał milion bramek z 19-latkami. :P
Albo, że w wieku 12 lat strzelał do bramki 18-latki ale tym chyba nie mógłby się pochwalić.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 11 kwie 2024, 17:51

mete pisze:
11 kwie 2024, 17:43
Albo, że w wieku 12 lat strzelał do bramki 18-latki ale tym chyba nie mógłby się pochwalić.
Chyba mógłby się 'pochwalić', za to ta 18-latka mogłaby przez to iść do więzienia. Ciekawe jak to się skończyło i czy to w ogóle prawda.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 11 kwie 2024, 19:46

Gdyby była facetem pewnie by poszła. A że to chłopak był wykorzystany przez starszą dziewczynę to nie był ofiarą tylko „farciarzem”, hehe

Awatar użytkownika
Precel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 239
Kibicuję: TSW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 11 sty 2025, 10:24

Borussia Dortmund – Bayer Leverkusen 2:3 - 10.01.2025

Serio, ktoś powinien rozdawać tabletki uspokajające przed pierwszym gwizdkiem, bo to, co się działo na Signal Iduna Park, to nie był futbol, tylko jakiś rollercoaster. Jako kibic Borussii siadając do meczyku po ciężkim tygodniu z piwkiem, za które przepłaciłem i mi nie smakowało, mimo to czułem się, jakby mnie ktoś zaprosił na piękną kolację, a potem zaserwował suchą kromkę chleba. Mam mieszane uczucia – od złości po lekki podziw. Nie zdążyłem nawet dobrze usiąść, a już musiałem zbierać szczękę z podłogi. 24 sekundy. Tyle zajęło Bayerowi, żeby wjechać w nas jak pociąg towarowy bez hamulców. Tella, ten cwaniak, najpierw huknął jak z armaty, a potem zaczął jakiś taniec, który bardziej mnie wkurzył niż rozbawił. Ale prawda jest taka, że bramka piękna. Nie minęło kilka minut, a już mieliśmy 0:2. Schick wiedział, co robi. Gdzie była nasza obrona? A, no tak, siedziała pewnie gdzieś w ukryciu przed wkurzonym Sahinem, bo na boisku jej nie widziałem.

Gittens próbował dać nam trochę radości. Jego bramka na 1:2 to było coś, co przypomniało, że Borussia potrafi grać w piłkę. Ładne, sprytne podcięcie – taki gol z nutką stylu. Ale zanim zdążyłem nacieszyć się nadzieją, znowu dostaliśmy po głowie. Schick ponownie zrobił swoje, a my patrzyliśmy, jak wszystko się sypie. Te pierwsze 20 minut to był jakiś piłkarski chaos, totalne trzęsienie ziemi. Gdyby ktoś mi powiedział, że zobaczymy cztery gole w tak krótkim czasie, to może bym uwierzył, ale nie w to, że wszystkie praktycznie będą efektem naszej defensywnej degrengolady. Braki kadrowe? Jasne, istnieją – Sule i Schlotterbeck na trybunach, młodzi jak Kabar na boisku… Ale to wciąż Borussia, kurczę, jakaś odpowiedzialność w obronie powinna być na takim poziomie!

Po przerwie Bayer już grał na czas. Trochę przytrzymali piłkę, trochę nas wciągnęli na swoją połowę, ale generalnie mieli wszystko pod kontrolą. A my? No niby walczyliśmy, kibice dawali z siebie wszystko, stadion żył, jak zwykle zresztą – ale to było za mało. Karny Guirassy’ego w końcówce na 2:3? Fajnie, ale przecież nikt nie wierzył, że z tego będzie jakiś comeback. Nie będę kłamał – bolało. Ten mecz pokazał, jak wielki problem mamy z głębią składu. Młodzież starała się, ale to nie był poziom na taki mecz. Bayer? Zrobili swoje, a nawet więcej. Schick i Tella pokazali klasę, a Alonso rozegrał nas jak wirtuoz. Trzeba oddać – wygrali zasłużenie, ale te szybkie ciosy na początku meczu mogłyby powalić każdego.

Tylko co nam po tym, że Bayer trzyma się blisko Bayernu, skoro my po raz kolejny udowadniamy, że frajerskie straty punktów to nasza specjalność? Borussia, no weź się w garść, bo kibice długo takiego serducha nie wytrzymają.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”