FMy - Strona 880

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 15 kwie 2025, 2:37

Od dawna wkurwiał mnie w Motorze prezes (Jakubas niestety sprzedał klub jakoś po trzech sezonach). Męczyłem się z nim kilkanaście sezonów, a jebany cały czas był zadowolony i niejednokrotnie odrzucał mi rozbudowy baz szkoleniowych, czy młodzieżowych, chociaż w budżecie było kilkaset milionów, a w wymaganiach był najlepszy system szkolenia. Zwykle i tak był to możliwy max, ale po skoku nowinek technologicznych nieraz musiałem wysłać 2-3 prośby, żeby jebany raczył zareagować, a przez to miałem 9-12 miesięcy gorszych treningów. Jakieś 2 sezony temu się wkurwiłem jak zawodnik nie chciał do mnie przyjść ze względu na system szkolenia (brakowało mi 1 poziomu bazy do maxa) i zacząłem dawać przecieki do prasy po każdej odmowie, czy to na bazy, czy na stadion. Efekt taki, że już od około roku rozgląda się za inwestorem i nawet raz było blisko przejęcia, a teraz ma nastawienie, że chce odejść z klubu. Szkoda, że z Glazerami się tak nie da w rzeczywistości zrobić :D

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 20 kwie 2025, 5:07

szmagel pisze:
21 mar 2025, 4:32
Mam awans do premier league po barażach.
12 miejsce w pierwszym sezonie. Bez jakiś ważniejszych transferów. Jest moc ale teraz wyczuwam kłopoty imo że dali aż 45 mln na transfery....

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 28 kwie 2025, 21:58

Ja sobie wróciłem do Championship Managera 01-02 - Lata temu się w to grało nałogowo. Patrząc, że ostatnie FM'y przytłaczają swoimi opcjami i zadaniami, to jakoś nie byłem w stanie się do nich przekonać. Jedyny FM który wciągnął mnie na wiele rozegranych sezonów, to 2012.

Championship Manager 01-02 jest za darmo i fajnie wrócić do czasów gdy po boisku biegali piłkarze typu Kluivert, Raul Gonzalez czy inne gwiazdy pokroju Del Piero, Tottiego czy Figo oraz Zidana. Czasy kiedy jeszcze nie było CR7 i Messiego.

Obrazek

Obecnie rozegrałem 3 sezony Wisłą Kraków i spierdzielam do jakiegoś lepszego klubu. Chętnie bym został w Wiśle, ale wkurza limit obcokrajowców i pomimo wygrania Ligi Mistrzów, to nadal klub ma tak niską reputację, że nie da się ściągnąć lepszych graczy. Natomiast jak chciałem kupić największy talent w grze i ten zaakceptował do mnie przejście, to zarząd mi transfer anulował sugerując, że ponad 100 mln za piłkarza to za dużo i dupa, trzeba łowić okazjonalne talenty.

Jednak jest to fajna nostalgiczna podróż i miło jest wrócić do tych tekstowych komentarzy ;)

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 28 kwie 2025, 23:09

A można grać online tzn bez ściągania gry na dysk?

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 28 kwie 2025, 23:30

Ostatnie FMy przytłaczają czymś innym. Morale drużyny są ważniejsze niż wszystko inne. Jeżeli są dobre to jedziesz z wszystkimi, a jeżeli już piłkarzom pocisniesz po słabym meczu to pizdeczki nic grają. Odpuściłem, odinstalowałem i z konta steam usunąłem.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 28 kwie 2025, 23:38

Slim91 pisze:
28 kwie 2025, 23:30
jeżeli już piłkarzom pocisniesz po słabym meczu to pizdeczki nic grają
Tak jak zgadzam się co do morale, tak z tym niekoniecznie. Wiele zależy od mentalności drużyny i od reputacji przeciwnika. Jeżeli pociśniesz im za przegraną z dużo silniejszym zawodnikiem, to nie będą zadowoleni, ale jeżeli przeciwnik jest w miarę równy lub słabszy, to ochrzan zmniejszy spadek morale i piłkarze będą "zainspirowani".

W przypadku gorszej formy warto raz w tygodniu (więcej się nie da) ustawiać w treningu więź zespołową. Jak masz co najmniej trzy dni przerwy, to ustawiasz gdziekolwiek zamiast wolnego i nie powinno mocno wpłynąć na kontuzję, a jak dwa dni, to wieczorem na dzień po przegranym meczu, żeby mieć tylko regenerację i więź.

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 29 kwie 2025, 9:18

Eyesmon pisze:
28 kwie 2025, 23:09
A można grać online tzn bez ściągania gry na dysk?
Nie. Musisz pobrać obraz iso. i za sprawą wirtualnego napędu odpalić grę.
Ogólnie gra waży bardzo mało i można wgrać to na jakiegoś pendrive. W chmurze w CM'a nie pograsz.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 29 kwie 2025, 9:29

Ja mam problem z instalowaniem czegoś bo laptop firmowy. Ost tylko czasem w SWOS pogram bo to na www chodzi :)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 29 kwie 2025, 9:37

Eyesmon pisze:
29 kwie 2025, 9:29
Ja mam problem z instalowaniem czegoś bo laptop firmowy.
Ale tak jak wyżej Samuraj napisał - zainstaluj grę na pendrive. Przy tego typu grze prędkość odczytu danych nie będzie robiła Ci różnicy.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 29 kwie 2025, 10:06

O dobry pomysł dzięki

Jakieś legitne źródło cm?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 29 kwie 2025, 14:27

Grywam w cm01/02 regularnie, ogromny + tej gry jest taki że w jakieś 6h grania jesteś w stanie rozegrać cały sezon (w najnowszy fm w takim czasie będziesz jeszcze na etapie okresu przygotowawczego), więc żeby sobie machnąć fajną karierę nie trzeba poświęcać pół życia. Gra ma praktycznie wszystko to co misie lubią najbardziej (transfery, prosta taktyka, prosty trening, mecz nastawiony na czytanie statystyk (w najnowszych fm większość meczu się 'ogląda', przez co podejście do statystk piłkarzy jest często nieco pomijane)).

Natomiast grywam głównie na patchach aktualizujących bazę danych (pasjonaci wypuszczają wersję średnio co pół roku). Oryginalną bazę kocham, czasem do niej wracam, ale... znam tak dobrze bazę graczy, że jestem w stanie zrobić zwycięzcę LM w 3 sezony grając zespołem z ligi Irlandii północnej :P Widzę kolega @Samuraj też co nieco wie bo ma Harasimowicza na liście strzelców (gość w realu był 10 lat starszy, ale że pracował przy tej grze jako scout na Polskę, to zrobił się wykokoszonym 20-latkiem hehe). Jeśli natomiast się mylę i trafiłeś Harę wg własnego scoutingu, to polecam przejrzeć kluby ligi białoruskiej ;)
Eyesmon pisze:
29 kwie 2025, 10:06
Jakieś legitne źródło cm?
https://champman0102.net/viewtopic.php?t=216
Tutaj forum z instalką gry, zaś w innym temacie są patche na aktualizację bazy. Musisz tylko założyć konto na tym forum, dla niezalogowanych pobieranie plików jest chyba przyblokowane.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 29 kwie 2025, 15:32

Max Tsigalko? :)

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 30 kwie 2025, 10:53

sickstick pisze:
29 kwie 2025, 14:27
Widzę kolega @Samuraj też co nieco wie bo ma Harasimowicza na liście strzelców (gość w realu był 10 lat starszy, ale że pracował przy tej grze jako scout na Polskę, to zrobił się wykokoszonym 20-latkiem hehe). Jeśli natomiast się mylę i trafiłeś Harę wg własnego scoutingu, to polecam przejrzeć kluby ligi białoruskiej ;)
Gwardia Warszawa jest napakowana talentami, pamiętałem z dawnych lat nazwiska typu Harasimowicz, Świetochowski, Świetosławski bodaj, Konopka, Lech, Terlecki i kilku innych.

Zastanawia mnie czasami jak działają statystyki zawodników i ich przełożenie na skuteczność, bo mam w klubie zawodnika co nie ma nawet 80 PA a ładuje bramki jak automat, zwie się Mercuri, staty... prawie wszystkie poniżej 10 a koksi niesamowicie. Wisłę już zostawiłem i stwierdziłem, że zdobycie Pucharu UEFA i wygranie Champions League a także zdobycie wszystkiego co się da w Polsce mi wystarczy i że moja reputacja podrosła na tyle, bym chociaż do jakiegoś średniaka z topowych lig trafił... Rezygnuje z klubu i szukam nowego a tu zdziwko, nikt mnie nie chciał zatrudnić poza drużynami z 3-4 lig. Czekałem prawie jeden cały sezon na ciekawą ofertę a i tak wylądowałem w Zamora klubie z 3 ligi Hiszpańskiej zagrożonym spadkiem. Postanowiłem tym grać aby zbudować reputacje w Hiszpanii i pewnego dnia przejąć Real Madryt.
Skutek to wyprzedaż połowy składu i kupno w okienku 18 piłkarzy (!) z wolnego transferu. Jako, że było ciężko i kadra mizerna to zdecydowałem się na pomoc CM scouta bo bez tego bym pewnie zaliczył spadek z ligi na start swojej pracy w klubie. Więc no... Szkoda, że gra nie bierze pod uwagę moich zdobyczy i trzeba szukać roboty w takich klubach, ale sprawię, że Zamora stanie się potęgą w Hiszpanii a później zdetronizuje ją przejmując Real Madryt.

CM mi zjadł kawał życia, więc bazę zawodników których kupowałem na start gry jest w mojej głowie nawet po tych wszystkich latach a grając polską ligę, to wykupienie połowy Gwardii Warszawa to był automatyzm ;)

Pamiętam jak kiedyś zmodyfikowałem jedną drużynę za pomocą edytora i zrobiłem z niej moją drużynę osiedlową ;) oczywiście ja byłem jednym z wielkich talentów. Ba kiedyś w lidze japońskiej zrobiłem odpowiednik najlepszych zawodników z serii Captain Tsubasa ;)
Sam ciągnę w sumie dwie kariery, jedną w pracy ogrywam a drugą w domu. Na nudne godziny w pracy gra idealna.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 30 kwie 2025, 19:41

Ok. Zalogowałem się na tym forum cm. Ściągnąłem instalacji. I teraz co? Przegrać to na pendrive i zainstalować na tym samym ?

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

FMy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 30 kwie 2025, 20:48

Eyesmon pisze:
30 kwie 2025, 19:41
Ok. Zalogowałem się na tym forum cm. Ściągnąłem instalacji. I teraz co? Przegrać to na pendrive i zainstalować na tym samym ?
Masz obraz płyty? Jeśli tak, to zainstaluj go - czyli utworzy Ci się obraz płyty w wirtualnym napędzie. Wchodzisz na ten obraz płyty i z niego instalujesz grę a następnie ją sobie odpalasz. Musisz pamiętać, że gra wymaga płyty i nie wysuwaj go z wirtualnego napędu.

Jak masz same pliki z grą wypakowane, to nie wiem, bo ja mam darmową wersje gdzie jest właśnie iso płyty i sobie otwieram ją w wirtualnym napędzie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”