Finał Ligi Mistrzów 2023/2024: Borussia Dortmund - Real Madryt - Strona 12

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Kto wygra?

Real Madryt
8
57%
Borussia Dortmund
6
43%
Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Finał Ligi Mistrzów 2023/2024: Borussia Dortmund - Real Madryt

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 02 cze 2024, 21:21

Pelart2 pisze:
02 cze 2024, 20:30
Sergek pisze:
02 cze 2024, 10:33
Real sciagajacy Mbappe i majacy kolekcje czolowych pilkarzy, czesto jeszcze nie w kwiecie wieku, idzie na sezon przejsciowy. Tego to nie grali jeszcze. No i jeszcze po wygraniu LM xD

A co do wyniku, to standardowo w finale (prawie) niespodzianek nie ma i w pilce wcale nie wszystko moze sie zdarzyc. BVB juz swoje poswietowalo po polfinale i w drodze na Wembley, wiec chociaz tyle maja po dosc srednim sezonie w lidze.
Słyszał o czymś takim jak ironia? Real ma te sezony przejściowe od odejścia Cristiano, w kółko jedna gadka.

Modric osiągnął w klubowej piłce więcej od Iniesty, blada twarz to sympatyczny gość, ale nie ma podjazdu.
Moja wina :wink: Nie znam stylu każdego forumowicza, uniwersum Realkowego do końca też nie, a słyszałem już różne absurdy, często też ad tranzycjum lub ad przejściowum. Więc byłbym w stanie w to uwierzyć.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 02 cze 2024, 21:26

Pelart2 pisze:
02 cze 2024, 20:30
Modric osiągnął w klubowej piłce więcej od Iniesty, blada twarz to sympatyczny gość, ale nie ma podjazdu.
oj pocieszna jest ta krotka pamiec niektorych. fakt, modric wygral w tym miesiacu lige i lige mistrzow, a lysy i siwy od szesciu lat kopie sobie hobbystycznie na jakichs zadupiach, nie zmienia to faktu, ze patrzac na cala kariere to nawet jesli zrobie to co ty, czyli bardzo zyczliwie dla chorwata nie bede porownywal ich karier reprezentacyjnych, to stricte klubowo maja po 32 trofea (wygrane ligi 9 iniesta, 7 modric - tym 3 w lidze chorwackiej, wygrane ligi mistrzow 6 modric, 4 iniesta). no i tu mozna by dodac, ze o ile iniesta w swoich wygranych ligach mistrzow zawsze byl bardzo wazna postacia, o tyle wczorajszy kubek to bardziej wygrali koledzy modricia, niz sam modric, bo jego wklad minutowy we wszystkie mecze fazy pucharowej to: 0, 12, 18, 41, 15, 21, 5 wiec mowimy glownie o wpisie do CV. pomijam juz wrazenia estetyczne w grze przeciw sobie, bo wtedy to glownie modric latal z wywieszonym jezorem za iniesta, nie odwrotnie, no ale to powiedzmy, ze kwestia subiektywna

wiec na czym ten brak podjazdu mialby polegac? bardzo lubie modricia, na pewno top 5 pomocnikow jakich w zyciu widzialem, ale iniesta to top 1, wiec prosze mi bladego nie szkalowac

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 02 cze 2024, 21:30

Iniesta > Modric. To co wyrabiał Andres w prime to było cos niesamowitego

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 02 cze 2024, 21:36

To całe sprowadzanie klasy piłkarzy do zespołowych osiągnięć powoli zaczyna być kuriozum tego forum, które z każdym dniem co raz bardziej ewoluuje. Już za niedługo w ogóle nie będzie trzeba oglądać piłki nożnej, a całą dyskusję będziemy sprowadzać do cyferek na transfermakcie i osiągnięciach na wikipedii.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 02 cze 2024, 21:46

Ja tam nad Iniesta stawiam Pirlo i Zizou. A przecież jeszcze jest Matheus, Seedorf no i rzecz jasna Xavi

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 02 cze 2024, 21:48

sickstick pisze:
02 cze 2024, 21:36
To całe sprowadzanie klasy piłkarzy do zespołowych osiągnięć
Dokładnie, był np. jeden user tutaj, który kilka tygodni temu pisał jak to Bayern wyrzucił w błoto 100 baniek, bo nie wygrali niczego z Harrym Kanem (przez sezon) i lepiej kupić sobie jakiegoś flopa, który strzeli kilka ważnych bramek. Skąd się biorą tacy ludzie?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 02 cze 2024, 21:51

Bernabeu pisze:
02 cze 2024, 21:48
sickstick pisze:
To całe sprowadzanie klasy piłkarzy do zespołowych osiągnięć
Dokładnie, był np. jeden user tutaj, który kilka tygodni temu pisał jak to Bayern wyrzucił w błoto 100 baniek, bo nie wygrali niczego z Harrym Kanem (przez sezon) i lepiej kupić sobie jakiegoś flopa, który strzeli kilka ważnych bramek. Skąd się biorą tacy ludzie?
Ale czy tamta dyskusja dotyczyła indywidualnej oceny klasy piłkarza? Co ma piernik do wiatraka? A ponadto bardzo mocno przeinaczyłeś moje słowa, polecam wrzucić w wikipedię słowo 'hipoteza' bo ewidentnie nie wiesz co ono oznacza ;)

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 02 cze 2024, 21:55

O Harrym Kane kiedyś powstanie fajny dokument na Netflixie. A Arsenalek w końcu coś wygra (raczej) i zejdzie ciśnienie z zadka :)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 02 cze 2024, 21:59

Jezu, na tym forum cokolwiek napiszę w jakikolwiek temacie, zawsze wjeżdża jakiś typ z komentarzem "A Arsenal to, a Arsenal tamto". Już od pewnego czasu przestałem tutaj toczyć i pisać jakiekolwiek posty o swoim zespole (i jak sami widzicie temat Arsenalu umarł), bo cokolwiek napiszę jest obracane przeciwko mnie, ale jak widać nawet to nie wystarcza. Jeśli jedyny komentarz nt tego co piszę jaki masz do zaoferowania to jakiś przytyk/prowo nt Arsenalu, to znaczy nie mniej nie więcej że nie masz nic ciekawego do powiedzenia, a próbujesz wzbudzić moją atencję. Z jednej strony to schlebia, ale z drugiej stawia cię jednak w żałosnym świetle.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 02 cze 2024, 22:00

@sickstick spokojnie, moze sie jeszcze dyskusuja rozkreci :P po prostu zaczela sie od tego, ze modric top, iniesta flop bo wczoraj wpadl chorwatowi kolejny uszaty puchar. a ze zagral 5 minut...

ogolnie sie z toba zgadzam, ale w tej dyskusji odlozenie trofeow na bok i spojrzenie stricte na gre to imo kolejny argument za iniesta. bo tak rozkladajac na czynniki pierwsze (a przynajmniej na formacje) te ostatnie sukcesy realu to moim zdaniem pomoc bylaby chyba ostatnia formacja, ktora sie do nich przyczynia. real stoi wybitnym bramkarzem i bardzo skutecznymi napastnikami, ktorzy regularnie z mniejszej liczby/mniej dogodnych sytuacji robia wiecej bramek od rywali

a z iniesta troche odwrotnie. bramkarz mogl zawsze jakiegos babola walnac, napastnicy marnowac sytuacje za sytuacja, ale te czesc roboty, ktora nalezala do niego, czyli kontrolowanie srodka pola przez zdecydowana wiekszosc kariery, byla na niespotykanie wysokim poziomie. nie wiem, moze wczesniej w historii byly podobne ekipy, ale ja czegos takiego jak hiszpania czy barcelona iniesty nie widzialem - gdzie niezaleznie kim by rywal nie byl, wiedzial ze jak przyjezdza blady z kolegami, to pilki sie za duzo nie pokopie, a glownie trzeba bedzie za nia biegac

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 02 cze 2024, 22:12

sickstick pisze:
Już za niedługo w ogóle nie będzie trzeba oglądać piłki nożnej, a całą dyskusję będziemy sprowadzać do cyferek na transfermakcie i osiągnięciach na wikipedii.
Jak tak zaczniemy patrzeć, to nikt nie napisze, że Modrić dobry, bo on tych goli i asyst nigdy nie miał szczególnie dużo, a złotą piłkę to już w ogóle nie wiadomo za co dostał. ;)
moody pisze:
02 cze 2024, 22:00
a z iniesta troche odwrotnie. bramkarz mogl zawsze jakiegos babola walnac, napastnicy marnowac sytuacje za sytuacja, ale te czesc roboty, ktora nalezala do niego, czyli kontrolowanie srodka pola przez zdecydowana wiekszosc kariery, byla na niespotykanie wysokim poziomie. nie wiem, moze wczesniej w historii byly podobne ekipy, ale ja czegos takiego jak hiszpania czy barcelona iniesty nie widzialem - gdzie niezaleznie kim by rywal nie byl, wiedzial ze jak przyjezdza blady z kolegami, to pilki sie za duzo nie pokopie, a glownie trzeba bedzie za nia biegac
To w dużym stopniu kwestia systemu. Jakby Modrić grał w tamtych drużynach, to wyglądałoby to tak samo. To jak przykładowy Rodri, który jakoś tam grał u Simeone i zupełnie inaczej gra u Guardioli.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 02 cze 2024, 22:14

moody pisze:
02 cze 2024, 22:00

Prawie zapomniałem o Messim jak czytałem tego peana nt Iniesty. Najs. Ale trochę szok, że Moody tak pisze hehe.

Tak poważnie, doceniając klasę Iniesty (no był unplayable w swoim prajmie) to chyba nie warto pisać takich laurek, bo ludzie pamiętają, że był (wartościową) częścią dream teamu z Xavim, Busquetsem w Hiszpanii + Messim w Barcelona. Zresztą innego dnia, w innej dyskusji to sam byś napisał identycznego posta pochwalnego, tylko zamiast Iniesty byłby Xavi albo Busi. ;) tak mi się wydaje przynajmniej.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 02 cze 2024, 22:26

masacra pisze:
02 cze 2024, 22:14
Prawie zapomniałem o Messim jak czytałem tego peana nt Iniesty. Najs. Ale trochę szok, że Moody tak pisze hehe.
No, zawsze mi się przypomina ten poniższy mem czytając takie posty, to działa w obie strony oczywiście. ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 02 cze 2024, 22:27

Kluchman pisze:
02 cze 2024, 22:12
To w dużym stopniu kwestia systemu. Jakby Modrić grał w tamtych drużynach, to wyglądałoby to tak samo.
czy tak samo, to nie wiem, ale modric to rzeczywiscie jest taki zawodnik ktory i w takiej grze typowo pozycyjnej moglby blyszczec, kto wie czy nawet nie bardziej niz w madrycie
masacra pisze:
02 cze 2024, 22:14
Tak poważnie, doceniając klasę Iniesty (no był unplayable w swoim prajmie) to chyba nie warto pisać takich laurek, bo ludzie pamiętają, że był (wartościową) częścią dream teamu z Xavim, Busquetsem w Hiszpanii + Messim w Barcelona. Zresztą innego dnia, w innej dyskusji to sam byś napisał identycznego posta pochwalnego, tylko zamiast Iniesty byłby Xavi albo Busi. tak mi się wydaje przynajmniej.
no na pewno tacy partnerzy mu nie przeszkadzali ;) pewnie nie da sie tak calkiem uczciwie ocenic zadnego pilkarza w oderwaniu od partnerow, no ale coz, popisac se mozemy. fakt, pean na czesc kazdego z nich moglbym napisac bo to czterech najlepszych zawodnikow, jakich widzialem w zyciu w swoim klubie, ale jak mowimy stricte o srodkowych pomocnikach, to jestem w mniejszosci i wyzej stawiam inieste od xaviego. wydaje mi sie, ze iniesta potrafilby na boisku robic wszystko to co, xavi (i zreszta czesto na boisku wygladali jak blizniacy), ale paru rzeczy, ktorych mial iniesta, xavi nie potrafil (swoja droga widzialem ostatnio wywiad ze scholsem, gdzie uzywal podobnego argumentu jak go zapytali o porownanie siebie z gerrardem), glownie chodzi mi o poruszanie sie z pilka przy nodze. no iniesta to sobie na boisku tanczyl

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 02 cze 2024, 22:48

Eee, Iniesta > Xavi to bardzo powszechna opinia.

Modric nigdy nie grał chyba w takiej 'posesyjnej' ekipie, ale to co powodowało, że Real wygrywał tyle ile wygrywał to idealny balans, do tego się sprowadzał ten cały KCM, że może nie była to piłeczka na poziomie peak Barcelony, ale pod względem takiej ogólnej wszechstronności i braku słabych stron w drugiej linii to był może odpowiednik tercetu Seedorf-Pirlo-Gattuso, ale chyba jeszcze piłkarsko poziom wyżej: statystycznie jedna LM = 4/5 ligowych tytułów, więc który styl gry jest 'lepszy' to pewnie można się przerzucać. I tu pewnie nie ma przypadku, że na koniec karier Xavi i Iniesta mają więcej ligowych tytułów, a Kroos z Modriciem więcej triumfów w Europie. Ale też ten Kroos w reprezentacji Niemiec czy Bayernie robił piorunujący efekt, na tym wygranym MŚ był jednym z najlepszych graczy, to i Modric robiłby pewnie to samo. Ale jak ktoś uważa, że Iniesta był lepszy, to jak najbardziej fair, poza jakimiś przekomarzankami tutaj chyba nie ma złych wyborów.

W 2022 roku Modric był dużo lepszy od Kroosa na wiosnę - ten szósty tytuł to faktycznie ciekawostka niż jakiś argument za świetnością Chorwata, poza faktem, że to dalej bardzo dobry gracz, a w tym wieku to rzadkość, kilka miesięcy mu zabrakło do pobicia Maldiniego jako najstarszego triumfatora Ligi Mistrzów z tego co czytałem.

I widzę, że prawie 39-letni Modric jest za ostatni rok dalej w 99 percentylu progresywnych podań w Europie wśród pomocników, czyli pewnie jakieś top5.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”