Jakim prezydentem będzie Lech Kaczyński? - Strona 6

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Jakim prezydentem b?dzie Lech Kaczy?ski?

bardzo dobrym
13
15%
dobrym
12
13%
Średnim
12
13%
z?ym
21
24%
bardzo z?ym
28
31%
nie mam zdania
3
3%
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 28 mar 2006, 13:31

herr_braun pisze:Jak część z was boi się panicznie tego Radia Maryja. Co w nim takiego strasznego. Że pomogło wybrać prezydenta nie będącego na postronku UE? Owszem, pomogło ale nie było to kluczowe. I przede wszytskim było to fair- wolne radio - mogą mówić co chcą. Nie można tego (fair)powiedzieć o zawyżaniu sondaży na rzecz PO i Tuska, co byłą jawną manipulacją. Wierzę że Kaczyński zrobi w Polsce porządek i będzie godie reprezentował Polskę. Jestem pewien że nie urżnie się w Charkowie ani nie będzie parodiował gestów papieża. Jeśli ktoś ma ochotę na rzeczową dyskusję to proszę. Panom rzucającym kaczkami i moherami już podziękujemy.[/url]
http://www.lool.pl/1123,link.html
http://www.radiomawryja.pl/cytaty.php
miłej lektury :D

Awatar użytkownika
herr_braun
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: herr_braun » 28 mar 2006, 15:14

Po 1. Stronki z humorem dla dzieciaków nie są dla mnie wiarygodnymi źródłami.
Po 2. Nawet jeśli uznać że wszytkie te słowa padały na antenie RM to:
* część są rzeczywiście śmieszne przechodzące w żałosne ale na pewno nie jest to powodem do jakiejś zapiekłej nienawiści i zrzucania wszelkich problemów Polski na Rydzyka
* część stwiedzeń jest prawdziwych, choć pisanych troche staroświeckim i naiwnym językiem

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 28 mar 2006, 15:24

herr_braun pisze:* część są rzeczywiście śmieszne przechodzące w żałosne ale na pewno nie jest to powodem do jakiejś zapiekłej nienawiści i zrzucania wszelkich problemów Polski na Rydzyka
NIe ma sie co oszukiwac, ze PiS wygraly wybory tylko i wylacznie dzieki Radio Maryja...wszelkie glosy od sluchaczy, czy starszych ludzi poszlo na Kaczory, bo oni popierali Rydzyka. Prawda jest tez taka, ze chyba teraz Kaczynski sie odwdziecza wszelkim duchownym -mowie tu o tej swiatyni za ponad 20 mln zlotych..i nie oszukujmy sie: w Radiu Maryja wypowiadaja sie tylko Ci co sa za PiS i Kaczorami. Przed wyborami zadzwonil jakis gosc i mowi : "prosze o rade..chce zaglosowac na PO w najblizszych wyborach, ale nie wiem czy dobrze robie", na to ojciec prowadzacy: "panu juz podziekujemy . Nastepni sluchacze na lini"...to nie sa jednorazowe wybryki. Kiedys specjalnie wlaczylem RM i na co trafilem? na jawny antysemitzym...ja nie wiem moze Rydzykowi sie podobal holocaust :roll: :x

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 28 mar 2006, 15:26

Zarejestrowales sie tutaj zeby nam wmowic ze Radio Maryja nie jest taki zle i ze nie ma nic nieodpowiedniego w ich mieszaniu sie do polityki?

Jedyne z czym sie moge zgodzic to z tym ze RM nie jest odpowiedzialne za cale zlo w Polsce.Jednak jest to wrzod ktorego ani polski rzad ani KrK nie maja odwagi przeciac.
Radio Maryja polskiemu kosciolowi i katolikom wyrzadza wiecej szkody swoimi pseudochrzescijanskimi wywodami niz wszyscy ateisci antyklerykalowie i inni "odszczepiecy od jedynej slusznej wiary" razem wzieci.
Jest to radykalne nacjonalistyczne radio zerujace na gleboko zakorzenionych w spoleczenstwie fobiach i uprzedzeniach.Gloszace nietolerancje pod przykrywka slowa bozego i samego Boga.I to jawna nietolerancje bo KrK jeszcze jakos ja kamufluje a RM nie bawi sie w takie rzeczy.
Powiazania ludzi na najwyzszych stanowiskach panstwowych z tym srodowiskiem jest zle i szkodliwe dla kraju.
Amen.
berik pisze:Prawda jest tez taka, ze chyba teraz Kaczynski sie odwdziecza wszelkim duchownym -mowie tu o tej swiatyni za ponad 20 mln zlotych...
Tutaj trafiles kula w plot bo Swiatynia jest niemal misyjnym projektem Glempa a on ostro odcina sie od Radia Maryja.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 28 mar 2006, 15:30

berik pisze:czy starszych ludzi poszlo na Kaczory,
nie wszyscy starsi ludzie słuchają RM - moja babka np. przeklina Rydzyka ile wlezie :D
berik pisze:holocaust
czy Rydzykowi - nie wiem, ale Protector pewnie miałby ubaw

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 28 mar 2006, 15:36

Chlopaczek pisze:Tutaj trafiles kula w plot bo Swiatynia jest niemal misyjnym projektem Glempa a on ostro odcina sie od Radia Maryja.
Kazdemu sie pomylka zdarza. ALe to i tak nie zmienia faktu, ze kosciol za 20 mln to istna paranoja :roll:

fieldy pisze:nie wszyscy starsi ludzie słuchają RM - moja babka np. przeklina Rydzyka ile wlezie Very Happy
Ale duza czesc starszych slucha :wink: i nawet Ci, co nie sluchaja to zaglosowali na PiS, bo im znajomy przy kawie powiedzial jak ich to Ojciec Rydzyk nie wychwala

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 28 mar 2006, 15:43

berik pisze: Kazdemu sie pomylka zdarza. ALe to i tak nie zmienia faktu, ze kosciol za 20 mln to istna paranoja :roll:
Zeby tylko za 20 :lol: 20 mil zl przekazane przez rzad to w zasadzie kropla w morzu potrzeb.Kolejne 20 dalo wojewodztwo mazowieckie a i tak konca budowli nie widac.Chyba tylko Glemp i jego Bog wiedza ile juz ta swiatynia pochlonela i ile jeszcze pochlonie pieniedzy (oby juz nie z publicznej kasy tylko z datkow wiernych).
A moze teraz siegna po jakies srodki unijne?
Mam nadzieje ze cala inwestycja zamknie sie w kwocie 100 mil zlotych :mrgreen:

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 28 mar 2006, 15:48

Zamiast stadinow bedziemy miec koscioly.Moze mistrzostwa swiata ksiezy zostana zorganizowane w Polsce(jesli takowe mistrzostwa sa rozgrywane :lol: ), a RM bedzie odpowiedzialne za komentarz podczas meczu :P

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 28 mar 2006, 15:51

herr_braun pisze:Jak część z was boi się panicznie tego Radia Maryja. Co w nim takiego strasznego. Że pomogło wybrać prezydenta nie będącego na postronku UE?
To, ze ktos nie chodzi na postronku UE nie czyni go od razu dobrym prezydentem... Zresztą dla UE nie ma znaczenia czy prezydent jest pro- czy antyunijny.
herr_braun pisze:I przede wszytskim było to fair- wolne radio - mogą mówić co chcą. Nie można tego (fair)powiedzieć o zawyżaniu sondaży na rzecz PO i Tuska, co byłą jawną manipulacją.
1. Masz jakieś dowody na tą manipulację? PiS wygrał dzięki zwartemu elektoratowi. Proboszcz mówi na wsi, ze zagrożone są polskie wartości rodzinne przez lobby żydokomunistyczne wraz liberalnymi pedałami i babcia idzie głosować. A komu chciało się iść głosować na Tuska jak wszyscy byli pewni, że skoro prowadzi w sondażach, to sam się obroni. Manipulacją był raczej antypolski Tusk z Werhmahtu.
2. Wolne radio, które podlega Kościołowi nie jest tak do końca wolne. Podlega pewnym regułom, z której główna brzmi: Kościół powinien być apolityczny. Wykorzystywanie pozycji autorytetu pod hasłem "katolicki głos w twoim domu" by lansować tą czy inną opcję polityczną ... to dopiero manipulacja. Kojarzy się dziwnie ze sprzedażą odpustów i innego wykorzystywania religii dla własnych celów.
3. Boję się radia, które węszy wszędzie żydów, pedałów, komunistów posługuje się nienawistną retoryką, by zaraz nadać różaniec z niepełnosprawną dziewczynką (która prosi o wsparcie finansowe), mszę świętą z kazaniem podrzęnego biskupa o cudzie Radia Maryja ( który prosi o wsparcie finansowae :|) i wywiad z premierem kaju. To się chyba pranie mózgu nazywa czy coś.
4. Ostatnio się mówi wiele o układach w mediach. Jaki układ reprezentuje PiS? Dzięki niemu Nasz Dziennik zaczął latać z LOTEM (ND pewnie nie ma z tego ni złotówki hehe), a za nabijanie się z Madzi B. z Radia Maryja grozi 0,5 mln zł. Dla porównania Cracovia zapłaciła za derby 50 tys. i zakaz na 2 mecze, czyli w sumie jakieś 300-350 tys. zł kary.
herr_braun pisze:Jeśli ktoś ma ochotę na rzeczową dyskusję to proszę. Panom rzucającym kaczkami i moherami już podziękujemy.[/url]
Bo przecież to radio nie reprezentuje tylko starszych pań, które wysyłają radiu emerytury, ale także młodych (pełnych ideałów) studentów dziennikarstwa, którzy podejmują naukę w elitarnej wszechnicy. Przyszłość narodu i dziennikartswa ponad układami :lol:. A zaproszenie do rzeczowej dyskusji to chyba żart, bo o czym tu rozmawiać? I jak może być rzeczowa, jak w pierszym zdaniu piszesz coś postronku UE :shock:?

Chlopaczek pisze:Mam nadzieje ze cala inwestycja zamknie sie w kwocie 100 mil zlotych
No to jeśli Warszawa będzie organizować EURO 2012, to wiem gdzie je rozegrają. Bo na roboty przy stadionie narodowym nie poszła ani złotówka.

Awatar użytkownika
herr_braun
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: herr_braun » 29 mar 2006, 18:52

piwus pisze:To, ze ktos nie chodzi na postronku UE nie czyni go od razu dobrym prezydentem...
Owszem, ale wyróżnia go, i to bardzo pozytywnie, zważywszy na fakt, że główny kontrkandydat oraz trzeci mający szanse (gdyby się nie wycofał) na takim postronku by byli. Może postronek nie jest tutaj najtrafniejszy. Chodzi raczej o ślepe zabieganie o względy UE i nie patrzenie na rację stanu.

piwus pisze:Zresztą dla UE nie ma znaczenia czy prezydent jest pro- czy antyunijny.
Nie wiem co chciałes przekazać, ale jeśli to co napisałeś to jest sprzeczność...
piwus pisze:1. Masz jakieś dowody na tą manipulację?
Tak. Choć liczbami nie będę rzucał, bo szczerze powiedziawszy nie che mi się ich szukać a lubie byuć precyzyjny. W każdym razie dowodem jest analiza sondaży tuż przed ciszą wyborczą a wynikami. Wnioski nasuwają się same....

piwus pisze:Proboszcz mówi na wsi, ze zagrożone są polskie wartości rodzinne przez lobby żydokomunistyczne wraz liberalnymi pedałami i babcia idzie głosować.
Widzę że masz bardzo niskie mniemanie o babciach :wink: One swoje wiedzą i w kasze nie dadzą sobie dmuchać :wink:

piwus pisze:A komu chciało się iść głosować na Tuska jak wszyscy byli pewni, że skoro prowadzi w sondażach, to sam się obroni.
Chyba nie tak działają zjawiska społeczne :D Podejście jest raczej takie: jak wszyscy głosują na Tuska to musi coś w tym być więc i ja zagłosuje

piwus pisze:Manipulacją był raczej antypolski Tusk z Werhmahtu.
To prawda, nie było to czyste i eleganckie zagranie
piwus pisze:Wolne radio, które podlega Kościołowi nie jest tak do końca wolne. Podlega pewnym regułom,
Wszystko podlega pewnym regułom, nie znaczy to że wszystko jest zniewolone...

piwus pisze:Podlega pewnym regułom z której główna brzmi: Kościół powinien być apolityczny.
:lol: Taaaaak?:> A co to za reguła? Chyba sformułowana przez Adama Michnmika :D

piwus pisze:Wykorzystywanie pozycji autorytetu pod hasłem "katolicki głos w twoim domu" by lansować tą czy inną opcję polityczną ... to dopiero manipulacja.
To rodzaj manipulacji, ale niestety b. dzisiaj popularny i rozpowszechniony. Nie ma mediów obiektywnych. Tvn też prowadzi nachalną propagandę. Część tego nie widzi, gdyż to właśnie do nich jest to kierowane. Podobnie sprawa się ma z RM i babcimi :D one też zdają się tego nie zauważać

piwus pisze:Kojarzy się dziwnie ze sprzedażą odpustów i innego wykorzystywania religii dla własnych celów.
Nie dla własnych. Na propagowaniu Polski Solidarnej :wink: Rydzyk się nie bogaci :D
piwus pisze:3. Boję się radia, które węszy wszędzie żydów, pedałów, komunistów posługuje się nienawistną retoryką, by zaraz nadać różaniec z niepełnosprawną dziewczynką (która prosi o wsparcie finansowe), mszę świętą z kazaniem podrzęnego biskupa o cudzie Radia Maryja ( który prosi o wsparcie finansowae :|) i wywiad z premierem kaju. To się chyba pranie mózgu nazywa czy coś.
Nie. to się nazywa dostosowanie do czasów :D
piwus pisze:4. Ostatnio się mówi wiele o układach w mediach. Jaki układ reprezentuje PiS? Dzięki niemu Nasz Dziennik zaczął latać z LOTEM (ND pewnie nie ma z tego ni złotówki hehe), a za nabijanie się z Madzi B. z Radia Maryja grozi 0,5 mln zł. Dla porównania Cracovia zapłaciła za derby 50 tys. i zakaz na 2 mecze, czyli w sumie jakieś 300-350 tys. zł kary.
O sprawie z lotem pierwsze słysze więc nie komentuje. A że Polsat dostał porządną karę za ubliżanie niepełnosprawnym to i dobrze - nie zbiednieją.

piwus pisze:Bo przecież to radio nie reprezentuje tylko starszych pań, które wysyłają radiu emerytury, ale także młodych (pełnych ideałów) studentów dziennikarstwa, którzy podejmują naukę w elitarnej wszechnicy. Przyszłość narodu i dziennikartswa ponad układami :lol:.
No nie tylko ale głównie starsze panie. Nazywanie ich moherami jest pogardliwe i nie do końca fair. No ale się przyjęło i nie jest znowu jakieś wulgarne a chodziło mi głównie o takich gości nie mających nic do powiedzenia tylko bluzgi przeplecione moherami, karłami i kaczorami.
piwus pisze:A zaproszenie do rzeczowej dyskusji to chyba żart, bo o czym tu rozmawiać? I jak może być rzeczowa, jak w pierszym zdaniu piszesz coś postronku UE :shock:?
Nie to nie żart, a sprzeczności rzeczowej dyskusji i postronkiem UE (już się trochę z tego stwierdzenia wycofałem) nie widzę

Chlopaczek pisze:Zarejestrowales sie tutaj zeby nam wmowic ze Radio Maryja nie jest taki zle i ze nie ma nic nieodpowiedniego w ich mieszaniu sie do polityki?
Jakbyś łaskawie rzucił okiem to wiedziałbyś że zarejestrowałem się tu ledwie 4 miesiące później od Ciebie czyli już trochę czasu :wink:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 29 mar 2006, 19:21

herr_braun pisze:Jakbyś łaskawie rzucił okiem to wiedziałbyś że zarejestrowałem się tu ledwie 4 miesiące później od Ciebie czyli już trochę czasu :wink:
Masz racje zwracam honor :) Nie zwrocilem uwagi na date rejestracji tylko na ilosc postow.Wczesniej sie nie udzielales stad to przypuszczenie ze jestes tutaj aby bronic RM.

A kosciol jest apolityczny.Przynajmniej takie sa wytyczne Watykanu aby byl.Teoria swoje zycie swoje.

Awatar użytkownika
herr_braun
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: herr_braun » 29 mar 2006, 20:00

Chlopaczek pisze:
herr_braun pisze:Jakbyś łaskawie rzucił okiem to wiedziałbyś że zarejestrowałem się tu ledwie 4 miesiące później od Ciebie czyli już trochę czasu :wink:
Masz racje zwracam honor :) Nie zwrocilem uwagi na date rejestracji tylko na ilosc postow.Wczesniej sie nie udzielales stad to przypuszczenie ze jestes tutaj aby bronic RM.

A kosciol jest apolityczny.Przynajmniej takie sa wytyczne Watykanu aby byl.Teoria swoje zycie swoje.
Oczywiście nie ma problemu :wink:

A co do tego że kościół jest apolityczny to naprawdę jest bzdura. Życie polityczne jest obowiązkiem każdego obywatela, a kościelny, , biskup, prymas organista, każdy ksiądz to obywatele więc nie widze powodu żeby ci ludzie mieliby się nieangażować :D A?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 29 mar 2006, 20:08

Chyba nie tak działają zjawiska społeczne Podejście jest raczej takie: jak wszyscy głosują na Tuska to musi coś w tym być więc i ja zagłosuje
Panie Braun - albo jest Pan jakis niedorozwiniety, albo jest Pan wyslannikiem RM, albo moze PiS'u, albo jeszcze cos innego :twisted:
Bog sam jeden to wie, ale ... nie bedziesz mi tu Pan kitu wciskal jak dzialaja zjawiska spoleczne - ok :?:

i Ty i ja dobrze wiemy jaka jest prawda - i prawde nie stoi po Twojej stronie :!:

A co do tego że kościół jest apolityczny to naprawdę jest bzdura. Życie polityczne jest obowiązkiem każdego obywatela, a kościelny, , biskup, prymas organista, każdy ksiądz to obywatele więc nie widze powodu żeby ci ludzie mieliby się nieangażować
widze, ze nie rozrozniasz czlowieka jako osoby fizycznej, i jakos osobe pelniaca jakas funkcje publiczna :twisted:

Kosciol - jako instytucja - nie moze wyglaszac publicznie pogladow publicznie :!:

czy to Ci sie podoba - czy tez nie :lol:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 29 mar 2006, 20:16

Moga glosowac bo to ich obywatelskie prawo i obowiazek.Ale to robia prywatnie a jako "pracownicy" kosciola i Watykanu maja zakaz na przyklad wyrazania z ambony swoich pogladow politycznych.Watykan obral taka taktyke ze kosciol nie miesza sie do polityki i jest to zalozenie dosc sluszne ale nierealizowane.Kosciol chce uniknac takich sytuacji jakie mialy miejsce chocby za czasow Piusa XII ktory popieral faszystow i byl nazywany papiezem Hitlera.
Widziales zeby Wojtyla kiedys poparl jakas partie albo ugrupowanie polityczne? Niby wszyscy wiedzieli ze popiera dzialania Solidarnosci ale nigdy tego glosno klarownie nie powiedzial.To byly zakamuflowana przeslania w stylu slawetnego juz zdania "niech stapi duch twoj i odnowi oblicze ziemi tej ziemi".

Awatar użytkownika
herr_braun
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: herr_braun » 29 mar 2006, 20:44

Bo troche zbaczamy z tematu :D

Cóż no Karol Wojtyła był swoistym mistrzem i wzorem do naśladowania. Księża to też tylko ludzie, ze swoimi słabostkami i błędami. Nie popieram wyrażania bezpośrednio swoich poglądów na ambonie. Kościół (budynek) to miejsce szczególne, ale wszelkiego rodzaju media to inna sprawa. Osoby tam (w RM) się wypowiadające reprezentują siebie. A że są księżmi to nie ma znaczenia. Nikt nie mówi ja jestem księdzem, pośredniczę z Bogiem a Bóg mówi żeby głosować na PiS. To że tytułują się oni jako ojciec, albo ksiądz to wynika z ich jakiejś przynależności. Jak ktoś przedstawia się jako profesor iksiński to nie znaczy że reprezentuje wszystkich profesorów, czy jakąś uczelnie tylko taki jest jego tytuł, status czy nie wiem jak to nazwać.
Tak już trochę kończąc tą dysputę bo jest jawnie niezgodna z tematem, to powiem tyle, że rozumiem ludzi nie popierających Rydzyka, rozumiem tych, którzy mówią że w dużym to on przyczynił się do zwycięstwa PiS. Rozumiem tych którzy nazywają działania (niektóre) RM manipulacją, bo rzeczywiście jest sporo osób bezgranicznie ufająca ojcu Rydzykowi. Ale nie rozumiem kiedy ktoś mówi że jest to gra nie fair, wręcz wskazuje Rydzyka jako wroga nr. 1 równocześnie czytając Gazetę Wyborczą i oglądając TVN a głosując na PO , Pd czy SLD.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”