Wasze samochody - Strona 133

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 19 gru 2024, 10:36

Co piąty wypadek w terenie zabudowanym jest śmiertelny, w zabudowanym – co 15.
I ten cytat chyba najdobitniej pokazuje, gdzie jest problem.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 19 gru 2024, 10:52

10 pisze:
19 gru 2024, 10:36
W redaktorach, którzy nie potrafią napsiać zdania poprawnie?

Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1502
Kibicuję: WRE

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 19 gru 2024, 11:06

Albo w insp. Opasie, który nie umie przekazać o co mu chodzi.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 19 gru 2024, 11:25

Mimo, iż większość wypadków wydarzyła się na obszarze zabudowanym, to w wyniku wypadków mających miejsce poza obszarem zabudowanym zginęło więcej osób, w co piątym wypadku zginął człowiek, podczas gdy w obszarze zabudowanym w co dwudziestym.
Tu dane z 2023 roku.

Awatar użytkownika
johny batonik
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 253

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 19 gru 2024, 11:26

Ale to pięknie pokazuje mentalność niewolniczą niektórych. Najlepiej coś zakazać, dać dragońskie stawki mandatów, bo na Polaka tylko bat działa. I to wszystko okraszone "bezpieczeństwem na drogach". Na palcach jednej ręki mogę policzyć niebezpieczne sytuacje, których byłem świadkiem przez kilkanaście lat. I nie mówię, że jest super bezpiecznie u nas na drogach, ale to jest taki bambinizm jeśli ktoś myśli, że coś się zmieni w waszym życiu. Nie, nie zmieni się. Może i spadną słupki i będzie można uśmiechnąć się do artykułu na onecie i pomyślec "ale jestem dumny z Polaków :brawo: :brawo: ", ale to wszystko. Nie znasz daty ani godziny jak pijany kierowca wjedzie w Ciebie na chodniku, bo na takich nic nie działa, na degeneratów. A te wszystkie gigantyczne kary odczują wszyscy na co dzień jak będą dostawać ponad tysiąc złotych za jakieś pierdoły. Szkoda życia na zakładanie sobie pętli na szyje. Zamiast cieszyć się swoim życiem, swoją swobodą, że żyło się w Państwie gdzie mandat na tle innych był niski, to lepiej dążyć do samodestrukcji i zaostrzać wszystko.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Kontakt:

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 19 gru 2024, 11:42

venomik pisze:
19 gru 2024, 10:52
10 pisze:
19 gru 2024, 10:36
W redaktorach, którzy nie potrafią napsiać zdania poprawnie?
Faktycznie, a ja nie potrafię go przeczytać poprawnie :D. Mózg mi dopowiedział, że co piąty w zabudowanym jest śmiertelny, a w niezabudowanym - co 15. Tymczasem z tego, co wkleił Boromir, wynika, że jest odwrotnie.

Niemniej wciąż nie jestem przekonany, że przekroczenie prędkości o 30 km/h w niezabudowanym jest równie niebezpieczne, co takie samo wykroczenie w zabudowanym.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2024, 11:54 przez 10, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2685

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 19 gru 2024, 11:50

Bo to prawda a bardzo często ciężko się rozpędzić w zabudowanym. Ja bym do tych statystyk chciał zobaczyć jaki procent jest pijanych i młodych kierowców.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 19 gru 2024, 11:59

Najlepiej wpierdolić mandaty i spokój :witam: drogi dalej będą dziurawe jak ser szwajcarski, milion znaków które tylko przeszkadzają bo się człowiek musi zastawiać 5 razy który gdzie obowiązuje, odwołuje itp, debilne przepuszczanie pieszych na pasach. Ktoś był we Włoszech/Chorwacji? Tam się NIKT nie zatrzyma na pasach bo droga jest dla AUT nie ludzi. A tutaj człowiek się czuje jak pan bo przecież mu pozwolili na pasy wchodzić 🙃

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 19 gru 2024, 12:05

Eyesmon pisze:
18 gru 2024, 21:16
Policja powinna dbać o bezpieczeństwo a nie być przedłużeniem skarbówki. W kodeksie istnieje coś takiego jak pouczenie Ale kiedy ost ktos z Was dostał?
Ciekawe pytanie.
Mndatów za prowadzenie auta dostałem w życiu 3. Dwa razy za przekroczenie prędkości, raz zatrzymany do rutynowej kontroli oberwałem za to, że osoba z tyłu miała niezapięte pasy (i dość mocno się szarpała z nimi jak policjant podchodził, usiłując subtelnie zapiąć). Pierwszy mandat za przekroczenie prędkości udało mi się stargować do minimalnej opłaty za 'brak pasów'. Teraz coś takiego by nie przeszło.
Natomiast poza prowadzeniem auta policja kilka razy mnie zatrzymywała i zawsze kończyło się na pouczeniu, niewazne czym akurat nie podpadłem. Włączając jedną sytuację, gdzie sam sobie pouczenia bym nie dał.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 19 gru 2024, 12:10

Boromir pisze:
19 gru 2024, 10:10
W 2022 roku najwyższy wskaźnik zabitych na 100 wypadków drogowych odnotowano na Cyprze – 9,9 i w Polsce - 8,9. Najwyższy wskaźnik rannych na 100 wypadków drogowych zanotowano we Włoszech - 134,7 i w Chorwacji– 133,2.
I gdzie te wypadki, na autostradach czy w miastach?
Boromir pisze:
19 gru 2024, 10:10
Policjanci i eksperci zgodnie twierdzą, że zabitych jest mniej, bo kierowcy jeżdżą wolniej, na co wskazują także zabrane prawa jazdy za tzw. 50+ – w tym roku straciło je 22 tys. osób, a rok temu w tym czasie – 39 tys. – Przy dużej prędkości, a ta często jest przyczyną wypadków, skutki są bardziej tragiczne także dlatego, że wolniej dociera pomoc. W terenach leśnych nieraz nikt jej nie wezwie, bo nie widzi, że samochód wypadł z drogi – zaznacza insp. Opas. Co piąty wypadek w terenie zabudowanym jest śmiertelny, w zabudowanym – co 15.
Co piąty wypadek w terenie zabudowanym jest śmiertelny, a w zabudowanym 15? Kto to pisał?
Co to znaczy "często"? Ja chcę korelacje, a nie suche dane, gdzie ktoś pisze "często".

Reszty wybaczcie, ale nie czytam, bo nie mam czasu.

Zastanówcie się tylko przed kolejnymi wyborami czy chcecie głosować na te partie, które tak cisnął kierowców. Może warto iść pokazać, że ma się tego dosyć.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 19 gru 2024, 12:45

Rezus pisze:
19 gru 2024, 11:50
Bo to prawda a bardzo często ciężko się rozpędzić w zabudowanym. Ja bym do tych statystyk chciał zobaczyć jaki procent jest pijanych i młodych kierowców.
DDK pisze: I gdzie te wypadki, na autostradach czy w miastach?
Wszystkie te cyferki i analizy możecie sobie łatwo znaleźć w internecie:
https://statystyka.policja.pl/st/ruch-d ... oczne.html
https://www.krbrd.gov.pl/baza-wiedzy/ra ... tanie-brd/
https://www.krbrd.gov.pl/baza-wiedzy/ba ... y-krajowe/

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Kontakt:

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 19 gru 2024, 13:00

BadBoy pisze:
19 gru 2024, 11:59
debilne przepuszczanie pieszych na pasach.
Moim zdaniem to akurat zmiana in plus. Pewnie, że wymaga od kierowcy większego skupienia, ale jak najbardziej ma sens, choć problematyczne są babcie plotkujące na skraju przejść czy ludzie wbiegający na przejście bez podniesienia głowy.

Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1502
Kibicuję: WRE

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 19 gru 2024, 13:26

johny batonik pisze:
19 gru 2024, 11:26
Nie znasz daty ani godziny jak pijany kierowca wjedzie w Ciebie na chodniku, bo na takich nic nie działa, na degeneratów.
Dokładnie. To na efektywnym karaniu takich przypadków powinien się skupić zarówno ustawodawca jak i organy wykonawcze. Bo jak się czyta, że złapali kogoś piąty raz prowadzącego na bani, to się nóż w kieszeni otwiera, bo taki dawno już powinien oglądać świat z innej perspektywy. Tak, zaraz znowu ktoś napisze, że miejsc w więzieniach za mało.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 19 gru 2024, 14:37

BadBoy pisze:
drogi dalej będą dziurawe jak ser szwajcarski
Skoro policja nie może, to drogi powodują redukcję prędkości :D
BadBoy pisze:
debilne przepuszczanie pieszych na pasach. Ktoś był we Włoszech/Chorwacji? Tam się NIKT nie zatrzyma na pasach bo droga jest dla AUT nie ludzi. A tutaj człowiek się czuje jak pan bo przecież mu pozwolili na pasy wchodzić 🙃
Za to w Skandynawii, kierowca nie wyobraża sobie, żeby nie zatrzymać się przed przejściem i ma to wpajane już od dziecka. Przy czym niestety w Polsce większość pieszych nie bardzo ma wyobraźnię lub nie zna praw fizyki i nie zdaje sobie sprawy, że jeżeli wtargnie na przejście zza krzaków bez rozejrzenia się, to nawet jadąc 30 możesz nie zdążyć zahamować. Czas reakcji i droga hamowania po prostu na to nie pozwolą. Poza tym, nie mają prawa wtargnąć na jezdnie.

Piesi to też idealny przykład dlaczego tak ogromną różnicę ma te 20km/h w zabudowanym, a poza zabudowanym niemal nigdy. Bardzo często widzę debili, którzy od światła do światła muszą się rozpędzić do 60-70 zamiast spokojnie sobie przejechać. Efekt taki, że zajeżdżają samochód, a i tak na następnych światłach się zrównujemy, bo przeważnie są zsynchronizowane i muszą czekać. Tylko, że jak robią to w miejscu bez świateł, a gdzie jest dużo przejść, to może przytrafić się tragedia. Zwłaszcza, że wielu pieszych nie potrafi za bardzo ocenić prędkości i jak widzi samochód 50m od przejścia to rusza. Poza miastem natomiast samochody zwykle poruszają się jednostajnie, a i pieszy od dziecka wie, że jak przechodzi na rzadko uczęszczanym przejściu, to musi się porządnie rozejrzeć i wejść na przejście dopiero jak samochód się zatrzyma albo jak naprawdę widać, że redukuje prędkość, żeby przepuścić. Plus, w prawdzie głównie jeżdżę po mieście, to te przejścia poza miastem zwykle wydają mi się o niebo lepiej widoczne i nawet z 200m mogę ocenić, czy ktoś się do niego zbliża, a to wystarczający czas, żeby zredukować prędkość do zera, nawet jak przekraczam o te 20km/h (z 70 na 90).
10 pisze:
19 gru 2024, 13:00
choć problematyczne są babcie plotkujące na skraju przejść
To na szczęście minie. Po prostu nie są świadome, ponieważ kiedyś tego nie było. Ówczesna młodzież będąca w ich wieku już będzie tego unikać.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 19 gru 2024, 18:08

19B10 pisze:
19 gru 2024, 13:26
johny batonik pisze:
19 gru 2024, 11:26
Nie znasz daty ani godziny jak pijany kierowca wjedzie w Ciebie na chodniku, bo na takich nic nie działa, na degeneratów.
Dokładnie. To na efektywnym karaniu takich przypadków powinien się skupić zarówno ustawodawca jak i organy wykonawcze. Bo jak się czyta, że złapali kogoś piąty raz prowadzącego na bani, to się nóż w kieszeni otwiera, bo taki dawno już powinien oglądać świat z innej perspektywy. Tak, zaraz znowu ktoś napisze, że miejsc w więzieniach za mało.
Może i złapią,ale masz jeszcze cały aparat "wymiaru sprawiedliwości":
https://www.pap.pl/aktualnosci/wjechal- ... iknie-kary

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”