Finał Ligi Mistrzów 2023/2024: Borussia Dortmund - Real Madryt - Strona 10

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Kto wygra?

Real Madryt
8
57%
Borussia Dortmund
6
43%
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Finał Ligi Mistrzów 2023/2024: Borussia Dortmund - Real Madryt

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 02 cze 2024, 0:02

yedraz pisze:
01 cze 2024, 23:52
Szkoda że Włosi nie zdejmowali złotych medali w 2006 roku, bo w sumie w ich wydaniu to też była PORAŻKA. :bicz:
Ale ja nie napisałem, że ktoś powinien/nie powinien zdejmowac. Niech każdy przeżywa porażkę po swojemu i ja nie widze nic dziwnego/złego w zdejmowaniu medalu, który jest dowodem na świeżą przegraną. I kilka osób pisało, że ten finał LM to możę być największy sukces w karierze. Tak, tylko że dla wielu to może być też największa niewykorzystana szansa albo najważniejsza porażka w karierze.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 02 cze 2024, 0:19

Ilka pisze:
01 cze 2024, 23:23
Co do tych medali to w takiej LM faktycznie druga drużyna jest przegrana, bo tu liczy się tylko zwycięzca. Ale mnie dziwi jak zawodnicy ściągają medale przegrywając finał np. MŚ!
a czym to.sie różni?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 02 cze 2024, 0:23

Niestety jaki kibic Juve muszę potwierdzić - z perspektywy czasu niemal wszyscy mają w dupie, że ktoś grał w przegranym finale LM, ale srebro ME/MŚ już często jest przywoływane jako osiagnięcie.
Co mnie właściwie wcale nie dziwi.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 02 cze 2024, 0:59

cloner pisze:
01 cze 2024, 23:19
Ale dla mnie jako kibica jest to zachowanie skandaliczne, zespół powinien być dumny że doszedł aż do finału, dla tych graczy to może być największy sukces w karierze. A oni zdejmują medal i się wstydzą sukcesu dla mnie debile.
ale sukces pod tytulem dojscie do finalu to oni swietowali po rewanzu polfinalowym i nie, nie wygladali, zeby sie go wstydzili

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 02 cze 2024, 1:37

Ilka pisze:
01 cze 2024, 23:37
Choć miałam epizod w nastoletnim życiu bycia za Realem, ale po miesiącu przerzuciłam się na Barce
To tak się da ? :P

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 cze 2024, 1:51

Conrado pisze:
02 cze 2024, 1:37
Ilka pisze:
Choć miałam epizod w nastoletnim życiu bycia za Realem, ale po miesiącu przerzuciłam się na Barce
Wszystko się może zdarzyć, gdy głowa pełna chęci kibicowania zwycięzcom marzeń.

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 89
Kibicuję: Liverpool

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 02 cze 2024, 4:15

Znowu Real znowu nuda jakie to jest smutne ...

Pelart2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 118

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 02 cze 2024, 5:27

Dziwne, mi tam wesoło. Real ładnie zamknął pewien etap w lidze mistrzów, na jesieni nowa formuła. Vini z kolejną bramką w finale, mentalnie to jest spadkobierca CR.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 cze 2024, 7:10

Smutek po porażce, nawet płacz, okey. A medal pocałować, zostawić na tej szyi, poklaskać kibicom za wsparcie i do domu. A takie ostentacyjne chowanie medalu jest moim zdaniem niedojrzałe.
Ale co ja tam wiem, nie byłem profesjonalnym piłkarzem.

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 02 cze 2024, 8:06

Magnum pisze:
02 cze 2024, 0:19
Ilka pisze:
01 cze 2024, 23:23
Co do tych medali to w takiej LM faktycznie druga drużyna jest przegrana, bo tu liczy się tylko zwycięzca. Ale mnie dziwi jak zawodnicy ściągają medale przegrywając finał np. MŚ!
a czym to.sie różni?
A tym, że finalistę LM pamięta się tylko w dniu finału i potem gdzieś tam w statystykach jest umieszczony. Za dwa lata raczej zwykły kibic nie będzie pamiętał kto grał z Realem w finale. Ale zwycięzca będzie pamiętany. W MŚ srebrny medalista przechodzi do historii tych Mistrzostw i jest zapisany jako zdobywca srebrnego medalu. To samo z brązowym medalem. To ma wartość mimo, że na początku przegrani uważają się za przegranych. Ale mają medale, dla siebiebi swojego kraju :) Finalista LM tylko jako finalista, nic poza tym :)

Conrado pisze:
02 cze 2024, 1:37
Ilka pisze:
Da, da. To było jak zaczynałam się interesować piłką nożną! Najwyraźniej w Realu coś mi nie pasowało ;) I wtedy miałam w dupie, że za ileś tam lat na forum piłkarskim ktoś będzie wypominał mi, że mam trzy kluby w Europie! W sumie to najważniejsze, że w Polsce kibicuje jednemu :)

glowas12345
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: glowas12345 » 02 cze 2024, 9:13

Sukces Realu jest porażką innych wielkich klubów. Jak wytłumaczyć że w XXI wieku, w erze tak rozbudowanego skautingu, transferów, petrodolarów, wydania po 100 mln za każdego lepszego gracza to Real, oczywiście często płacący po kilkadziesiąt mln za piłkarza, ale też zatrudniający wolnych zawodników dominuje w Europie. Nie ma co się czarować, prawie zawsze półfinał i finał LM, do tego 6 LM w 10 lat, jaka to maszyna. A wyobraźmy sobie że jakby tam doszedł jakiś szybki bramkostrzelny napadzior...

Awatar użytkownika
Precel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 239
Kibicuję: TSW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 02 cze 2024, 9:20

Cóż tu można rzec, niby człowiek się łudził a jednak głęboko gdzieś dobrze wiedział, że Real podniesie ten Puchar wczoraj. Bo Liga Mistrzów to takie rozgrywki gdzie gra wiele drużyn, a na końcu i tak wygrywa Real, w końcu nigdy finału nie przegrali.

Prawda jest taka, że Borussia jest sama sobie winna bo mogła poważnie zagrozić Królewskim w pierwszej połowie, dwie-trzy bramki mogły wpaść spokojnie i być może do dogrywki by dotrwali, a tam to już zwykle loteria, nie mówiąc już o karnych, Real po prostu jest stworzony, albo inaczej, ta drużyna złożona z tych kk konkretnych piłkarzy jest stworzona do wygrywania Ligi Mistrzów, nawet jakby ktoś przejął Real i chciałby od wnętrza go zniszczyć - miałby ciężkie zadanie, bo wydają się nie do zniszczenia.

Teraz kilka słow o Borussii, bo w sumie to wstydu nie zrobili i nie maja z czego sie wstydzić, 5 miejsce w lidze, finał LM to zdecydowanie wynik ponad ich stan. Mecz był kilka tygodni budowany pod koniec kariery Marco Reusa - synonim kontuzji, nie wykorzystanego potencjału i ogólnie wielu porażek, no bo jak nazwiemy gościa który 2 razy umoczył lige na ostatniej prostej i przegrał 2 finały LM? Nawet na MŚ w Brazylii się nie załapał jak Niemcy wygrywali - a jakby się załapał, to jego klątwa mogłaby sięgnąć nawet ich, kto to wie? Dopiero rozwijający się Adeyemi, Brandt o którym w sumie zdążyłem zapomnieć, Hummels który Euro obejrzy z trybun mimo pierwszego składu w finale LM, czy Sancho który odszedł z United żeby coś wygrać - tymczasem Man Utd podnosi FA Cup. Tak jak jednak napisałem na początku - żaden z nich nie ma się czego wstydzić, osiągneli wynik ponad stan.

Tak ostatnim słowem dla Realu - z Kylianem to będzie chodziło jeszcze lepiej 🫠

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 02 cze 2024, 9:20

Real Madryt wczoraj zagrał słabe spotkanie i powiem szczerze, widzę w tym wiele analogii do pierwszego meczu z Bayernem Monachium, gdzie Bayern też powinien wygrać w ogóle cały mecz, Dortmund powinien natomiast wczoraj wyjść na prowadzenie i kontrolować mecz pod swoje dyktando. Nie będę może całkowicie tutaj krytykował zawodników Borussi, że zmarnowali tyle sytuacji, bo na dobrą sprawę widać było jakąś ambicję walki w defensywie piłkarzy Realu którzy robili wszystko by te wykreowane przez przeciwników sytuacje powstrzymać, nawet gdy wydawało się, że strzelenie gola było formalnością.

Borussia świetnie zamykała środek pola i dobrze zawężała pole gry Realu Madryt na własnej połowie, przez co bardzo trudno było wykreować cokolwiek z ataku pozycyjnego, brakowało trochę strzałów z dystansu a jakby nie było Real Madryt ma tutaj dobre strzelby i szkoda, że tych prób zabrakło. Gole ogólnie padły po stałym fragmencie i błędzie zawodnika Borussi Dortmund, Real z sam z siebie nie potrafił wykreować klarownej sytuacji na gola.

Mówi się, że szczęście sprzyja lepszym. Real miał zdecydowanie najtrudniejszą drogę do finału, to była po prostu ścieżka zdrowia i na zwycięstwo w tej edycji zasłużył na pewno bardziej i super, że to się ostatecznie udało.

Tam widzę w mediach usprawiedliwienia postawy Realu, że tutaj jakiś wirus grypy wdarł się w drużynę, że część zawodników miała gorączkę, tu dochodzi zmęczenie sezonem i że był widoczny już ten brak świeżości itd. itd.
Na pewno ten mecz nie zostanie jakoś zapamiętany ze względu na sam przebieg, ale przynajmniej sam będę go dobrze wspominał ze względu na wynik.

Borussia na pewno długo będzie wspominała niewykorzystane sytuacje z pierwszej połowy, bo te mogły im dać duże szanse na zwycięstwo.

To co? teraz Mbappe się ogłasza?

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 02 cze 2024, 9:23

Real grając z Bellinghamem jako fałszywym napastnikiem plus wszędobylscy Vini i Rodrygo zdobywa dublet. Przyjdzie Mbappe i połączenie jego, Viniciusa i Bellinghama to może nowe trio które wstrząśnie futbolem na lata tak jak BBC.

Juz widzę te kontry Realu przy szybkości Viniciusa i Mbappe xD

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 02 cze 2024, 9:30

Czyli co w lidze walka o wicemistrzostwo, w Copa del Rey o bycie finalistą, a kolejna LM zarezerwowana jest już dla Realu?

Na szczęście w piłce nożnej wszystko może się zdarzyć i czasem bywa nieprzewidywalna :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”