Nasz codzienny dreamliner - Strona 80

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
glowas12345
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 100

Nasz codzienny dreamliner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: glowas12345 » 29 gru 2024, 10:27

Ciekawe że kazali im lądować na lotnisku gdzie jest jeden pas do tego zakończony betonowym murem, podczas gdy lecieli w 100% niesterownym samolotem bez podwozia. Jak dla mnie ktoś za to z kontrolerów obsługi też straci głowę..

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 17 mar 2025, 19:12

https://www.vaticannews.va/pl/swiat/new ... robow.html
Kanadyjski rząd federalny wycofał się z finansowania poszukiwań grobów domniemanych ofiar szkół rezydencjalnych dla indiańskich dzieci. Od 2021 r. wydano na ten cel 216,5 mln dolarów, ale nie znaleziono żadnych ludzkich szczątków. Rozniecane przez media i rząd pogłoski o istnieniu tych grobów wywołały jednak falę antykościelnej agresji, w wyniku której zdewastowano bądź spalono w Kanadzie 112 kościołów.

Szkoły rezydencjalne powstały pod koniec XIX w. z inicjatywy rządu. Miały wspierać asymilację rdzennych mieszkańców Kanady. Prowadzenie szkół powierzono Kościołom, katolickiemu i anglikańskiemu.

W 2021 r. świat obiegła wiadomość, że przy jednej z takich placówek odkryto 215 grobów, przy czym twierdzenie to opierało się wyłącznie na skanach radarowych, które nie potwierdzały obecności ludzkich szczątków, a jedynie naruszenie terenu. Kościołowi zarzucono zbrodnie na wielką skalę. Już wtedy historycy przypominali, że gdyby nawet przy szkołach faktycznie istniały cmentarze, to przyczyny zgonów mogły być naturalne. Dane historyczne mówią bowiem o wysokiej umieralności dzieci na gruźlicę. Potwierdzają też, że rząd w niewystarczającej mierze finansował szkoły dla Indian, co negatywnie rzutowało na warunki sanitarne i opiekę zdrowotną.

Tym niemniej w 2021 r. rozpoczęto poszukiwania grobów przy wszystkich szkołach rezydencjalnych w Kanadzie. Jak podaje agencja Zenit, wydano na ten cele 216,5 mln dolarów, z czego 7,9 mln na prace gruntowe. Nie odkryto jednak żadnych fizycznych dowodów, które potwierdzałyby obecność ludzkich szczątków. Tymczasem jeszcze w czerwcu ubiegłego roku, premier Justin Trudeau nadal publicznie mówił o odkrytych przy szkołach grobach, podsycając tym samym antykościelną narrację.
Ciekawe. I przykre jednocześnie. Dla obu stron.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 mar 2025, 19:18

Dodam ze chodzi o dolary kanadyjskie a nie amerykanskie. Niemniej jest to i tak kwota w okolicach 170 milionow dolarow czyli bardzo duzo.
Interesujaca sprawa i ciekawa informacja. Dzieki Boromir bo mozliwe ze by mi to umknelo.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 17 mar 2025, 20:56

prawie jak w filmie "coś" :)

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 06 kwie 2025, 12:59

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onec ... n=newsy_sg

Onet wypuścił merytoryczną rozmowę, szok.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 16 kwie 2025, 9:05

Uznaje to za niebywale zabawne ze okazalo sie iz zdecydowanie najwiecej postow na 4chanie pochodzilo z Izraela.

WKB
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1584

Post Wyświetl pojedynczy post autor: WKB » 02 maja 2025, 20:28

Matka mordercy 16 latki szaleje w sieci. Nie no, kupiła mnie tym że jak miał czerwony pasek to znaczy że nie zabił :witam:

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 02 maja 2025, 20:34

To może być sprawa podobna do tej przedstawionej w serialu Dojrzewanie, tzn oczywiście nic nie usprawiedliwia mordercy, ale być może była tam jakieś drugie dno w postaci np hejtu i obśmiewania ze strony rówieśników, kto wie może ta dziewczyna nawet wiodła w tym prym? Problemy dzisiejszej młodzieży są dla osób z naszego pokolenia często trudne do pojęcia, ale to nie znaczy że są błahe lub że nie istnieją.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1075

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 02 maja 2025, 20:39

Ja z trochę innej beczki.

1. https://poscigi.pl/agresywny-hiszpan-zr ... -personel/

2. https://poscigi.pl/agresywny-hiszpan-zn ... a-policje/

3. https://myglogow.pl/pl/11_dzieje-sie/16 ... gowem.html

4. https://myglogow.pl/pl/11_dzieje-sie/16 ... icach.html

Dwa pierwsze artykuły z pierwszej części miesiąca, dwa kolejne świeże sprawy. W różnych miejscach zachodniej Polski. Ten sam sprawca. Nie wiem co musi się stać, żeby ktoś się tym zajął na poważnie. Ciężkie pobicie? Zabójstwo?
Sąd skazał go na 10 miesięcy pobawienia wolności z warunkowym zawieszeniem na dwa lata tytułem próby. Ma także obowiązek naprawienia szkody wyrządzonej poszkodowanym instytucjom i osobom poprzez zwrot kosztów: 3 tys. zł na rzecz PKP i w sumie 11 tys. 700 zł na rzecz poszkodowanych pracowników stacji za zniszczone auta. Sąd zasądził także rekompensatę na rzecz poszkodowanych kobiet oraz zobowiązał go do powstrzymania się od picia alkoholu. Po rozprawie Juanowi G. zdjęto kajdanki i został puszczony wolno.
:pijemy:

WKB
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1584

Post Wyświetl pojedynczy post autor: WKB » 03 maja 2025, 10:12

sickstick pisze:
02 maja 2025, 20:34
To może być sprawa podobna do tej przedstawionej w serialu Dojrzewanie, tzn oczywiście nic nie usprawiedliwia mordercy, ale być może była tam jakieś drugie dno w postaci np hejtu i obśmiewania ze strony rówieśników, kto wie może ta dziewczyna nawet wiodła w tym prym? Problemy dzisiejszej młodzieży są dla osób z naszego pokolenia często trudne do pojęcia, ale to nie znaczy że są błahe lub że nie istnieją.
https://wykop.pl/wpis/81258509/nie-bedz ... h-usprawie

Znalazłem ciekawy wątek. Rzeczywiście coś tam było na rzeczy. Ostatnio w szkole do której lata temu chodził mój brat chłopak z autyzmem zmasakrował gaśnicą czaszkę dziewczyny, która również latami się z niego naśmiewała, a takich historii jest więcej.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 maja 2025, 10:17

Był tu swego czasu niezwykle głupi typek Tomachos, który lubował się w słabym przerabianiu zdjęć, również moich, które wklejałem w odpowiednim temacie i nic mi nie wiadomo, żebym go szukał czy tym bardziej zamordował. Jak ktoś cię wyśmiewa to albo ignorujesz idiotę albo zniżasz się do jego poziomu i robisz to samo.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 03 maja 2025, 10:28

cloner pisze:
03 maja 2025, 10:17
Był tu swego czasu niezwykle głupi typek Tomachos, który lubował się w słabym przerabianiu zdjęć, również moich, które wklejałem w odpowiednim temacie i nic mi nie wiadomo, żebym go szukał czy tym bardziej zamordował. Jak ktoś cię wyśmiewa to albo ignorujesz idiotę albo zniżasz się do jego poziomu i robisz to samo.
Mówisz o tym z perspektywy dorosłego, a nie nastolatka, który ma inaczej ukształtowany mózg.

Co oczywiście nie zmienia faktu, że takich spraw w ten sposób się nie rozwiązuje i koleś ewidentnie ma coś nie tak z głową, jeżeli to prawda z tym, co stało się z ciałem tej dziewczyny. No ale matka też dziwna, patrząc po jej aktywności internetowej.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 03 maja 2025, 10:42

Takie zbrodnie zazwyczaj serwują nam pisarze w kryminałach, tylko... w subtelniejszy sposób. Rzeczywistość przerosła kryminał. I sprawa wygląda na niekoniecznie czarno-białą (hejterski profil na insta, przeszłość ofiary, która hejtem podobno doprowadziła niemal do samobójstwa koleżanki i miała nadzór kuratorski), co tłumaczyłoby jakoś od strony psychologicznej ten sadyzm (żeby nie było - nie próbuję tu usprawiedliwić zbrodni). Dziwnie się to obserwuje w dobie mediów społecznościowych, przez które i sprawca, i jego matka się komunikują w taki a nie inny sposób.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 03 maja 2025, 10:53

Typ wedlug doniesien ja zwiazal polewal zracymi substancjami i probowal podpalic. Jeszcze nie wiadomo przed czy po tym jak juz ja zabil.
Po wszystkim nie odpuscil sobie wycieczki do Grecji bo faktycznie po takim czyms warto odpoczac. Mu juz nic nie pomoze. Niech go trzymaja z daleka od kadzi z chemikaliami bo jezeli by do niej wpadl mielibysmy polskiego Jokera.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 03 maja 2025, 10:56

futbolowa pisze:
03 maja 2025, 10:28
Mówisz o tym z perspektywy dorosłego, a nie nastolatka, który ma inaczej ukształtowany mózg.
Ja bym jeszcze dodał "w miarę zdrowego psychiczne dorosłego". Z tego co pamiętam to mamy rekordowe ilości nastolatków chorych na autyzm, depresje itp.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”