Squadra Azzurra - Reprezentacja Włoch - Strona 143

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Squadra Azzurra - Reprezentacja Włoch

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 17 mar 2025, 14:49

Bernabeu2 pisze:
17 mar 2025, 14:19
Kolega Fekalia pisał o pozycji środkowego napastnika
No to dziwnie pisał. Bo przecież cała dyskusja zaczęła się od wpisu w którym autor narzekał na atak i tęsknił za trójką zawodników, wśród których był tylko jeden środkowy napastnik i dwóch skrzydlowych.

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 469

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 17 mar 2025, 15:02

venomik pisze:
17 mar 2025, 13:06
fekalia pisze:
17 mar 2025, 12:17
Płacze nad atakiem reprezentacji Włoch to już stały element każdych powołań od wielu lat
No i te płacze są słuszne.
Ostatnie ME: trzy strzelone bramki w 4 meczach i odpadnięcie w 1/8 ponieważ nie potrafili strzelić żadnej bramki potężnej Szwajcarii.
Eliminacje do ostatnich MŚ: zaledwie 13 bramek w 8 meczach, z czego i tak 5 bramek zostało nabitych w jednym meczu z Litwą. Czyli w pozostałych 7 meczach zdobyli 8 bramek i przez remisy 0:0 (z Szwajcarią i Irlandią) oraz 1:1 (Bułgaria i Szwajcaria) lądują na 2 miejscu w grupie. Przez co muszą przejść baraże, ale tam już nie dają rady strzelić ani jednej bramki Macedonii i tracą szansę na wyjazd.
Najlepszy strzelec Włoch w tamtych eliminacjach może być dumny: jakieś 200 strzeliło tyle samo albo więcej bramek co on.
Nie wiem w ogóle po co mi to tłumaczysz :D Ja nie powiedziałem, że to stały element każdych powołań od wielu lat z którym się nie zgadzałem, tylko że płacze są od dawna, ale jednak teraz przy okazji tych konkretnych powołań fakty są takie, że jest kilku napastników z golem (i Spal musi to wykorzystać).

venomik pisze:
17 mar 2025, 14:49
Bernabeu2 pisze:
Kolega Fekalia pisał o pozycji środkowego napastnika
No to dziwnie pisał. Bo przecież cała dyskusja zaczęła się od wpisu w którym autor narzekał na atak i tęsknił za trójką zawodników, wśród których był tylko jeden środkowy napastnik i dwóch skrzydlowych.
Nie. To były dwa różne cytaty, dwóch różnych ludzi. Pisaliśmy z Bernabeu2 o pozycji środkowego napastnika, a w drugim temacie poprawiłem jedynie, że trio C-I-B nigdy ze sobą nie grało (ok. grało 12 minut) to Ty sobie wszystko skompilowałeś w jedno.

Bernabeu2 pisze:
I to, że wg transfermarkt najbardziej wartościowym włoskim skrzydłowym jest 27-letni Federico Chiesa z odmętów ławki Liverpoolu (ew. 29-letni Mattia Zacagni) - w pełni tłumaczy dlaczego ci Włosi mają marny potencjał w przodzie. Za bardzo włoskiej ligi nie oglądam, ale brak tych 'fałszywych 10-tek' czy 'odwróconych skrzydłowych' to jednak coś szokującego patrząc na to jak się gra obecnie w piłkę,
Na upartego znalazłoby się graczy i do takiego grania - Zaccagni jest jednym z ważniejszych piłkarzy Lazio - 8 bramek, 6 asyst w lidze (+ LE: 2G, 2A, +PW 1A), Orsolini 10 bramek, 3 asysty (PW 1G).
Jednak Spal już nie gra skrzydłami (tak, pewnie wynika to z problemów o których mówisz) - gra 3-5-2 i mnie się akurat to podoba, bo kadra ma piłkarzy do gry w taki sposób i póki co wygląd to dobrze.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 170
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 17 mar 2025, 17:42

venomik pisze:
17 mar 2025, 13:06
fekalia pisze:
17 mar 2025, 12:17
I kolega wyżej właśnie za tym tęskni
Kolega wyżej albo rzucił trzema nazwiskami które mu się dobrze kojarzą z tamtym okresem albo pomylił Insigne z jednym Chiesą lub Berardim. W sumie cała czwórka (wymienieni + Immobile) często lądowali razem w kadrze meczowej, ale w trakcie spotkania Chiesa wchodził za Berardiego albo odwrotnie i dlatego nie znajdowali się jednoczesnie na boisku.
O to, to, to. Plus faktycznie zapomniałem o krasnalu. W każdym razie, jak ktoś już wyżej pisał, skrzydła są slabiutkie na tle tego co było kilka lat temu. Tak jak i całokształt kadry. A taki Immobile w Lazio był kotem. Retequi, Kean czy Lucca (xD) mogą mu na ten moment czyścić buty. O czasach Del Piero, Tottiego, Vieriego, Inzaghiego... a dobra 😀

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 18 mar 2025, 8:02

Sh00t pisze:
17 mar 2025, 17:42
Tak jak i całokształt kadry. A taki Immobile w Lazio był kotem. Retequi, Kean czy Lucca (xD) mogą mu na ten moment czyścić buty. O czasach Del Piero, Tottiego, Vieriego, Inzaghiego... a dobra 😀
Tu nie ma co iksdekować, bo na ten moment to są czołowi napastnicy ligi i Spal nie ma wymówki, że nie ma kto strzelać, bo ma. Na tle napastników sprzed 20-30 lat, których potem wymieniłeś te nazwiska wypadają blado, ale co to zmienia?

Sh00t pisze:
17 mar 2025, 17:42
O to, to, to. Plus faktycznie zapomniałem o krasnalu. W każdym razie, jak ktoś już wyżej pisał, skrzydła są slabiutkie na tle tego co było kilka lat temu.
W tym momencie to nic nie znaczy, bo Spal gra bez skrzydeł.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 18 mar 2025, 17:23

fekalia pisze:
18 mar 2025, 8:02
Gratuluje optymizmu. Wlosi od lat mają wielki problem z wyszkoleniem klasowego skrzydłowego (a jak jakiś powstał to się wiecznie łamie). Widać ogromny problem w podejściu i szkoleniu, ale 'to nic nie znaczy, bo trener i tak ich nie potrzebuje'.
Kto tam jest obecnie najlepszym skrzydłowych włoskim? Zaggani? :D

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 19 mar 2025, 9:07

venomik pisze:
18 mar 2025, 17:23
fekalia pisze:
18 mar 2025, 8:02
Gratuluje optymizmu. Wlosi od lat mają wielki problem z wyszkoleniem klasowego skrzydłowego (a jak jakiś powstał to się wiecznie łamie). Widać ogromny problem w podejściu i szkoleniu, ale 'to nic nie znaczy, bo trener i tak ich nie potrzebuje'.
Kto tam jest obecnie najlepszym skrzydłowych włoskim? Zaggani? :D
Obecnie Zaccagni i Orsolini*. I tak, mogę się tylko powtórzyć - aktualnie to nie problem, bo Spal nie gra skrzydłami i (wszystko wskazuje na to, że) jego 3-5-2 będzie grane w całym tym cyklu, czyli aż do Mundialu 26 (jeżeli na nim zagrają :D ). Aktualny potencjał ludzki jest skrojony pod te ustawienie (chociaż sam Spal pewnie je wybrał m.in. przez brak klasowych skrzydłowych - tak, ja rozumiem, że tu wszystko jest ze sobą powiązane, nie musisz mi tłumaczyć, naprawdę mocno się interesuję reprezentacją Włoch i ich młodzieżówkami od wielu, wielu lat) i dobrze, że selekcjoner odrobił lekcję.
Nie zamierzam się dzisiaj przejmować co będzie, gdy na jesieni roku 2026 nowy trener będzie chciał grać skrzydłami (też nie mamy pojęcia jak wtedy będzie wyglądała sytuacja - może Chiesa wróci do Włoch i do formy, może pojawi się ktoś nowy/nowi, a może będzie jeszcze gorzej, a trener i tak na siłę będzie grał marnymi wówczas skrzydłowymi. Wtedy się poprzejmuje.

Wg Sky Sport jutro Włosi zagrają tak:
(3-5-1-1): Donnarumma; Di Lorenzo, Buongiorno, Bastoni; Politano, Barella, Rovella, Tonali, Udogie; Raspadori, Retegui.

*tu wtrące jeszcze tylko, że te nazwiska są mało atrakcyjne, ale też bądźmy uczciwi, dzisiaj to czołowi skrzydłowi ligi :P

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 19 mar 2025, 13:30

Retegui nadciągnął mięsień w prawej nodze. Będzie niedostępny w dwóch meczach z Niemcami :D

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3478

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 19 mar 2025, 13:37

To Niemcy będą grali ze Słowacją, Irlandią Północną i Luksemburgiem a Włosi z Norwegią, Izraelem, Estonią i Mołdawią :P

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 19 mar 2025, 18:59

Italia U19 - Łotwa U19 1:1 🤣🤣🤣🤣

Gdzie w Italii są młodzi co już pykają w Serie A.
I jak ten kraj ma się odrodzić? [k****], wstyd.

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 19 mar 2025, 19:42

Sh00t pisze:
19 mar 2025, 18:59
Italia U19 - Łotwa U19 1:1 🤣🤣🤣🤣

Gdzie w Italii są młodzi co już pykają w Serie A.
I jak ten kraj ma się odrodzić? [k****], wstyd.
Gdyby opierać się na wynikach młodzieżówek to Włosi mogliby mieć dobry nastrój. Rok temu wygrali EURO U17, rok wcześniej wygrali EURO U19 i byli w finale Mundialu U20. Swoją drogą kilku piłkarzy, którzy rok temu wygrywali ME dzisiaj grało w U19, która potknęła się z Łotwa (m.in. Camarda, Natali). Ale to, że z pośród kilku roczników Włosi wyselekcjoniwali grupy, które sięgneły po tytuły nie jest żadnym gwarantem sukcesu dorosłej reprezentacji, bo wielkość z tych graczy zniknie w 3 ligach, niektórzy skończą kariery zanim zaczną, a jeszcze inni, którzy zrobią karierę w ogóle w tych kadrach nie grali. Tak samo jak dowodem zapaści (bo tego mial dotyczyc ten post?) nie jest wynik jednego, losowego remisu z Łotwą, który tu wrzuciłeś.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 19 mar 2025, 20:48

Łotwa jest słabiutka, ten wynik jest dokładnie definicja zapaści. Takie mecze trzeba wygrywać, a ten minimalizm młodych zemścił się 😎

To kwestia mentalu (pieprzony minimalizm). Skoro nie potrafią wygrać z Łotwą u siebie, to nie wiem co z nich będzie. Zresztą gola dla Italii strzelił 18-latek, który już pyka w Genoi (20 meczów). Jest w tej kadrze kilku ciekawych graczy, ale jak się nie wygrywa z Łotwą...

Mnie ten wynik po prostu wkurwił.

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 20 mar 2025, 8:20

Sh00t pisze:
19 mar 2025, 20:48
Łotwa jest słabiutka, ten wynik jest dokładnie definicja zapaści.
Może to wynik faktycznie słabego rocznika, może słabej selekcji, może trenera. Prawdopodobnie Włosi nie zagrają w tegorocznym EURO U19, bo po meczu z Łotwą czekają ich jeszcze mecze eliminacyjne z Hiszpanią i Francją. Rok temu w finałowym turnieju nie było Anglii, bo w kwalifikacjach nie dali rady... Czarnogórze, Walii i Austrii. Zapaść?
O czym wg Ciebie świadczą wygrane EURO U17, U19 i finał Mundialu U20 w ostatnich dwóch latach bo na to totalnie zamknąłeś oczy? Wg mnie jedno i drugie o niczym, bo to nie ma przełożenia na dorosłą piłkę (fajnie jakby z każdej takiej kadry później 2-3 piłkarzy zrobiło karierę i cokolwiek znaczyło w reprezentacji - tyle).

BTW. Coś mi mówi, że dzisiaj po przegranej z Niemcami przylecisz "pośmiać się" z Italii, ale po ewentualnej wygranej nie zająkniesz się słowem.

A teraz sprawy ważne.
Przewidywany skład na Niemcy (SKY SPORT):

ITALIA (3-5-1-1): Donnarumma; Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori; Politano, Barella, Rovella, Tonali, Udogie; Raspadori; Kean.

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 21 mar 2025, 7:29

Wzięli i przegrali. Szkoda niewykorzystanej sam na sam Raspadoriego, gdy był remis (zresztą Raspa wczoraj słabizna, miałem nadzieję, że Spal zmieni go już w przerwie), szkoda okazji Keana. Szczęście w nieszczęściu, że w rewanżu będzie musiał zagrać Buongiorno (i Bastoni wróci na pól-lewego), bo Włosi nie radzili sobie ze stałymi fragmentami. Bardzo fajny mecz Tonalego. Szanse na awans do FF pewnie malutkie, ale osobiście z kształtu i drogi jaką idzie ta reprezentacja jestem zadowolony.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 21 mar 2025, 10:18

fekalia pisze:
21 mar 2025, 7:29
Szczęście w nieszczęściu, że w rewanżu będzie musiał zagrać Buongiorno (i Bastoni wróci na pól-lewego)
Niestety w tym pokoleniu obrodziło lewonożnymi stoperami. Na dłuższą metę Calafiori i Bastoni są na siebie skazani.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 23 mar 2025, 8:48

fekalia pisze:
20 mar 2025, 8:20
Sh00t pisze:
19 mar 2025, 20:48
Łotwa jest słabiutka, ten wynik jest dokładnie definicja zapaści.
Może to wynik faktycznie słabego rocznika, może słabej selekcji, może trenera. Prawdopodobnie Włosi nie zagrają w tegorocznym EURO U19, bo po meczu z Łotwą czekają ich jeszcze mecze eliminacyjne z Hiszpanią i Francją. Rok temu w finałowym turnieju nie było Anglii, bo w kwalifikacjach nie dali rady... Czarnogórze, Walii i Austrii. Zapaść?
O czym wg Ciebie świadczą wygrane EURO U17, U19 i finał Mundialu U20 w ostatnich dwóch latach bo na to totalnie zamknąłeś oczy? Wg mnie jedno i drugie o niczym, bo to nie ma przełożenia na dorosłą piłkę (fajnie jakby z każdej takiej kadry później 2-3 piłkarzy zrobiło karierę i cokolwiek znaczyło w reprezentacji - tyle).

BTW. Coś mi mówi, że dzisiaj po przegranej z Niemcami przylecisz "pośmiać się" z Italii, ale po ewentualnej wygranej nie zająkniesz się słowem.

A teraz sprawy ważne.
Przewidywany skład na Niemcy (SKY SPORT):

ITALIA (3-5-1-1): Donnarumma; Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori; Politano, Barella, Rovella, Tonali, Udogie; Raspadori; Kean.
Zaczyna mnie irytować twoje pierdolenie ;)

Jestem fanem Juve od lat i to chyba oczywiste, że reprezentacja też mnie interesuje, także proponuję zluzować troszkę, dobrze kolego?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”