Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2516

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów prezydenckich?

NAWROCKI Karol Tadeusz
32
67%
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz
12
25%
Nie pójdę na wybory / oddam nieważny głos
4
8%
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 25 maja 2025, 18:37

Ja słyszałem ze w żłobku przyjebał klockiem takiemu Jasiowi. Tak było

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 25 maja 2025, 18:42

100% zgoda @Maciek (interista)

W ogóle nie pamiętam tak cringowych dwóch dni w polskiej polityce (a jest w czym wybierać, przyznacie)

Cały zeszły tydzień wszystkie mądre głowy od skrajnego lewa do skrajnego prawa mówily, że najważniejsze zadanie jakie stoi teraz przed kandydatami to - mobilizacja niezdecydowanych. Mobilizacja tego elektoratu, ktory na nich nie głosował w pierwszej turze ale który może, z różnych powodów, zagłosować w drugiej.
W przypadku Nawrockiego chodzi ofc o skrajną prawicę.
W przypadku Trzaskowskiego - o zadeklarowana lewicę.
Dlatego mówiło się, że Nawrocki jest faworytem (na Mentzena i Brauna zagłosowało pi razy drzwi...trochę więcej ludzi niż na Zandberga)
I dlatego Trzaskowski wykonał już na wieczorze wyborczym w zeszla niedzielę ten odwrót od konserwatyzmu.

No i co robi sztab Trzaskowskiego na tydzień przed II tura?
Gdyby to się naprawdę nie wydarzyło, nigdy byście nie zgadli.
Idze na piwo z Mentzenem
Tak tym Mentzenem. Tym samym którym duzi lewacy straszą małych lewaków :)
Mobilizacja nieprzekonanych. God mode. Serio

Co się zmieniło od przedwczoraj, że jako sukces przedstawiana jest sytuacja, która może podziałać totalnie zniechęcająco na tą część elektoratu, w którego mobilizację celowal Trzaskowski? ? Ktoś coś wie?

Wyobraźcie sobie przez chwilę, że Nawrocki jutro spotyka się na piwerku z młodym Sorosem (żeby oddać skalę tego co się dla lewicowego świata wczoraj stało) i popytajcie znajomków Konfederatów, jak by to ich zmobilizowało żeby iść i na niego zagłosować.
A potem pomnóżcie to razy 2 :)

Teraz tylko brakuje sondaży z wyraźną przewaga Trzaskowskiego. Tak z 10% styknie. Żeby jedna Julka z drugim Brajankiem pomyśleli sobie - Rafał i tak wygra to ja mogę mieć czyste sumienie nie głosując wcale. Czy te sondaze będą? Nie wiem (choć się domyślam :)).

..............

Z X Mentzena:
Jakie będą skutki tego piwa? W tych wyborach pomoże to Nawrockiemu. Zdemobilizuje lewicę, zachęci do głosu prawicę. PiS dawno się tak nie pobudził jak wczoraj wieczorem

(...)

Jeśli ktoś po tej całej kampanii, w której oszczędzałem Nawrockiego i cały czas atakowałem Trzaskowskiego uzna, że popieram Trzaskowskiego, bo wypiłem z nim piwo, to również nic nie poradzę. Chwilę wcześniej, przez ponad 1,5 godziny, wykazywałem jak bardzo się z nim nie zgadzam, jak niby miałbym go poprzeć?
Wielki sukces sztabu Trzaskowskiego. Pokazał -niezdecydowanej czy iść na wybory lewicy - że siada do piwerka z tym mizoginem i faszysta Mentzenem i jednocześnie, wymusił na Mentzenie otwarta deklaracje #bylenieTrzaskowki.

Wybitne to było. Prawie tak wybitne jak sam Trzaskowski XD

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 25 maja 2025, 18:45

DDK pisze:
25 maja 2025, 18:33
Nie wiem co przyniesie przyszłość, ale może się okazać, że za dwa lata to od Konfederacji będzie zależało, kto będzie w Polsce rządził. Nie możemy się wtedy znaleźć w sytuacji, w której jedna z partii zmusza nas do zawarcia niekorzystnej koalicji. Nie mogę pozwolić na to, żebym był zmuszony trwać w koalicji, w której nie mogę realizować swoich postulatów. A gdy zagrożę wyjściem z niej, to się dowiem, że zdradziłem Polskę. Muszę mieć pole manewru, nie mogę dać się szantażować argumentem, że z tylko jedną stroną duopolu można w ogóle rozmawiać. Muszę mieć możliwość pozyskiwania różnorodnego elektoratu, również tego centrowego czy umiarkowanego. Normalsi też głosują.

Musimy negocjować wysoko, a do tego potrzebujmy siły oraz różnych alternatyw. Musimy zrobić coś, co się jeszcze nikomu nie udało. Lepper, Giertych, Gowin, Ziobro, Hołownia, wszyscy polegli. Nie zamierzam podzielić ich losu, nie zamierzam dać się zwasalizować PiS czy PO.
To co mówiłem. Trzeba być gotowym i otwartym na wszystkie możliwości, a przy tym bronić swoich postulatów. Mając 15-20% w sejmie i nie będąc w rządzie, oznacza, że przez całą kadencję się niemal nic nie zrobi.

Przede wszystkim jedno i najważniejsze. ZAWSZE WARTO ROZMAWIAĆ. Jedno się przegłosuje z PiSem, inne z PO, jeszcze co innego z Lewicą albo Trzecią Drogą, czy co tam zamiast nich się urodzi w 2027 i koniec końców okaże się, że nie mając większości można realizować dużą część programu.

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 873
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 25 maja 2025, 19:35

piotrcies pisze:
25 maja 2025, 16:45
Tzn. na pewno nie jest w interesie poprzeć na zasadzie "głosujcie na Karola", ale na pewno opłaca się o wiele bardziej być przeciw Trzaskowskiemu niż Nawrockiemu. Raz, że PiS - nawet jeśli wygra - będzie słabł, więc nie ma znów zagrożenia, że wypchną Konfederację na margines, a wręcz bardziej prawdopodobne jest, że ta wygrana da wiatr w żagle ogólnie prawej stronie i w następnych wyborach może powstać koalicja PiS-Konfederacja (nie mam pojęcia, kto będzie wtedy większym koalicjantem, dla trwałości tejże lepiej, żeby to była Konfederacja), a posiadanie swojego prezydenta będzie dużym ułatwieniem.
A ja właśnie uważam, że jeśli Nawrocki zostanie prezydentem to PiS zrobi wszystko żeby Konfederacja znaczyła jak najmniej i że nawet jeżeli po następnych wyborach parlamentarnych będą potrzebowali koalicjanta, to prędzej wezmą PSL niż ich, bo wiedzą że Konfederacja w bardzo szybkim czasie mogłaby ich przerosnąć poparciem.
piotrcies pisze:
A z drugiej strony nikt chyba nie wierzy, że strona, która niedawno miała Konfę za faszoli, nagle się zbrata i znajdzie tam partnera.
Przy ich zmienności poglądów co wybory, połączą się nawet z Konfą, byle to zaszkodziło PiS-owi.
piotrcies pisze:
Jak Trzaskowski wygra wybory, to ta walka z prawą stroną nabierze rozpędu. Tutaj przyjaźni i współpracy nie będzie
Z tym się zgodzę, jak Rafał wygra, to nadejdą ciężkie dni dla całej prawicy.
masacra pisze:
25 maja 2025, 18:42
Teraz tylko brakuje sondaży z wyraźną przewaga Trzaskowskiego. Tak z 10% styknie. Żeby jedna Julka z drugim Brajankiem pomyśleli sobie - Rafał i tak wygra to ja mogę mieć czyste sumienie nie głosując wcale. Czy te sondaze będą? Nie wiem
Nie no myślę że będzie góra 6-7%. :pogrzeb:

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 25 maja 2025, 20:33

Eyesmon pisze:
25 maja 2025, 18:37
Ja słyszałem ze w żłobku przyjebał klockiem takiemu Jasiowi. Tak było
A na porodówce huśtał się na cudzej pępowinie. Tak było.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1078
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 25 maja 2025, 21:52

:D

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1396

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 25 maja 2025, 22:00

masacra pisze:
25 maja 2025, 18:42
Teraz tylko brakuje sondaży z wyraźną przewaga Trzaskowskiego. Tak z 10% styknie. Żeby jedna Julka z drugim Brajankiem pomyśleli sobie - Rafał i tak wygra to ja mogę mieć czyste sumienie nie głosując wcale. Czy te sondaze będą? Nie wiem
yedraz pisze:
25 maja 2025, 19:35
Nie no myślę że będzie góra 6-7%.
No jebnięci :mrgreen:

Będzie różnica, w którąkolwiek stronę (Oby z korzyścią dla Nawrockiego), ale takie 52-48 max, a wy tu jakieś mokre sny o pogromie :lol2:

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 25 maja 2025, 22:06

Brawo kibice ze swiatpilki :brawo: :beer:

Obrazek

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 25 maja 2025, 22:34

1234 pisze:
25 maja 2025, 22:06
Brawo kibice ze swiatpilki :brawo: :beer:
Brawo.

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 25 maja 2025, 22:41

Lepiej być prezesem IPN'u niż zastępcą Tuska w Platformie, lepiej trenować boks niż chodzić z pederastami pod kolorową flagą której i tak się ostatecznie powstydził jak skumał że to bez sensu i skroiła mu ją Biejat podczas debaty :lol2:

:beer:

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 25 maja 2025, 22:43

1234 pisze:
25 maja 2025, 22:41
Lepiej być prezesem IPN'u niż zastępcą Tuska w Platformie, lepiej trenować boks niż chodzić z pederastami pod kolorową flagą której i tak się ostatecznie powstydził jak skumał że to bez sensu i skroiła mu ją Biejat podczas debaty :lol2:

:beer:
Trudno tu znaleźć pole do jakiejkolwiek dyskusji, skoro nie przyswajasz najprostszych faktów.

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 25 maja 2025, 22:49

No oki, ale Trzaskowski schował tęczową flagę w kampanii a wcześniej brał udział w tych marszach LGBT i fotografował się z nimi. Zabrakło tego w kampanii, debatach, czemu?

To jest tylko jeden fakt, pewnie dla prezydentury ostatecznie mało znaczący, ale jednak obrazujący jakim zakłamanym i fałszywym politykiem jest Rafał Trzaskowski. Jak przekalkulował że się nie opłaca, to schował tęcze do kieszeni :lol2:

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 166

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 25 maja 2025, 23:29

Wyświetliło w proponowanych na jutubie:

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 25 maja 2025, 23:36

Maciek (interista) pisze:
25 maja 2025, 23:29
Wyświetliło w proponowanych na jutubie:

Wiem, że źródło może niektórych razić, aleee trzeba podawać dalej rzeczy słuszne :beer:

https://stadionowioprawcy.net/wywiad-z- ... -nawrocki/

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 25 maja 2025, 23:38

https://stadionowioprawcy.net/wywiad-z- ... -nawrocki/
Pod odcinkiem są niemal wyłącznie pozytywne komentarze. Młody Karol Nawrocki w szczery sposób, nie będąc jeszcze politykiem ani kandydatem na żaden urząd opowiada o walce o pamięć o polskich bohaterach – organizowanych przez niego pogrzebie Inki i Zagończyka, turnieju bokserskim im. Tadeusza „Tedd’ego” Pietrzykowskiego czy likwidowaniu cenzury w Muzeum II Wojny Światowej
:brawo:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”