Rozgrywki Ligue 1 (zbiorczy) - Strona 137

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Precel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 239
Kibicuję: TSW

Rozgrywki Ligue 1 (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 12 sty 2025, 10:00

Stade Rennes - Olympique Marseille - 1:2 - 11.01.2025

Nawet dobry mecz dla OM. Zaczęło się tragicznie, bo Rennes strzeliło gola tuż przed przerwą i nie wyglądało to za dobrze. Ale OM nie odpuszcza w tym sezonie, co mnie bardzo cieszy. Tuż przed gwizdkiem Greenwood wyrównuje i od razu robi się lepiej. Na początku drugiej połowy Rabiot zamieszał i zrobiło się 2:1, to już było jak postawienie tej kropki nad i, tym bardziej cieszy mnie, że to Rabiot tego dokonał, bo chyba jako jedyny byłem fanem jego przenosin nad Wybrzeże. I to był koniec ich marzeń o punkcie, bo Marsylia już nie oddała prowadzenia.

Ta wygrana jest mega istotna, bo teraz do PSG mamy tylko cztery punkty straty, choć trzeba pamiętać, że oni mają jedno zaległe spotkanie. Ale to nic, my idziemy do przodu, a nasza forma rośnie z meczu na mecz. A jak widać, nasi zawodnicy potrafią grać na wyjazdach, nawet jak sytuacja wyglądała na początku kiepsko. Warto zaznaczyć, że w takim meczu nie chodzi tylko o wynik, ale i o charakter, a Marsylia go pokazała! Dobrze to wygląda, mam nadzieję, że nie stracimy tego tempa w kolejnych spotkaniach!

Awatar użytkownika
Precel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 20 sty 2025, 8:45

Olympique Marsylia 1-1 RC Strasbourg Alsace - Ligue 1 - 19.01.2025

Tak PSG to się nie dogoni. Marsylia znów odpaliła klasyczne „jak zepsuć kibicowi wieczór w niedzielę” i zaledwie zremisowała ze Strasbourgiem. 1:1 w meczu, w którym trzeba było walczyć na całego o trzy punkty, żeby przynajmniej dać złudzenie, że mistrzostwo Francji jest jeszcze możliwe. A co dostaliśmy? Frustrację, chaos i kolejne dwa punkty w plecy. PSG pewnie właśnie szykuje kolejne szampany, bo z taką grą Marsylia sama podkłada im mistrzostwo pod nos.

Pierwsza połowa? Dramat. Strasbourgowi wystarczyło jedno dobre podanie, żeby Emegha wykończył sytuację sam na sam w 23. minucie, a OM wyglądało jak drużyna, która zostawiła pomysł na grę w szatni. Niby klepiemy piłkę, niby próbujemy, ale tak naprawdę walimy głową w mur. Żadnego konkretu.

W drugiej połowie przynajmniej pojawiła się jakaś iskra – ale to głównie dzięki... rywalowi. Santos postanowił podarować nam rzut karny, bo ewidentnie nie chciało mu się dłużej grać na poważnie. Dzięki temu Greenwood trafił na 1:1 i przynajmniej nie skończyło się kompletną klapą. Ale co z tego, skoro potem zapanował na boisku chaos, jakby obie ekipy były już zmęczone tą całą grą w piłkę? Kilka szans tu, kilka tam, ale bramki brak.

Po tym meczu Marsylia traci już dziewięć punktów do PSG. Dziewięć. To jest przepaść, którą sami sobie wykopaliśmy, pozwalając takim ekipom jak Strasbourg robić z nami takie cyrki. Jeśli coś się nie zmieni, to zapomnijmy o gonieniu kogokolwiek, a skupmy się na utrzymaniu pozycji w czołówce, bo taką grą sami prosimy się o kłopoty.

Czas na poważne rozmowy w szatni, bo ja chcę widzieć drużynę, która gra na miarę ambicji i historii tego klubu. A nie taką, która z trudem wyciąga remis z ekipą z dołu tabeli.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 26 sty 2025, 22:42

Pewnie pisałem to już kilka razy, ale jestem pełen podziwu jak wygląda 41-letni Dante.
Gość jakby zatrzymał się w czasie, rocznik 83. Debiutował na europejskich boiskach w barwach Lille, był to rok 2004 :D

Jakby tego było mało podczas swojego kariery zrywał więzadła i to w wieku 37-lat.

Awatar użytkownika
Precel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 27 sty 2025, 16:05

OGC Nice 2-0 Olympique Marsylia - Ligue 1 - 26.01.2025

Krew mnie zalewa, jak myślę o tym meczu. Co to w ogóle było?! Marsylia, drużyna, która ma walczyć o mistrza, a dostaje taki łomot od Nicei, jakbyśmy byli jakimś średniakiem z dolnej połowy tabeli. Naprawdę, śledziłem to z nadzieją, że po tej wpadce z Guessandem w 7. minucie się ogarniemy, ale co z tego, jak Bułka bronił wszystko, co leciało w jego stronę? Jakby miał magnes na piłki albo grał na kodach. Cztery celne strzały, zero goli – frustracja level hard.

Nasza obrona to jakiś żart. Jakim cudem pozwalamy Guessandowi tak nas ośmieszyć? Przerzutka nad Rullim? Serio? Rulli wysunięty jak na wycieczce, a reszta patrzyła, jak piłka wpada do siatki. No dobra, myślę sobie: "Dobra, jeden gol, zdarza się, podniesiemy się." Ale nie, bo druga połowa to dalsza część komedii w obronie. Guessand znowu szaleje, podaje do Cho, a ten bez większych problemów wbija nam drugiego. Rulli znowu bez szans, ale serio, gdzie była obrona? Spacerowała promenadą w Nicei?

Rabiot miał szansę, żeby coś zmienić, żeby wlać w nas odrobinę nadziei, ale nie, Bułka postanowił zamknąć ten mecz na kłódkę. Ten chłopak zagrał jakby to był finał mistrzostw świata, a nie zwykły mecz ligowy. Szanuję, bo występ życia, ale dlaczego akurat przeciwko OM?

To jest właśnie problem Marsylii – brakuje stabilności i konsekwencji. Jak mamy walczyć o mistrza, jak w kluczowych meczach gramy bez jaj ostatnio? Strata trzech punktów boli, ale to, że Nicea podeszła na cztery punkty, boli jeszcze bardziej. Jeśli teraz nie zareagujemy, to już możemy zapomnieć o mistrzostwie, bo PSG nam odjedzie, a za plecami czai się taka Nicea. Kurde, chłopaki, ogarnijcie się, bo jak tak dalej pójdzie, to zamiast na szczycie będziemy się bić o miejsce w top 4.

Marsylia ma serce, Marsylia ma kibiców, ale czasami mam wrażenie, że piłkarze o tym zapominają. Nicea wygrała zasłużenie, ale to my pozwoliliśmy im wyglądać jak drużyna z topu. Trzeba wziąć się w garść, bo w takim stylu nie wygramy niczego.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 sty 2025, 16:13

Precel pisze:
27 sty 2025, 16:05
Trzeba wziąć się w garść, bo w takim stylu nie wygramy niczego.
Od kiedy jesteś fanem Olympique?

Awatar użytkownika
Precel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 27 sty 2025, 16:19

2005/2006

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 sty 2025, 16:23

Precel pisze:
27 sty 2025, 16:19
2005/2006
Spoko ;)
Ja w dziecinstwie miałem piękną białą koszulkę Christophe'a Dugarry'ego, z sezonu 1998/1999 :mrgreen:

Awatar użytkownika
Precel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 27 sty 2025, 16:24

U mnie się zajawka zaczęła od czarowania Ribery'ego, Nasriego, no i Pan Profesor na bramce, Monsieur Fabien Barthez :witam:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 lut 2025, 8:07

Tennessee pisze:
10 sty 2025, 13:41
Pau Lopez to dość słaby bramkarz, niech sobie poszukają kogoś innego.
I dobiegła saga z transferem 30-letniego Pau Lópeza, wylądował na wypożyczeniu w meksykańskim Deportivo Toluca.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 03 lut 2025, 20:05

Lyon przegrywa prestiżowe starcie z OM, niby można napisać, że było blisko remisu, ale nie było. Wszystko co dobre w grze Lyonu wynikało z "pozwolenia" Marsylii, ale gdyby gospodarze byli bardziej konkretni i utrzymywali trochę lepiej swoje pozycję, to byłoby na lekko 3:0, a tak wynik wygląda stykowo.

Oba kluby są obecnie na innym etapie i to jest po prostu widoczne. Lyon ma obecnie 22-osobową kadrę, 19 zawodników z pola. Tak to można grać w środku tabeli, a nie o LM i jeszcze rywalizować w europie.
W walce o LM pozostaje dość sporo ekip, więc rywalizacja z Lyonem czy bez i tak będzie ciekawa do samego końca. Nice traci zwycięstwo w końcówce po błędzie Bułki. Lille i Monaco zgarniają komplet punktów.

Następna kolejka to starcia PSG vs Monaco i Nice vs Lens.

Ousmane Dembélé obecnie najlepszym strzelcem ligi. :witam:

Awatar użytkownika
Precel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 03 lut 2025, 22:32

Olympique Marsylia 3-2 Olympique Lyon - Ligue 1
- 02.02.2025

Taką Marsylię to ja mogę oglądać. Ależ to było szalone spotkanie! Emocje, zwroty akcji, kontrowersje – no wszystko, czego trzeba w prawdziwym klasyku Ligue 1. Olympique Marsylia w końcu pokazał charakter i po prawdziwej wojnie zgarnął pełną pulę. Lyon? Dostał kubeł zimnej wody na dzień dobry z Fonsecą tak wielbionym na tym forum na ławce.

Pierwsza połowa? Przemilczmy. Totalny marazm, Marsylia niby miała piłkę, niby coś tam próbowała, ale to było bez błysku. Bez życia. Takie dreptanie wokół pola karnego bez pomysłu na coś konkretnego. Już mnie zaczynało nosić, bo ile można walić głową w mur?! No ale spokojnie – druga połowa to była zupełnie inna historia.

I jak to często bywa – dostaliśmy klasyczny „cios znikąd”. Lyon, który nic wielkiego nie grał, nagle wyprowadza kontrę i Tolisso ładuje nam gola. 0:1. A chwilę później ten sam Tolisso mógł dobić Marsylię, ale na nasze szczęście spartaczył sytuację sam na sam.

Marsylia się odpaliła na dobre. Najpierw Greenwood. Trochę fuksem, bo piłka się kulała jak w slow-motion, ale liczy się to, co w siatce. I nagle Hojbjerg podaje głową do Rabiota, a ten robi z bramkarza pajacyka. 2:1! Wariactwo na Velodrome! Aż w szoku jestem że Adrien tak potrafi, zwłaszcza że kibic Juve w pracy stwierdził, że w Marsylii tylko będzie mnie wkurwial - nawet nie jest taki zły.

Oczywiście nie mogło obyć się bez kontrowersji, bo Ligue 1 to zawsze musi mieć swój absurd. Karny dla Lyonu po ręce Rabiota – VAR, sędzia, przepychanki… i niestety Lacazette wpakował to w okno. 2:2. Ale wiecie co? To był mecz Marsylii, nie Lyonu. Nie daliśmy się złamać! Luis Henrique wchodzi i w 85. minucie ładuje piękną bombę z woleja! Bramka, eksplozja radości, Velodrome w szał, a Lyon niech wraca do domu i przemyśli swoje decyzje, zwłaszcza trenerskie. Marsylia 3:2, koniec kropka.

Takie coś aż chce się oglądać, dużo do PSG to prawda ale nie przeszkadza mi to, bo pokonanie Lyonu nawet w takiej dyspozycji to sztuka, dziękuję Pan Paulo 🫡

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1074

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 15 lut 2025, 20:30

Całkiem fajnie ta Marsylia wygląda u de Zerbiego. Przed sezonem kilka dość znanych nazwisk dołączyło, po słabym poprzednim sezonie teraz mają przyzwoitą przewagę nad trzecim miejscem. Sporo strzelają, jedynie u siebie coś dużo punktów potracili. Dzisiaj stanęli na wysokości zadania i rozbili St. Etienne 5:1, ale zdecydowanie lepiej punktują na wyjazdach (może kwestia terminarza, nie śledziłem aż tak).

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 23 lut 2025, 23:33

Świetny mecz w Lyonie, bardzo emocjonująca końcówka. Szkoda że Lyon za późno docisnął ekipę ze stolicy, bo można było wycisnąć remis, sił jeszcze zostało w końcowym etapie. Lyon początkowo bardzo ostrożnie, chyba z planem gry na remis, co w pierwszej połowie ewidentnie się powiodło. Ciężko jednak przeciwstawić się takiej mocy ofensywnej jaką dysponuje PSG.
Z przebiegu całego spotkania oczywiście paryżanie dużo wyższa klasa i ten wynik spokojnie mógłby wyglądać zupełnie inaczej. Ale mimo wszystko szacun, że obyło się bez brutalnego zderzenia.
Dobry mecz Tolisso, Clinton Mata również, ratował w kilku sytuacjach. Bardzo dobra zmiana Mikautadze, wniósł sporo ożywienia. Jak na porażkę, to jest trochę pozytywów. Cały czas jest szansa na LM.

PSG generalnie wygląda przyjemnie i to bardzo, tak w ogóle to nie wiem czy nie grają obecnie najładniejszej piłki w europie na obecną chwilę.
Świetnie wyglądają ci Portugalczycy w środku Vitinha i ten młody João Neves, rewelacja. Dembélé kozak, jak już się rozpędzi to rozwala każdą obronę. Dużo wymienność, Désiré Doué gdzieś w środku, Barcola i cała reszta, Hakimi robi mega wrażenie(chociaż w głowie trochę się gotuje), piłeczka chodzi przyjemnie, a jeszcze wróci Zaïre-Emery. Kvaratskhelia momentami trochę niemrawo, ale gość się rozkręci, czuję to.

Po porażce OM w tej kolejce, mistrzostwo mają już zaklepane. Teraz czas na Liverpool, tam trzeba pokazać jaja, a nie tylko ładną piłkę.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 02 mar 2025, 19:18

Wygrywa Lyon w bólach trudny mecz z Brest, pozwal to utrzymać kontakt z grupą walcząca o LM. W emocjonującej końcówce była weryfikacja var po zamieszaniu pod bramką OL i pachniało karnym dla gości. Nie wytrzymał wówczas ciśnienia Paulo Fonseca, w żałosny sposób naruszył przestrzeń arbitra wykrzykując do niego jakieś bluzgi dosłownie stykając się z nim głową. Fatalnie to wyglądało, żałosne zachowanie Fonseci. To będzie zapewne długie zawieszenie dla pana nerwowego.

Teraz OL czeka szalenie ważny mecz z Nice, do tego przeplatany grą w pucharach, gdzie trzeba walczyć bo rywal jest w zasięgu.
W europie rywalizuję również Lille, zaś w wyścigu o top4(top3) Monaco, OM i Nice mają luźniejszy kalendarz. Więc to raczej są faworyci do zajęcia miejsca na pudle. RC Lens już chyba odpada z gry, seria czterech porażek z rzędu wpędza ekipę Williama Stilla w bardzo trudną sytuację, a najbliższy mecze ligowe nie napawają optymizmem. No chyba, że jeszcze młodzieżówka z RC Strasbourg coś namiesz w stawce.

Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1463
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 05 mar 2025, 22:14

A tymczasem były trener Milanu Paulo Fonseca wyłapał właśnie 9-miesięczne (!) zawieszenie za fizyczne starcie z arbitrem podczas ostatniego spotkania Olimpique Lyon. Szkoleniowiec na ławkę będzie mógł powrócić dopiero 30 listopada, a do szatni na stadionie będzie mógł wejść nie wcześniej niż 15 września.
Grubo

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”