2. Bundesliga - Strona 2

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

2. Bundesliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 11 kwie 2025, 23:24

Kibicuje HSV od 17lat i oglądam mecze regularnie, z czego ostatnie 7lat to 2. bundesliga gdzie widziałem sporo "dziwnych" czy "frajerskich" spotkań przez całą przygodę na zapleczu, więc nie zaskakuję mnie ten wynik z Brunszwikiem w żaden sposób.

2. bundesliga i HSV rzeczywiście zasługuję na jakiś film albo książkę, niesamowity czas, pod względem emocji. Przypominam sobie chociażby drużynę po wodzą Tima Waltera, tam było dość dużo takich "dziwnych" meczy, tylko gra była wesoło atrakcyjna, momentami grali na prawdę pięknie, aż przychodził reset i porażka tak totalnie z dupy. No dużo tego było przez ten czas.

Z tego dzisiejszego spotkania przykre jest to, że ta porażka była pierwszą w tym sezonie na własnym stadionie, a HSV pozostawało jedyną drużyną z trzech najwyższych lig, która nie poniosła porażki przed własną publicznością. Liczyłem, że dowiozą to do końca sezonu. No trudno.
Plus jest taki, że przynajmniej FC Köln też traci punkty remisując swoje spotkanie.

Za tydzień kibicowski szlagier, wyjazdowe starcie z Schalke 04.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 170
Kibicuję: Juventus

2. Bundesliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 11 kwie 2025, 23:40

cloner pisze:
11 kwie 2025, 21:42
Sh00t pisze:
11 kwie 2025, 20:51
2 Bundesliga
Ale to jest temat o HSV, jest też temat o 2. bundeslidze ;)
Nie chciało mi się szukać 😘

@Tennessee
Czułem jakąś tam sympatię do HSV, ale ich frajerstwa nie da się wytłumaczyć w racjonalny sposób, tym bardziej kiedy widziałeś to dzisiejsze "widowisko". To naprawdę wyglądało jak sprzedany mecz i oby nie awansowali do Bundesligi. Absolutnie na to nie zasługują.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

2. Bundesliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 12 kwie 2025, 0:42

Dla mnie na awans zasługuję ta ekipa która po 34 kolejkach ma najwięcej punktów, a dokładnie dwie ekipy.

Łatwo powiedzieć kompromitacja, frajerstwo... też często byłem wkurzony.
Przed spadkiem HSV nie oglądałem 2.bundesligi, no może parę najciekawszych spotkań. Ale wydaję mnie się, że rozwój piłki podszedł mocno do przodu, dobra praca w klubie, organizacja, planowanie, odpowiedni ludzie... stąd awanse drużyn mniejszych jak Paderborn, Ingolstadt czy Heidenheim. Kosztem tych dużych, którym wydawało się, że mają wszystko gotowe i nie muszą już wiele robić. Tak pojechało Schalke, potem się okazało, że na to nie starcza, tam nie ma funduszy i lepiej zorganizowane klubu, nawet te mniejsze, okazywały się konkurencyjne.

Dzisiaj patrzysz na zablecze Bundesligi i nie jest łatwo awansować, każdy nawet Elversberg potrafi złożyć ciekawą ekipę, która wyrwie punkty. Do tego dochodzi klasyczne "bij mistrza", każdy z mniejszych aż się pali by ograć HSV, bo to jest coś, to jest prestiż, HSV wielka marka która zapełnia stadiony rywali i tak to się nakręca. Nie szukam usprawiedliwienia, bo siedem lat na zapleczu to stanowczo za długo, jakoś o siedem za długo.

Zobaczymy co przyniesie końcówka sezonu, HSV ma przed sobą pięć serii gier do końca:

FC Schalke 04 (A)
Karlsruher SC (H)
SV Darmstadt 98 (A)
SSV Ulm (H)
Greuther Fürth (A)

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

2. Bundesliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 12 kwie 2025, 0:52

@Tennessee
Oni przegrali z Eintrachtem dwa razy w historii, a tutaj u siebie przy pełnych trybunach dostawali w pizdę od spadkowicza 1:4. Rozumiem bycie fanem, nie rozumiem klapek na oczach. Oni są zwykłymi kiepami bez szacunku do własnych kibiców. A wiesz, że Eintracht potrzebował tych punktów, żeby wyjść ze strefy spadkowej? 😎

I pyk, na luziku w Hamburgu.

PS sporo fanów na oficjalnym fanpage'u tej śmiesznej drużyny pisze o sprzedanym meczu. Humory tam są "zajebiste". Kusi mnie, by postawić 1000, że nie wrócą do Bundesligi.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

2. Bundesliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 12 kwie 2025, 8:50

To, że przegrali dwa razy w historii, to brzmi mocno. Tyle, że Brunszwik od połowy lat 80-tych grał w bundeslidze jeden sezon. Przecież to jest jakieś 30/35lat bez konfrontacji.

No cóż w tym sezonie przegrali dwa razy. Ale w sporcie mało jest przypadków w których słaba drużyny wygrywa z liderem? Tym bardziej jak mówimy o drużynie która ma nóż na gardle i walczy o utrzymanie, przecież to się stosunkowo dość często zdarza, a HSV to żadna potęga.

Przegrali w pojebany sposób, świetna karma dla fanów teorii spiskowych o sprzedanych meczach.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

2. Bundesliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 12 kwie 2025, 10:28

Tennessee pisze:
12 kwie 2025, 8:50
To, że przegrali dwa razy w historii, to brzmi mocno. Tyle, że Brunszwik od połowy lat 80-tych grał w bundeslidze jeden sezon. Przecież to jest jakieś 30/35lat bez konfrontacji.

No cóż w tym sezonie przegrali dwa razy. Ale w sporcie mało jest przypadków w których słaba drużyny wygrywa z liderem? Tym bardziej jak mówimy o drużynie która ma nóż na gardle i walczy o utrzymanie, przecież to się stosunkowo dość często zdarza, a HSV to żadna potęga.

Przegrali w pojebany sposób, świetna karma dla fanów teorii spiskowych o sprzedanych meczach.
Nie przypominam sobie żadnego przypadku z ostatnich lat, w którym lider jest gromiony u siebie przez spadkowicza. Nie wyobrażam sobie, żeby Liverpool u siebie dostał 2:4 od Ipswich, kiedy każdy punkt się liczy. Albo Inter wyłapuje gonga od Venezi 2:4. Jasne, HSV to nie potęga, ale lider drugiej ligi a Eintracht gra na poziomie trzeciej. Niespodzianki się zdarzają, owszem, ale o dziwo bardzo często trafiają się tym frajerom z HSV. Tak trochę za często, więc prokuratura mogła by się im przyjrzeć. Oczywiście nie tylko im, piłka nożna globalnie jest patologią, ale to temat rzeka, a mi się dzisiaj pływać nie chce 😎

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

2. Bundesliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 12 kwie 2025, 16:14

Sprzedawanie meczy na takim poziomie jak 2.bundesliga w 2025 roku? przecież to abstrakcja. Nikt tego nie zrobi, to nie lata 90te, możliwości wpadki jest 100%. Wiesz ile dziennikarzy i osób zaangażowanych kręci się wokół takiego klubu jak HSV, to wyjdzie na jaw momentalnie. No nie ma innej opcji.

Sprzedawanie meczy to może w Bułgarii, nie wiem w Rumunii, albo gdzieś na Bałkanach. Na bardziej medialnym poziomie jak bundesliga to wykluczone. Tym bardziej, że dzisiaj pieniądze w futbolu robi się inaczej, transfery, prowizje itp. tam są przekręty.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

2. Bundesliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 19 kwie 2025, 22:47

Wiosenna klontwa HSV znowu zaczyna mieszać.

Udało się zaprzepaścić szansę na to by mega ważne punkty pojechały do Hamburga.

Mogło się wydawać, że po szybkiej czerwonej kartce już w trzeciej minucie meczu dla zawodnika Schalke będzie łatwo, ale tak nie było i oczywiście trzeba było sobie to jeszcze bardziej skomplikować stratą bramki, skąd to znają fani HSV. :angry2:
Natomiast od wyrównującego trafienia na 1:1 spotkanie zrobiło się jednostronnie, było widać przewagę, nawet padła bramka na 2:1 jeszcze przed przerwą. Druga połowa słaba ale pod kontrolą i co? no gówno, oczywiście strata bramki na 2:2, nerwowa próba odrobienia, ale bez skutku. Tak się właśnie to robi grając cały mecz 11 na 10. Jestem pod wrażeniem.
Jeszcze po końcowym gwizdku już po zebraniu drużyny w kółko doszło do wymiany zdań pomiędzy dwoma zawodnikami HSV, pisząc delikatnie nie wyglądało to jak zaproszenie na kolację po meczu.

Będzie ciekawie, jutro Köln ma szansę wskoczyć na fotel lidera.
Plusem jest jednak to, że we wcześniejszych sezonach rywale HSV punktowali jakby mocniej z większą pewnością. Aktualnie dużo ekip gubi punkty, więc wszystko jest jeszcze do zrobienia.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

2. Bundesliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 kwie 2025, 22:57

Tennessee pisze:
19 kwie 2025, 22:47
Wiosenna klontwa
:shock:

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

2. Bundesliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 19 kwie 2025, 23:11

HSV popełnia błędy, to i ja mogę. Prawda? :(

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

2. Bundesliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 kwie 2025, 23:13

Tennessee pisze:
19 kwie 2025, 23:11
HSV popełnia błędy, to i ja mogę. Prawda? :(
To zależy. Czy chcesz być od nich lepszy, bo mimo że HSV to jedyny klub który lubię w DE to zaczynam mieć powoli bekę.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

2. Bundesliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 20 kwie 2025, 2:38

cloner pisze:
19 kwie 2025, 23:13
To zależy. Czy chcesz być od nich lepszy
Wiesz co? nie wiem. Nie wiem czy chcę być lepszy. Tak się chwilę zastanowiłem, po czym doszedłem do wniosku, że praktycznie całe moje kibicowskie życie opiera się na porażce. Dosłownie tak z 90%.

Jak rozpoczynała się moja przygoda z ekipą HSV, była to wówczas topowa drużyna w Niemczech, takie top 5. Później już tylko w dół.
We Francji jest Olympique Lyon. Moja pierwsza zagraniczna miłość kibicowska. Zaczęła się w okolicach piątego mistrzostwa Francji, gdzieś jak zaczynał grać Karim Benzema, fenomenalny talent rodem z "Maghrebu".
Później już tylko w dół, chociaż powolny, delikatny ale jednak.
Jeszcze R.S.C. Anderlecht. Belgia zawsze piłkarsko była mi bliska. Tam oczywiście masa sukcesów, ale znowu mówimy o czymś co minęło, czymś co było kiedyś.

...

Jakoś tak nie boli mnie siedem sezonów na zapleczu poważnej piłki. HSV daję kibicom całe mnóstwo emocji, różnych emocji. To jest naprawdę wciągające, czasami wyniki schodzą na dalszy plan. Czy kibice United są dumni z drużyny po meczu z OL? myślę, że tak. Czy kibice Lyonu są dumni po meczu z United? również myślę, że tak.
Może HSV "zrobi awans", a może nie. Kibic raczej nie ma na to wpływu, ale kibicem się jest, a nie bywa.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

2. Bundesliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 27 kwie 2025, 15:34

Wjeżdża HSV w swój najlepszy etap sezonu, w którym zawsze odsłaniają swoją prawdziwą twarz. To będzie awans! :smoke:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

2. Bundesliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 27 kwie 2025, 17:42

Taaaa, Koln w plecy to HSV gorsze być nie może, u siebie w plecy z Karlsruhe, które się niebezpiecznie zbliża do strefy premiowanej awansem :mrgreen:

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

2. Bundesliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 02 maja 2025, 19:34

Kandydat do awansu, czyli trzeci Magdeburg przegrywa u siebie po 45 minutach 0:3 z przedostatnią drużyną w tabeli 🤣

Ta liga jest popierdolona.

EDIT: 0:5 po 57 minutach :roftl3:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”