Nowy koronawirus (COVID-19) - Strona 863

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Czy zaszczepiłeś się przeciwko COVID-19?

Tak i jestem z tego dumny
19
54%
Tak, ale zrobiłem to z niechęcią
6
17%
Nie, ale zamierzam
0
Brak głosów
Nie i nie zamierzam
10
29%
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Nowy koronawirus (COVID-19)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 22 sie 2024, 11:14

Przema pisze:
22 sie 2024, 10:09
To chyba zalezy od czlowieka i jego potrzeb. bardzo milo wspominam czas covida i pracy z domu. Lacznie przez troche ponad 3 lata w biurze pojawilem sie moze z 5 razy. Zdecydowanie wiecej robilem i duzo lepszych pomyslow mialem niz po powrocie do biura, gdzie halas i milion innych rzeczy mnie rozpraszalo. Na szczescie praca zdalna calkowicie nie zniknela i to raczej z wiekszosci firm. Patrzac nawet na szybko po ogloszaniach o prace dominuje model pracy hybrydowej czyli czesciowo z domu, czesciowo z biura. Ale nadal jest tez sporo firm, ktore pracauja w trybie zdalnym i nadal funkcjonuja. Jakby nie patrzec to tez jest szansa dla wielu firm, zwlaszcza spoza Warszawy, gdzie mozna podpisac pracownika z kwalifikacjami, ktorego nie mozna znalezc u siebie w miescie.
Tak, jasne. Mimo, że sam jestem trochę pracoholikiem i jak mam danego dnia mniej obowiązków to zawsze znajdę coś dodatkowego do roboty, tak jak wieczorem wiedziałem, że następnego dnia mam luźniej to zaczynałem pracę o 10, a nie o 9. Teraz nie ma takiej możliwości, bo dzień w dzień otwieram biuro o 9.

Mojemu szefowi powiedziałem, że w zasadzie mamy biuro na 4 osoby i tak naprawdę moglibyśmy z niego zrezygnować, ale 2 pracowników powiedziało, że nie wyobrażają sobie pracować w domu, bo albo nie mają warunków albo mają problem ze skupieniem. Także zgadzam się - wszystko zależy od człowieka.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 125
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 22 sie 2024, 12:12

Rezus pisze:Ogólnie, z tego co czytałem, są trendy żeby pracowników ściągać do biur.
Oczywiście. Socjometria, mobbing i socjopatyczna kadra zarządzająca, najlepiej działają w biurze a nie na home office.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 sie 2024, 13:26

Duma Katalonii pisze:
22 sie 2024, 8:05
Może opracują szczepionkę?
Wczoraj w Wydarzeniach(?) mówili, że już zamówiliśmy :P szczepionki na COVID powinny być po prostu jak te na grypę - dostępne w aptece i kto chce niech kupuje i idzie do przychodni się zaszczepić, a nie cały kraj się obciąża przez strach.
DDK pisze:
22 sie 2024, 10:02
Czytałem gdzies jakieś pojedyncze badania, że praca w domu wychodziła mniej efektywna niż w biurze. Mimo wszystko duża część ludzi potrzebuje "bata" nad sobą, żeby pracowac, a w domu jest 100 rzeczy, które odciągają od pracy.
Wiele zależy od osoby, stanowiska, zakładu pracy. Jak ktoś ma deadline i jest przynajmniej trochę zmotywowany, to w domu prawdopodobnie będzie tej osobie lepiej. O tym jak to w domu się opierdala najczęściej słyszę od osób, które i w pracy się opierdalają, bo albo mają zbyt mało obowiązków albo radzą sobie lepiej niż inni i równie dobrze by mogli wychodzić z biura o 1.5h wcześniej albo po prostu są dni, gdzie jest mniej zleceń. Praca w domu dla nich jest o tyle lepsza, że nie przeszkadzają innym, bo z doświadczenia wiem, że nie ma nic bardziej wkurwiajacego w pracy niż osoba, która się nudzi i nie ma czego ze sobą zrobić. No dobra, bardziej wkurwia jak ludzie nie umieją zamykać drzwi :P

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 23 sie 2024, 22:17

Delpiero14 pisze:
22 sie 2024, 9:03
Myślałem że jak już praca zdalna wjechała przez te pandemię to we wszystkich firmach tak już zostało. Bo skoro można było tak pracować przez izolację to dlaczego niby mieliby teraz tego zabraniać.
W mojej poprzedniej firmie z której odszedłem w marcu za powrotem do pracy w biurze (hybrydowo 3 dni biuro, 2 dni zdalnie) opowiedzieli się kierownicy zespołów, którzy sami... pozostali na 100% zdalnym. Był to jeden z głównych powodów mojego odejścia - po pierwsze awans który obiecywano mi od paru miesięcy zawarunkowano tym że miałbym pracować 3 dni w biurze (przez co musiałbym się przeprowadzić), zaś fakt że na mnie i innych pracownikach wymuszono takie warunki, podczas gdy kierownicy i team leadzi którzy stali za tą zmianą sami sobie pozostali na 100% był w mojej ocenia taką bezczelnością, że złożyłem wypowiedzenie jeszcze tego samego dnia, którego usłyszałem jakie są warunki awansu.

Obecnie wykonuję zlecenia na działalności dla firmy która w ogóle nie ma biura (tzn coś tam ma, ponoć pokoik z jednym biurkiem :mrgreen: ) więc powtórka z rozrywki mi nie grozi.

Awatar użytkownika
Padik
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 179

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Padik » 28 sie 2024, 18:34

https://wiadomosci.radiozet.pl/swiat/ne ... cja-bidena

Z pozdrowieniami dla wszystkich "szurów"

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 28 sie 2024, 20:02

Kolejna spiskowa teoria dziejów, która źle się zestarzała, bo okazała się prawdą.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 10 wrz 2024, 4:05

Szybko poszło...

https://www.rynekzdrowia.pl/Serwis-Szcz ... ,1018.html
Jeśli chodzi o krztusiec, pan premier dał zielone światło, szybko przygotowuje rozporządzenie: kobiety w ciąży będą miały dostęp bezpłatny do szczepionki przeciwko krztuścowi i ona dla nich będzie na pewno dostępna, bo będzie szła inną ścieżką, to są tzw. zakupy rządowe, będzie szła ścieżką przez sanepid.
Czytaj - premier Tusk zaaprobował kupno szczepionki na koklusz bez przetargu.
Jesteśmy w kontakcie z jednym z krajów unijnych, od nich odkupimy szczepionki, które oni mają ze wspólnego przetargu po takiej cenie, jak oni kupują
Ktoś się podejmie zgadnięcia, jaki kraj łaskawie "w cenie zakupu (ale bez uwzględnienia rabatów)" sprzeda nam szczypawki, i czemu to będą Niemcy?

Napisane dla was na moim RMX3363 przy użyciu Tapatalk

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 10 wrz 2024, 16:57

Duma Katalonii pisze:
10 wrz 2024, 4:05
Ktoś się podejmie zgadnięcia, jaki kraj łaskawie "w cenie zakupu (ale bez uwzględnienia rabatów)" sprzeda nam szczypawki, i czemu to będą Niemcy?
Na każdym bazarze/rynku Ci to wyjaśnią. Chemia z Niemiec zawsze była lepsza od naszej!

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 15 wrz 2024, 12:17

https://www.edziecko.pl/rodzice/7,79361 ... A5nSAwj9fQ

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 17 paź 2024, 15:46

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,31 ... =BoxOpImg2

Objawy identyczne jak przy grypie gdzie brak apetytu jest dość oczywisty. Ale straszenia ciag dalszy...

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 873
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 17 paź 2024, 17:43

Tylko że my drugi raz nie damy się nabrać, prawda?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 17 paź 2024, 17:49

yedraz pisze:
17 paź 2024, 17:43
Tylko że my drugi raz nie damy się nabrać, prawda?
To chyba od ciebie zależy czy się drugi raz nabierzesz. Niektórzy nie nabrali się też za pierwszym razem.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 17 paź 2024, 18:46

yedraz pisze:Tylko że my drugi raz nie damy się nabrać, prawda?
Społeczeństwo jak najbardziej.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 16 lut 2025, 19:10

Trochę czasu minęło, ale powoli, powoli idzie do przodu. Foliarze, zamordyści, z maseczkami na twarzy którzy popierali lockdowny znowu okazali się przegranymi.

https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7 ... iczyc.html
Sąd Okręgowy w Warszawie wydał wyrok w sprawie pozwu zbiorowego przedsiębiorców, którzy zostali zmuszeni ograniczyć działalność w czasie pandemii. Skarb Państwa ma im wypłacić odszkodowania. Czy prokuratura pociągnie do odpowiedzialności byłego premiera Mateusza Morawieckiego?

https://www.kronikatygodnia.pl/artykul/ ... nielegalne
Sąd: covidowe zamknięcie biznesów było nielegalne

Przełomowy wyrok sądu. Rząd nie miał prawa w szczycie pandemii zamknąć gospodarki. To wygrana przedsiębiorców, którzy teraz mogą pójść po duże odszkodowania.

Wielki sukces przedsiębiorców. Sąd zdecydował, że Rada Ministrów odpowiada za bezprawne zamkniecie gospodarki w czasie COVID. Zdaniem sądu Rząd Morawieckiego pisał przepisy na kolanie. Przedsiębiorcy mogą liczyć na odszkodowania” – napisał w serwisie X mecenas Jacek Dubois.

Gwiazda polskiej palestry reprezentowała przedsiębiorców w pozwie zbiorowym. Sąd musiał ocenić, czy decyzje rządu Mateusza Morawieckiego (PiS) były zgodne z prawem. I ocenił.

Wiele biznesów padło, a straty finansowe były ogromne
Przypomnijmy, że w szczycie pandemii COVID-19, chcąc zmniejszyć liczbę zakażeń, rząd wprowadzał restrykcje. Kazał szkołom przechodzić na zdalne nauczanie, ograniczał liczbę pasażerów w komunikacji publicznej, zakazywał wychodzenia z domu, zamykał lasy i cmentarze.

Kolejne restrykcje uderzały w biznes. Władza zamykała kina, restauracje, siłownie... Potem te zasady były zmieniane i np. pub mógł wpuścić tylko odpowiednią liczbę klientów, uzależnioną od powierzchni lokalu, a stoliki miały być od siebie odsunięte i oddzielone przegrodami, np. z pleksy.

– Od pandemii nie chodzę do fryzjera. Nauczyłem się strzyc sam. Nie było innego wyjścia – wspomina pan Krzysztof.

Bo zakłady fryzjerskie też były zamykane, a każda taka decyzja dla przedsiębiorców oznaczała starty finansowe, a w wielu przypadków bankructwo. Dlatego zbiorowo poszli do sądu.

Były przesłanki do wprowadzenia stanu nadzwyczajnego
„Skarb Państwa reprezentowany przez: Radę Ministrów reprezentowaną przez Prezesa Rady Ministrów, Ministra Zdrowia oraz Ministra Edukacji jest zobowiązany do zapłaty na rzecz [tutaj są wymienieni skarżący przedsiębiorcy - red.] odszkodowania tytułem naprawienia szkody obejmującej straty, które ponieśli, oraz korzyści, które mogliby osiągnąć, gdyby im szkody nie wyrządzono, wyrządzonej przez niezgodne z prawem działanie przy wykonywaniu władzy publicznej” – przytacza sentencję wyroku Sądu Okręgowego w Warszawie wyborcza.pl.

Prawnicy podkreślają, że sposób i tryb wprowadzania obostrzeń był niedopuszczalny i bezprawny. Sąd uznał jednocześnie, że były w szczycie pandemii przesłanki do wprowadzenia stanu nadzwyczajnego, stanu klęski żywiołowej. Ale taki nie został zarządzony.

To bardzo istotne, bo gdyby tak się stało, to zostałaby uruchamia także ustawa o wyrównaniu strat majątkowych wynikających z ograniczenia wolności i praw człowieka. A zamykanemu biznesowi przysługiwałoby odszkodowanie. Z automatu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”