Manchester City (zbiorczy) - Strona 395

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Czy City drugi rok z rzędu zrobi treble?

1. Tak, z palcem w tyłku
1
13%
2. Tak, tylko dzięki petrodolarom
0
Brak głosów
3. Nie mają na to najmniejszych szans
4
50%
4. Nie wygrają żadnego tytułu
3
38%
Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Manchester City (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 03 lut 2025, 23:17

masacra pisze:
03 lut 2025, 22:18
Problemem City nie jest to, że de Bryne i Walker mają po pierdyliard lat (no szoker, kto się mógł spodziewać) czy, że Bernardo (nie taki stary znowu) w końcu po latach fenomenalnych zaliczy jakiś zjazd. Problemem City jest to, że ich ostatnio sprowadzani piłkarze (bo wbrew jakiejś obiegowej opinii oni sobie co sezon dodają 1/2 wielomilionowe transfery do kadry) okazały się albo totalnymi wtopami albo co najwyżej piłkarzami dobrymi do rotacji i to takiej nie za częstej. No i jak trzeba bylo wejść w buty starzejących się/kontuzjowanych gwiazd, to Pepus z nimi ma problem ze spokojnym awansem do top 4.
no ale wlasnie w tym rzecz, ze city sobie sciagalo ostatnio glownie jakies dzieciaki do spokojnego wprowadzania (swoja droga zapomnialem o istnieniu takiego goscia jak oscar bobb, a tez przed byla mu szykowana wazna rola w skladzie), a zdarzenia losowe sprawily, zew tym sezonie potrzebuja zastepcow dla absolutnie kluczowych ludzi - rodriego i de bruyne, i tu doku czy savinho zastosowania delikatnie mowiac nie maja

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 04 lut 2025, 5:39

No nie, aż sobie musiałem sprawdzić sezon po sezonie czy ja coś źle pamiętam, czy rzeczywiście City robiło sobie ostatnio zakupy juniorów jedynie do spokojnego wprowadzania.
23/24
Gvardiol (21), Nunes (25), Doku (21), Kovacic (29),
22/23
Haaland (21), Philips (25), Akanji (27), Sergio Gomez (21), Perrone (20)
21/22
Grealish (25), Alvarez (22)
20/21
Dias (23), Ake (25), Torres (20), Bustos (22).

To jest ponad pół miliarda wydane, 15 piłkarzy sprowadzonych (więcej ale tych u20 nie liczyłem).
Problemem City nie jest to, że oni nie starali się wzmocnić kadry po odejściach niektórych zawodników. Problemem City jest to, że na tych 16 sprowadzonych w ostatnich 4 sezonach sprawdziło się 6 (w porywach). Reszta, tak jak pisałem okazała się dobra max do rotacji i to takiej głębokiej albo dobra do... niczego.

Oni zaczęli sprzedawać juniorów właśnie za fajne pieniądze (inwestycje w szkółkę przynoszą benefity) i sobie fajnie na bilansie transferowym wychodzili. Ale główna przyczyna sytuacji w jakiej się znaleźli jest taka, że ratio udanych transferów w ostatnich latach spadło im do ok 30%.

W dodatku zaczęli popełniać błędy które są memogenne. Bo jak nazwać sprowadzenie Grealisha, który drugi sezon z rzędu kopie się po czole i nie jest żadną wartością dodana dla drużyny (transfer za +100mln lol) w sytuacji gdy w kadrze mieli Cola Palmera? Jak nazwać wydanie ponad 100mln combined na Philipsa i Nunesa, z czego jeden już jest w Ipswich, a drugi nie rozegrał chyba jeszcze 2 dobrych meczy z rzędu w barwach City?
To są klasyczne błędy, z których każdy inny manager musiałby się tłumaczyć co druga konferencje prasowa.
A Pep występuje tu w roli jakiejs ofiary nieuchronności zdarzeń w klubie który dotarł na szczyt, bo kiedyś Realek był w takiej samej sytuacji.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 209

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 04 lut 2025, 6:46

City przez cztery letnie okienka wydało łącznie 60 mln na transfery netto: dużo wydawali, ale też mnóstwo sprzedawali, na wolnym transferze przyszedł Ortega, za free odeszli Garcia, Aguero, teraz Walker - to z grubsza oznacza, że pod względem transferowych wydatków na kadrę wyszli na ~0, może trochę więcej zaczęli wydawać na kontrakty, tutaj nie wiem, ale w 2022 roku wydawali b. podobnie do Liverpoolu czy Bayernu (2023: premie za LM, ale i Haaland, więc ciężko ocenić na ile więcej wydają, ciekawe jak było w 2024, jakoś niedługo powinien być raport UEFA). A jak jeszcze weźmiemy pod uwagę, że wypadł im na cały sezon najlepszy piłkarz świata sezonu 23/24 (widzę 130 mln na transfermarkt), De Bruyne możliwe, że się skończył (2 bramki i 6 asyst przez pół roku, 34 lata w tym roku), kilku podstawowych graczy się chyba mocno postarzało (Walker, Bernardo, Gundogan też metrykalnie dziad), to jest to po prostu dużo gorsza kadra niż parę lat temu. Kolega @moody przed sezonem nawet typował, że wleci kryzys City, bo nikogo nie kupili, a kadra coraz starsza, a ja np. w to nie wierzyłem, tak że szacuneczek. To, że Pepa zrobił kilka średnich transferów: no owszem, nie pomógł sobie, ale chyba nie jest tak, że nikt go nie krytykuje za Grealishów. ;)

City to oczywiście obrzydliwy klub w całym swoim istnieniu, ale to, że klub z topu po 4 latach idzie na zakupy to nie jest nic niespotykanego. Co najwyżej można mieć (słusznie) bekę, że robią to z dupy w styczniu i biorą (IMHO) dosyć przypadkowych ludzi.

Swoją drogą, kolega @venomik mnie zainspirował do sprawdzenia i przez ostatnie 20 lat: żaden klub spoza top10 najbogatszych klubów wg przychodów nie wygrał w tym czasie Ligi Mistrzów, jeden wygrał mistrzostwo Anglii (Leicester), jeden wygrał dwa razy ligę hiszpańską (Atletico), jeden spoza top3 ITA wygrał mistrzostwo we Włoszech (Napoli) + dominacja Bayernu i PSG w Niemczech/Francji.

Tak że kibicowanie Atletico/Napoli (@yedraz) to taka półka gdzie narzekanie na wydatki innych klubów nie jest jeszcze bóldupieniem i ma to w sobie jakąś jotę romantyzmu, może jeszcze kibicowanie klubom z top3 ITA jeżeli chodzi o Europę (ale tutaj Włosi są sami sobie winni, więc trochę jest) - kibice Realu narzekający na state cluby czy Biedapoolkowcy narzekający, że są 'tylko' 6/8 w hierarchii oligarchów to wiadomo, że XD i w dupach się poprzewracało, bo nawet Liverpool za 2023 rok wydawał 170-180% na pensje tego, co wydaje Inter, mniej więcej takie jest przebicie jeśli jest się w tym top8 finansowo nad klubami z szerokiej czołówki (Inter był #14 pod względem wydatków na pensje w Europie).

Oczywiście state cluby to zuo, a Liverpoolek zasłużył na 4-5 miejsce w hierarchii oligarchów*.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 04 lut 2025, 7:52

ps
Bernabeu2 pisze:
04 lut 2025, 6:46
Swoją drogą, kolega @venomik mnie zainspirował do sprawdzenia i przez ostatnie 20 lat: żaden klub spoza top10 najbogatszych klubów wg przychodów nie wygrał w tym czasie Ligi Mistrzów, jeden wygrał mistrzostwo Anglii (Leicester), jeden wygrał dwa razy ligę hiszpańską (Atletico), jeden spoza top3 ITA wygrał mistrzostwo we Włoszech (Napoli) + dominacja Bayernu i PSG w Niemczech/Francji.
Najbiedniejszy klub poza Leicester, który w tym czasie zrobił podium Premier League to Tottenham wielkiego Pocha (12. miejsce pod względem przychodów w Europie parę razy), poza Atletico jedyny klub poza duopolem, który zrobił wicemistrzostwo w ESP to Villarreal (poza top20 w przychodach w 2007/08 roku).

Niesamowite jakim geniuszem jest Simeone, że on w takich okolicznościach zrobił dwa finały LM z ekstremalnie trudnych drabinek i był blisko ich wygrania, dwa mistrzostwa i dwa razy wicemistrzostwo (Atletico najwyżej w przychodach było dwa razy 12. i zaczynało spoza top20 na początku kadencji Cholo).

I niesamowite, że my jeszcze jaramy się tymi rozgrywkami bogaczy. :) Inter z 9. przychodami na świecie wygrywający Ligę Mistrzów to 'najbiedniejszy' triumfator LM ostatnich 20 lat. :lol2:

Superliga to był oczywiście kiepski projekt, ale nie do opisania w jakiej bańce żyjemy, że mieliśmy transkontynentalny skowyt, że to zabije piłkę gdy bez Superligi obserwujemy z grubsza to samo. :wink:

Ale to tak na marginesie fejk-GOATa kupującego Marmuszów za dziesiątki milionów.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 04 lut 2025, 8:03

Clue jest takie, że oni przez ostatnie 3/4 sezony robili sobie powolna wymianę kadry i wyglądało że robią to fajnie z głową, bo sprzedawali gości za których można było wziąć jeszcze spoko pieniądz (+ dopompowali bilans transferowy juniorami). Tylko na końcu okazało się, że im to nie pyklo bo na trzy transfery dwa byly do niczego.
Dlatego teraz jest panick - całe okienko transferowe - bo kontuzja Rodriego + przejście na drugą stronę deBryne i Walkera bezlitośnie obnażyło wszystkie nieudane transfery ostatnich lat.

I to nie jest tak, że kibic Liverpoolu im zazdrości (tzn wiadomo ale to Liverpoolek, który średnio raz na 5 lat robi okienko na -100mln lol). To jest tak, że oni pomimo wydania pol grubej banki w ostatnich 4 latach nie byli w stanie zachować jakości jaka mieli wcześniej. W odpowiedzi na to teraz wydadzą drugie pół grubej banki tylko już nie w 4 lata a w pół roku i może im to pyknie. Czyli innymi słowy, jak zaczęli działać tak jak większość normalnych klubów z topu to okazało się że skończyli z kadrą dobra na podium max. Muszą teraz wrócić do korzeni budowania swojej potęgi żeby Guardiola znów był goat. Dlatego beka.

stary rupieć
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stary rupieć » 04 lut 2025, 8:32

Nebula RN pisze:
03 lut 2025, 20:12
Wchodzę do tematu City i widzę transfer za 60 mln... W sumie normalka, patrzę co to za gość kosztował tyle hajsu i ... zupełnie nie wiem co to za człowiek :lol2:

Marmousha dobrze kojarzyłem, tego Uzbeka coś tam słyszałem, ale Nico Gonzalez... Myślałem, że to ten z Juve, ale przecież to nie jest DM.

60+60+80 - okrągła kwota zimową porą;)
Ale co tam, przecież Pep to magik, ma kadrę za miliard, ale trzeba wydać kolejne 200 baniek :witam:
Nico Gonzalez, to syn legendy Deportivo la Coruna lat '90 Frana Gonzaleza znanego jako FRAN.
Wychowanek Barcy, dobrze się zapowiadał, ale został najpierw wypożyczony do Valencii gdzie szło mu tak sobie, a potem sprzedany do Porto.
W Porto szło mu lepiej, wydawał się jedną z czołowych postaci zespołu, no ale wiadomo jaka to liga.
Jego wartość rynkowa wg mnie to połowa kwoty jaką zapłaciło City, ale wiadomo że gdyby zgłosiło się po niego Leicester to zapłaciliby dużo mniej.
Trzymam kciuki za tego chłopaka i mam nadzieję, że sobie poradzi.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 04 lut 2025, 8:36

masacra pisze:
04 lut 2025, 5:39
No nie, aż sobie musiałem sprawdzić sezon po sezonie czy ja coś źle pamiętam, czy rzeczywiście City robiło sobie ostatnio zakupy juniorów jedynie do spokojnego wprowadzania.
23/24
Gvardiol (21), Nunes (25), Doku (21), Kovacic (29),
22/23
Haaland (21), Philips (25), Akanji (27), Sergio Gomez (21), Perrone (20)
21/22
Grealish (25), Alvarez (22)
20/21
Dias (23), Ake (25), Torres (20), Bustos (22).

To jest ponad pół miliarda wydane, 15 piłkarzy sprowadzonych (więcej ale tych u20 nie liczyłem).
Problemem City nie jest to, że oni nie starali się wzmocnić kadry po odejściach niektórych zawodników. Problemem City jest to, że na tych 16 sprowadzonych w ostatnich 4 sezonach sprawdziło się 6 (w porywach). Reszta, tak jak pisałem okazała się dobra max do rotacji i to takiej głębokiej albo dobra do... niczego.

Oni zaczęli sprzedawać juniorów właśnie za fajne pieniądze (inwestycje w szkółkę przynoszą benefity) i sobie fajnie na bilansie transferowym wychodzili. Ale główna przyczyna sytuacji w jakiej się znaleźli jest taka, że ratio udanych transferów w ostatnich latach spadło im do ok 30%.

W dodatku zaczęli popełniać błędy które są memogenne. Bo jak nazwać sprowadzenie Grealisha, który drugi sezon z rzędu kopie się po czole i nie jest żadną wartością dodana dla drużyny (transfer za +100mln lol) w sytuacji gdy w kadrze mieli Cola Palmera? Jak nazwać wydanie ponad 100mln combined na Philipsa i Nunesa, z czego jeden już jest w Ipswich, a drugi nie rozegrał chyba jeszcze 2 dobrych meczy z rzędu w barwach City?
To są klasyczne błędy, z których każdy inny manager musiałby się tłumaczyć co druga konferencje prasowa.
A Pep występuje tu w roli jakiejs ofiary nieuchronności zdarzeń w klubie który dotarł na szczyt, bo kiedyś Realek był w takiej samej sytuacji.
myslisz, ze piszac "ostatnio" mialem na mysli transfery sprzed 5 lat? :P zwlaszcza ze od tamtego momentu wrzucili do gabloty pewnie z >10 trofeow?

ja mowie o ostatnim okienku, dwoch i sciaganiu tych dokow i savinhow, o ktorych mi chodzilo, jak pisalem o dzieciakach (moze zle sie wyrazilem, bo ty zaczales cos o juniorach pisac), bo z ludzi sciaganych przez ostatnie dwa lata kto mial potencjal zeby z miejsca grac w pierwszym skladzie? moze gvardiol. reszta to wlasnie takie uzupelnienia skladu z liczeniem, ze trzon pociagnie kolejny sezon. ale trzon jest juz zwyczajnie stary i wypompowany. city przez ostatnie dwa lata to bym powiedzial, ze bardziej sie kadrowo oslabiali niz wzmacniali, duzo ludzi zwracalo uwage na dziwne ruchy. no i w koncu banka pekla. cykle w pilce to normalna rzecz. inna rzecz, ze robienie tragedii z jednego slabszego sezonu w ostatnich 6-7? tez bawi, bo malo kto w europie mial w ogole podobny run do city

i przestan mi przesladowac filozofa, bo zaraz lysy z liverpoolu w ciagu roku wyrowna liczbe mistrzostw jurgena floppa wymeczona przez prawie dekade i tu dopiero bedzie kogo odbrazawiac :twisted:

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 04 lut 2025, 8:40

masacra pisze:
04 lut 2025, 8:03
To jest tak, że oni pomimo wydania pol grubej banki w ostatnich 4 latach nie byli w stanie zachować jakości jaka mieli wcześniej.
Ale to jest zaskakujące, że bez dodatkowych nakładów w obecnej piłce zjeżdżasz poziomem? Bo jak w bilansie transferowym wychodzisz na ~zero (i to na przestrzeni 4 lat), ale ci się sypie Rodri i kończy De Bruyne czy Walker (czyli najlepsi gracze na swoich pozycjach na świecie do niedawna), to z automatu zjeżdżasz z poziomem. Te pół bańki wygląda efektownie, ale out Alvarez, Cancelo, Walker, Palmer, Mahrez, Laporte, Sterling, Jesus, Zinczenko, Fernandinho, Aguero - to też wygląda potężnie.

Dla mnie ciekawsze niż to, że Pep dostanie wagon pieniędzy*, jest właśnie to co z tym zrobi - bo on dostał w spadku bardzo mocną kadrę (Silva, De Bruyne) i trafił im się złoty strzał z Rodrim (który wyglądał świetnie w Atletico, ale nie był top graczem): dwóch-trzech absolutnie unikatowych graczy, pasujących do jego grania. Teraz Marmoush, Gonzalez, wcześniej Doku, Nunes, Kovacic, Phillips, Grealish - tutaj faktycznie wygląda na to, że stracił swoje mojo Pepik. Ja (i chyba moody też) odnosiliśmy się do tego, że City po prostu musiało iść na zakupy najpóźniej w lecie.

W sumie jeśli De Bruyne nie wróci do topowego grania, to jest pierwszy moment w karierze Pepa, gdzie w 100% odpowiadać będzie za swoją kadrę. ;)

* bo raz, że nie tylko on jeden ma wagon pieniędzy, a dwa, te pepowe dyskusje mają zawsze drugi koniec kija, tj. on jest na tyle dobry żeby prowadzić top klub przez dekadę, a Mourinho czy Ancelotti nie.

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 827

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 04 lut 2025, 9:31

stary rupieć pisze:
04 lut 2025, 8:32
Nebula RN pisze:
03 lut 2025, 20:12
Wchodzę do tematu City i widzę transfer za 60 mln... W sumie normalka, patrzę co to za gość kosztował tyle hajsu i ... zupełnie nie wiem co to za człowiek :lol2:

Marmousha dobrze kojarzyłem, tego Uzbeka coś tam słyszałem, ale Nico Gonzalez... Myślałem, że to ten z Juve, ale przecież to nie jest DM.

60+60+80 - okrągła kwota zimową porą;)
Ale co tam, przecież Pep to magik, ma kadrę za miliard, ale trzeba wydać kolejne 200 baniek :witam:
Nico Gonzalez, to syn legendy Deportivo la Coruna lat '90 Frana Gonzaleza znanego jako FRAN.
Wychowanek Barcy, dobrze się zapowiadał, ale został najpierw wypożyczony do Valencii gdzie szło mu tak sobie, a potem sprzedany do Porto.
W Porto szło mu lepiej, wydawał się jedną z czołowych postaci zespołu, no ale wiadomo jaka to liga.
Jego wartość rynkowa wg mnie to połowa kwoty jaką zapłaciło City, ale wiadomo że gdyby zgłosiło się po niego Leicester to zapłaciliby dużo mniej.
Trzymam kciuki za tego chłopaka i mam nadzieję, że sobie poradzi.
Frana pamiętam oczywiście - dzięki za dodatkowe informacje 👍

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 04 lut 2025, 15:38

Bernabeu2 pisze:
04 lut 2025, 8:40
Ale to jest zaskakujące, że bez dodatkowych nakładów w obecnej piłce zjeżdżasz poziomem?
I tak i nie. Jak tu kilka lat temu wskazywałem bilans transferowy Liverpoolu jako argument, że Kloppek dokonuje tam cudów to trochę było tych postów, że Liverpool też potężnie wydaje (co w sumie nie było kłamstwem), a bilans transferowy wynika z faktu że przy okazji pozbywa się niepotrzebnego szrotu za fajne pieniądze
Także wiesz, zależy z której strony sobie na to patrzysz.
Fun fact jest taki, że Kloppek pomimo dodatniego bilansu transferowego w dwóch pierwszych sezonach, rzeczywiście mocno podniósł poziom sportowy drużyny. Także tak (chociaż wiadomo, że startował z innego pułapu)

Ja ogólnie nie bronie City szaleć na rynku transferowym i w ogóle szacun, że ostatnie 3-4 lata zachowywali się w sposób mocno cywilizowany jak na ich standardy. Pisze tylko, że te ostatnie lata przepalili mnóstwo hajsu na nieudane transfery, które
1)przeszly bez większej krytyki (w pewnym sensie nawet niezauważone) bo 'stara gwardia' dawała radę
2) teraz wychodzi to z całą mocą bo stara gwardia się posypała
3) jakby o chociaż 20% mieli lepsze ratio w transferach w ostatnich 3-4 latach to dzisiaj nie mieliby tak wielkiego bólu głowy.

moody pisze:
04 lut 2025, 8:36
i przestan mi przesladowac filozofa, bo zaraz lysy z liverpoolu w ciagu roku wyrowna liczbe mistrzostw jurgena floppa wymeczona przez prawie dekade i tu dopiero bedzie kogo odbrazawiac
Wiesz, że nie da się tu obronoc floppka bez chwalenia goatPepa dlatego udam że tego nie przeczytałem.

zostawię tylko to

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 482

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 04 lut 2025, 22:56

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 23 lut 2025, 19:20

Jak bylismy malymi dziecmi to na chleb mowilismy Guardiola dlatego ze smutkiem patrze na jego upadek.

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 23 lut 2025, 19:23

Ciekawe że 4 miejsce w lidze i odpadnięcie z Realem nazywa się upadkiem. Jeden slaby sezonw karierze Hiszpana to jest co?

Kiedyś musiał przyjść

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 23 lut 2025, 19:38

No co Ty! otwórz oczy.
Guardiola zawsze dostaje do prowadzenia samograja, ponadto wydaję miliardy na transfery. W takim Oxford United szybko by poleciał ze stanowiska. Nieudacznik!

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 24 lut 2025, 21:48

Gdzies mi to ostatnio mignelo i nie moglem uwierzyc dlatego sprawdzilem i faktycznie Grealish ostatniego gola w lidze strzelil w grudniu 2023 roku.
Czternascie miesiecy bez gola grajac w takiej druzynie jak City. Ladnie Jack.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”