Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post autor: Mr.Chris » 23 kwie 2025, 1:19

moody pisze:
23 kwie 2025, 0:24
nie da sie tego skrocic do matematycznego wzoru
I nawet nie próbowałem. Polecam ostatni akapit ;)
Tennessee pisze:
23 kwie 2025, 0:46
Wszystko się zgadza panowie. Tylko trzeba mieć określony plan wyszukiwania piłkarzy.

Mam klub który preferuję określony styl, gdzie ważne są cechy X, gdzie ważnym elementem są wartości X, do tego piłkarz ma posiadać na dobrym poziomie atrybuty X. To wyszukuję, sprawdzam, analizuję i w końcu sprowadzam gracza o tych punktach X, a nie Y, bo akurat gość ma dobry sezon i boimy się, że zaraz go ktoś sprzątnie.
Wtedy taki zawodnik o tych parametrach X trafia do drużyny funkcjonującej w myśl tego X i automatycznie ma łatwiej wkomponować się do drużyny i być wartością dodaną. Czy przychodzi z ligi z Polski, Japonii bądź Urugwaju ma mniejsze znaczenie. Coś jak kiedyś klub Brighton & Hove Albion, dzięki temu wyszli na powierzchnię.
Strasznie sprowadzasz to do poziomu FMa, gdzie masz spisany charakter, a determinacja, czy pracowitość są wyrażone w cyfrach dzięki scoutom. W rzeczywistości scout widzi tylko to co na boisku, nie ma magicznego wglądu w treningi drużyny obserwowanego zawodnika ani tym bardziej szatni i może jedynie podpytać kogoś znajomego wewnątrz klubu licząc na to, że cię nie wychuja licząc na odstraszenie potencjalnego kupca lub przyciągnięcie. Dodatkowo, nie wiesz jak piłkarz zareaguje na ogromną podwyżkę, wyższą presję, większe natężenie meczów, etc. Tzn wiesz mniej więcej, jeżeli ściągasz piłkarza z tej samej ligi, który już pracował w podobnych warunkach.

W United to wielokrotnie mówiłem, brakowało właśnie stylu i były (są?) non stop przeskoki taktyki, ale zawodnicy często akurat pasowali pod konkretną taktykę i mieli konkretny zestaw umiejętności. Tak patrzę zakupy pod Ole i ETHa i poza CR7 niemal każdy zawodnik pasował pod konkretnego managera. Skrzydłowi niemal wszyscy pod profil ostatnich dwóch managerów, tj. szybcy i umiejący zejść do środka lub podać spod linii końcowej, boczni obrońcy umiejący podłączyć się do akcji (przynajmniej do momentu przyjścia do klubu), kreatywni środkowi pomocnicy potrafiący posłać szybko piłkę za linię obrony lub na skrzydło, defensywni pomocnicy głównie nastawieni pod odbiór, obrońcy mieszani (1 wysoka skała, 1 lepiej operujący piłką). Tu był schemat poszukiwań, te twoje Xy pasowały do koncepcji, ale tak jak wspominałem w poprzednim akapicie, to nie FM i wielu Xów nie masz możliwości poznać, a ryzyko, że ktoś ma [ch**] Xy w atrybutach psychicznych możesz zmniejszyć biorąc kogoś kto spisywał się w podobnych warunkach.

Poprzedni pion sportowy ni [ch**] nie radził sobie z rozpoznawaniem Xów mentalnych, ale przypominam, że od roku niemal cały pion ds transferów został wymieniony i patrząc na poprzednie okno, wydaje mi się, że jest w tej kwestii progres.

Wróć do „Anglia”